Clasa pregatitoare 2013-2014
Raspunsuri - Pagina 18
orchis spune:
poohy nu am de ce sa ma supar! Eu nu imi amintesc anul trecut sa fi spus clar ca nu se poate fara pregatitoare! Dovada copiii care implinesc 7 ani si care de la gradinita se vor duce direct in clasa I! Pentru ei de ce se poate?!
Si de ce evaluarea se poate face doar pentru cei care nu implinesc 6 ani?!
Androix spune:
Pai n-ai citit legea atunci. In legatura cu clasa pregatitoare si varsta de incepere aceasta e foarte clara: varsta de inceput a scolii este de maxim 6 ani, iar clasa pregatitoare este obligatorie. In plus mai zice pe undeva, nu sunt sigura daca in lege sau in metodologie, ca incepand din 2013-2014 nu se mai formeaza clasa I.
Se pot inscrie copii direct in clasa I din acest an pentru ca exista parinti care nu respecta legea. Cred ca undeva in lege sunt prevazute si niste pedepse pentru nerespectarea ei.
catrinik spune:
Citat: |
citat din mesajul lui orchis Acum lucrurile s-au schimbat doar pentru ca asa voi ei: nu se mai da nicio evaluare pentru clasa I!! Trebuie doar sa ai 7 ani! Mi se pare discriminare!! Orchis si Danut (''); |
Dar a aparut clar undeva ca nu se mai face evaluare?
Ca nu stiu ...
poohy spune:
Da, au fost declaratii ale ministrului si prim-ministrului plus un acord cu sindicatele (si cica si cu parintii :D:D:D). Insa pana nu apare publicat in monitorul oficial se poate schimba de 10 ori :D
Ce se stie acum: evaluari se fac numai pentru clasa pregatitoare (copii care nu au 6 ani la 1 septembrie). Ca o exceptie - numai pentru anul asta (spera) - copiii de 7 ani impliniti in septembrie se pot duce direct in clasa 1, fara evaluare. Se pare ca sunt in jur de 2000-3000 in tara.
Copiii intre 6-7 ani se duc obligatoriu la pregatitoare.
In rest se lucreaza la metodologia de inscriere. In continuare primeaza circumscriptia (au fost declaratii ca locul este garantat pentru copiii din circumscriptie), la care se vor adauga alte 1-2 criterii generale, plus criteriile scolilor.
Partea cu parintii aleg gradinita/scoala e un mare blah blah, in continuare numai gradinitele de langa scoli (presupun tot consortii) pot organiza - fizic - clasa pregatitoare. Asta pentru ca pregatitoarea tine de scoala.
E un rezumat a ce am inteles eu.
mai e si aici altul
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14146215-clasa-pregatitoare-care-sunt-noutatile-stim-pana-acum-despre-inscrierea-anul-scolar-2013-2014.htm
L-am auzit ieri si la tv pe ministru. Culmea e ca mi-a placut cum vorbeste, nu numai despre pregatitoare. Nu ma asteptam :D Deh, zicea ca e expert in comunicare si se vede. Dar mai mare ameteala decat cu pregatitoarea asta nu am mai vazut.
orchis spune:
poohy tocmai de acordul asta vorbeam si eu! De ce copiii care au 7 ani se pot duce direct in clasa I si altii nu?? Daca anul trecut se spunea clar ca pregatitoarea este obigatorie nu mai erau copiii de 6 ani in gradinite, nu? Si atunci? De ce e musai sa faca pregatitoarea NUMAI pentru ca are 6 ani? Daca chiar poate mai mult ce sa-i fac?
Androix spune:
Pentru ca pregatitoarea e obligatorie. Nu e musai s-o faca la 6 ani daca poate mai mult, la 5 ani poti sa-l evaluezi si sa-l dai la pregatitoare.
orchis spune:
De anul asta este obigatorie! Anul trecut lucrurile nu au stat la fel! Tocmai asta tot incerc sa spun! Daca se spunea anul trecut ca e obligatorie se duceau la scoala si cei care au ramas in gradinite si acum se duc DIRECT in clasa I fara nicio pregatitoare (adica pentru ei nu mai e obligatoriu?!)
Androix spune:
Cum sa nu fie obligatorie inca de anul trecut?
Sa stii ca in general cand se da o lege faptul ca se publica in MO se considera ca este suficient pentru informarea celor care trebuie s-o respecte. Nu se spune nimic mai clar de-atat.
http://www.edu.ro/index.php/legaldocs/16428 ai aici metodologia de inscriere de anul trecut. Daca ai timp sa cauti dupa legea 1/2011 gasesti si legea invatamantului.
EDIT: e ca si cand mi-ai spune ca e legal sa furi doar pentru ca exista hoti.
orchis spune:
Asa e cum spui! Legea trebuie respectata de toata lumea! Dar iar intreb -pentru ca asta nu e clar pentru mine - de ce a fost nevoie de o noua exceptie (pentru cei care implinesc 7 ani)? Iar daca exista o exceptie de ce n-ar exista si altele??