Nasterea in sistemul privat - modificari
Raspunsuri - Pagina 7
Madanic spune:
Citat: |
citat din mesajul lui andacos Pe mine ma intriga la maxim cum ambele articole,instiga la ura impotriva batrinilor,batrinii sunt cei care beneficiaza la maxim de contributzia clasei mijlocii actuale. Bineintzeles ca situatzia asta este generala,in niciun caz specifica Romanieie,insa eu n-am vazut nicio tzara sa-si desconsidere in asemenea hal batrinii,sa-i impinga la marginea societazii,sa-i faca responsabili pentru actuala stare intr-un sistem sau altul In rest,ramin la ce am spus anterior.nu vad d ece trebuie sa se amestece privatul cu statul,de ce trebuie sa deconteze statul la privat. Dana |
Nu era vorba de decontarea 100% a cheltuielilor de tratament intr-o clinica privata. Se deconta o parte, mai exact cat ti-ar fi platit asigurarea daca te tratai intr-un spital de stat, si de restul te ocupai singur. Dar erau multi care preferau sa adune toti banii care ii dadeau pe spagi si sa ii dea la spitalul privat, evitand in acelasi timp si traumele pe care spitalul de stat ti le ofera (stii tu, doctori suparati pe soarta lor dar care isi varsa nervii pe pacient, asistente si infirmiere care si cand iti iau banii te trateaza ca pe ultimul vierme, etc).
Acuma onor ministrul liberal s-a suparat ca vacaru' pe sat si a zis "banii vostrii nu-s ai vostrii sunt ai statului si facem ce vrem cu ei". Era prea mult sa asteptam ca in ultimul ceas cineva sa faca cu adevarat ceva pentru reforma sistemului de sanatate.
Batranii de care vorbesti sunt in aceeasi situatie cu "clasa de mijloc", merg la stat si baga spaga, pentru consultatie, pentru medicamente, pentru asistente, etc. Nu vad de ce ei nu ar fii putut sa faca ce faceau si restul, sa mearga la privat si sa dea banul cu chitanta legal (ca tot il dau).
Madanic spune:
Citat: |
citat din mesajul lui lavi02 Dupa parerea mea se desconsidera prrea mult spitalele de stat. Nu obligatoriu e un loc sinistru cu asistente acre. Eu am nascut in 2012 intr-un spital de stat proaspat renovat care stralucea de curatenie si tot personalul cu care am avut de a face a fost amabil si profesionist. Au inceput sa se mai imbunatateasca conditiile si mentalitatile si in sistemul de stat. ( am nascut in acelasi spital prima oara in 2002 si lucrurile s-au schimbat enorm de atunci) Intre coplata, adica a pune pensionarii sa-si plateasca o parte din serviciile medicale si necontarea la privat aleg de departe a doua varianta. Mereu cand stau la coada la cate o farmacie aud cat platesc pensionarii pe o reteta, sute de lei, ma intreb de unde mai au bani sa se incalzeasca si sa manance. Bineinteles, solutia ideala ar fi niciuna din ele doua de mai sus ci curatirea de gaurile negre din sistem, de banii care se scurg in buzunarele unora si ale altora. Dar asta e varianta cea mai greu de implementat. |
Poate ai avut tu noroc, dar maternitatea din Ploiesti e sub orice critica, si maternitatea Bucur din Bucuresti la fel. Imi dau comaruri si nu le-am cunoscut decat ca vizitator. Spitalul judetean Ploiesti nu era nici el in categoria descrisa de tine. Am auzit de infectii intraspitalicesti la pacienti din mai toate zonele tarii. Da se schimba lucrurile in bine, dar prea incet. Si sincer nu cred ca m-ar incalzii ca maternitatea s-a renovat dupa ce copilul meu a luat pioceanic sau cine stie ce alt carcalac.
In Romania nu se practica preventia, si astfel lumea ajunge la varsta pensionarii sa viziteze doctorul mai mult decat pe prietenii de familie. Mancarea sanatoasa (nu neaparat organica, sanatoasa in sensul de dieta echilibrata), miscarea, petrecerea timpului in aer liber pot face minuni.
Trei lulele de mesaje in pauza publicitara nu fac doi bani. Medicul de familie ar trebui sa incurajeze un mod de viata sanatos. Aici de exemplu primesc "newsletter " de la asigurarator cu ce exercitii pot sa fac, ce inseamna o dieta echilibrata, cum sa-mi schimb modul de viata cu unul mai sanatos. Cine face asta in Romania? Nimeni, iar in momentul cand intrebi de ce platesti si esti tratat prost, ti se raspunde "Cealalta solutie era sa taxam bietii pensionari care si asa sunt la capatul funiei". Nu-i asa ca acum te simti mai bine? Macar acum ai facut un bine bietilor pensionari.
Poate ca ti se pare ca faci un bine acum suportand mai mult pentru ca cei amarati sa aiba si ei ceva, dar perpetuezi un sistem deja in coma. In curand cei ca tine nu vor mai fii indeajuns sa-i suporte pe cei care nu pot platii. Sistemul trebuie schimbat si daca nu se gaseste cineva cu curaj indeajuns dupa colaps va fi vai si amar de toti.
Madanic spune:
Citat: |
citat din mesajul lui giulia71 Cine vrea sa nasca\trateze in sistemul privat o va face oricum, indiferent daca ii va deconta o parte din cheltuieli sau nu. Spitalele private ar trebui sa aiba bucataria lor, separata total de Stat. Sunt sume enorme de decontat si inclin sa cred ca sunt mult umflate, ca deh Statul plateste. Banii aia redirectionati cum trebuie, garantat ar ridica calitatea actului medical catre populatia care nu are acces la spitale/clinici private. Repet, cu conditia sa fie administrate cu cap si umrarite indeaproape! |
Nu cred ca statul deconteaza "sume umflate" la privat. Sunt sigura ca suma decontata este o suma prestabilita pe care asigurarea ar fi platit-o daca te-ai fi tratat in sistemul de stat. Diferenta o platesti din buzunar.
Singura chestie e ca acum in loc sa platesti diferenta cu chitanta la operatorul privat o vei da sub forma de spagi la diversi din sistemul medical de stat. Beneficiul? Inexistent as zice eu.
Acuma daca te gandesti ca omul se va duce si va platii din buzunar dublu pentru tratament la privat si banii pe care statul i-at fi dat pe tratament raman pentru altii, slaba speranta. Foarte putini isi permit costul tratamentului full la privat. Si oricum era dreptul lui la banii aia de tratament, nu ii furase de la nimeni.
lavi02 spune:
Tu esti sigura ca deconteaza aceeasi suma si la stat si la privat? Eu sunt sigura ca nu. In primul rand ca difera de la un spital privat la altul, iar suma e mai mare decat cea care se plateste la stat. E dupa cum si-a negociat fiecare spital privat cu casa.
XIO spune:
Madanic, de-aia sunt atatia cu probleme de obezitate in SUA, ca primesc acasa de la medicul de familie pliante cu exercitii?
Da, preventie trebuie sa se faca si astfel costurile vor scadea, dar pensionarii aia pe care tu ii arati cu degetul sunt cei din banii carora tu ai fost tratata gratuit, ca au muncit ca tampitii si copiii fara asigurare au fost tratati si consultati si vaccinati pe banii lor.
Bine ca s-a gasit Buba in sistem: pensionarii. Eu propun sa ii omoram pe toti, ca si asa se chinuie sa traiasca cu pensia de toata jena.
Madanic spune:
Citat: |
citat din mesajul lui XIO Madanic, de-aia sunt atatia cu probleme de obezitate in SUA, ca primesc acasa de la medicul de familie pliante cu exercitii? Da, preventie trebuie sa se faca si astfel costurile vor scadea, dar pensionarii aia pe care tu ii arati cu degetul sunt cei din banii carora tu ai fost tratata gratuit, ca au muncit ca tampitii si copiii fara asigurare au fost tratati si consultati si vaccinati pe banii lor. Bine ca s-a gasit Buba in sistem: pensionarii. Eu propun sa ii omoram pe toti, ca si asa se chinuie sa traiasca cu pensia de toata jena. **Fur is for petting*** http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts#!/profile.php?id=100001793812916 |
Hai ma, doar asta ai vazut? Sa o luam babeste. Se poate pune in fata optiunea corecta dar un pic mai grea si optiunea evident incorecta dar usor de urmat. O sa existe oameni care sa isi schimbe modul de viata, dar vor exista si oameni care sa continue sa faca ce-i taie capul (hence the fat guys). Dar nu crezi ca macar ar trebui facuta incercarea?
Interpretarea ta a fost "pensionarii aia pe care tu ii arati cu degetul". Eu nu arat cu degetul pe nimeni, desi as putea sa aduc cateva argumente pensionarilor pe care ii mentionezi care le-ar aduce o balansare normala a cheltuielilor (din pacate multi nici macar nu incearca). Tot ce incercam sa zic era ca statul de cate ori ia o masura impotriva noastra (a celor care muncim si cotizam) o acopera cu scuza "pensionarilor". Si noi inghitim scuza pentru ca, nu ar fii uman din partea noastra sa nu o facem. Dar nici unul din noi nu chestioneaza galusca asta care ni se baga pe gat de ani de zile.
In loc sa le plangem de mila, am putea sa cerem reforma aia necesara de ani de zile (aia in care nu cumparam aparatura medicala pe care nimeni nu stie cum sa o foloseasca, si consumabile la pret triplu, sau poate sa acceptam sa platim un pic de coplata pentru afectiuni mai usoare pentru ca stim ca banii se duc pe tratamentele afectiunilor serioasa, sau ce zici de lista de medicamente decontate pe care an de an presa o cauta in sus si in jos si de fiecare data are tot felul de bazaconii pe ea in loc de chestii absolut necesare).
Nu crezi ca asta le-ar aduce si pensionarilor un plus de calitate la tratament?
PS. Aia cu obezitate din US de care vobesti nu au asigurare de sanatate in mare parte, si traiesc din cupoane. Am 5 ani de cand sunt aici si nu-s obeza, si nici diabet nu am. Ba mai mult sunt sanatoasa tun in pofida faptului ca (gratie sistemului medical romanesc) sunt purtatoare de HepB.
Andries spune:
mda, onor ministerul ar cam trebui sa platesca niste datorii in 2013 catre firme de medicamente& stuff, datorii pe care nu le mai pot rostogoli.
puteau sa creasca CAS ul pt toata lumea sau pot sa taie cele cca 170 mil euro decontate de CNAS la spit private. Oricum CASul e taxa de solidaritate sociala asa ca ... merge la stat punct.
pe de alta parte, cum spunea marius, spit private au facut investitii, tocmai ca sa indeplineasca acele criterii de evaluare si au si ei un business plan, e cam dat peste cap acum si au iesit si privatii la rampa sa faca scandal. sa vedem ce iese.
nu prea vad de unde ar putea sa ia bani, avand in vedere ca avem varf de plata si in 2013 si in 2014 catre FMI si restul gastii, pregatiti-va sufleteste ca vin 2 ani foarte grei.
clasa de mijloc.. cati din clasa de mijloc au iesit la vot? pana nu voteaza, pana nu sunt influentatori in viata politica nimeni nu-i va lua in seama. Ca scriem noi pe 3 forumuri in pauza de cafea sau la miez de noapte.. ii doare la basca si nici acolo. Nici eu n-am mai votat, rusine mie dar zau ca nu stiam cu cine dreaq sa mai votez. Dar toti pensionarii din familia mea (cati mai traiesc) au votat evident se stie pe cine.
marius spune:
Ai dreptate. Se poate lua in considerare si aceasta explicatie.
Statul cere bani in mod obligatoriu de la toti cetatentii romaniei pentru a le asigura serviciul public de sanatate. Aceasta taxa/contributie obligatorie este publica si se adreseaza serviciului public. Este taxa de solidaritate in sensul ca platesc multi dar beneficiaza doar cei care au nevoie.
Serviciile private nu vor mai avea acces la banii publici pentru ca acestia sunt destinati serviciilor publice(comunitare) si nu celor private astfel incat nu le mai ramane decat sa isi faca business plan strict pe cont propriu.
Desigur in acest caz nu vor mai trebui sa-si evalueze serviciile nemaiexistand motivatia existentei contractului cu casa de asigurari de sanatate publica.
Este si aceasta o motivatie.
ramiris spune:
Citat: |
citat din mesajul lui lavi02 Tu esti sigura ca deconteaza aceeasi suma si la stat si la privat? Eu sunt sigura ca nu. In primul rand ca difera de la un spital privat la altul, iar suma e mai mare decat cea care se plateste la stat. E dupa cum si-a negociat fiecare spital privat cu casa. |
Lavi, sumele decontate de casa sunt aceleasi pentru toate spitalele pentru aceeasi procedura.
Spitalul nu negociaza cu casa, semneaza sau nu un contract daca ii convin tarifele unice.
Daca te duci la sectiunea unde scriu mamicile care asteapta sa nasca ai sa vezi ca, indiferent de unitatea privata in care unele din ele au ales sa nasca, suma decontata de casa este aceeasi si anume suma standard pe care casa o deconteaza pentru nastere intr-un spital public.
libelula spune:
adica, daca ma tratez in UE, oriunde vreau, statul este obligat sa imi achite, din valoarea facturii, contravaloarea serviciilor respective la pretul din romania (asa am procedat in 2010), dar, daca ma tratez la noi, in spital privat, nu mai are obligatia sa imi achite o serie de servicii deja prestabilite, la contravaloarea lor din spitalele de stat?
waw... unde este sensul in chestia asta?