Dezbatere: cenusa sau huma
Raspunsuri - Pagina 17
mihaela77O spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mianna pana la urma cred ca-i interpretabil. tot ce se prevede e ca nu se poate muta mortul de la locul lui timp de 7 ani. |
pe bunicul patern,l-au mutat dupa 4!
MIHAELA DE ANDREEA(03.04.1997) SI MIHAITA(25.09.2003)
Prietenii lui Mos Craciun
TOMBOLA-Spiritul Craciunului
A&M
Viata...
andacos spune:
citat din mesajul lui mianna pana la urma cred ca-i interpretabil. tot ce se prevede e ca nu se poate muta mortul de la locul lui timp de 7 ani. faptul ca se pun alte sicrie deasupra nefiind mutare, o fi acceptata in orice conditii, mai ales unde spatiul cimitirului e la limita. la tara, unde se mai poate intinde pe campul de la marginea satului inca o data pe atat poate se interpreteaza mai strict. Asculta, priveste si taci!... Din brate fa-ti aripi de fier Si zboara cu ele spre cer!... |
mianna,eu stiu ca nu s epoate deschide mormintul timpul d e7 ani,nu datorita dogmelor bisericesti,ci din motive de sanatate.Deschiderea unui mormint se face cu aprobarea sanepidului,care...nu da aprobare la mai putzin d e7 ani.
Acum c-or fi 6 ani jumatate e alta treaba,ins anu-tzi da voie sa deschizi mormintul.
Bunica mea a murit la 5-6 ani dupa sotzul ei.A trebuit sa luam un alt loc de veci,in alt cimitir,situat in partea opusa a orasului,pentru ca nu ne-au dat aprobare s-o ingropam acolo.(nu stiu sa aspun daca parintzii mei l-au luat cu pile sau nu)
Dupa un an jumatate de la decesul bunicii,a decedat mama,care a fost inmormintat ,cu sotzul bunicii!Da' trecuse deja 7 ani.
Mi se pare normal ca pe cruci sa fie trecute totzi cei ce-si gasesc somnul d eveci acolo,asta insa nu are de-a face cu inmormintarea lor intr-un interval mai mic de 7 ani.
Dana
andacos spune:
mihaela,nu ma deruta!
In mesajul anterior ai spus ca era cavou(deci groapa de beton)!
Dana
Selene_Bunny spune:
Uite, andacos, poti urmari aici datele:
http://neaguteodora.files.wordpress.com/2012/03/dscf63991.jpg
Aici se vede si mai bine, mormant maghiar, cum spuneam:
http://www.panoramio.com/photo_explorer#view=photo&position=917&with_photo_id=77654060&order=date_desc&user=4647153
mihaela77O spune:
citat din mesajul lui andacos mihaela,nu ma deruta! In mesajul anterior ai spus ca era cavou(deci groapa de beton)! Dana |
la matusa sotului da,dar tot o singura groapa...
la ai mei,chiar nu mai stiu...
A&M
Viata...
nelia spune:
Selene, e pecetluit prin slujba, nu la modul ca nu poti sapa la mormint. De aceea spuneam si cu incinerarea, tinind cont de situatii, poate ca se vor gindi si la ea. Multe din dogmele religioase de astazi sint constructii care vin de-a lungul timpului, nu a fost tot ce se intimpla inca de la inceput si nici tot ce se intimpla astazi va mai fi peste o suta de ani.
Carmencat, eu am facut asa si cu botezurile si cu inmormintarile si pomenirile de sase luni, de un an, de... Tatal si bunicii mei sint si ingropati la tara, deci nu-ti poti pune chiar tot satul in cap, dar nici sa faci chiar ce-ti cer altii nu se poate. Am intrebat un preot bun si in care am incredere ce se face conform traditiei si a ritului si am facut exact atit, nimic mai mult. Sigur, punindu-mi in cap toti cei care voiau mai mult.
andacos spune:
Mihaela,pai e diferentza enorma intre groapa si cavou.Cavoul este compartimentata,potzi baga ...pe compartimente(doamn iarta-ma ca nici nu stiu cum sa spun altfel),pe cind groapa e de-o singura persoana.
Dana
mihaela77O spune:
Dana,asta cam asa e...incerc sa-mi aduc aminte,dar parca la taica=meu,nu sunt betonati peretii...
doamne,iar vb de lucruri de astea noaptea!
A&M
Viata...
Selene_Bunny spune:
Cavoul nu e ca o incapere, o casuta cu nise, unde poti baga mai multe sicrie?
Eu am vazut asa:
Cavouri-casute (m-am uitat inauntru intr-unul, printre golurile peretilor de lemn, 3 sicrie parca erau)
Morminte cu lespede de beton
Morminte fara lespede de beton
mianna spune:
citat din mesajul lui andacos mihaela,nu ma deruta! In mesajul anterior ai spus ca era cavou(deci groapa de beton)! |
nu ma deruta nici tu pe mine pe la noi groapa de beton e groapa de beton, si cavou e cladirea aia cu usa si cu rafturi inauntru.
(cand eram copchil aveam o placere morbida sa stau cu nasul lipit de cate-o usa de-aia de cavou si sa ma uit inauntru, ca era usa metalica din zabrele - nu stiu de ce, ca pe vremea aia nu se purtau plasmele puse inauntru, doar cate-o vaza de cristal putea vedea publicul. sa mai zic cat mi-as fi dorit sa avem si noi cavou? si pe vremea aia nici groapa betonata n-aveam. ce-i drept, nici eu nu cred c-aveam notiunea de moarte prea clara )