Dezbatere: cenusa sau huma
Raspunsuri - Pagina 15
LauraNicole spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui andacos
Pai si nu s-a uitat crucis la tine,neintzelegind ce vrei sa spui,ca doar bocetul e practica populara romaneasca. Cum se spune bocet in engleza?(bocetul ala romanesc) Eu am participat acum ceva ani la o inmormintare in Germania,tatal unui coleg d eclasa al copilului,il cunsoteam d evreo 2-3 ani. Vaduva lacrima discret,eu...nu stiam cum sa-mi inabus plinsetele,zau ca se uitau la mine totzi d eparca eram extraterestra.Doar eu si ...vaduva,dare ea...mult sub nivelul meu! Eu nu pot rezista fara sa pling...! Dana |
Dana, nu s-a uitat ca stie cum e la romani de cand a murit tata acum 2ani.
cristina30 spune:
Eu as vrea sa ma prefac intr-un diamant... Cum, printr-un procedeu special din cenusa se poate obtine un diamant....
Nu stiu daca informatii despre asta sunt si in romaneste, sigur in germana, se facae in Elvetia sigur simparca Japonia...
Am editat sa pun primul link ce l-am gasit
http://www.romania-italia.info/forum/la-taifas/''dupa-moarte-voi-fi-un-diamant''/?action=printpage
andacos spune:
Citat: |
citat din mesajul lui cristina30 Eu as vrea sa ma prefac intr-un diamant... Cum, printr-un procedeu special din cenusa se poate obtine un diamant.... Cristina Ingrid Evelina(20.03.2010) si Magnus Tiberius (7.04.2006) |
Daaa...si sa ma poarte (viitoarea)nora pe deget!!!!
Dana
nelia spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui andacos
Daaa...si sa ma poarte (viitoarea)nora pe deget!!!! Dana |
nelia spune:
citat din mesajul lui ladyJ Nelia, inteleg, traditie traditie, dar mi se rupe sufletul cand se pun intrebarile alea fara rost, de genul ´´unde te-ai dus, x-ulescu, de ce ne-ai lasat, hai ridica-te...´´ .....si familia incepe sa urle de neputinta. :( Ce rost au intrearile astea? Oare plansul ala isteric, pana la lesin, descarca toata tensiunea din omul indurerat? Dupa repriza asta de chin, se simte omul ramas singur mai bine, oare? Nu cred. Durerea asta trebuie traita si plansa in timp, ca doar timpul poate cicatriza. mai sunt si preoti care pun gaz pe foc...prin cuvinte nepotrivite. Cuvintele , in momentele de durere, au un impact naucitor. Cred ca ar fi mai cu folos cuvintele bine alese, de imbarbatare, de alinare,empatice cu adevarat, ca o mini-terapie,ca alta comparatie nu gasesc acum. Sau macar fara intrebari care nu au raspunsuri omenesti. |
Putem judeca de pe pozitia omului de astazi, nu de pe cea care a trait atunci si acolo de unde se trag aceste boceturi. Insa, da, eu cred ca plinsul acela isteric insotit de cintecele de jale faceau parte din doliu.
ina.click spune:
eu din cate tin minte justificarea era pre-crestina, elemente ale ritualului actual existand de dinainte de crestinism pe teritoriul tarii noastre si fiind comune cu alte religii antecrestine ale lumii.
se considera ca imediat dupa moarte sufletul e dezorientat si confuz.
rolul familiei e sa inlesneasca plecarea spiritului intr-ale lui si in nici un caz sa-l faca sa mai ramana. ideea de spirit ramas pe lumea asta e probabil cel mai banal mod de a face un film cu fantome in orice colt al lumii. in general nu prea se crede ca e ok sa il lasi pe Vasile sa tandaleasca mult printre cei vii, intre doua stari de existenta. Din nefericire, se pare ca si mort tot la program esi.
de aceea de exemplu se acopera oglinzile si alte suprafete reflectorizante. pentru ca sufletul sa nu se oglindeasca in ele, sa prinda iarasi drag de sine si sa mai ramana. mai era ceva cu usile si ferestrele dar nu mai tin minte.
bocetul si tanguitul sunt pentru a asigura decedatul ca a fost iubit si ca va fi regretat, ca poate sa plece impacat. desi pentru mine asta ar fi un paradox, pai daca bocesti asa tare stai ca nu mai plec nicaieri, raman si te bantui aici pe veci. ma fac utila, mai deschid o usa, mai trantesc un geam...
De cate ori deschid fereastra...
mianna spune:
citat din mesajul lui ina.click de aceea de exemplu se acopera oglinzile si alte suprafete reflectorizante. pentru ca sufletul sa nu se oglindeasca in ele, sa prinda iarasi drag de sine si sa mai ramana. mai era ceva cu usile si ferestrele dar nu mai tin minte. |
asta cu oglinzile o stiam, pentru usi si ferestre am google-it, ca n-am vazut facandu-se asta niciodata:
"Deasupra usii de la intrarea in casa raposatului se pune o panza de culoare neagra pe care se scrie numele lui, data nasterii si data decesului. Aceasta ramane acolo timp de 40 de zile.
În casa nu trebuie sa fie lacate incuiate, fiindca si sufletul decedatului va ramane incuiat, neputand sa ajunga la cer. Tot pentru a-i facilita drumul spre cer, se deschid ferestrele casei imediat ce moare cineva."
Sursa: Obiceiuri si superstitii de înmormântare | Unica.ro http://www.unica.ro/detalii-articole/articole/obiceiuri-superstitii-inmormantare-7568.html#ixzz2H8xBvHO2
Selene_Bunny spune:
nelia,
adica nu mai devreme de 7, cind nu ai voie sa-i deranjezi, mormintul fiind pecetluit |
Tata a murit in 2001, bunicul, in 2006, bunica, in 2012. Sunt ingropati in acelasi mormant, unul peste altul.
Selene_Bunny spune:
edit.daca cineva din familie decedeaza in perioada asta d e7 ani,i se da automat un alt loc de veci. |
Sau nu.
Selene_Bunny spune:
auleu, bine ca avem locul nostru in cimitir. la noi in Ardeal absolut sigur nu se dezgroape nimeni dupa sapte ani, se face doar parastasul de pomenire. |
Absolut sigur mortii din familia mea sunt ingropati pe niveluri, dupa cum am spus, toti 3 (4, de fapt, prima e strabunica, oasele ei au fost stranse intr-o ladita). Cimitirul Central, Cluj-Napoca.
NU stiu de niciun fel de scoatere din groapa a vreunui sicriu, in prezenta sau in absenta familiei. Stiu doar ca s-a taiat un ditamai copacul din spatele mormantului si ca s-a adancit groapa.