Bullying

Bullying | Autor: XIO

Link direct la acest mesaj

Apropo de recentul masacru cu armele si cauzele lui, citind linkul cu Marilyn Manson am intrat pe wikipedia sa citesc despre ci 2 baieti care au ucis la liceul Columbine atatia colegi si apoi s-au sinucis.

Voi da un mic citat ca sa vedeti pana unde poate ajunge BUllying-ul acesta. Pe mine m-a infuriat doar cand am cittit, imi imaginez ce efect a avut asupra acelor 2 baieti care e evident ca aveau un teren propice dpdv psihologic, ca nu toti care sunt agresati isi cumpara niste arme si ii macelaresc pe agresori.
Dar cireasa de pe tort e tot ce au facut inconstientii aceia care si.au batut joc de ei:

'Nathan Vanderau, a friend of Klebold, and Alisa Owen, Harris' eighth-grade science partner, reported that Harris and Klebold were constantly picked on. Vanderau noted that a "cup of fecal matter" was thrown at them.'

'"People surrounded them in the commons and squirted ketchup packets all over them, laughing at them, calling them faggots," Brown says. "That happened while teachers watched. They couldn't fight back. They wore the ketchup all day and went home covered with it."[29]'

'That incident, according to Laughlin, involved seniors pelting Klebold with "ketchup-covered tampons" in the commons'
Commons inseamna cafeteria.

'In Eric Harris' journal, he wrote about the bullying he received: "Everyone is always making fun of me because of how I look, and how fucking weak I am and shit. Well, I will get you all back: ultimate fucking revenge here. You people could have shown more respect, treated me better, asked for my knowledge or guidance more, treated me more like a senior, and maybe I wouldn't have been as ready to tear your fucking heads off...That's where a lot of my hate grows from. The fact that I have practically no self-esteem. Especially concerning girls and looks and such. therefore people make fun of me...constantly...therefore I get no respect and therefore I get fucking PISSED" and "Whatever I do people make fun of me, and sometimes directly to my face. I'll get revenge soon enough. fuckers shouldn't have ripped on me so much, huh! HA!"[25]'

Cred ca e important sa constientizeze lumea ce efecte pot avea astfel de batai de joc. Copiii ar trebui sa fie invatati ce inseamna toleranta.
De mentionat ca am vzut si o emisiune pe Disc. despre masacrul acesta, iar un elev a spus ca statea ascuns sub o banca si a auzit cum cei 2 se plimbau printre banci cu armele si impuscau colegii, iar cand unul dintre ei a ajuns in dreptul banii sale a indreptat arma inspre el si vazand cine este a plecat mai departe. Asta pt ca acest copil nu si.a batut joc de criminal.
Altul a declarat ca in ziua atacului era la scoala, l-a vazut pe unul dintre criminali venind si l.a intrebat cum de a intarziat. Acesta a raspuns 'intristat ca 'nu mai conteaza oricum', adaugand '"Brooks, I like you now. Get out of here. Go home."'

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Nu poti sa dezumanizezi pe cineva si apoi sa te miri ca nu sunt oameni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns coracora spune:

Saptamana asta o fata de 15 ani din Olanda s-a aruncat in fata trenului sub ochii colegilor sai. A lasat o scrisoare cu numele celor care ii facusera viata iad timp de multi ani.
Acum o luna si jumatate, tot in Olanda, un tanar de 20 de ani isi punea capat zilelor din cauza bully-ingului la care era supus.
Situatia e critica. Guvernul propune drept solutie introducerea unor module / lectii speciale in care sa se discute despre bully-ing. Oare se poate rezolva totul "din vorbe"? Ma indoiesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

doamne, ce trist! bullying-ul asta e ceva specific ultimelor generatii sau era si pe "vremea noastra"? eu marturisesc ca nu l-am vazut, in copilarie si adolescenta, dar posibil sa nu fi fost cercul meu relevant pentru medie. sigur ca erau copii populari si copii mai putin populari, dar agresiuni de nivelul celor povestite in articol nu am pomenit. si daca s-ar fi intamplat, sigur nu ar fi fost tolerate de scoala si comunitate. ce naiba s-a intamplat in ultimii 20 de ani?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Lectiile exista aici si functioneaza. Dar pe langa educatie trebuie sa fie si implicarea adultilor. Nu poti sa vezi un copil abuzat fara sa reactionezi. Trebuie educati atat abuzatorii cat si victimele. Trebuie sa existe actiuni clare si repercursiuni serioase atunci cand cineva se plange ca a fost bullyed.

Scoala copiilor mei (privata e drept) are o politica extrem de stricta impotriva bullying. Pe langa educatia copiilor cu privire la efectele negative, la suferinta provocata, mai exista si repercursiuni serioase. Din fericire, ei fiind privati pot exmatricula copiii care nu se comporta corespunzator.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui portocalia
bullying-ul asta e ceva specific ultimelor generatii sau era si pe "vremea noastra"? eu marturisesc ca nu l-am vazut, in copilarie si adolescenta, ... ce naiba s-a intamplat in ultimii 20 de ani?

Ce s-a intamplat? A aparut internetul si comunicatia globala!

Pe vremea noastra bullying-ul se oprea la marginea blocului, la gardul scolii, la intersectia urmatoare samd, orice victima avand certitudinea existentei unui teren neatins dincolo de aria (restransa) in care era facut in fel si chip, si putea sa-si regaseasca acolo linistea si chiar fortele pentru a riposta.

Astazi, daca cineva e facut de cacao pe facebook e terminat: instantaneu toate, dar absolut toate cunostintele lui vor afla asta. Nu are unde sa se ascunda de bullying in lumea globalizata unde informatia circula instant si ajunge in orice colt de pamant. Neavand unde sa fuga (cu atat mai mult cu cat tinerii de azi sunt dependenti de lumea virtuala si nu au puterea sa se rupa de ea), nu au unde sa gaseasca linistea, sprijinul, puterea de a ignora si chiar de a riposta rational.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

M-a pus pe ganduri acest topic si raspunsul de mai sus.
Ok exista.
OK este amplificat de internet(FB)
Ramane intrebare: Csre este solutia? Pentru ca trebuie cautate solutii viabile care sa contracareze aceste efecte macar partial. A ignora nu este o solutie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

Nu, capcaune, bullying exista sau se faceau referinte la fenomen si in filmele din anii 80 sau DESPRE anii 70 de exemplu.
Eu cred ca alta e problema.

Motivul pentu care "bullying" se rezuma pe vremea mea la o caciula aruncata pe jos sau o imbranceala ocazionala e ca daca un coleg ar fi fost stropit cu c@cat, ca asasinii de la Columbine, ar fi fost alte consecinte imediate ale gestului lor. In primul rand si-ar fi luat un mare toc de bataie de la parintii celui manjit.

Stiu , stiu ca nu asta e solutia, etc, nu raspundem la violenta cu violenta, lalala blablabla. Dar uite ca asta e solutia care a impiedicat destule exemplare din pepiniera cu ghiolbani sa nu faca ceva anume.Se temeau de parinti. Parintii veneau la scoala, si discutau cu totul altfel. Elevul nu era un cucuzel intangibil despre care se vorbea cu grija sa nu-i tuflim corola de minuni a lumii indiferent de ce tampenie facuse. Parintii duceau uneori de urechi respectivul "bully" pana la ma-sa la serviciu. Unde isi mai incasa vreo doua. In clasa sau la scoala nu exista acest cult al "bully". Raul clasei era cponsiderat si ghiolbanul clasei, prostul clasei. Nu statea nimeni cu el in banca, nu iesea nimeni cu el in pauze, cu atat mai putin sa mai fie si adulat.

Era eficient?
Sa fiu sincera era.

Mai putem face asta acum, ORICE din asta acum?
Nu, pentru ca indiferent de ce face are circumstante. Filmat in timp ce bate, umileste, pus pe facebook sau youtube filmele, jignit, hartuit verbal si fizic, e ok. Care e cea mai mare consecinta? Diverse mustrari verbale si o discutie cu vreun psiholog (foarte rar) pe care are oricand capcitatea sa o ignore. De parca amaratul alalalt batut, de parca fetele astea cu hainele smulse sau scuipate in fata sau tunse, n-ar avea circumstante si justificari.
De parca numai pe copiii sau pe adolescentii agresivi i-ar bate careva acasa.
Ne grabim foarte mult in ultima vreme sa revictimizam agresorii de parca daca le-am gasi justificarea gata, am stins si agresiunea.

Uite ca si astia doi aveau justificare, uite ca si ala care a ucis copiii de la scoala elementara avea o justificare in mintea lui. SO what.

De cate ori deschid fereastra...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

Problema e adularea fenomenului de catre ceilalti de varsta sa si tolerarea in scoala.

Ai batut pe unul? genial, punem pe FB sau ne laudam, mergem acasa s vedem la tv pe unul dintr-un film american care e ca noi si iese cu the school's cheerleader. Suntem tari, suntem cool, suntem misto.
Suntem admirati.

E gresit asta.

Era gresit si sa te pui cu palmele pe el fireste. Dar nu poti face doar atat, sa cauti scuze la nesfarsit atacatorului.

Edit: similara e problema bullyingului dinspre adult catre copil.
Uite cazul Veronica Bereanda. De ce a persistat? Pentru ca stia ca nu i se intampla absolut nimic. Laudata era, acceptata era, scuze i s-au gasit pana in ultimul moment. The perfect bully. Ai in cine da, are cine te scuza, keep going.

NU sunt de acord cu violenta fizica drept raspuns la violenta fizica. Mi-am recitit primul post si fix asta reiese. Well, vorba unuia, ma contrazic cu placere. Insa nu sunt de acord nici cu pasivitatea.

Si in nici un caz cu cocolosirea la infinit a agresorului.

Nu stiu frate, ia batausul clasei si pune-l sa spele tabla 5 luni de zile. Gaseste o sanctiune care sa ii displaca, care sa il descurajeze sa mai faca asta. Nu-l incuraja in comportament.

De cate ori deschid fereastra...

Mergi la inceput

Solutia?
Fara social networking virtual pana la o varsta la care adolescentii pot fi considerati maturi dpdv emotional. Daca vor sa socializeze, o pot face la scoala (in pauze), la plimbare in parc duminica, in fata blocului seara dupa lectii, etc.
Fata de 11 ani din Giurgiu care s-a sinucis ieri din cauza ca taica-su descoperise niste postari de-ale ei pe Facebook ... iata un exemplu cutremurator de folosire a unor medii virtuale potential periculoase de catre un copil total imatur dpdv emotional. Banuiesc ca fata pusese acolo poze cu ea dezbracata sau, oricum, in ipostaze compromitatoare; asta ma face sa ma intreb de ce avea copilul telefon mobil cu camera foto si acces la Internet. E ca si cum am lasa la indemana unor bebelusi niste sticle cu clor, rezultatul tot dezastruos ar fi.

Consider ca este responsabilitatea parintilor sa traseze niste limite foarte clare in privinta folosirii mediilor virtuale de catre copii.

Mergi la inceput

Sunt de acord cu Ina.
Parintii nu au prea multa autoritate in fata copiilor. In Olanda chiar si profesorii au recunoscut ca nu prea intervin in cazurile de bully-ing pentru ca, daca o fac, parintii agresorilor vin si fac un scandal monstru la scoala. Deci care e "mai tare in gura" castiga. E absolut infiorator ceea ce se intampla!

Si iarasi de acord cu Ina sunt in privinta inversarii valorilor, adica in caz de agresiune comisa de "raul clasei" impotriva vreunui copil mai timid, nu se mai analizeaza fapta in sine, nu mai e catalogat gestul respectiv ca unul inacceptabil, ci se incep discutii interminabile despre ce copilarie grea a avut agresorul, despre cum a fost el ignorat de catre timid (!) si despre cum, iata, toate se aduna si, sarmanul de el, raul clasei, a rabufnit....
Cazul dementului care a omorat acei 26 de oameni in scoala americana tinde sa se transforme intr-o psihanaliza identica: pai o fi avut o copilarie grea, parintii erau divortati... o fi suferit atunci....(ba chiar se da vina si pe maica-sa ca divortase!!!)... Deci da, a comis o atrocitate, dar o fi avut motivele lui....

Mergi la inceput