spasme afective ale copilului
Se pare ca este vorba de asa-numitele spasme ale hohotului de plans sau spasme afective, adica de crize in care, din cauze banale (cand e nemultumit, cand e certat sau i se refuza ceva), se declanseaza un plans care nu poate fi oprit, in timpul caruia cel mic isi tine respiratia pana cand lesina. Copilul devine cianotic sau palid, isi da ochii peste cap si isi pierde cunostinta pentru cateva secunde sau chiar un minut. eu am un baietel de 2 ani jumate,care inca sufera de spasmele acestea,sunt in iatlia,am mers la multi doctori cu el,dar toti imi dau acelasi rasp : nu se poate face nimic,isi va reveni singur pe parcurs,nu este grav. am inceput sa am eu prob cu inima,stres etc. de cand baiatul meu imi face aceste crize. nu stii cum sa il faci sa isi revina,cum sa te comporti cu el,sa ii dai mereu ce vrea,sa nu il pedepsesti de frik sa nu iti mai faca o criza. am nevoie de sfaturi de la doctori,sau parintii care au auzit de asa ceva sau chiar cei care au trecut prin asemenea momente.va multumesc.
Raspunsuri
ary_v spune:
Citat: |
citat din mesajul lui AndrushkDea Se pare ca este vorba de asa-numitele spasme ale hohotului de plans sau spasme afective, adica de crize in care, din cauze banale (cand e nemultumit, cand e certat sau i se refuza ceva), se declanseaza un plans care nu poate fi oprit, in timpul caruia cel mic isi tine respiratia pana cand lesina. Copilul devine cianotic sau palid, isi da ochii peste cap si isi pierde cunostinta pentru cateva secunde sau chiar un minut. eu am un baietel de 2 ani jumate,care inca sufera de spasmele acestea,sunt in iatlia,am mers la multi doctori cu el,dar toti imi dau acelasi rasp : nu se poate face nimic,isi va reveni singur pe parcurs,nu este grav. am inceput sa am eu prob cu inima,stres etc. de cand baiatul meu imi face aceste crize. nu stii cum sa il faci sa isi revina,cum sa te comporti cu el,sa ii dai mereu ce vrea,sa nu il pedepsesti de frik sa nu iti mai faca o criza. am nevoie de sfaturi de la doctori,sau parintii care au auzit de asa ceva sau chiar cei care au trecut prin asemenea momente.va multumesc. |
Cand isi tine respiratia ii sufli pe fata, se amelioreaza si trece de tot cu timpul.
AndrushkDea spune:
multumesc mult ptr incurajari ,sper sa treaca de tot cu timpul ptr k e f grea perioada prin care trecem acum,
anya spune:
Si eu am patit asa cu unul din baieti. Pe la 1 an facea asa la orice plans. Pe la 2 doar cand se lovea tare (disparuse varianta cu frustrarea). La 3 ani, cand l-am dat la gradi nu mai facea.
Ce faceam? In primul rand incercam sa nu-l las sa planga. Fara sa-i spun clar NU, ii distrageam atentia de la ce se intampla fie ca era o interdictie sau chiar o lovitura. Daca nu reuseam, il luam in brate si ma asezam repede intr-o pozitie in care sa pot sa-l sustin cand se muia si ii suflam pe fata, il scuturam (nu brutal). Sunt cateva secunde groaznice.
Medicii mi-au spus ca e o imaturitate a sistemului nervos si ca va trece de la sine. Trebuie sa fii atenta si la cel mai mic "miau" sa fie cineva langa el sa-l prinda. Mi s-a intamplat odata sa nu ajung la timp si sa ia un cap de gresie . Mi-a fost mai frica de lovitura a doua decat de prima (motivul plansului).
AndrushkDea spune:
o singura data mi a lesinat din picioare,e groaznic.nici al meu nu a facut crize la gradi,caci si dct mi a zis k o sa ii fie rusine si nu o sa faca in timp ce e acolo.primele dati ma panicam,tipam sa isi revina il zguduiam,era si mai dese crizele in schimb,acum insa ii dau cu apa pe fata,nu stiam k tre sa ii suflu.recunsc k mi e greu de fiecare data cand face o criza noua ,ne afecteaza pers din jur,in special socrii mei,desi stiind de prob lui ei inca continuua sa il minta k il duc ,ca ii cumpara,etc.le reprosez,dar degeaba