contract vanzare cumparare
Doresc sa cumpar o garsoniera si vreau sa stiu daca pot face contractul de vanzare cumparare numai pe nume meu.Sunt casatorita dar vreau sa apara numai numele meu pe contract.Este posibil?
Raspunsuri
marius spune:
Da este posibil dar asta nu inseamna ca nu se va imparti (va intra in masa partajabila) la un eventual divort.
dicirstea spune:
Iar in contract se va specifica "casatorita cu..."
Am vorbit cu 2 notari...amandoi mi-au spus acelasi lucru.
nikol24 spune:
Da nu e vb de divort,doar ca sotul meu va pleca din tara si nu vreau sa ma incurce cu actele pt ca am mai patit o.Deci merg la notar si spun ca vreau sa ma treaca numai pe mine pe contract?Si voi fi doar eu titulara de contract?
dicirstea spune:
Nu are nici-o traba cu divortul...atata rimp cat esti casatorita, in orice act de proprietate va fi facuta aceasta mentiune.
Si cu ea si fara ea (mentiunea) proprietatea este comuna.
La mine a fost vorba de transfer de proprietate de pe numele firmei mele pe numele meu, ca si administrator al firmei.
Sotul nu avea nici un aport, dar tot a fost mentionat. Nu a trebuit sa fie prezent.
marumiha spune:
Eu am cumparat o locuinta in urma cu citiva ani ,eram casatorita dar in contractul de vinzare cumparare singurul proprietar sint eu.
Notarul nu ma intrebat daca sint casatorita ,asa ca nici eu nu i-am zis .
Dupa citiva ani cind am cumparat alta locuinta am fost trecuta numai eu ca proprietar insa a fost mentionat faptul ca sint casatorita cu ....
ela_04 spune:
Eu am cumparat o proprietate casatorita fiind doar pe numele meu.
Am mers la notar si am specificat ca aceasta noua achizitie este cumparata din vanzarea unui apartament care a fost bun propriu detinut dinaintea casatoriei.
Sotul meu apare in contrat dar ca si declarant.
Aceasta se poate realiza si in cazul mostenirilor. Mostenirea este tot un bun propriu.
problema este ca in caz de divort (Doamne fereste) sotul nu are nici un drept asupra acestei proprietati.
Sotul meu avand si el proprietatile lui nu a fost nici o problema dar in general e cam greu sa convingi pe cineva sa renunte la un drept pe care il castiga moca.
Desteapta miscare oricum Nikol. E prima data cand vad o licarire in lungul sir de naivitati...
& fetita
marius spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ela_04 Eu am cumparat o proprietate casatorita fiind doar pe numele meu. Am mers la notar si am specificat ca aceasta noua achizitie este cumparata din vanzarea unui apartament care a fost bun propriu detinut dinaintea casatoriei. Sotul meu apare in contrat dar ca si declarant. Aceasta se poate realiza si in cazul mostenirilor. Mostenirea este tot un bun propriu. problema este ca in caz de divort (Doamne fereste) sotul nu are nici un drept asupra acestei proprietati. Sotul meu avand si el proprietatile lui nu a fost nici o problema dar in general e cam greu sa convingi pe cineva sa renunte la un drept pe care il castiga moca. Desteapta miscare oricum Nikol. E prima data cand vad o licarire in lungul sir de naivitati... & fetita |
In caz de divort daca partea cealalta ataca actul notarial si reclama ca fiind bun comun tu trebuie sa depui probe in instanta prin care sa dovedesti ceea ce ai declarat in fata notarului. O declaratie in fata notarului cade in instanta daca este neprobata si implicit actul notarial devine nul in acest caz. Mai mult decat atat aceasta declaratie se constituie infractiune si devine caz penal pedepsita cu inchisoarea.
Daca insa are la baza o sursa proprie demonstrata(probata) cu acte valabile legal si care nu are nimic in comun cu casnicia atunci da, este in regula.
marius spune:
Citat: |
citat din mesajul lui marumiha Eu am cumparat o locuinta in urma cu citiva ani ,eram casatorita dar in contractul de vinzare cumparare singurul proprietar sint eu. Notarul nu ma intrebat daca sint casatorita ,asa ca nici eu nu i-am zis . Dupa citiva ani cind am cumparat alta locuinta am fost trecuta numai eu ca proprietar insa a fost mentionat faptul ca sint casatorita cu .... |
Asta nu inseamna nimic in cazul unui divort. Faptul ca o persoana este singur proprietar in acte pe un imobil nu inseamna ca la o adica partea sau partile interesate nu pot sa atace acel act in instanta, daca au motive sa o faca.
Si partea interesanta este ca partea atacata (in cazul de fata tu) trebuie sa depuna probe in instanta prin care sa demonstreze valabilitatea detinerii unice a proprietatii si prin asta se intelege ca trebuie sa demosntreze sursa de provenienta a banilor(altii decat cei obtinuti in timpul casatoriei din venituri proprii) sau alt imobil care i-a apartinut ca unic proprietar anterior casatoriei sau prin mostenire si care a facut obiectul unui schimb si asa mai departe.
In cazul in care nu poate proba(demonstra) toate aceste bunuri imobile intra in masa partajabila si se vor imparti intre fostii soti.
Mik spune:
Ceea ce intreaba Nikol e de bun simt si incerc sa formulez si eu intrebarea caci ma intereseaza raspunsul : din banii ei de mostenire Nikol vrea sa cumpere ceva (un bun imobiliar) si vrea sa-i apartina numai ei. E posibil ?
marumiha spune:
Citat: |
Asta nu inseamna nimic in cazul unui divort. Faptul ca o persoana este singur proprietar in acte pe un imobil nu inseamna ca la o adica partea sau partile interesate nu pot sa atace acel act in instanta, daca au motive sa o faca. Si partea interesanta este ca partea atacata (in cazul de fata tu) trebuie sa depuna probe in instanta prin care sa demonstreze valabilitatea detinerii unice a proprietatii si prin asta se intelege ca trebuie sa demosntreze sursa de provenienta a banilor(altii decat cei obtinuti in timpul casatoriei din venituri proprii) sau alt imobil care i-a apartinut ca unic proprietar anterior casatoriei sau prin mostenire si care a facut obiectul unui schimb si asa mai departe. In cazul in care nu poate proba(demonstra) toate aceste bunuri imobile intra in masa partajabila si se vor imparti intre fostii soti. |
Multumesc Marius pt.tot .
Noi inainte de casatorie am dat o declaratie (comunione dei beni),nu stiu cum se numeste la noi in care am declarat ca fiecare dintre noi avem bunurile noastre si in caz de divort niciunul nu are pretentia la vreuna din proprietatile altuia in cazul in care decidem sa ne despartim.