Pregatiri de Craciun ... si Anul Nou

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns valentinag spune:

Asa impartim si noi covrigii, tamaiati inainte si spus rugaciunea! Si noi ne trezim la 5, ca atunci incep colindatorii sa vina! Anul acesta vrea sotul meu impreuna cu un vecin sa faca si vin fiert, sa imparta adultilor care vin la colindat!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

In zona mea ,se fac turte si se dau pe 24 decembrie de pomana(turte coapte pe plita sau in cuptor,foarte subtziri,de asta se mai folosesc si foi de placinta mai ales daca timpul nu-tzi permite.Turtele se inmoie in apa caldutza si aromata-zahar,coaja de lamiie si portocala si diverse esentze,se pun pe o tava/platou,un rind de turte,deasupra se presara zahar,nuci macinate si diverse arome-coaja de lamiie rasa sau portocala,astea sunt aleatorii,si se imprat pe 24 ,alaturi de mincare de post:sarmalutze sau mincare de prune uscate.

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cge spune:

Vai, Valentina, mi-ai trezit amimntirile de cand mergeam cu bunicul meu la colindat si primeam covrigi.
Mancam covrigi toata vacanta de iarna.

Mi-e asa de dor de perioada aia.Ce subiect frumos, va citesc zilnic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns valentinag spune:

Cristina, cand ajungeam acasa rasturnam sacosa si numaram sa vedem cati covrigi, cate mere, cate eugenii primeam! Eram la intrecere cu prietenii, ne laudam care a primit mai mult, cine are mai multe eugenii, ce vremuri minunate! Daca o sa am vreodata un copil o sa-l duc la colindat cu siguranta!

Dana, dar in ziua de Craciun se imparte ceva la voi? Noi dupa ce venim de la biserica impartim carne la ceaun cu covrigi, cozonac si alte prajituri, apoi mancam noi! Aaa si tuica fiarta sta pe plita, cand vine cineva, intrebam daca bea, daca nu, avem suculet, apa, ce doreste!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

In Gorj, Mehedinti, se numesc colindeti, copiii merg in colindeti in dimineata zilei de Ajun. Sigur, in epoca "bunastarii" se impart eugenii, napolitane, biscuiti, mandarine si mere, insa pe vremea copilariei mele colindetii erau confectionati si erau impartiti alaturi de covrigi, nuci, mere si gutui. Flacaiandrii primeau si cate un pahar de vin, cei mici tanjeau si ei dar slabe sanse...
Toata iarna au ce roade cocotati in padul de dupa soba...

http://antonescusorin.blogspot.ro/2007/12/in-colindeti.html

In ziua de Craciun, inainte de masa, mergem la cimitir si impartim pachete cu mancare, exact ce mancam si ce bem noi in acea zi. Este un moment cand ne amagim ca suntem iar impreuna cu cei dragi, precum si o ocazie de a oferi o masa unora mai putin norocosi ca noi.

Rufus, Tora si iadele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nicolle6792 spune:

Ai mare dreptate Rufus, tatal meu era din Mehedinti si in comuna lui erau aceste traditii minunate. Ador acest sentiment pe care il simt odata cu amintirile din copilarie. Regret ca nu mai e tata pe pamant, dar cred ca din Cer se bucura ca ii pastrez iuberea fata de traditii, fata de rustic, atat eu cat si fiica mea.
Toate traditiile din tara noastra sunt frumoase. Mama este din Mures si mama ei m-a crescut iar eu am pastrat si traditiile de acolo.
Aceste traditii ne imbratiseaza sufletele, ne aduc bucurii si ne apropie de cei dragi.
O zi minunata tuturor si un DECEMBTIE MAGIC!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

deci turtele astea sunt o variatiune pentru "Scutecele Domnului"? ca stiu ca se fac si in postul Pastelui de exemplu, tot in zona de sud a Moldovei, Galati, etc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Da Roxana,astea sunt turtele,scutecele domnului.Bune rau!

Valentina,nu,in zona Galatziului nu s eda nimic d epomana in prima zi de craciun,daca stau eu si-mi amintesc bine...nici nu cred ca se da ceva "de dulce"de pomana!dar poate ma insel eu si nu-mi mai amintesc exact!

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

io am zis de Galati aveam acum o mie de ani un preten din Galati si la ei in casa se faceau asa. acum daca era importat obiceiul... era

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cge spune:

Ce dreptate aveti cu colindatul!
Rufus, multumesc pentru link, il voi arata copiilor.

Deci acum s-au schimbat colindetii...

Eu am crescut la tara in Olt la bunicii mei.
Nici ei nu mai sunt.

Si se imparte in ziua de Craciun de dulce.

Aici in Ca, noi avem si preparate traditionale si imprumutate.
Din cele imprumutate curcan la cuptor si la desert bûche de Noël, adica rulada.

O zi buna,

Mergi la inceput