Bursa - obligativitatea de a deschide cont bancar
Buna ziua,
Am fost informata ca odorul din dotare va primi bursa.
Motivand lipsa resurselor, scoala ma obliga sa deschid un cont bancar pe numele copilului, la o banca anume, comisioane zero. Contul in cauza se va inchide automat la terminarea invatamantului gimnazial.
Este legal acest lucru? Cum pot proceda in cazul in care nu sunt de acord?
M
Raspunsuri
CorinaDani spune:
stai un pic, ca nu inteleg : daca acel cont este scutit de comisioane, si probabil va exista si un card atasat, sa poti ridica bursa de la ATM, care ar fi totusi motivele pentru care nu esti de acord cu deschiderea acestui cont ? cu ce te incurca sau deranjeaza ?
Androix spune:
Nu e scutit de comisioane dar poate e aceeasi banca din care vireaza scoala banii si atunci scoala nu plateste comision pentru transfer. In schimb retragerea de la ATM, comisioanele contului si costurile cardului costa bani ghici pe cine? pe titularul contului, desigur.
www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
Androix Bijoux
Niste copii si toti copiii!
lala spune:
Citat: |
citat din mesajul lui CorinaDani stai un pic, ca nu inteleg : daca acel cont este scutit de comisioane, si probabil va exista si un card atasat, sa poti ridica bursa de la ATM, care ar fi totusi motivele pentru care nu esti de acord cu deschiderea acestui cont ? cu ce te incurca sau deranjeaza ? Corina - mamica printesei Lori ( 25.06.2007 ) "Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham) |
1. Pana acum banii erau ridicati de parinte/copil de la casierie
2. Brusc casiera a devenit ocupata si nu mai au unde tine banii
3. Am un cont deschis la aceeasi banca pentru alocatie . Titular - eu
4. Titularul noului cont va fi copilul, eu imputernicit. Intradevar exista si un card asociat; care (treaba romaneasca) trebuie sa stea la parinte nu la copil
Din punctul meu de vedere nu este nici necesar si nici oportun acest lucru acum pentru ca vorbim de un copil care nu are inca 14 ani
5. Exista un comision de administrare anual pe care nu sunt dispusa sa il platesc
6. Intre documentele trimise acasa este o pagina unde scrie foarte clar ca banca isi rezerva dreptul de a modifica in functie de evolutia pietei comisioanele.
Simplul fapt ca sunt obligata/fortata de catre o institutie a statului - scoala sa intru in relatia cu o instituie privata - banca ma deranjeaza.
Modul in care s-a procedat ma deranjeaza. Mi-au fost trimise niste hartii acasa si dupa aceea s-a pus presiune pe copil caci hartiile trebuie semnate (nu trimit parintii documentele, nu primeste bursa.
CorinaDani spune:
depinde de banca. unele au aceste costuri, altele nu, depinde cum a fost negociat "pachetul de servicii" dintre scoala si banca. cred ca lala nu ne-a dat chiar toate informatiile.
si pana la urma, daca lala nu doreste sa foloseasca acel card pentru retrageri de numerar si vrea sa economiseasca bursa copilului, poate stabili cu banca sa-i vireze lunar toata bursa din cont, intr-un depozit cu acumulare sau intr-un sistem/plan de economisire pentru copil.
marius spune:
Legea nu prevede obligativitatea. Daca elevul/a bursier/a prin imputernicitul legal nu doreste sa incaseze bursa intr-un cont bancar este suficient sa anunte unitatea de invatamant iar aceasta (unitatea) are obligatia de a face platile in numerar prin caseria unitatii pe baza de semnatura si borderou.
Lala_D spune:
Si al meu pusti a venit ieri cu formularul pentru card.
Am fost rugati, pe cat posibil, sa acceptam aceasta varianta deoarece scoala nu are un casier si sunt anumite reguli ce trebuie respectate pentru pastrarea in scoala mai mult de 24 de ore a unor sume de bani.
Dar nu am fost obligati.
Contractul cu o anume banca a venit prin inspectorat, nu a fost alegerea scolii.
marius spune:
Intrebari:
1. Este card de debit? Nu se pot face plati direct cu el?
2. Voi utilizati cardul personal (adica aveti?) pentru ca la noi alocatiile fetelor intra direct pe card si de acolo se fac plati cu cardul, nu scoatem banii cash ca nu vad de ce as face asta.
Lala_D spune:
Citat: |
citat din mesajul lui marius Intrebari: 1. Este card de debit? Nu se pot face plati direct cu el? 2. Voi utilizati cardul personal (adica aveti?) pentru ca la noi alocatiile fetelor intra direct pe card si de acolo se fac plati cu cardul, nu scoatem banii cash ca nu vad de ce as face asta. |
Este un card de debit.
Nu a fost acceptat sa trimitem un nr de card deja existent chiar la aceiasi banca, acestea cica fac parte dintr-un contract al inspectoratului cu banca respectiva si sunt emise special pentru burse.
Pe mine nu ma deranjeaza cum s-a pus problema, e mai ok pe un card decat sa stau si 2 ore la coada, la scoala, cu s-a intamplat anul trecut frecvent.
Lala_D spune:
Spre deosebire insa de autoarea subiectului la noi cardul va fi pe numele unui parinte, copilul NU are inca 14 ani si nu poate fi trecut ca titular/beneficiar neexistand un CI emis pt el.