Laringo malacia-Stridor!
Buna ziua ,este al 2-lea subiect deschis de mine pe aceasta tema:Am un baietel in varsta de 2 ani si o luna,la 2 luni a fost depistat de care un medic Orl cu laringo malacia,stridor laringian,a fost urmarit de catre acest medic pana la varsta de 1 an jumate,in acest timp copilul a fost vazut si de foarte multi medici pediatri si am discutat despre aceasta problema si cu alti 2 medici Orl,toti mi-au spus sa stau fara griji ca trece in masura in care copilul creste,intr-adevar copilul nu mai face zgomotul respectiv doar cand este vreme urata afara,cand este timp ploios,cand este vreme buna afara nu face nici macar cand se agita,medicul orl a incheiat urmarirea copilului spunand ca nu are nevoie de operatie si ca sa-l urmaresc pana la vreo 4 ani.Copilul creste bine,mananca bine,a inceput sa vorbeasca,este putin intarziat cu vorbirea cred eu pentru ca invata 2 limbi.Intrebarea mea este daca cineva s-a confruntat cu stridor laringan pana la aceasta varsta?!Ma nelinistete ca inca mai face.Multumesc anticipat!
Raspunsuri
grigutza spune:
Buna,
Nu am vazut primul subiect deschis de tine pe aceasta tema, dar ma grabesc sa iti raspund acum ca l-am citit pe acesta.
Baiatul meu cel mare (are acum peste 6 ani) a fost depistat de la nastere cu stridor laringian. Si noua ni s-a spus ca nu e ceva grav ca sunetele vor inceta cu trecerea timpului si asa a fost. Imi amintesc ca medicul pediatru i-a recomandat calciu (gluconic) la 2, 4 si 6 luni cate 5 ml, 5 zile consecutiv.
Nu imi mai amintesc exact la ce varsta a incetat zgomotul respectiv, dar pot sa iti spun ca baiatul meu este foarte vorbaret, l-am inscris de micut la diverse sporturi pe care le practica in continuare, deci totul e in regula si cred ca nici tu nu ai de ce sa iti faci griji.
Oli_bv spune:
Multumesc mult pentru raspuns,ma bucur pentru baietelul tau.Sper ca si copilasului meu sa-i treaca.Nelinistea mea vine de la faptul ca toti mi-au spus ca ii va trece in jurul varstei de 2 ani,dar mai asteptam...!Am citit pe net tot ce se poate despre acest stridor,dar nu sunt foarte multe informatii si apoi toate cazurile erau rezolvate pana la varsta aceasta!Culmea e ca face acest zgomot cand e vreme urata afara,cand e foarte frig sau cand urmeaza sa ploua,am intrebat si medicul ca m-i s-a parut haioasa observatia mea la inceput si a zis da asa este atunci se manifesta mai puternic.
grigutza spune:
Oli e normal sa incerci sa afli mai multe si sa iti doresti sa nu mai aiba nici o manifestare a stridorului.
Poate ar fi bine sa ceri medicului ORL/pediatrului un sfat legat de o posibila predispozitie la laringita.
Eu nu stiu daca a avut legatura cu stridorul dar baiatul meu a facut de cateva ori laringita si a fost groaznic. Intentia mea nu e de a te speria, sau de a te face sa te framanti si mai mult, dar eu am fost luata pe nepregatite si la primul episod de laringita am avut noroc ca am ajuns repede la un spital de copii unde i-au facut inhalatii cu adrenalina.
Atunci am fost sfatuit sa am in casa aparat de aerosoli, fiola de adrenalina etc. pentru ca parea sa aiba o sensibilitate a laringelui. Si chiar au mai urmat doua episoade la interval de 6 luni fiecare.
Dar eram pregatita, stiam ce trebuie sa fac si apoi copilul s-a marit si a trecut perioada de risc maxim.
Poate ca a fost doar o coincidenta si nu avea legatura cu stridorul care abia ii trecuse.
Oricum sanatate multa si cu cat esti mai informata cu atat mai bine.
Oli_bv spune:
Griguta ,multumesc mult de raspunsuri!Da stiam ca cei cu stridor au o predispozitie spre laringita,tot de pe net:),crede-ma ca am stat de vorba cu o gramada de medici despre lucurul acesta si nimeni nu a mentionat nimic,atat doar ca sa stau linistita ca ii va trece,pai eu ii cred,da linistita tot nu pot fi inca.Copilul merge la cresa si mi-a facut de cateva ori otita si o bronsita,este in primul an de colectivitate,sa speram ca nu avem problme mai mari si chiar sa treaca de tot cu timpul.Multumesc inca odata si multa sanatate!