Articole expirate... se mai pot folosi?
Raspunsuri - Pagina 2
aschiutza spune:
Gresit, Eumada, cei din industrie sunt obligati sa puna acel termen (inclusiv la apa). Nu e treaba industriei ca tu cumperi prea mult si arunci.
A propos, zaharul cristalizat nu are termen de garantie
eumada spune:
Sunt obligati ca altfel ar da faliment.Nu e nimic gresit,daca nu ar avea termen de garantie,lumea ar cumpara rar,vanzarile ar scade...etc etc
Lali spune:
Sunt obligati pentru ca e cu dus si intors. In perioada de valabilitate produsele trebuie sa si corespunda, adica daca sunt pastrate in conditiile cerute nu trebuie sa se strice. Altfel pot fi reclamate la institutii gen protectia consumatorului. Producatorii trebuie sa identifice loturile care prezinta probleme si a ofere explicatii.
Dar de obicei datele de expirare sunt puse acoperitor, adica e perioada in care sigur nu se strica. Dupa aceasta data insa mai exista o perioada in care nu sunt probleme.
Eu, de cand am copil arunc tot ce nu mai e in garantie. Inainte ma mai uitam la unele produse daca sunt bune si dupa data expirarii.
aschiutza spune:
Citat: |
citat din mesajul lui eumada Sunt obligati ca altfel ar da faliment.Nu e nimic gresit,daca nu ar avea termen de garantie,lumea ar cumpara rar,vanzarile ar scade...etc etc Madalina Copiii gasesc de toate în nimic. Adultii, nimic în toate." |
Sorry, dar ma faci sa rid cu teorii din astea... Cum naiba sa dea faliment? Tu chiar crezi ca lumea cumpara saci intregi pe care ii arunca pe urma ca au expirat? Ca se mai intimpla sa arunce o punga de faina o data pe an nu inseamna o cantitate asa de mare incit sa dea fabrica faliment .
Da o cautare la legi sa vezi ca sunt obligati de stat si nu de teama de faliment...
Da daca asa crezi, ,pai atunci foloseste tot egal cind a expirat termenul de pe produse (da macar carnea expirata arunc-o, da? ca acolo chiar e primejdie).
eumada spune:
Iti multumesc pentru grija avuta fata de mine,dar stai acolo unde mananci totul sintetic...probabil nu iti permiti sa mananci sanatos ca mancarea bio e scumpa si e normal sa iei apararea produselor sintetice pe care le consumi.....si sa sustii pe cei care baga substante in alimente....nu vad unde am scris ca eu mananc carne stricata,dar ma rog,poate tu raportezi la tine totul.....
Cat de curand ne vom intoarce la natura...si atunci vai de cei hraniti cu substante sintetice...
aschiutza spune:
OK Eumada, hai sa o luam logic atunci: sa zicem ca alimentele nu ar avea data de expirare pe ele. Atunci magazinele le-ar vinde pina ar avea un asa miros incit sa te prinzi ca sunt stricate. Cum vrei sa cumperi un iaurt ambalat (egal la borcane sau la pahare de plastic) si sa iti dai seama ca mai e bun? Sau chiar faina sau malaiul: sunt ambalata la pungi, de unde vrei sa vezi daca mai sunt buni sau e deja rinced? Sau chiar daca ar fii in saci mari din care sa se dea la varsat: poate viermisoriii sunt in josul sacului si tu nu vezi consumator fiind.
Tu singura ai scris "Nu e nimic gresit,daca nu ar avea termen de garantie" , so, de aici am dedus ca nu te interreseaza data de expirare nici la carne. Si nu am spus ca ai minca carne stricata, ci doar ti-am atras atentia c astfel de date sunt foarte importanate la anumite alimente!
Ma duc sa mai bag in mine niste mincare sintetica ca doar nu imi permit sa maninc asa de sanatos ca Eumoadaq, deh maica nu toti sunt asa de bogati ca tine si tin sa o bage sub nasul fiecaruia!
Leditia spune:
Selene eu nu fac stocuri de care spui tu ca nu am unde sa depozitez atatea chestii.Nu am vila,beci,camari si alte din astea,iar balconul face parte din camera copilului,deci nu pot depozita acolo nimic.:)
Iti dai seama ca nu stau sa ma uit mereu pe punga de faina daca mai este in termen,avand in vedere ca eu nu prea consum faina,pesmet,zahar,decat daca fac prajituri,insa daca mi se pare mie ca nu arata bine,ma uit,iar o punga ma tine mult si bine..Mi s-a intamplat sa stric o prajitura din cauza fainii ca era expirata si a ajuns la gunoi ca iesise o chestie nemancabila.
Pentru cei care fac paine in casa,folosesc cantitati mari de faina,zahar,etc etc poate se merita sa cumpere si sa faca stocuri,in cazul meu nu,ca eu nu prea folosesc.
Deci pana la urma fiecare face cum ii este mai bine.
Andries spune:
Medicamentele gen sirop (substanta solida peste care se pune apa si se amesteca) sau picaturi in flacoane se folosesc maxim o luna de la preparare. Tot ce este pudra plus ser se foloseste imediat ce se combina (unii mai pastreaza in frigider timp de x ore).
O parte din medicamentele de tip pastila/pudra ambalata individual sau in flacon (gen aspirina, paracetamol, digestive, o serie de antibiotice) se pot folosi si dupa data de expirare pana la cca 6 luni daca au fost pastrate ok si daca ambalajul este intact (dar ideal ar trebui intrebat un farmacist care stie firma producatoare, putini au informatiile corecte si in principiu nimeni nu se hazardeaza sa declare ca e ok sa le iei). Atentie ca sunt medicamente care trebuie pastrate in intuneric si intre anumite temperaturi. Totusi la data expirarii, daca au fost pastrate corect, producatorii garanteaza ca medicamentul mai are cca 98% (parca) substanta activa, ulterior poate fi si mai putina. Eu de exemplu am cumparat picaturi de ochi pentru copilul meu de 5 ani, picaturi care urmau sa expire in 2 zile (ca nu am gasit in 5 farmacii ce aveam eu nevoie si fi-miu era plin de coji la ochi) si tratamentul a fost brici, chiar daca am folosit picaturile alea o luna, pana am terminat sticluta, deci practic le-am folosit dupa ce au expirat.
Un alt medicament care stiu ca e stabil si dupa expirare e banala Smecta pentru diaree. Oricum are un termen ultra-lung. Nu acelasi lucru il pot spune despre o droaie de siropele pentru copii.
Medicamentele tip ser, substante de anestezie, substante perfuzabile, etc nu pot fi folosite dupa data expirarii. Vaccinurile mai ales nu pot fi folosite dupa expirare.
Daca ambalajul este deteriorat medicamentul nu trebuie folosit nici macar daca mai e in termen.
Materialele medicale, de gen sonde, truse de anestezie, ace, manusi, pansamente au si ele un termen de garantie, in principal dat de termenul de rezistenta al materialelor din care sunt facute si al ambalajului pana la a contamina continutul. Daca mi s-a udat hartia cerata de la seringa si apoi s-a uscat, practic seringa aia e scoasa din garantie (exista riscul sa fi fost contaminata), chit ca pe ea poate sa scrie 2016.
Nu vad sensul sa faci stocuri de medicamente, decat daca stii ca esti cronic pe boala aia si vrei sa fii sigur ca le ai. Eu mai stocam medicamente pe care le luam zilnic cand eram gravida, dar oricum nu puteam sa depasesc perioada de garantie. Pentru cativa lei economisiti... mai bine iau cutia noua cand imi trebuie. Acum am stoc permanenent de enzime digestive, antihistaminice si antitermice, dar asta pentru ca am 3 alergici cronici in familie si-o insuficienta biliara . Iar la antibiotice - pai daca ti-a prescris 6 pastile, cumperi 6 pastile si gata, nu ai de ce sa ramai cu surplus. Si trebuie sa le iei pe toate. La antibiotic sirop, cum am mai spus, trebuie aruncat.
La noi in Romania mai e si nebunia cu medicamentele pentru cronici ce mai dispar de pe piata si saracii oameni isi fac stocuri de multe ori.
denisa220972 spune:
Teremenele se impart in doua categorii:
1. A se consuma de preferinta inainte de data de:(ex. 01.01.2012)-
produsul trebuie consumat pana la data respectiva( produsele perisabile- unt, lapte.....sa.)
2. termen de valabilitate pana la data de 01.01.12- produsul respectiv nu inseamna ca incepand cu data de 02.01.12 nu mai este bun, mai este bun inca 6 luni( depinde si de modul de pastrare),isi mai pierd din proprietati, dar conform normelor, producatori sunt obligati sa treca termenul de vabilitate.
La medicamente nu ma risc cu termenul de valibilitate
Na ca ma gasit si ora de merceologie.
Andries spune:
La medicamente se risca fiecare pe pielea lui in principiu oficial nimeni nu iti va spune ca e ok sa il iei si dupa data x.
La alimente care expira... hm, pai daca expira carnea, trebuie sa o faci conserve, cel putin asa facea bunica si avea carne la borcane, sterilizate, in beci. Nepotii cand mergeau iarma la facultate, carau in sacosa cateva borcane pline cu carne, cateva cu muraturi, la fiecare 2 saptamani si ce bune erau . Primavara beciul era gol si mamaie o lua de la capat