Personalitate feminina pe o bancnota BNR
Raspunsuri - Pagina 2
Rufus spune:
Preferintele mele sun Regina Maria si Ecaterina Teodoroiu, in aceasta ordine.
Rufus, Tora si iadele
ch_dana spune:
Citat: |
probabil dintr-o familie normala, fara "traditii". |
...adica "origine sanatoasa", ?
Nu cred ca au existat traditii in celelalte familii cand vine vorba de prima femeie inginer sau neurochirurg sau fizician...
cris_stef spune:
@Deceneus, eu macar am facut o alegere. Buna, rea, comunista, necomunista, am ales intr-un fel. Dar care este alegerea ta? Si de ce?
E ca aia cu: nu merg la vot dar stau deoparte si comentez ca nu imi convine nimic.
(Uite, strabunicul meu a murit in primul Razboi Mondial. S-a inrolat constient pentru ca familia lui sa primeasca pamant dupa Razboi. Si familia bunicii mele chiar a primit pamant. A fost inmormantat cu onoruri si familia bunicii a participat la funeralii. E drept ca bunica a crescut fata tata, dar mama ei le-a repetat intotdeauna ca tata s-a sacrificat pentru binele familiei. Statutul lor social s-a schimbat dupa razboi,bunica a putut urma scoala pana la nivelul liceului apoi fetele au facut casatorii frumoase. Moartea a fost pretul acceptat constient si platit.)
Participarea la razboi a fost o jertfa si o speranta de mai bine. Sunt absolut sigura ca aceasta Ecaterina Teodoroiu s-a inrolat pentru familia ei, din dorinta de a-si schimba soarta ei si a familiei. Constient, stia exact ca moartea era prima optiune, si totusi a mers mai departe. Acceptarea rationala a propriului sacrificiu pentru familie(si prin extensie pentru tara) mi se pare de apreciat.
@Ch_Dana,
Stiu, ideea de "origine sanatoasa" pare o reminiscenta comunista. Dar accesul la invatatura al oamenilor dinainte de cel de-al doilea razboi mondial era conditionat de situatia materiala a familiei. Daca familia isi permitea, aveai acces la cursurile unui liceu. Daca familia isi permitea, aveai acces la cursurile unei Facultati. Evident, putem gasi exceptii de oameni sclipitori care au primit burse si au reusit, dar sunt atat de putini incat sunt exceptii.
Cand ai in spate sustinerea unei familii si acces la invatatura, educatie si cultura, este foarte usor sa fii "primul academician", "primul cugetator".
E foarte usor si sa fii poetul Vasile Alecsandri cand ai tot confortul oferit de familie sa stai acasa si sa compui poezii. E foarte usor sa fii Eminescu cand familia iti plateste studiile la Cernauti si Viena. E foarte usor sa fii un Bratian cand familia ta este implicata in conducerea tarii. E foarte usor sa fii fiul/fiica lui tata si sa ai rezultate. Peste ceea ce ai, trebuie sa vii cu foarte putin talent personal ca sa sclipesti. Cand nu ai nimic decat talent ... e mult mai greu.
Asta a fost ideea mea de "traditii".
ch_dana spune:
Citat: |
Dar accesul la invatatura al oamenilor dinainte de cel de-al doilea razboi mondial era conditionat de situatia materiala a familiei. |
Strabunicul meu, provenit dintr-o familie cu 16 copii, a facut atat Seminarul Teologic cat si facultatea ca bursier al statului roman, deoarece familia se opunea acestei cariere si oricum nu ar fi avut mijloace financiare sa il sustina. Si ca el au fost multi.
Paradoxal, era mult mai usor pe vremea aia sa razbati pe baza talentului. In vremurile comuniste, razbateai pe baza "originii" mai degraba - cati oameni au facut "facultati muncitoresti" atunci cand ei n-ar fi absolvit nici macar liceul...
cris_stef spune:
Primul meu impuls a fost tot Regina Maria.
Dar ea s-a nascut in Marea Britanie si am dorit sa nominalizez o femeie nascuta in Romania, care a facut ceva pentru Romania.
Tot respectul pentru toate femeile enumerate aici si pentru cele care nu ai intrat in acest top!
Porumbita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui viviana Eu as alege intre Sofia Ionescu - primul neurochirurg femeie din lume - si Sarmiza Bilcescu - prima femeie doctor in drept din lume. Pentru ca au fost deschizatoare de drumuri si au aratat ca se poate. |
sustin nominalizarea ta
portocalia spune:
si io tot Regina Maria (care desi nu a fost romanca prin nastere, a facut foarte multe pentru Romania).
recunosc ca in afara de ana aslan (care oricum, nu prea inteleg de ce ar fi eroina nationala) si ecaterina teodoroiu (care e eroina, dar nu vad cum sacrificiul ei a propulsat inainte romania, exceptand valentele romantice) si haricleea darclee (care, ok, dar de ce pe bancnota???) restul numelor de pe lista imi sunt necunoscute. ma gandesc ca ar trebui sa fie un personaj popular acolo, de care a auzit tot romanul. sau macar aia alfabetizati si care au absolvit scoala primara...