Veste buna! Sau nu?

Raspunsuri - Pagina 22

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Mda, asa stiam si eu, ca Mao a incurajat natalitatea prin niste favoruri financiare. Nu am auzit de o lege care sa o impuna asa cum a facut Ceausescu … mi se pare o nunantza de luat in considerare. E foarte posibil ca Ceausescu sa se fi inspirat din Mao si sa-i fi dus politica la extrem … oricum, nu prea exista argumente logice la nici un nivel pentru politica lui Ceauseascu. Controlul nataitatii se face clar cu drame la nivel micromolcular si pare oarecum scuzabil numai si numai daca are ratiuni la nivel macromolecular.

Parerea mea este ca natalitatea a scapat de sub control in China datorita saraciei si a lipsei de educatie. Este de altfel general demonstrat ca paturile sarace de peste tot au rata de inmultire mai mare ... banuiesc ca o explicatie ar fi limita perspectivelor pe care un om sarac si needucat le are. Pentru un om care tarieste limitat de saracie si fara educatie, a creste un copil se reduce la a-i da de mancare pana creste suficient de mare ca sa poata ajuta familia in procesul de supravietuire ... e periculos cand ratiunea de a trai devine supravietuirea pentru 1,3 miliarde de oameni.

Ocebine are dreptate, India vine puternic din urma, au acum rata de inmultire 4 la 1 (sau 3 si ceva). Au ceva mai multe resurse si sunt ceva mai dezvoltati. Nu stiu daca se vor lua ceva masuri dar exista articole care trag semnale de alarma cum ca pana in 2025 India va depasi China ca numar.
Pana una alta statistica aia de care vorbea Portocalia, spune ca 20% din populatia globului sunt chinezi ai Chinei (ca probabil ei sunt multi mai multi prin toata lumea) si 17% sunt indieni. Asta inseamna aproape jumatatea din polulatia globului. Restul natiilor sunt in scadere din diverse motive moderne (financiare, conditii de viata, perspective pentru copiii ...etc). China creste in continuare, India le sufla in ceafa si probabil ca ii vor intrece.

Mi-a atras cineva atentia ca, desi exista logica in ceea ce scriu, folosesc cuvinte mari asociate cu decizii nefericite ... mi-am recitit mesajele si asa este. Cred ca am exagerat in exprimare ... nu ar fi trebuit sa alatur cuvantul "succes" de o legea atat de dramatica. “Rau necesar" suna mai bine. Nici expresia “sunt de acord”, poate termenul “intzeleg” e mai potrivit … Nu vreau sa para ca ma bucur pentru ce li se intampla chinezilor, mai ales ca legea se aplica in mod nedrept unei generatii tinere care plateste pentru ca cei anteriori lor s-au inmultit necontrolat. Sunt de asemenea convinsa ca in sistemul comunist pe care il au se comit foarte multe abuzuri.

Eu am adus in discutie politica Chinei in contextul cazului pus in discutie si am vrut sa transmit ideea ca notiunea asta de “drepturi” – ale omului, ale femeii, ale copiilor, de reproducere, de vot, …etc sunt niste conventii umane. Ele se modifica periodic in functie de contextul economic, cultural, social, etc existent. Orice modificare de acest gen are parte de proteste sau acceptantza si mai mult ca sigur ca fiecare are motivele lui adevarate sa creada intr-un fel sau altul.

In contextul demografic al Chinei, reglementarea natalitatii a fost un rau necesar …

In contextul cazului acestui subiect, sugestia de sterilizare a fost un rau necesar …

Mi-a placut mult mesajul lui alyx – sunt argumente care explica nevoia de “rau necesar”.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

eu cred ca mai multi mor de foame prin africa, din cauza subdezvoltarii, decat in china&india din cauza suprapopularii.

asta doar asa, pe de laturi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Citat:
citat din mesajul lui buli

eu cred ca mai multi mor de foame prin africa, din cauza subdezvoltarii, decat in china&india din cauza suprapopularii.

asta doar asa, pe de laturi

Las' ca aia au alt "rau necesar": SIDA.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gmmm spune:

Veste buna.

Eu chiar nu inteleg fata de cine s-ar fi gresit cind i s-a propus sa i se lege trompele.

Fata de femeie? In ideea ca s-ar putea ca peste ani sa-si doreasca un copil al ei?
Eu nu cred in schimbarile astea radicale. Daca acum se duce cu primul barbat care-i da tigari sau vin, si de-abia intelege ce i se intimpla, mi se pare extrem de putin probabil ca peste ani sa devina o femeie responsabila.

Fata de copiii inca nenascuti? Pai dupa logica asta cam toate care scriem pe aici sintem extrem de vinovate, fiindca am refuzat dreptul la conceptie unor copii care ar fi avut o viata infinit mai buna decit a copiilor femeii acesteia. Ipoteticii nostri copii n-ar fi suferit de alcoolism fetal, nici n-ar fi murit de foame, si ar fi avut cert partea lor de dragoste parinteasca.

Fata de tatii potentiali? Posibil, posibil...

Pe mine ce m-a frapat in reportaj a fost mizeria crunta in care traieste femeia aceasta. Mizerie care n-are nimic de-a face cu saracia. Eu un asemenea grad de sordid n-am vazut decit la persoanele care ori sufera de-o boala psihica, ori sint dependente de vreo substanta (ori amindoua). Cu greu parintele ideal.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oanap85 spune:

depinde cat esti de norocos:),se poate sa faci copii si cu trompele legate",vecina mea a mers sa-si lege trompele la Iasi nus la ce medic si s-a trezit insarcinata cu gemeni

Mami de ingerasi :David(25.10.2006)Paul (15.05.2009)si Anastasia(25.02.2011).
http://s878.photobucket.com/albums/ab348/oanap85/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monabella spune:

Da a fost Mao. Vezi linkul de mai jos:
http://www.china-mike.com/chinese-culture/society/one-child-policy/

Political or azi: xcei care semneaza ca respecta plotica natalitatii primesc imprumut pt casa cu podele de marmura, garaj si tot confortul. Ceilalti nu primesc nic pensie.
http://www.latimes.com/news/nationworld/world/population/la-fg-population-matters4-20120727-html,0,4128486.htmlstory

Mergi la inceput