Alaturi de Mircea Cartarescu
Pe Cartarescu l-am cunoscut intr-o zi frumoasa la malul Mediteranei. In zare vedeam marea ... si totusi de cum l-am cunoscut :) - de la primele pagini, am uitat de mare ...
L-am cunoscut pe Cartarescu mult dupa ce numele lui a fost pomenit intr-o finala electorala. Un prieten mi-a facut cadou o carte de-a lui... Frumoasele straine. Stiam insa, de multi ani, ca la un moment dat Orbitor, fusese in topul cartilor olandeze (http://www.icr.ro/bruxelles_/evenimente-19/trilogia-orbitor-a-lui-mircea-cartarescu-s-a-nascut-la-amsterdam-acum-se-intoarce-acasa-in-olandeza.html)
Intre timp i-am devorat
majoritatea cartilor si impresia mea, de cititor este clara: Cartarescu este cel mai interesant si citibil scriitor actual.
Dar desigur, imi prezint doar opinia subiectiva...va astept impresiile despre cartile sale.
In plus, de trei ani, Cartarescu se afla pe short lista preferatilor pentru Premiul Nobel pentru Literatura ... pe care sunt convinsa, il va primi ... intr-unul din anii care vin...
Ca orice scriitor insa, Cartarescu are simpatizanti si antipatizanti politici. Ar fi nedrept pentru el, ca scriitor, sa ignore viata cetatii... la urma urmei si EMinescu avea pareri si impreii foarte politice la vremea pe care o traia...
In ultima vreme, Cartarescu este insa tinta unor atacuri abjecte ... facute de Antena3, pastorul Gadea cu studioul sau de invitati si ... Institutul Cultural Roman condus de ... Andrei Marga .. care a umplut centrele ICR de fosti securisti la conducere.
Foarte trist... iata de ce este nevoie sa il sustinem pe Mircea Caratescu ... si va invit sa cititi aici.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/Intelectualii-din-Romnia-solidari-cu-Mircea-Crtrescu-1005429.html
sper sa il judecati pe Cartarescu, dupa ce i-ati citit cartile :)
Raspunsuri
ab5174 spune:
Am primit doua carti de ale lui.
"Levantul" pe care trebuie sa o citesc cu voce tare sa pricep - haioasa tare si "Ochiul caprui al dragostei noatre" super.
Laura25 spune:
Eu l-am descoperit pe Cartarescu in cl a IX-a . Am gasit o carte de nuvele in biblioteca unei verisoare. REM era numele cartii . M-a fascinat si m-a facut sa il caut in continuare. Imi amintesc perfect interviul dat la emiusiunea 'Profesionistii'. Un intelectual in adevaratul sens al cuvantului, un scriitor remarcabil. El va ramane sigur in istorie, de javrele ce latra acum pe langa el sigur nu isi va aminti nimeni nici peste 10 de ani.
Alizee spune:
Dar cu ce a deranjat atat de tare ?
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
mihaela_s spune:
L-am cunoscut personal impreuna cu sotia si baietelul, aici pe insula. Faceau un turneu prin Suedia, am vazut stirea in ziar ca va citi din Orbitor in interiorul ruinelor unei biserici. A citit apoi traducatoarea lui in suedeza. Baietelul era plictisit si s-a jucat cu cea mica a mea, sunt cam de aceeasi varsta. Am povestit mai mult cu sotia lui, el era emotionat, care s-a bucurat sa vorbeasca cu ni#351;te romani.
Eu nu mai stiu cum l-am descoperit, sunt mai multi ani de atunci, am citit mai multe carti de ale lui, e scriitorul meu favorit. De trei ani ii #355;in pumnii pentru Nobel. Anul asta l-am recomandat cu mandrie unei suedeze pasionata sa citeasca scriitori straini.
capcaunul spune:
Citat: |
citat din mesajul lui allinta Dar cu ce a deranjat atat de tare ? |
N-are calorifer.
Alizee spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui capcaunul
N-are calorifer. |
Ha-ha. Si io care asteptam un raspuns pe bune...
Eram doar curioasa sa aflu de ce a ajuns sa fie atacat de anumiti oameni politici.
Stii ca nu iese fum fara foc.
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
Lali spune:
Este mare pacat ca unii inteleg sa arunce cu noroi in oricine nu gandeste la fel ca ei...
Fara cuvinte, mai ales ca vorbim de o valoare a culturii noastre certificata prin doua nominalizari la Nobel. Din cate am inteles, anul acesta a fost aproape.
Sunt tare curioasa ce vor mai spune cand va lua intr-adevar Nobelul, pentru ca eu nu ma indoiesc ca o va face.
Sabina spune:
Mie nu imi place stilul Cartarescu de literatura, dar atacurile astea sunt oribile.
Iar ce face Marga e abominabil :(
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
Lali spune:
Iar despre sotia lui, poeta Ioana Nicolae, atacata deasemenea abject de catre aceiasi scriitori si cititori de texte la comanda nu pot sa va spun decat ca este o profesoara minunata.
Ca ceea ce face ea dincolo de partea de creatie este sa apropie copiii cu care lucreaza de literatura romana si sa le dezvolte imaginatia intr-un mod care nu poate fi etichetat decat extraordinar.
Un om cu totul deosebit, sensibila si calda si apropiata de copii.
Un interviu cu ea despre cartea ei "Cerul din burta" din care transpare si omul si artistul:
http://www.evz.ro/detalii/stiri/nu-ne-este-frica-de-varstele-noastre-ci-de-neajunsurile-care-vin-cu-ele-899232.html