sistem de aerisire pe sub pamant

sistem de aerisire pe sub pamant | Autor: timeea

Link direct la acest mesaj

A incercat cineva sa implementeze la casa sistemul de aerisire pe sub pamant ?
Se foloseste la casele pasive , vara aduce pe sub pamant aer racit, iarna aduce tot pe sub pamant, aer incalzit. E vorba de 40 ml de tevi ingropate la minim 1,5 m adancime , la capete filtre si un tub de aspiratie, asta ar fi o descriere in mare a sistemului .
Rezervele mele sunt legate si de costuri (sistemul original si complet trece de 3-4 mii de euro la o casa de dim obisnuite , la
aprox 300 mc ) si mi se pare ca nu merita, ca nu s-ar amortiza in timp aceasta investitie, iar un sistem mai ieftin, de genu
homemade , devine inutilizabil dupa un timp (nefiind tevi tratate antibacterian, de ex) .
Va rog, daca are cineva, sa povesteasca daca chiar merita ...

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ali spune:

Am citit azi de subventii de la Ministerul mediului.Cred ca sistemul de care zici e cel cu pompa de caldura?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns timeea spune:

Nu , nu e sistemul cu pompa de caldura, e unul mai simplificat decat acela, as scrie denumirea completa a sistemului original pe care l-am gasit noi, dar ma tem ca nu e voie, ca ar parea ca-i fac reclama .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

E in regula poti sa descrii - fara linkuri la alte site-uri.

www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Sunt curios ce-o mai fi si aia...
Ca daca costa cateva mii si te incalzesti/racesti...nu-i mult deloc.

Rufus, Tora si iadele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns timeea spune:

OK, desi nu ma pricep extraordinar (ca sotu se ocupa de asta), incerc sa-l descriu mai detaliat :
deoarece sub pamant, incepand cu 1,5 m adancime, temperatura este relativ constanta tot timpul anului, cam 7-12 grade, se
exploateaza acest avantaj , printr-un sistem de tevi ingropate in sol , care serpuiesc prin jurul casei sau pe portiune de
teren liber (nu e voie a se planta copaci in zona aia), un capat intra pe sub fundatia casei , pana in casa , celalalt capat
iese intr-un colt al terenului , filtre la ambele capete, un ventilator va aspira aerul , aducandu-l in casa . Vara aduce aer proaspat cu aprox 14 grade mai rece, si iarna, aduce aer cu aprox 9 grade mai cald .
Nu stiu cat e de super-avantajos iarna acest sistem, dar macar vara sa nu mai avem nevoie de aer conditionat , ar fi super .

Tevile insa , trebuie sa fie din acelea tratate cu ioni de argint, din polipropilena, antistatice si antimicrobiene , deci
nu simple tevi folosite la canalizare . Si iesirea pe sub fundatia casei, sa fie facuta din start de la constructie, altfel
e foarte greu (noi am montat-o deja) .
Sistemul e mai complex decat am descris eu, are si un camin de colectare a condensului , la iesirea in coltu terenului are
un turn de aspiratie, etc

Din putinele raspunsuri la subiect, imi dau seama ca nu a incercat nimeni de pe aici :(

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

intuitia imi spune ca ceva nu e in regula. dar poate gresesc sau mai sunt ceva componente in sistem.

deci : ai un ventilator care iti baga in casa aer din tevile ingropate in pamant. un capat al sistemului este in casa, celalalt afara. deci pana la urma tot de afara iti trage aer acel ventilator, probabil se mai raceste circuland prin conducte. insa atunci cand afara e canicula, cat de mult se poate raci aerul plimbat pe sub pamant ? iar iarna, invers, pe ger, cat de mult se poate incalzi acel aer foarte rece, inainte sa ajunga in casa ?

ventilatorul cu ce functioneaza ? electric ? cat consuma ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Pompe de caldura aer-aer






In regim de incalzire, caldura preluata din aerul exterior la vaporizator este transferata la condensator si cedata aerului din incinta ce urmeaza a fi incalzita (pompa de caldura aer - aer).

Desi aerul este considerat una dintre cele mai convenabile surse de caldura sub aspectul disponibilitatii nelimitate, avand in vedere faptul ca temperatura aerului exterior variaza adeseori considerabil pe parcursul sezonului de incalzire, conceptia unui sistem de tipul descris anterior necesita o optimizare atenta, tinand seama in primul rand de datele climatice locale.

In cazul instalatiilor cu pompa de caldura, avand aerul exterior ca sursa de caldura acest efect se traduce prin aceea ca pe masura ce temperatura exterioara scade, necesarul de incalzire creste, iar capacitatea pompei de caldura de a asigura un debit constant de caldura la parametrii termici solicitati, se diminueaza substantial datorita alterarii eficientei. In figura 7 este prezentat modul de variatie a eficientei globale ep a unei pompe de caldura avand aerul exterior ca sursa de caldura, in functie de temperatura te a acestuia, in diferite perioade a sezonului de incalzire.

Una dintre metodele recomandate de evitare a efectului negativ pe care scaderea temperaturii aerului exterior il are asupra eficientei pompei de caldura este cuplarea pompei de caldura cu o sursa suplimentara de caldura. Alegerea tipului de sursa auxiliara poate fi influentata, in mare masura, de raporturile dintre costurile de investitii necesare si cheltuielile de exploatare aferente sistemului examinat. Dimensionarea se face astfel incat pompa de caldura sa asigure numai o cota parte din necesarul orar maxim de incalzire, corespunzator temperaturii exterioare de calcul specifice zonei geografice in care se situeaza imobilul incalzit.

Avand in vedere sensul opus de variatie cu temperatura exterioara te a necesarului de caldura Qnec si a puterii termice a pompei de caldura Qc, ilustrat in fig. 8, se constata ca exista o anumita valoare a temperaturii exterioare la care aceste doua marimi devin egale, denumita temperatura de echilibru. La valori ale temperaturii exterioare mai ridicate decat valoarea corespunzatoare temperaturii de echilibru, pompa de caldura va avea un regim de functionare intermitent, tinand seama ca ea poate furniza un debit orar de caldura mai mare decat cel necesar, in timp ce la temperaturi exterioare mai coborate decat valoarea temperaturii de echilibru este necesar un aport suplimentar de caldura.
Una dintre metodele recomandate de evitare a efectului negativ pe care scaderea temperaturii aerului exterior il are asupra eficientei pompei de caldura este cuplarea pompei de caldura cu o sursa suplimentara de caldura. Alegerea tipului de sursa auxiliara poate fi influentata, in mare masura, de raporturile dintre costurile de investitii necesare si cheltuielile de exploatare aferente sistemului examinat. Dimensionarea se face astfel incat pompa de caldura sa asigure numai o cota parte din necesarul orar maxim de incalzire, corespunzator temperaturii exterioare de calcul specifice zonei geografice in care se situeaza imobilul incalzit.

Determinarea consumului total de energie (al pompei de caldura si al sursei auxiliare) pe perioada de incalzire a unei cladiri se poate efectua utilizand programul ordinator METBIN [5].

Adoptarea unui sistem de incalzire cu apa calda de joasa temperatura permite optimizarea functionarii pompei de caldura de tip aer-apa (fig. 9) in limite rezonabile ale temperaturii de condensare (35…45°C). Astfel, cantitatea necesara de aer este dirijata de catre un ventilator, prin canale de aer, catre vaporizator. Caldura extrasa din aerul exterior la nivelul vaporizatorului este transferata, la condensatorul pompei de caldura, apei vehiculate prin serpentinele inglobate in pardoseala spatiilor incalzite.

Din considerente economice si tehnice, pompa de caldura aer-apa poate fi dimensionata pentru cca. 70…80 % din necesarul maxim de caldura. Pana la punctul de bivalenta al instalatiei (fig. 10) pompa de caldura preia intregul necesar de caldura utilizat. Sub punctul de bivalenta, pompa de caldura ridica temperatura pe intoarcere a sistemului de incalzire, iar sursa auxiliara de caldura incalzeste in continuare.

Pompe de caldura folosind aerul extras ca sursa de caldura. In cazul cladirilor prevazute cu sistem de ventilare mecanica, pompa de caldura poate utiliza ca sursa de caldura aerul evacuat din spatiile ventilate in scopul incalzirii apei de incalzire sau a apei calde de consum.

Pompa de caldura poate acoperi total sau partial necesarul energetic al cladirii in functie de temperatura exterioara si consumul de apa calda. In vederea unei functionari corespunzatoare se prevede, ca sursa de caldura suplimentara, un cazan de joasa temperatura utilizand combustibil gazos. De asemenea, pentru perioadele cu necesar redus de energie termica, apa calda este stocata prin intermediul unui rezervor de acumulare, incarcat fie de pompa de caldura, fie de cazan.

Prof. dr. ing. eur. ing. IOAN SARBU
Universitatea „Politehnica“ din Timisoara



www.consumredus.ro/posts/pompe-de-caldura-aer-aer.e1d562aa4e1a47d329d198d4cb31da6e.html" target="_blank">Sursa


www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Eu am o cunostintza care are casa pasiva si sistem de asta de aerisire!

Are de asemenei si panouri solare,ca de fapt am intzeles ca asa se incalzeste!

vara degaja aer rece(ma rog ,pentru mine personal improrpiu spus rece dar oricum ceva grade mai putzin decit temperatura exterioara)si iarna aer cald.

Pentru mine personal e o cladura infioratoare in permanentza(dar repet eu sunt o tipa ce nu prea iubeste caldura),si vara si iarna,vara ii ajunge temperatura in dormitor (la mansarda)si la 28°C!

Respectiva cunostintza nu sta cu geamurile deschise,decit maxim o jumatate de ora(spun eu cu indulgentza ins apersonal nu cred ca aeriseste nici macar atit),spune ca asta e"casa pasiva"!(eu nu cred pentru ca tipa are probleme mari cu "mizeria ce ne inconjoara",insa fiind singura cu tipul asta de casa ce-o cunosc,spun ce spune ea9

deci eu daca ar fi sa ma iau dupa cunostintza asta,nu mi-as face in veci casa pasiva cu sitem de tzevi,mie imi trebuie aer frate,sa stau cu geamurile deschise,ca altfel nu pot dormi!

Nu cred ca tzi-am fost de mare folos,insa cum nimeni n-a scris concret din cunostintze personale...am zis ca nu strica o "informatzie"din vazute direct!

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Are varul meu montat insa este pompa de caldura pe apa nu pe aer.
Mi-a spus ca este foarte multumit singurul consum fiind cel de curent electric insa costurile cu energia electrica sunt cam la 60% din costurile cu incalzirea clasica + nu exista deranj + aer rece vara si caldura iarna.

Amortizarea instalatiei o preconizeaza in maxim 5 ani.

www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Si eu tot la pompa de caldura m-am gandit, insa ceea ce descrie timeea ori nu e pompa de caldura, ori descrierea nu-i valabila. Adica in modul descris, nu inteleg nimic si nici n-am auzit despre asa ceva.
Ceea ce nu inseamna ca nu exista...

Rufus, Tora si iadele

Mergi la inceput