PAPP-A scazut
Buna ziua,
Incerc sa ma linistesc cat de cat dar fara prea mare succes. Problema mea are legatura cu Dublu Test-ul.
Am facut ecografia de Dublu Test la fix 12 saptamani.
Totul a fost ok la ecografie:
CRL 5.42 cm ( 12 saptamani )
Craniu cu imagine de plexuri coroide
BPD: 1.78 cm ( 12 saptamani + 5 zile) HC: 2.12 cm ( 12 saptamani + 4 zile)
Os nazal: 3 mm
Translucenta nucala: 0.85 mm
Coloana vertebrala
Cord cu imagine de 4 camere.
BCF: 162 b/min
Emergente normale a marilor vase
Stomac prezent, vezica urinara prezenta
Perete abdominal AC: 5.6 cm ( 12 saptamani + 3 zile)
Membre superioare cu 3 segmente, 5 degete
Membre inferioare cu 3 segmente, 5 degete
FL: 0.72 cm ( 12 saptamani +1 zi)
Miscari active fetale prezente
Trofoblast inserat anterior, coborand spre OI al colului, pe care il acopera.
Velocimetrie
Doppler
Flux tricuspidian normal Flux canal Arantius: - Artera uterine dreapta: IR: 0.77 ; IP: 1.56 ; S/D: 4.33 - Artera uterine stanga: IR: 0.86 ; IP: 2.03 ; S/D: 7.09 Lungime col: 4.22 cm, cu OI inchis CONCLUZII Sarcina: 12 saptamani si 3 zile( eco); 12 saptamani (UM), in evolutie. Morfologie fetala corespunzatoare varstei de gestatie Se recomanda asocierea ecografiei cu evaluarea biochimica (bitest), pentru excluderea unor anomalii genetice care depasesc posibilitatile de diagnostic ecografic.
A doua zi dimineata am recoltat sange pentru Dublu Test.
Azi noapte am descarcat de pe site rezultatele si de aici problema:
free beta-HCG 75,099 ng/mL
PAPP-A 933,117 mU/L
La comentarii scrie asa: Acest rezultat indica un risc scazut de anomalii fetale la nastere (sub valorile cut-off mentionate care reprezinta limitele de risc). Valoarea PAPP-A este semnificativ scazuta in comparatie cu mediana corespunzatoare varstei gestationale. Procesarea datelor s-a efectuat cu ajutorul programului Wallac LifeCycle versiunea 3.2 (Perkin Elmer) Aceasta investigatie nu constituie un test diagnostic. Este estimat numai un calcul de risc care se bazeaza pe rezultate statistice si depinde de acuratetea informatiilor furnizate de medic/pacienta. La dublu test sunt estimate riscuri pentru sindromul Down (trisomia 21), sindromul Edwards (trisomia 18) si sindromul Patau (trisomia 13).
Maine medicul meu va primi de la laborator graficele si va putea sa imi spuna exact care este riscul, ca explicatia risc scazut nu ma linisteste avand in vedere ca la sindrom Down cut-off-ul este 1 la 250 si daca eu am 1 la 251 e scazut dar situatia poate fi de-a dreptul serioasa.
Din ce am cautat si citit pe net exista destule cazuri de gravide cu PAPP-A scazut care au facut amniocenteza si totul a iesit ok, dar eu inca ma tem. Am gasit acum pe net pe link-ul de mai jos care explica mai clar ce inseamna si care sunt riscurile de fapt pentru PAPP-A scazut (si pentru translucenta nucala mare, dar nu e cazul la mine)
www.wnhs.health.wa.gov.au/development/manuals/O&G_guidelines/sectionb/1/b1.12.pdf" target="_blank">http://www.wnhs.health.wa.gov.au/development/manuals/O&G_guidelines/sectionb/1/b1.12.pdf
Practic vad ca riscul de oprire din evolutie, preeclampsie, nastere prematura, deces intrauterin este mare in cazul in care PAPP-A e scazut si ar trebui monitorizata mai des sarcina la ecograf Doppler.
"PAPP-A is a large glycoprotein produced by the placenta and decidua thought to have several functions, including prevention of recognition of the fetus by the maternal immune system, matrix mineralization and angiogenesis. A low PAPP-A is therefore descriptive of poor early placentation resulting in complications such as foetal growth restriction, fetal demise, preterm birth and pre-eclampsia in the third trimester."
Aceasta sursa nu ofera informatii clare referitoare la o recomandare de Amniocenteza in cazul PAPP-A scazut si indica doar faptul ca e necesara o monitorizare atenta, in timp ce la o translucenta nucala de peste 3,5mm in primul trimestru se spune clar ca e necesara amniocenteza pentru ca translucenta crescuta e un semnal de alarma pentru malformatii (trisomii).
Intrebarile mele sunt:
1. cat e de sigur Dublu Test-ul? ar trebui sa repet la alt laborator analiza de sange (inca este timp, sunt acum in 12 sapt si 6 zile)?
2. exista pe forum fete care au facut amnio din cauza PAPP-A scazut si daca da, care a fost rezultatul?
3. exista pe forum fete care au avut PAPP-A scazut si au facut ulterior preeclampsie sau sarcina s-a oprit din evolutie?
Multumesc.
12+
Copiii sunt mainile cu care ne prindem de rai.
PCOS, Tiroidita Autoimuna Hashimoto, MTHFR C677T si A1298C heterozigote. Tratament cu Aspenter, Elevit, Euthyrox, Medyn, Magne B6, Vit C si Utrogestan
Raspunsuri
lavi02 spune:
Emilia, eu stiu ca cel mai bun laborator pt dublutest este Cytogenomic. Daca le-ai facut acolo poti sta linistita, sunt bine facute. Din surse medicale stiu.
Nu te pripi cu concluziile si stresul: asteapta sa mergi la medic, sa ibtroduca toate rezultatele in program, vezi ce rezultat primesti si abia atunci poti sa te stresezi sau sa te linistesti, pana atunci asteapta.
Si eu am avut una din valorile testelor de sange mai ciudata, nu mai stiu care si in ce sens, mare sau mica, dar coroborat cu rezultatul ecografiei a iesit un risc scazut, nu am facut amniocenteza si copilul s-a nascut sanatos.
1:251 nu este un risc scazut, este un risc la cut-off. Risc scazut e cam de la 1:1000 incolo, depinde si de varsta.
Dar nu are rost sa facem speculatii, asteapta riscul calculat, oricum, la translucenta ta probabil ca riscul va iesi mic si totul e Ok.
emilia.m spune:
Multumesc pt raspuns . Sper din suflet sa fie bine.
La Synevo le-am facut si imi daduse prin cap sa le repet la Cytogenomic dar deocamdata astept sa se faca dimineata sa imi sun medicul sa imi spuna exact care sunt riscurile calculate si ce sa fac mai departe.
As vrea sa se termine o data problemele. Intai nu crestea beta HCG cum trebuie (nu se dubla la 72 ore), apoi ramanea bebe in urma (varsta calendaristica era mereu mai mare decat cea rezultata dupa masuratori), am aflat ca am mutatii de trombofilie si am inceput sa ma indop cu vitamine (Medyn Forte, Elevit, Acifol...) si s-au remediat lucrurile si cand in sfarsit speram ca gata, ce-i mai greu a trecut apare PAPP-A-ul asta care iar ma agita din cale afara si imi cauzeaza griji si insomii.
12+
PCOS, Tiroidita Autoimuna Hashimoto, MTHFR C677T si A1298C heterozigote. Tratament cu Aspenter, Elevit, Euthyrox, Medyn, Magne B6, Vit C si Utrogestan
lavi02 spune:
Linisteste-te ca mai rau ii faci bebelusului cu stresul! Asteapta rezulatul dat de medic si apoi vezi ce e de facut, nu te stresa " preventiv"!
Incearca sa te bucuri de sarcina, e una din cele mai frumoase perioade din viata unei femei! Nu te mai stresa din toate nimicurile! . In ritmul asta poti sa o duci toata sarcina intr-un stres, ca de ce una, de ce alta, si stai sa vezi dupa ce se naste copilul, de ce plange, de ce suge prea mult, de ce nu suge, samd.
Beta hcg nu e musai sa se dubleze. La 72 de ore, poate sa creasca si cu 50-70%, dovada finuta mea care zilele astea face un an. La fel, sarcina poate sa fie cu cateva zile mai mica, ovulatia mai tarzie, nu intotdeauna varsta ecografica coincide cu cea dupa UM. Retardul de crestere poate aparea mai tarziu, dupa 20-25 de saptamani, nu se pune problema de retard de crestere acum, deocamdata bebelusii cresc toti cam la fel, aproximativ cu 1 mm pe zi. Nu e rau ca iei vitaminele, dar nu ele fac bebelusul sa creasca.
Mutatiile alea nu stiu ce sa zic, am inteles ca unele din ele sunt prezente la 40% din populatie si uite ca lumea in general tine sarcini si naste copii. Din cate am citit pe forumul asta nu am vazut persoana care sa-si fi facut analizele de mutatii si sa nu-i fi iesit macar una de samanta. Sunt chiar curioasa daca n-am si eu vreuna, doar ca n-as da banii si nu m-as intepa sa mi le fac doar din curiozitate. Este o moda acum cu mutatiile si clexane-ul.
Sarcina usoara si mai ales frumoasa!
emilia.m spune:
Multumesc frumos lavi
12+
histamina spune:
emilia,stai clama ca ii facir au bebelusului.pt linsitea ta, iti pot recomanda si un ecografist de exceptie, dr Parviz de la municipal/polisano.
lavi ai mare,mare dreptate. parca trombolfilia, mutatiiile si clexanul au invada torice diagnostic.nu ii poti face o analiza,ca sigur iese o mutatie de aia.
parerile sunt impartite.
mai toata lumea are ceva si totusi se nasc copii si totusi.......nu neg cazurile reale si sunt pe forum fete care merita toata admiratia pt cat lupta pt un bebe.
stiu ca si eu primisem clexane,dar s-a ofilit imediat dna dr cand a vazut mutiatiile alea urate de le aveam.si uite ca am un leu firos,vorbaret si istet nevoie mare.
curaj si mult calm.
ps :nu am vrut sa jignesc sau sa supar pe nimeni,e doar o opinie personala,confirmata insa si de medici.
irinabobe spune:
eu nu contest ca o fi vreo moda legat de mutatii, dar cand ajungi sa pierzi 4-5 sarcini din cauza lor atunci nu iti mai pare o moda. scuzata sa-mi fie si mie opinia dar daca eu nu faceam clexanul probabil ca acum baietelul meu ar fi fost sarcina pierduta cu nr. 6...
asa ca ma gandesc ca decat sa spui ca este o moda, intrebi 1, 2, 5 dr si incerci sa alegi in cunostinta de cauza...
histamina spune:
irina,am precizat ca nu se iau in calcul situatii clare,concrete,reale.eu am dat doar exemplul meu,ca pe ast ail stiu cel mai bine.si mai e si scump,fir-ar sa fie.eu le-am donat,ca nu aveam ce face cu ele.
belleane spune:
Emilia: sa ai o sarcina usoara, fara stres, si un bebelus minunat asa cum iti doresti!
irinabobe spune:
histamina ce inseamna situatie clara in cazul asta? scuze de offtopic? la mine situatia clara, concreta a insemnat pierderea unei sarcini gemelare la 14 sapt, urmata de o sinechie uterina care era cat pe ce sa ma duca la imposibilitatea de a mai ramane insarcinata.
sincer vorbind as prefera sa fac clexanul ala scump zilnic fara sa fie nevoie, decat sa ajung sa imi fie clar ca nu e doar o moda...mie moda mi se pare ca poti spune cand ti se recomanda vitamine sau mai stiu eu ce, dar cand ai analize care specifica mutatii,eventual si opinia a unuia sau 2 dr...mi se pare cam mult sa astepti sa vezi daca este sau nu necesar. parerea mea.
Blue_sea spune:
Emilia, trepet si eu ce au mai zis fetele: Stai calma!
DT e un test statistic. Nu conteaza valorile per se, ci combinate + rezultatele la echo.
24+