De la ce varsta fara un adult in preajma?(4)
Raspunsuri - Pagina 21
Tilia spune:
Am zis eu asta?
Oamenii de la tara gandesc mai putin la nivel de individ, caci pun inainte de toate supravietuirea comunitatii. De-asta e ok sa mai sacrifici din membri.
E o atitudine asumata care, insa, ridica multe sprancene pe la oras.
ocebine spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Aqai Musai sa fiu de acord cu Ilinca. Ab, e urat ce faci, ti s-a pus tie pata pe oana ca vezi doamne isi abuzeaza copiii si ii priveaza de dreptul la educatie. Pai sa ma ierte domnul, dar de cand s-a pus semn egal si excluziune orice altceva intre educatie academica si educatie in general? Nu-i neglijat copilu' fiindca nu l-a pus mama sa faca 1+1 sau sa recite papagaliceste zilele saptamanii. Ba dimpotriva, un copil mediu pus la invatat de mic ca sa nu piarda startul si o mama incrancenata ca trebuie sa-i dea inainte miroase mai rau a neglijare a NEVOILOR REALE ale copilului. si pls, faptul ca stau 3 copii impreuna in card nu inseamna ca cel mare tre' sa-l hraneasca, protejeze si spele la fund pe cel mic. Da si tu Oana, stai fa bine langa ei ca nimeni nu e ferit de accidente si daca doamne fereste iti cade unul in cap, nu doar cel mic, ci poate chiar ala mare, 5-10 minute fac diferenta inre multe.... si cand o ia ala mare in freza si-si rupe doamne feri un picior, ma indoiesc ca aia mici or fi in stare sa te cheme. Revenind Nevoia de performanta academica e o nevoie a societatii, nu a copilului! copilu' ala care merge la 6, 7, 8 ani la scoala va fi la fel de bun si de destept si poate si ceva mai rapid decat restul si nu va pierde absolut nimic, ba va si recupera. Insa va avea un an in plus si o experienta de copilarit aproape de familie si de mediul in care se simte ocrotit si asta e mult pentru dezvoltarea viitorului adult stabil, doamne chiar nu e posibil sa fim toti genii. Presiunea asta stupida pe realizari precoce nu o sa transforme nici un copil in geniu sau in varf, ci doar in inca o picatura in oceanul de mediocritate ridicata, ce-i drept, la o treapta mai sus. Si aici nu ma refer la copiii varfuri/ genii reali, aia or sa straluceasca oriunde si la orice varsta in mod natural, indiferent de varsta la care termina liceul. Asa ca va rog, doamnelor, un pic de toleranta. Un copil poate fi bullied si la 6 ani de unul de 5 si la 8 ani de unul de 6 si invers iara nu varsta este cea care va elimina discrepanta asta, ci exact recunoasterea starii emotionale a copilului. Subiectul asta s-a transformat intr-o cursa de cai, al meu e mai pur-sange decat altul se uita unul mai mare la el o sa-i cada din coama si nu mai castiga cursa si castiga ala mare ca-i mai mare.... Nici nu stiu cum sa-mi mai exprim revolta fata de atat lipsa de toleranta si orbire fata de bunastarea generala a unui copil. Sufletul lui e poate mai important la varsta fiindca aici nu te intorci ca la tabla inmultirii, nu stiu sa fac 10X45 deci poate e necesar sa iau conceptul de la 2x2. Sunt sute de studii pe tema asta, nu trebuie sa va spun eu. SI nici nu trebuie sa va spun unde se asigura nevoia lui de afectivitate mai bine, acasa sau la scoala. da' de astea uitam cateodata. ne intereseaza doar sa plece la 18 ani pe muchie sa scapam si noi odata naibii de crescut copii. ca asa e modelul. _ |
Pentru ca ma simt direct vizata (si in plus faceti echipa cu discutii "in dos"), am sa raspund pe cit pot de concis.
In primul rind, eu nu mi-am dat de exemplu copiii mei in afara unei glume (unde intepatul a continuat). Ma feresc de exemplul copiilor mei pentru ca am doi copii extrem de diferiti. N-am dat la NIMENI peste nas cu vaaaaaaiiii ce buni sunt ai mei. M-am rezumat la discutii generale. Da, recunosc ca ma revolta "inocenta" pe care si-o aroga Oanapnumere cind lasa niste copii mici nesupravegheati. Din pacate, recunosc "personalitatea"....O mama care cica a crescut 5 copii, cind de fapt s-au crescut singuri.
Te-a atins citatul despre copii cu probleme...hmmmmm....sotul meu (unul din cei 5), a terminat liceul ( si el a terminat in 3 ani) nediagnosticat la timp cu dyslexia. Eu l-am dus de mina la doctor...nu vreau sa spun ce diferenta a facut acest lucru in facultate. Perceptia mamei ca este "nepregatit" nu conteaza foarte mult daca mama este ignoranta fata de alte aspecte si nici nu intreaba sau filtreaza informatie. Nu vreau sa am gindesc cum ar fii fost pentru el cu privire la experienta personala. Normal, nu putem gindii la nivel general sau sa ne oprim o secunda sa rationam ca nu orice parere se reduce la insulta. Sensibilitatea asta, bat-o vina!
Ascunsul dupa deget nu face o favoare nimanui. Dar e sport national. Uit mereu.
Imi mentin parerea initiala ca in situatia de fata, copiii Oanei sint prea mici sa fie nesupravegheati. Imi mentin si parerea ca la modul general, copiii sint pregatiti pentru scoala in jurul virstei de 6 ani. Si imi mentin parerea ca 8 ani la clasa 1 este exagerat. IN CONDITII NORMALE!
Exista exceptii, desigur dar asta inseamna ca intram pe teritoriu de particularitate si daca X e mai avansat ca Y nu mai inseamna nimic.
Da bine la audienta sa presentam o imagine de "earth mother" dar din pacate in acestei imagini se ascund multe. Si nu o lua in mod personal. Nu la tine sau la Buflea sau la altcineva care a postat aici am refer.
>>>Continuare