Criza economica in lume
Raspunsuri - Pagina 4
ela_04 spune:
Nu te i-au peste picior deloc!
Pur si simplul este modul meu in care fac haz de necaz...
platim pretul unor produse ...uneori mult mai mare... care au o calitate extrem de proasta!
Asta e cel mai mare of al meu. Vreau sa platesc cum se plateste peste tot dar vreau aceasi calitate. Nu calitate de mana ... a 2 a...
& +33
glimmer spune:
Citat: |
citat din mesajul lui cipcipcip M-am uitat acum si la un tabel cu somajul in UE, se pare ca Romania sta foarte bine cu vreo 7% somaj, comparat cu Grecia, Spania care au vreo 25 %, Portugalia 16 % si Irlanda vreo 14. Oare putem trage concluzia ca Romania are politicieni buni? |
Ca sa intregim totusi tabloul cred ca ar trebui sa comparam procentul populatiei neocupate, a muncii la negru sau la "gri" si a celor plecati sa munceasca peste granita.
ch_dana spune:
Citat: |
o industrie reglementata la sange care nu se joaca cu chestii minore de genul celor listate de tine. |
Roxana, chiar sunt curioasa pe tema asta, pentru ca sunt convinsa ca exista diferente intre medicamentele din vest si cele din est. O sa-ti dau doua exemple testate (din pacate) pe pielea mea:
1) eram in Marsilia, am racit si-mi curgea nasul suvoi. Intru in prima farmacie, balmajesc ceva de "rhume" si-mi da niste picaturi de vreo 5 EUR. In viata mea nu am folosit vreun medicament care sa-mi "ia cu mana" guturaiul, pana atunci ! In 15 min nu mai curgea nasul deloc...placebo curat.
2) In Spania am cumparat ceva de raceala (tot asa, ma luase dar si cu temperatura si dureri in gat) + sirop de tuse pt sotu. In 3-4 ore eram buna-zdravana pe picioare iar sotul n-a mai tusit dupa 2 doze. Cum e posibil ?! Am luat medicamentele cu mine in tara, le-am aratat la farmacie, cel de raceala era cu exact aceleasi componente ca Paracetamol Sinus iar siropul de tuse la fel, echivalentul Robitussin-ului. Inutil sa spun ca echivalentele romanesti, folosite ulterior, n-au mai avut aceleasi efecte fulgeratoare...
Deceneus spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui glimmer
Ca sa intregim totusi tabloul cred ca ar trebui sa comparam procentul populatiei neocupate, a muncii la negru sau la "gri" si a celor plecati sa munceasca peste granita. |
In tari ca Olanda, Belgia, Suedia etc.. rata populatiei ocupate este de peste 70%
Pentru Romania populatia ocupata din total populatie in limitele varstei de munca este cea de mai jos.
Anul 2005 2006 2007 2008 2009 2010 Total 57.7 58.8 58.8 59.0 58.6 58.8
cait spune:
Citat: |
citat din mesajul lui cipcipcip Se poate sa fie asa cum spunea cineva ca tarile din sud s-au intins mai mult decit ii tinea plapuma. Nu cunosc dedesupturile politice, eu pun vina pe globalizare ca toata sau aproape toata industria de productie s-a mutat in Asia. Portugalia de ex avea o industrie textila si de incaltaminte foarte bine dezvoltata care a disparut aproape total. Industria de productie a disparut, incet incet, peste tot. Si nu e vorba numai de tarile din Sudul Europei, care multa vreme au atras firme mari datorita fortei mai ieftine de munca (aici un salariu minim e de 475 euro pe luna), dar si de tarile mai dezvoltate, vezi Suedia unde industria auto s-a mutat in China iar cea farmaceutica naiba stie unde. Poate in Romania mai exista ceva industrie, poate salariile mici de la noi inca mai atrag unii investitori, poate eram deja destul de saraci ca sa se observe criza, nu stiu ce sa spun. Sint curioasa daca ne povesteste cineva din Spania ce se intimpla pe acolo. Aici a inceput emigrarea spre tari ca Brazilia, Angola si alte foste colonii portugheze, iar din Spania am inteles ca pleaca lumea in America de sud. Cert este ca somajul a atins 1 milion, iar in Spania este, daca nu ma insel vreo 6 milioane. Cipcipcip si Julia (4 august 2005) + Erik (16 mai 2010) |
In Franta de ex cei care inainte produceau textile in China sau tari din Magreb prefera sa produca in Portugalia acum pentru ca sunt mai seriosi, fara greve si nmai ales sunt rapizi.
Deceneus spune:
Inainte de 2000 Italienii au venit in Romania unde au preluat utilaje din fabrici de confectii, au avut personal pregatit si cu pretentii salariale mici, din aceleasi fabrici care s-au "restructurat", si produceau pentru piata occidentala.
Nu mai stiu care-i situatia, dar banuiesc ca au inchis activitatile, daca au crescut pretentile salariale, personalul calificat s-a pensionat si utilajele s-au uzat.
cipcipcip spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui cait
In Franta de ex cei care inainte produceau textile in China sau tari din Magreb prefera sa produca in Portugalia acum pentru ca sunt mai seriosi, fara greve si nmai ales sunt rapizi. |
Portughezii mai seriosi si mai rapizi decit chinezii? Hmmm, nu stiu ce sa spun. Eu pe chinezi ii stiu ca muncesc zi lumina fara sa se plinga.
Incaltamintea si confectiile care inca se mai fac in Portugalia sint de proasta calitate daca sint ieftine si f scumpe daca sint ok. Eu desi imi dau silinta, foarte rar cumpar ceva facut aici pentru ca nu se merita pur si simplu
roxanaz spune:
sunt cam offtopic dar raspund:
ela04 - nu stiu daca ai observat dar link-ul pus de tine se refera la licente pentru vanzarea in afara UE. e si un paragraf care se refera la "prevenirea re-importului in UE". chiar nu am chef sa insist asupra lucrurilor astora, am afirmat cu certitudine ceva de ce sunt sigura, esti libera sa crezi sau nu.
ch_dana - lucrurile astea sunt normale. in primul rand probabil in cele doua, trei cazuri expuse de tine simptomele au fost produse de patogeni diferiti. unul a raspuns la medicatie, altul nu. in cazul specific al "picaturilor" de guturai, ele si-au facut efectul mult mai rapid decat comprimatul de parasinus datorita caii de administrare (directa la locul afectat versus sistemica in cazul comprimatului). in cazul produselor farmaceutice nu conteaza numai ingredientii ci si concentratia acestora. in plus, nu sunt echivalente decat produsele testate a fi asa si ele in general nu acopera aria larga a OTC-urilor destinate afectiunilor aparatului respirator superior (guturai, raceala, rinita, etc). 5mg de antihistaminic in plus pot face mare diferenta.
cipcipcip - scuze de devierea subiectului
Deceneus spune:
Citat: |
Vremuri tulburi www.cotidianul.ro/profetul-crizei-face-noi-declaratii-surprinzatoare-196016/" target="_blank">Profetul crizei face noi declaratii surprinzatoare Economia mondiala are nevoie de īnca o criza financiara masiva pentru a distruge bancile mari, care au īnca mari probleme, ce nu s-au atenuat īn timp, este de parere celebrul economist Nouriel Roubini, potrivit businessinsider.com. Nouriel Roubini sustine ca bancile care erau considerate "prea mari pentru a se prabusi" īnainte de criza financiara au devenit chiar si mai mari si reprezinta acum o problema mult mai importanta si asta nu datorita unui proces de consolidare īn masa. Roubini, care a reusit sa prevada criza financiara din 2008, a mai spus: "Singura solutie este aceea de a distruge bancile care sunt prea mari pentru a se prabusi. Nu exista nicio alta alternativa. Ma gāndeam ca va exista cineva care sa ia decizia asta dupa ce ne-am confruntat cu cea mai acuta criza din ultimele generatii. Poate ca avem nevoie de o noua criza financiara. Īnsa politicul nu ne duce īnca īntr-acolo". Ian Bremmer, presedintele grupului Eurasia si un analist politic proeminent, este de asemenea de parere ca deciziile politice din prezent nu īncurajeaza masuri care sa conduca la distrugerea bancilor mari. "Bancile sunt prea mari pentru a se prabusi, acesta fiind un adevar care a capatat si mai mare importanta din 2008 īncoace. Este motivul pentru care oamenii au continuat si īn criza sa investeasca alaturi de banci si sa-si depoziteze banii aici". |
Cineva spunea ca nu te poti astepta sa te scoata din criza tocmai cei care au adus criza economica, adica bancile si politicienii.
Si eu cred ca bacile ar trebui faramitate, printr-o reforma de tip reforma agrara antebelica, sau falimentate si inceput cu alte banci de talie locala.
Din pacate oficialii UE prin masurile preconizate incearca sa salveze sistemul bancar cu fondul de salvgardare.
Iesirea Greciei din UE si falimentul au nu au fost agreeate de UE pentru ca ar fi afectat sistemul bancar mai mult decat pe greci.
olim spune:
Salutare
nu vreau sa intru in polemica cu nimeni,si nici nu astept un raspuns, dar m-am saturat sa vad o parte din cetatenii germani nemultumiti ca trebuie sa sustina tari ca Spania sau Grecia, cand ei au fost cei mai beneficiati de intrarea acestora in UE, la inceputul anilor de aur.
Am locuit in Spania aproape 10 ani, am lucrat in agricultura si constructii, domenii cheie in Spania!Piata de desfacere a produselor agricole,peste 80 la suta Germania!Nu vreau sa va spun cu cat plateau salata, sau kilogramul de rosii, cat despre lamai,erau 5 centime kilogramul!Trebuia sa facem contracte pe 9 luni, iti impuneau pretul lor, iar cum noi nu aveam alta sansa, era ok si asa!Sa nu vorbesc de subventia in agricultura luate de francezi si nemti, care erau de cateva ori mai mari decat cele luate de spanioli, si vorbim de ferme de porci sau vaci cu acelasi efectiv de animal, doar locatia era diferita!
Se vede si acum cu ochiul liber aici, cum un fermier cu 100 de scroafe, are cifra de afaceri de 120.000 DE EURO, iar in Spania nu ajunge nici la 50.000!Doar sa vedem utilajele din curtea unui fermier neamt sau francez, tractoare de peste 100.000 DE EURO!
In alta ordine de idei, piata imobiliara a fost pompata de cumpararea de poprietati de care englezi, nemti si francezi!Si sa nu uitam ca erau platite cu bani cash, deci clar vorbim de spalari de bani masiv in tarile de origine!Niciodata nu am inteles cum isi puteau permite multe familii modeste sa detina un apartament la plaj, si sa il foloseasca doar 1 - 2 luni pe an, in conditiile in care, pretul apartamentului era de peste 150;000 de euro, la care se adauga intretinerea, impozitele, plus viata in tarile de origine!
Stiu firme de inchiriat masini, care isi cumparau masini de ordinul sutelor, doar pentru clienti straini, sa nu vorbim despre companiile aeriene, care si-au deschis linii din toate oraselelE Spaniei, cu destinatii ANGLIA si GERMANIA, cu precadere!Sunt localitati intregi pe coasta, de la Valencia pana la Cadiz, unde populatia bastinasa spaniola nu depaseste 20 la suta dintre locuitori oraselor respective!Sa nu uitam Palma si Ibiza!Deci clar, ca si ei au avut o parte de vina la mentinerea unui nevel de viat inalt al spaniolului de rand!S-a construit in draci pe plaja, dupa proiecte aduse din Germania si Anglia, casele fiind la standardele cerute de acestia!Se vindeau la telefon, case desenate doar pe hartie, fara ca neamtu sa vada vreodata locatia, decat in momentul in care se semna contractul de vanzare cumparare, si li se inmana cheia casei sau apartamentului!Si asta parea sa nu se termine niciodata, asa ca spaniolii si-au facut planuri de viitor, fiind siguri ca era doar inceputul!Pe langa straini, au ajutat si bancile la scufundare si mai adanca in criza, dand credite neperformante, daca casa era 120.000 de euro, tu in acte o treceai la 80.000, iar de la banca primeai 150.000 de euro, ca sa ai bani pentru intabulare, mobila si de ce nu si o masina!Si pāna la urma bancile au ramas cu case, iar spaniolii platesc toata viata creditul imobiliar!Pe langa asta, bancile au primit si ajutoare substantiale de la stat!
Da, si Spania are bubele ei, ca orice tara, si oamenii sunt fel de fel, ca in Germania sau Franta, dar cele doua superstate, au MULS bine tarile mai sarace, si acum cand trebuie sa le ajute, le vine greu!
deci, cum am spusla inceput, nu astept drept la replica si nici nu doresc polemica, este un punct de vedere si trebuie luat ca atare!
multumesc