Viatza in Germania - cap.81
Raspunsuri - Pagina 16
Marcia03 spune:
Servus fetelor
salutari din tara vecina !
si la noi e o vreme naspa rau..frig si ceata in Zurich...noi tocmai ne-am intors luni din Cipru, unde vremea a fost superba, soare si 30°...si aici am dat de iarna...in weekend va ninge...urasc vremea din Elvetia...
am fost in Dresda de 2 ori si e super fain....vom merge si la anul pt a 3-a oara...al meu sot, elvetian, e ft incantat de partea aia a Germaniei...si e adevarat, se vorbeste cu un accent ciudat acolo....dar sa vedeti voi cum e in Elvetia, cu germana-elvetiana...o chestie cu mult hhhh....eu o inteleg, dar nu o pot vorbi...cei din sudul Germaniei vorbesc putin ca elvetienii....
aici se plateste curentul separat...noi avem centrala proprie la casa, pe gaz....asa ca platim si gazul si apa separat.....ne-au cam tras in teapa, pt ca nu ne-au spus lucrul asta cand ne-am mutat...si economie nu facem la apa,ca ne place sa ne balacim....ok, la udatul gradinii avem grija...si aici e ciudat : platim si apa consumata si apa care merge la canalizare...deci platim de 2 ori apa....cand stateam la apartament, avem in NB inclusa apa si caldura....si o data pe an se facea regularizarea....am vazut insa ca platim pt curent mai putin decat se plateste in Romania....aici e destul de ieftin...
o zi buna va doresc !
cu drag
Mihaela
Amonar spune:
Selina-d, ce interesant! Unde langa Aachen ai stat? Noi locuim la vreo 40 de km de Aachen, langa Monschau. Nu stiu de ce dar si eu iti impartasesc parerea. Eu ma inteleg cel mai bine cu un vecin care a locuit in mai multe locuri in Germania, a calatorit prin toata lumea, e pilot de avion ca hobby(acum e la pensie). E un om deschis la minte si amabil. Cu restul degeaba am incercat, toti sunt inchisi si daca nu corespunzi modelului lor de om, nu esti interesant. Ma bucur sa aud ca este altfel in alta parte. Se spune despre Eifelars ca sunt oameni dificili.
Marcia03, ceau! La mine inca este soare si frumos. Au fost zile multe de soare si vreme exceptionala. Cica de sambata vine gerul....din ala de crapa pietrele Vom vedea.
Edit: tot am vrut sa va spun ca am ceva pe inima...toti vecinii aici au copii si din cand in cand ies toti pe strada si se joaca impreuna. Cateodata mai merge baiatul meu cu alti copii la o familie in gradina si se joaca acolo. De multe ori i se spune ca nu are voie si sa plece. Eu ,acum nu vreau sa judec, dar mie mi se pare asa de crud sa faci asta cu un copil. Eu ii spun baiatului meu sa nu excluda pe nimenisi sa fie bun cu toti copiii. Doamna care face curatenie la mine mi-a spus ca in zilele de azi si ei i se pare ca oameni au devenit reci si rai si ca ea si-a invatat copiii sa nu excluda alti copii. Mama copiilor de aici ii spune baiatului meu sa plece din gradina daca copilul lor spune ca baiatul meu trebuie sa plece. Nu stiu ce sa zic, poate ca acest lucru este un lucru universal dar ma doare de multe ori sa il vad exclus. Ei pe ei nu se exclud...
Alina spune:
Amonar,nu trebuie sa te superi ci trebuie sa iei oamenii asa cum sunt. In casa vecina cu a mea locuieste o familie de etnici germani,venita din Ro la inceputul anilor '90,bunici,copii si nepoti,2,fata si baiat de aprox virsta copiilor mei. Bunicii si copiii lor au trait deci ani multi in Ro,vorbesc romaneste,vin la ei rude care vb romaneste si uneori,cind fac petreceri in vara pina tirziu,ma distrez de bancurile pe care le spun in ro (se aude perfect in biroul meu unde eu lucrez seara...).Ei bine,parintii astora mici nu-i lasa neam sa se joace cu ai mei,nu-ti spun cum tinjesc unii dupa altii,se stiu,baietii sunt in aceeasi grupa la gradi si fetele au fost...pur si simplu,niciodata nu-i lasa si cind mai scapa,vin la gard si vorbesc cu ai mei dar rpd sunt chemati inapoi...de 4 ani e asa .Mama lor care e cam de virsta mea nu a vorbit niciodata cu mine mai mult de salutat si asta acum de vreo 2 ani...primii 2 nici nu ne salutam .Bunicul munceste deseori in gradina si e fff de treaba,ma striga si imi povesteste diverse (intr-o romana perfecta!) si mi-a zis ca fata lui,deci d-na de care spuneam are resentimente vis-a-vis de Ro,de limba romana,nu vrea sa se stie ca au trait si acolo si probabil ca de aceea nu vrea sa aiba de-a face cu noi...acum m-am resemnat,astia sunt oamenii! Insa nu pot sa mint ca ma doare sufletul pt copii,ei nu au nicio vina pt trairile si emotiile parintilor,nu?
Zi buna in continuare!
aschiutza spune:
Costurile NB pe luna se fixeaza dupa consumul anului anterior. Daca nu a locuit nimeni sunt f joase, la fel daca a locuit o batrina care isi incalzea pe sponci si aprindea doar un bec de veioza (chiar am vazut astfel de batrine, care stateau cu pullover si patura pe ele in casa).
Amonar, din cite am inteles eu din mesajele tale tie nu iti place prea tare nici de Germania si nici de nemti. Sa stii ca ceilalti oameni simt repede asa ceva. De ex am avut o colega care visa numai sa se intoarca in Romania si tot ce era in Germania ii putea si tot strimba din nas. Si chiar a avut citeva colege dragute. care tot o chemau la diverse actiuni de fete si incercau sa o invete limba germana. Pina la urma s-au lasat pagubase... Cu excluderea copilului, nu stiu ce sa spun, poate ceilalti copii nu l-au invitat direct si el s-a dus cu trupa si nu i-a convenit celuilat copil? Depinde si de el cum se comporta in grup. E greu de zis din afara cind nu cunosti persoanele. Dar cel mai bine intreab-o direct pe acea mama, nu te jena, e dreptul tau.
Eu am dat aici si de oameni calzi si de oameni reci. Da dupa mine nu lesinau nici toti romanii din tara, asa ca nu o pun pe seama felului de a fii al germanilor. Cel mai usor te imprietenesti cu ei cind ai ceva in comun, faci sport cu ei sau cine stie ce alt hobby - cam asa isi aleg adultii prieteni prin zona mea. In rest cu vecinii aici stau de vorba, lasam cheile la cutia postala, si posta ne lasa pachetele unu-altuia, Florian e indopat cu dulciuri si se joaca cu iepurasul vecinilor si tot asa. Nu ne iubim si invitam la cafele, dar ne purtam prietenos. In schimb in Dresda unde am locuit la bloc, vecinii de linga mine nu intorceau niciodata salutul... Si din toti vecinii, 15 familii, vorbeam cu vreo 4. Oras mare - anonimitate mare. Iar la tara in sate mici grupurile sunt formate deja si terce timp pina intrii in ele. Mi-i s-a parut ca in Sachsen oamenii erau mai interesati pt romani, fiindca multi au fost in Romania sau prin DDR au avut alte contacte, istorice sau de afaceri. Plus ca la multi le venisera rudele sau stramosii din Ost-preusen dupa razboi. Aici in vest, ar fii fost bine sa viu din Cehia sau Spania, ca tare mai sunt admirate cehoaicele si spanioloaicele .
XIO spune:
Citat: |
citat din mesajul lui selina-d Xio nici curent nu platesti separat? Si mie mi se par putini cei 65 de euro NK. Noi platim 140 de euro NK la apartament de 3 camere 70mp si 4 persoane. Din astia mai primesc ceva la sfarsit inapoi (vreo 50 de euro parca anul trecut) Si noi stam tot in Sachsen (cam 70 km de Dresden, dar am impresia ca in alta directie) si noua ne place chiar foarte mult aici. Am stat 3 ani langa Aachen si nu ne-a placut deloc acolo. Am intalnit si oameni draguti, dar marea majoritate nu erau deloc prietenosi si isi vedeau strict de interesul propriu. Si aici sunt bineinteles oameni de toate felurile, dar am avut noroc sa ne facem prieteni mai buni. Mami, Stefan (13.04.2010) si Victor (31.08.2007) |
Noi suntem 2 pers si avem un apartament cu o camera, care are 42 mp. Interesant este ca in oraselul asta chiriile sunt mai scumpe decat in altul mai mare si mai fain. Eu stau chiar pe langa granita cu Polonia.
Acum, de gatit nu prea gatim, gradina n-avem, asa ca va merge cu siguranta caldura :))))) macar atat.
Amonar spune:
Alina, e nasoala rau situatia si la voi si da....copiii sunt cei care sufera. Asta ma deranjeaza pe mine. Din toata strada noastra numai al meu e exclus.
Aschiutza, eu nu as fi amestecat sentimentele mele pt o anumita chestie cu joaca copiilor. Dar asta sunt eu. Si probabil ca se poarta altfel dar mai e si principiul ala de selffullfilling theory. Nici noi nu suntem activi in viata satului dar cand e vorba de schimbat o vorba sau ceva, nu e o problema. Copilul e dornic de joaca, de prieteni si asta ar trebui sa conteze, nu ce gandesc eu. Mi a zis doamna care vine la mine ca are o prietena spaniola si ca copiii care sunt jumate nemti, jumate spanioli au fost exclusi si strigati de alti copii, auslander. Dar banuiesc ca in orasele mari nu e chiar asa, acolo nu mai conteaza cine de unde vine. Noi traim la sat unde diferentele sunt f. Vizibile.
Marcia03 spune:
servus fetele !
si in Elvetia sunt oamenii ft reci si nu ii prea agreeaza pe straini...asta din cauza celor din fosta Iugoslavie (Kosovo, Albania), care fac numai probleme....nu le place sa munceasca, se dau invalizi, incaseaza rente de invaliditate si se muta in tarile de origine, unde cu banii de aici o duc boiereste....nici al meu elvetian nu ii sufera pe cei mentionati....si mai apar in ziare doar lucruri negative despre romani (de fapt sunt toti rromi, nu romani), care fura, sparg bancomate etc...si elvetienii cred ca toti romanii sunt la fel...eu ma cert rau cu ei pe tema asta.....in Elvetia sunt doar vreo 4000 romani (legal), toti cu joburi si cu facultati...
cu vecinii nu am avut niciodata probleme, poate ca unde sunt nemti, italieni si mai putin elvetieni....avem chiar un vecin, a carui mama e din Costanta....a fost atat de dragut cand ne-am mutat : m-a auzit vorbind romaneste si a venit la mine : buna ziua, sunteti din Romania? si eu vorbesc romaneste, mamica mea e din Constanta (are peste 30 de ani)...cu toate ca e nascut aici, tatal e neamt, a invatat romaneste...o vorbeste stricat, dar o vorbeste...cu el si sotia lui ne-am imprietenit si ne vizitam, sarbatorim impreuna Anul Nou....si noi lasam cheia vecinilor cand suntem in vacanta, pt ca tb sa aiba grija de iepurasi (3) si hamsteri (tot 3) si sa ne ude florie...iar noi avem grija de pisicile lor...
dar mi s-a intamplat sa intalnesc romani pe strada si cand m-am dus si am intrat in vorba, au zis ca nu discuta cu romani..si au inceput sa vorbeasca in germana...am ramas ca la dentist....asta este, oameni si oameni...
referitor la copii si fiica-mea are o gasca de fete cu care se joaca....cateodata i se spune : azi nu am chef sa ma joc cu tine, ma joc doar cu X sau Y...si saracuta vine acasa plangand : astea iar nu se joaca cu mine...ea se joaca cu toti copiii, nu exclude pe nimeni, indiferent ca sunt mai mici decat ea....eu nu pot intelege lucrul asta....sau mai ies afara cu mancare si nu intreaba daca si celalalt copil vrea....Marcia le da la toti cand ia ceva afara, eu asa cred ca e frumos...dar aici nu ii invata asa, fiecare e pt el...
o zi insorita va doresc !
Mihaela
Amonar spune:
Marcia03, multumesc pt impartasirea experientelor tale. Da,este vorba de cultura si cred ca anumite chestii le putem generaliza. Si al meu plangea cand era refuzat si mi se rupea inima de el. Acum nu mai plange, isi face o ocupatie si uita. Are la scoala niste copii cu care se joaca mai des si probabil ca vom incerca sa facem un contact mai strans pt a lega prietenii si de a ne vizita reciproc. Vom vedea ce familii sunt...daca accepta sau nu. Tin minte ca de cateva ori am fost asa de furioasa ca l-am trimis inapoi pe strada sa spuna ce l-am invatat eu. Pur si simplu i-au spus ca nu are voie pe strada, sa plece de acolo, de pe strada pt care am platit bani....deci asta a intrecut orice masura. L-am invatat sa se tina tare si sa raspunda cu tarie ca el nu asculta ordine.
Si cateodata cand un copil este singur pe strada si nu are cu cine sa se joace, vine la usa si il cheama pe baiat afara. Cand ies ceilalti copii, il trimite iar acasa....eu m-am mai obisnuit cu cehstiile astea dar e pacat ca oamenii mari nu au o alta atitudine ca sa-i invete pe copii sa fie amabili si buni unii cu altii.
Prima data cand a fost refuzat, pe la vreo 3 ani, m-am dus la mama respectiva si am intrebat-o de ce il alunga fiul ei pe al meu de la ei din gradina cand erau acolo mai multi copii de pe strada. Mi-a zambit si mi-a spus ca .....Las' ca rezolva copiii intre ei ce si cum...Deci nu am cu cine vorbi, e mentalitatea lor si gata.
Marcia03 spune:
E trist,dar e bine sa-l inveti sa nu se lase.nu inteleg de ce sunt asa rai.noi ne jucam toti la bloc,nu faceam diferente.dar aici e fiecare pt el.parintii sunt de vina,pt ca nu-i invata altfel.dar nu avem ce face,am venit in tara lor,asa ca tb sa ne obisnuim cu mentalitatea lor.mie imi place curatenia si punctualitatea.si calmul de care dau dovada.cand esti la volan,sunt ft amabili si iti dau prioritate...pe cand in Bucuresti,poti astepta mult si bine....
La noi ploua si e frig.....weekend placut !
Mihaela
XIO spune:
La noi ningeeeeee Dar asa frumos, cu fulgi mari care efectiv danseaza, cu zapada pusa pe case si pe jos :))))) ieri a fost soare si senin, 9 grade, azi dimineat la 9 erau -2 si zapada.acum mergem sa ne plimbam pe la lacuri si prin padurici