Dovlecei congelati cruzi ?
Ati incercat? Am citit ca se pot congela dar putin opariti inainte. Nu vreau sa fac asta, mi-e teama ca se vor flescai.
Rosiile le-am pus anul trecut crude, taiate bucati in congelator si n-au patit nimic. As vrea sa fac la fel cu dovleceii ca dau navala. Se poate... cruzi?
Raspunsuri
Oana MC spune:
eu ii congelez cruzi - taiati cubulete sau felii mai groase si nu am avut nici o problema cu textura lor.
crista-s spune:
Si eu la fel. Am congelat si dovlecel intreg ( doar spalati si uscati foarte bine cu servetul) si a fost ok. Insa nu ii dezghet de tot cind ii gatesc, ii arunc in oala sau tigaie putin inghetati.
Rosiile daca sunt mici le poti pune si intregi, fara sa le tai, cind se dezgheta le cureti pielea/coaja foarte usor
adita spune:
eu am pus de multe ori si au iesit parca de elastic. Anul asta am aflat ca nu trebuia sa-i las sa se dezghete inainte de a-i folosi, ca sa evit sa capete textura aia ciudata
ML spune:
Multumesc frumos inclusiv de observatie.
Este adevarat ca si eu am tendinta de a lasa intai sa se dezghete tot ce cumpar congelat de la magazin.
Dorsilia spune:
eu am pus anul trecut si cubulete si rasi pe razatoarea mare si au fost un mare fas...nu-s buni si pace.
Sunt foarte aposi si chiar si fara a mai adauga apa la gatit mancarica nu mai are gustul delicios ce-l are cand e facuta din dovleceii proaspeti asa ca anul asta nu-mi mai ocup congelatorul cu dovlecel crud.
Mancam cat este la piata si gata, asteptam anul viitor.
Rosiile le pun asa intregi, spalate in pungute (cherry) si le adaug congelate in ciorbe pt gust. am gasit la piata rosii cherry la acelasi pret cu cele de marime normala si am luat anul trecut 3 kg, mai am si acum in conegalator, dupa cum mai am inca si morcov ras, oare o mai fi bun sa-l pastrez si folosesc in continuare sau nu mai e nutritiv ?
crista-s spune:
Fetelor poate depinde de soiul dovlecelului ?? Eu cum spuneam ii arunc in oala pe jumataate inghetati asa fac cu absolut toate legumele congelate ( puse de mine sau cumparate de la raionul de congelate ) insa ... eu folosesc dovlecei din aia cu coaja verde inchis si care nu au deloc sau aproape deloc seminte. Numai astia se gasesc.
osna spune:
cu dovlecei din gradina am incercat si eu anul trecut,cubulete si razuiti ca pentru tuspais si nu i-am putut folosi.ce-i drept i-am lasat sa se dezghete inainte de folosire dar tot la gunoi au ajuns.
anul asta am pus 2 pungi de zucchini,din cei cu coaja verde,i-am ales mai micuti si sunt curioasa cum vor fi.o sa incerc sa nu ii las la dezghetat total.
mamica fluturasului Matei
ni-na spune:
Eu am folosit dovleceii congelati cruzi in ciorbe sau in tocanite,Am congelat in pungulite mici,pentru o singura folosire .La ciorbe ii puneam cand adaugam si pastele,spre sfarsit,ca oricum fierb repede,iar la tocanita dupa ce caleam usor ceapa si morcovul(pana sa se transforme totul in prajeala,)in loc de apa.
Poate nu sunt eu pretentioasa,insa nu mi s-au parut fara gust.
ML spune:
Pai parca nu i-as arunca, sunt destui si nu-i putem manca (barbatul pune in gradina in fiecare an prea multi; zucchini am si eu, cu coaja verde inchis).
Am sa-i congelez totusi pe cei mai mici si nu-i las la dezghetat. Eh, multumiri din nou ca mi-ati spus.
gogosel spune:
Eu am pus in fiecare an si am testat ambele moduri- cruzi si opariti.
Cei pusi cruzi , chiar gatiti nedezghetati, aveau o textura gumoasa, elastica, nici pe departe cu divlecelul gatit proaspat.Fierb fff greu si isi mentin forma
Cei pusi opariti, s-au apropiat mai mult de cei cruzi.Nu mai sunt elastici, fierb in 5 minute si sunt moi.
Ca atare, si anul asta am pus tot opariti. Adica, scufundati 1 minut in apa clocotita, nu lasati sa se faca piure.
La rosii, ardei, morcov e alta poveste. Fierb fara nicio problema. Fsolea verde iar se comporta ca dovlecelul, trebuie oparita, chiar fiarta 5 minute.
ML, poti experimenta ambele variante. Asa vei vedea chiar tu care iti sunt pe plac !