strugurii de pe vita de vie - problema

strugurii de pe vita de vie - problema | Autor: msl1

Link direct la acest mesaj

Am o vita de vie care in 4 ani a crescut f f frumos si anul acesta a facut struguri f multi dar, strugurii rind pe rind au inceput sa se crape si sa se uste; cred ca este o boala dar nu imi pot da seama ce; si anul trecut a fost la fel dar am crezut ca furnicile le-au atacat; anul acesta m-am convins ca este o boala; anul acesta am si stropit vita cu ceva fungicid-insecticid in speranta ca nu o va ataca nimic...se pare ca nu a avut efect.
S-a confruntat cineva cu asemenea problema?
Nu as taia-o dar se pare ca pina la urma e singura solutie sa o desfiintez.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns CT spune:

Buna,

din descriere pare sa fie oidium respectiv uncinula necator, astea-s denumirile in latina, in romana nu stiu cum se cheama. In cartea mea scrie ca trebuie "aerisita" bine vita de vie, adica taiat mult din ea, ca ceea ce ramane sa poata "respira" si sa se usuce repede. Mai ales crengile atacate trebuie taiate.
Produse bune de stropit ti-as putea spune doar nemtesti (daca te ajuta, iti dau numele), dar scrie ca trebuie stropit de mai multe ori la interval de 10-12 zile, deci daca ai stropit cumva doar de 1-2 ori, posibil sa nu fi fost indeajuns.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns msl1 spune:

multumesc pt raspuns!
da cred ca acea boala este. adica strugurii arata cam asa ca in pozele de pe net despre boala respectiva. chestia e ca sint atacati doar strugurii frunzele nu au nimic. Deci ar trebui sa tai doar strugurii atunci?
de unde a aparut aceasta boala daca la inceput nu a avut nimic si nici alte vite de vie nu sint imprejur?
am stropito de 2 ori doar se poate ca solutia nu era pt aceasta boala.
Am taiat-o de citeva ori pina acum pt ca creste extrem de repede si e prea mare.
Cred ca o sa o desfiintez la toamna am obosit cu ea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CT spune:

Eu am inteles ca trebuie tuns cu totul, adica nu doar strugurii, ci si din frunze, de fapt mai ales din frunze. In mod normal oricum e recomandat sa tai "crengile" care nu au struguri, si chiar si cele cu struguri trebuie scurtate, lasi vreo 3 frunze si restul tai.
Si vita mea de vie e bolnava, da' sufera de altceva:
http://www.landwirtschaftskammer.de/fotos/zoom/r/rebenpockenmilbeschaden.jpg

Nici la mine nu-s altele imprejur, adica doar cu cateva case mai incolo, la noi boala a aparut dupa cativa ani si din an in an s-a inrautatit. Adica daca la inceput reuseam sa rup frunzele bolnave, acum ar fi trebuit sa chelesc toata vita de vie daca as fi vrut s-o scap de frunzele bolnave. E prima oara ca am stropit-o, insa o singura daca, o voi mai stropi inca odata inainte de recolta, si am de gand ca la toamna dupa recolta sa o mai stropesc inca cel putin o data. Sper sa aiba efect, ca tare rau mi-ar parea sa renunt la ea, dar asa bolnava arata rau de tot. La noi sunt din fericire doar frunzele bolnave, nu fructele, dar tot e nasol.

Mergi la inceput