Li se pensioneaza asistenta maternala...si acum?
E vorba de 2 fetite, deja mari, au 10, respectiv 12 ani. Au fost crescute de bebelusi, de o familie iubitoare. Da, stiu, asistentii maternali sunt simpi angajati, e treaba lor daca sufera cand acesti copii sunt smulsi de langa ei, doar au fost avertizati, instruiti "sa nu se ataseze" (ca si cum ar fi posibil...).
Dar cum ramane cu copiii? Exista vreo lege care sa se preocupe sufletul acestor copii, care sunt smulsi de langa singurii parinti pe care ii cunosc, de cand se stiu?
Nu sunt adoptabile, pt ca amandoua au mame biologice... care nu ar renunta la dreptul de mame, desi nu le-a interesat in toti acesti ani de fetele lor. Au acasa alti copii (si mai mari si mai mici decat ele), dar pe acestea doua le-au abandonat, le cauta f rar, pe una de fapt nu o cauta deloc.
Ce se va intampla cu aceste fete anul viitor, cand asistenta maternala va iesi la pensie (impotriva vointei ei - ca ea a incercat sa se intereseze daca mai poate lucra pana au fetele 18 ani... dar niciun raspuns incurajator)?
Aceste fete au de cand se stiu, o casa, au un mediu familial stabil, au parinti (ele asa ii considera), au crescut ca doua surori, desi nu sunt surori.
Una dintre ele e foarte labila emotional, avand o intarziere in dezvoltarea intelectuala si emotionala. Asistentii maternali si "sora" ei sunt pentru ea centrul universului, se simte pierduta fara ei.
Ce se va intampla cu aceste doua fetite?
Raspunsuri
LiliGuran spune:
Aceste doua fetite este cert ca vor avea viitorul ratat ,pentru ca singura sansa de a duce o viata cat de cat normala era in aceasta familie.Aici ele numeau ,,acasa" cu tot ce implica acest cuvant magic .Din pacate ne batem cu morile de vant, cu acest sistem bolnav care nu face decat sa supuna acesti copii la socuri emotionale si ne minunam de unde atatia copii cu probleme ? Sa dea bunul D-zeu ca aceste fetite sa treaca cu usurinta peste problemele vietii.
giulia81 spune:
si eu cred ca viitorul lor este ratat...atunci cand a fost conceput acest sistem de asistenta maternala, nimeni nu a gandit-o pe termen lung...
le doresc tot binele din lume
Caught between the devil and the deep blue sea...
Ennni spune:
Dupa pensionare, asistentul maternal daca doreste sa aiba grija in continuare de fete, poate sa solicite plasament familial. Astfel fetele pot sa ramana in familia in care au crescut dce mici. Daca insa asistentul maternal nu doreste acest lucru, se schimba datele problemei.
denisa220972 spune:
Sunt doua metode daca este pensionata la limita de varsta
1. plasament familial( are dreptul la plasament+ alocatie)
2.contract pe durata determinata ( 1 an- evaluare in fiecare an- salariu si restul drepturilor)dar cu conditia sa fie pensionata la limita de varsta si nu pensionata anticipat, atunci se schimba datele problemei.
witeflower spune:
Imi cer scuze pt intarzierea cu care am revenit la subiect....
Precizez ca asistenta maternala se pensioneaza la limita de varsta, a incercat sa solicite amanarea pensionarii sau contract de munca "peste pensie", dar a fost repezita si nu a primit nicio incurajare ca se poate...
Totusi, daca ar fi o posibilitate cu plasamentul... trebuie sa-i spun, foarte probabil ca asta ar fi singura sansa ca fetele sa ramana in aceasta familie.
Nu inteleg totusi de ce asistentii sociali care viziteaza regulat fetele nu i-au spus asistentei despre aceasta posibilitate...
(de fapt, din discutiile mele cu aceasta femeie am inteles ca asistentii sociali care au venit in vizita de-a lungul anilor au venit de fapt "in control", au verificat o multime de lucruri, dar nu i-au oferit aproape deloc indrumari, sfaturi, ci mai degraba au luat-o la rost in legatura cu fetita cea mare, care care niste probleme... adica ei voiau sa vada problemele rezolvate si cam atat).
Si inca mi-e greu sa pricep de ce parintii care practic isi abandoneaza copiii, raman parinti cu drepturi ... dar fara indatoriri. Si de ce aceste drepturi ale parintilor biologici sunt mai presus decat dreptul copilului de a avea o familie normala, de a fi adoptat... Si de ce abandonulk nu este considerat un abuz???
Am mai pus aceste intrebari, stiu, dar cred ca voi continua sa le pun, poate ca le vor pune si altii si poate ca cineva care poate schimba ceva va auzi, va sesiza absurdul acestor situatii...
E vorba de copii abandonati adesea din fasa, alteori abandonati dupa repetate abuzuri... copii care nu ajung niciodata sa aiba o familie din cauza ca parintii biologici au dpreptul... de al le refuza acest lucru... (in contextul in care ei, acesti asa-zisi parinti nu le ofera nimic copiilor).
Aceste 2 fete ar avea minunata sansa de a fi adoptate de familia care le-a crescut, daca parintii biologici, absolut neinteresati de soarta lor, ar fi fost decazuti din drepturi... In schimb, mamele biologice ale fetelor, daca ar vrea, ar putea solicita oricand incredintarea lor, dar nu o vor face, decat daca intrevad posibilitatea ca aceste fete, gata mari si educate, sa le fie de folos in gospodarie sau la ingrijirea celorlalti copii mai mici....
carmencat spune:
Doamna aceasta poate solicita deschiderea adoptiei interne.
Dupa noua lege, daca fetele nu au fost vizitate de parinti timp de 1 an se poate considera ca au fost abandonate si declarate adoptabile.
De asemenea, se poate demonstra in instanta ca parintii nu intentioneaza sa le ia acasa, totusi au trecut atatia ani, 10, respectiv 12 ani, timp in care parintii nu au fost interesati sa le ia acasa, ca parintii cu rea credinta se opun adoptiei lor de catre aceasta familie care le-a crescut de bebelusi. La varstele pe care le au ele conteaza parerea lor in instanta.
Eu cred ca daca aceasta familie intentioneaza sa le adopte, poate.
Daca vrei sa ii ajuti, pune-i in legatura cu un avocat.
Sper sa isi spuna parerea si cei care cunosc legea mai bine ca mine.
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.
Dorsilia spune:
cum adica nu sunt adoptabile dar de fapt mamele biologice de fapt pe una dintre ele n-o cauta deloc? de ce nu se declanseaza procedura de abandon ??? de ce asistentii sociali nu se ocupa de aceste "mici detalii" care pot schimba cursul vietii unor copii? de ce nu se sesizeaza conducerea Directiei pt Protectia Copilului despre aceste amanunte?
nu e sigur ca asistenta maternala vrea sa le adopte, chiar daca le-a crescut de la nastere, poate nu are posibilitati, insa poate ca vrea sa le adopte o alta familie.
daca asistenta maternala se pensioneaza, e dreptul ei, din nefericire copilele vor fi transferate in alta familie de asistenti maternali si vor trebui sa se reacomodeze acolo. Asta e situatia, solutie ideala nu exista, s-au ajutat reciproc iata, o buna bucata din viata, acum e timpul unei schimbari.
Schimbarea nu e neaparat ceva rau mereu. Viata inseamna schimbare, ajustare, adaptate, clipa de clipa, omul se lupta si se impotriveste din instinct schimbarilor, insa uneori sunt benefice.
De unde putem sti cu certitudine ca acum nu e una benefica atat pt asistenta maternala cat si pt fete ? poate ca iminenta acestei schimbari va misca pe undeva prin univers niste rotite si se vor intampla niste lucruri minunate pentru ele
blackgirl0 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Dorsilia cum adica nu sunt adoptabile dar de fapt mamele biologice de fapt pe una dintre ele n-o cauta deloc? de ce nu se declanseaza procedura de abandon ??? de ce asistentii sociali nu se ocupa de aceste "mici detalii" care pot schimba cursul vietii unor copii? de ce nu se sesizeaza conducerea Directiei pt Protectia Copilului despre aceste amanunte? |
Din lipsa de personal. Pt judetul Brasov exista o lipsa de 20% din personalul necesar, probabil ca aceeasi situatie se regaseste in toate judetele tarii. Si cu posturi blocate sau prost platite nu se va schimba ceva prea curand.
witeflower spune:
Mama uneia dintre fete apare cam o data-de 2 ori pe an (pe nepusa masa, adica fara sa anunte, sau suna ca e in oras si vine sa isi vada fata "azi"). Asistenta maternala o primeste, pt ca nu vrea sa i se impute ca ii impiedica vizita , ba o mai asteapta uneori si cu 2 pungute de dulciuri pt fete, ca respectiva mama sa le ofere "ca din partea ei", pt ca adesea vine cu mana goala sau cu un maruntis doar pt fata ei, iar asistenta maternala nu vrea ca cealalta sa sufere ca nu primeste, mai ales ca cealalta nu e vizitata nici atat.
Interesant e ca fata care e vizitata are tulb emotionale somatizate o vreme dupa ce mama o viziteaza (sau cand presupune ca o va vizita in curand).
De ce nu s-a declansat procedura de abandon, nu stiu... Clar ca niciuna dintre mame nu intentioneaza sa renunte la drepturile parintesti. Mama care nu vine in vizita accepta sa fie sunata uneori si vb cu fata cateva nimicuri, o data a primit-o in vizita. Dar ea nu o suna, desi asistenta i-a facut cadou un telefon cu cartela gata incarcata. Atunci a sunat de cateva ori si gata.
Cat despre schimbarea posibil benefica dc fetele ar fi smulse din aceasta familie... Dorsilia, mai gandeste-te! Ai copii? Imagineaza-ti ca cineva ii ia la 10-12 ani de langa tine si nu mai au voie sa te viziteze, nici tu pe ei, pur si simplu ii ia din familia lor si ii duce intr-un mediu super, cu casa frumoasa, oameni cumsecade si afectuosi ... care sunt dispusi sa le ofere un viitor stralucit. Poti crede ca e o schimbare benefica pt copii?
Si nu spune ca e o diferenta intre copiii tai si aceste fete. Sigur ca este, eu o stiu prea bine. Si asistenta maternala si sotul ei o stiu. Dar aceste fete au crescut in acea familie, pt ele acesti oameni sunt parintii, iar casa aceea este "acasa". Ceea ce ar trai aceste fete e la fel cu ce ar trai copiii tai daca ar fi smulsi de langa tine. Ori, tocmai acesta e punctul unde nu pot asimila ideea ca "poate e o schimbare benefica".
ralcat spune:
Stiu ca suna cinic intrebarea mea: cat are de dat spaga ca sa ramana "in campul muncii" pana fac fetele 18 ani? Ii trimit eu banii. Si sunt sigura ca folosind plicul corespunzator va rezolva problema.
viperisme