rosiile mele nu fac rosii mari
De ce rosiile mele nu fac rosii mari? s-a confruntata cineva cu aceasta problema? am soiul roma si din acelea rotunde care ar trebui sa creasca mari si grase si nu cresc ramin mici. Nu le-am copilit poate sa imi explice cineva din nou cum se copilesc? anul trecut le-am ciopirtit pt ca nu am inteles bine...
sa mai pun ingrasamint?
Multumesc pt orice sfat!
Raspunsuri
marius spune:
Greu de spus asa fara sa vezi. Poate fi de la sol poate fi de la apa excesiva sau prea putina, lipsa caldurii sau exces de caldura. Oricare poate deveni un factor.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
eveline spune:
Copilirea inseamna ruperea tuturor ramurelelor de la baza firului; dupa ce ai pus rasadurile, cand se mai intremeaza ca sa zic asa, rupi toate crengutele din partea de jos, cam ultimele 3-4; vor aparea altele in timp, le rupi si pe alea. Intr-adevar trebuie udate zilnic si au nevoie de soare si caldura. Eu am puse in douya locuri, nici nu se compara cum arata alea de la soare fata de cele de la umbra.
msl1 spune:
Rosiile sint la soare, au soare pina la 4 dupa-masa, le ud zilnic; acuma ca sint crescute deja mari le mai copilesc? ce rup dor crengutele mici sau si cele mari de la baza? undeva am citit ca prea multa apa le face sa fie asa, desi le ud in fiecare zi nu le pun apa excesiv. Soiul roma care ar trebui sa cresca cit de cit mari au ramas un pic mai mari decit o aluna!
eveline spune:
Eu le rup pe toate si mari si mici. Tulpina e curata pe vreo 30 cm astfel toata seva se duce-n flori si fruct. Trebuie udate doar la radacina, sa nu stropesti frunzele.
parpalak spune:
E posibil c-au impachetat rosiile in ambalajul gresit? Si sa fie cherry sau grape tomato in loc de roma? Grape sint mai lunguiete decit cherry, arata la fel ca roma, in miniatura. Sau, daca crezi ca e de la sol si restul de conditii, data viitoare ia-ti d-alea gigant, parca steak tomato le zice.
Tala spune:
Copilirea inseamna ruperea crengutelor care apar intre tulpina si crengile principale. Daca au crescut copilii prea mult si au deja inflorescente e mai greu sa-ti dai seama care sunt si nici nu-ti vine sa-i rupi, dar planta munceste mai mult si pt ei. Uite si aici explicat si cu poze.
In mod normal planta de rosii trebuie si carnita dupa a 3-a inflorescenta (adica varful rupt pt a-i inceta cresterea in inaltime).
Un alt motiv pt care nu fac rosii mari poate sa fie si excesul de azot si/sau lipsa de potasiu din sol. De la exces de azot planta creste viguroasa (partea verde), iar potasiul ajuta la dezvoltarea fructului.
Rosiile nu se mai uda dupa ce au facut fructe decat in caz de seceta maxim, pe sant la radacina o data pe saptamana, dimineata devreme, pe cat posibil fara sa stropim frunzele.
Se rup frunzele patate, cele de la radacina si unele din planta astfel incat sa ramana aerisita, dar nu golasa.
Recolta bogata iti doresc!