Sos brun
Mm...e bun rau
Se gaseste in restaurantele din Germania si Austria. Se serveste la cerere sau impreuna cu snitel din muschi de porc. M-am bucurat mult cand l-am vazut si intr-un meniu al unui restaurant din Sibiu, dar nu era decat o copie anemica a celui original.
Nu l-am vazut, cel putin sub aceasta denumire, in magazine.
Imi poate spune cineva din Germania care este reteta de preparare? sau sub ce denumire comerciala se gaseste in supermarketuri?
multumesc anticipat!
Raspunsuri
boticelina spune:
Din ce stiu eu poti face sos brun the easy way sau the hard way .
Ala usor se face din grasimea caramelizata ramasa in tigaie (unt, in bucatariile cu stil). Se pune supa de vita/pui (apa pt amarasteni) peste sucurile care raman dupa gatirea fripturii, se dizolva bine, se face reductie apoi se adauga smantana de gatit si un atom de amidon.
The hard way e foarte laborios si se practica aproape numai in marile bucatarii ale restaurantelor deoarece implica o procesare indelungata. Se face o supa ultraconcentrata din oase de vita care se fierbe incet cateva ore (chiar si 18-24) pana ajunge la consistenta unui jeleu. Acest jeleu e baza pentru multe tipuri de sosuri. Deci dupa ce obtii acest concentrat pornesti la preparearea propiru-zisa. Se prajesc pana la caramelizare niste bucati de carne de vita in unt, se scot din tigaie, apoi acolo se prajesc tot pana la caramelizare morcovi si telina, care se scot. In sosul ramas se pun cateva rosii care tot asa se fierb pana se reduce volumul la jumatate. Se strecoara sosul, se pune din nou in tigaie, se adauga jeleul de vita si se fierbe iarasi pana ajunge la consistenta unei smantani subtiri.
Ma indoiesc ca vei gasi ceva similar la supermarket si si daca gasesti va fi o palida imitatie.
Cred insa ca varianta usoara, prima si cea mai comuna in bucatariile oamenilor de rand ar fi un bun inlociutor daca gasesti proportiile ingredientelor si condimentelor care te multumesc.
Bouillonul (concentratul de supa) in schimb este o solutie foarte eleganta si sanatoasa fata de cuburi/vegete/delikaturi si alte asemenea porcarii din magazine. Fierbi o zi la el dar in pui in tavita de cuburi de gheata, apoi deja "cubulat" in pungi la congelator si ai rezolvat o mare gama de mancaruri dpdv al gustului.
ina.click spune:
Deci daca iau niste oase mari, cu maduva
Si le fierb...o zi lumina sau cat o fi, cu sare si ceva condimente, apoi strecor, pot congela aceasta chestie adica? nu se intampla nimic la decongelare?
gasesc mereu retete de sosuri, etc, care au la baza supa de gaina, vita, etc.
cristina30 spune:
..uite aici de la Knorr
http://www.knorr.de/de/DE/Produktwelt/ProduktKategorien/KnorrSaucen/9e80835d-17a6-4feb-94f9-b0c3097419bd
E la mijoc, braten sosse.. Similar se gaseste de la Maggi
Cristina Ingrid Evelina(20.03.2010) si Magnus Tiberius (7.04.2006)
msl1 spune:
Solul brun sau sosurile in general se gasesc la plic aici; sint sigura ca si in ro exista variante la plic, ca pui apa amesteci si e gata sosul; din ala maninci la restaurant de fapt depinde ce fel de restaurant ca daca e unul scump si se respecta il face din ingrediente adevarate.
Mie varianta cu resturile prajite de pe cratita dizolvate cu lichid si reduse nu mi-au iesit niciodata oricit am incercat...
in schimb imi iasa un sos delicios atunci cind fac un fel de tocana de carne in care pun ceapa si ardei si usturoi sau condimente si o las sa fiarba indelung la foc mic(are si faina ceva), cred ca ein stil unguresc sau sasesc de la mama am invatat-o(ardeal).daca te intereseaza reteta ti-o scriu desi cred ca e destul de intilnita pe site-urile de bucatareala.
nurse4mybaby spune:
Eu il folosesc des.
1-iau cutie mare knorr de sos brun spaniol sau sos demi glace(1kg)
2-il fac cam asa...200grame unt topit,adaug o ceasca faina si o prajesc,dar sa nu se arda,la foc mic,adaug o ceapa taiata in doua pt gust,o indepartez,adaug apa cam o cana si ceva,amestec,1 cub knorr de vita,piper,fierb sa se mai ingroasa ,daca nu se ingroasa suficient mai bat cu telul niste amidon(Gustin)....uneori pun si fructe de padure in sos daca fac friptura de vanat si putin vin rosu...cred ca e o chestie de gust...baza e clara unt,faina,concentrat de vita.
andreea_mg spune:
Multam mult fetelor! Nu am vazut pe aici varianta la plic de la knorr, dar o sa incerc eu reteta si va spun cum a iesit...cat de curand!