Grecia, incotro?

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Miriluta

Deceneus, nu te contrazic neaparat, dar faza cu ´´Cetateanul nu are capacitate de previziune, nu are cunostinte si informatii globale, dar bancile ar trebui sa aiba.´´ - m-a facut sa zambesc asa amar.

Cat de greu e de prevazut dezastrul cand tu, cetatean obisnuit, te bazezi pe fata morgana si nu pe resursele reale pe care le ai?
Cred ca esti cam tolerant cu ´´cetateanu´´, iar problema e ca atitudinea asta toleranta chiar nu il ajuta.

--------------------------------------------
´´Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei´´S.F.

Cetateanul isi face calcule pe baza veniturilor si a costurilor prezente, dar el nu poate anticipa cresterea/alinierea preturilor la gaze, la energie, la cusul valutar sau la evolutia somajului.
Sunt politici pe termen lung pe care guvernantii ar trebui sa le cunoasca si sa aprecieze tendinta mai bine decat cetatenii.
In plus cetatenii nu au experienta celor din vest, nu au trecut prin crize economice. Doar cei care erau majori in anii de dupa razboi au stiut ce-i criza.

In anii '90 inflatia galopanta i-a facut sa cread ca salarile si puterea de cumparare vor fi in continua crestere si efortul va scadea. Au sperat si la o aliniere a salarilor prin unificarea pietei fortei de munca, in conditile integrarii si a explicarii ca trebuie aliniate preturile la benzina, energie, gaze. Daca toate preturile cresc este firesc sa se alinieze si salarile sa mentina cel putin puterea de cumparare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns coracora spune:

Miriluta, e doar impozit ce-am scris eu acolo.

In Olanda asigurarile de sanatate sunt obligatorii prin lege si se platesc "din buzunar", angajatorul nu are nici un amestec. Cea mai ieftina asigurare este in jur de 100 euro / luna de persoana.

Pensiile se platesc separat, nu sunt incluse in cota de impozitare mentionata (eu asa inteleg din fluturasul meu de salariu, va rog sa ma contraziceti daca spun prostii).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

Citat:
citat din mesajul lui Esthera2011

Taxele platite reprezinta 35,5% din salariu brut in care intra asigurarea sociala, fondul de pensii iar anual se depune o declaratie de venit si se face o regularizare fiscala in urma carora mai plateau sau primeau inapoi sume mici. Anul acesta toti grecii vor plati.

asta o fi valabil la salariati si la salariul declarat. dar parca mai devreme cineva spunea ca majoritatea grecilor au afaceri de familie. ori, daca nimeni nu da chitante, cam ce venituri crezi ca declara afacerile de familie?

am inteles ca exista un impozit pe piscine, destul de mic, gen 100 de euro pe an. in afara de faptul ca piscinele declarate erau cam 5% din totalul piscinelor existente, in momentul cand s-a imputit treaba si statul a inceput sa numere piscinele cu google earth, grecul a preferat sa-si cumpere acoperitoare camuflaj pentru piscina, in loc sa plateasca amaratul de impozit. acoperitoare camuflaj costa poate ceva mai mult ca impozitul anual... asta spune multe despre mentalitatea grecilor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Deceneus, inteleg, insa veniturile prezente nu-s asigurate. Le ai azi, maine s-ar putea sa nu le mai ai.
Nu se numeste ca esti persoana responsabila cand gandesti ´´cred ca´´ si pariezi tot ce ai pe o singura carte, asul viselor.
Atat zic, cetateanul are vina lui si daca o recunoaste poate invata din ea sa nu o mai faca.

Imi amintesc si eu, ca si Capcaunul, replicile uluitoare pe care le-am primit de la diverse persoane in legatura cu creditele. Ele chiar credeau ca inventeaza roata. Ca toti sunt prosti ca nu vad oportunitatile, ei fiind evident singurii destepti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

Citat:
citat din mesajul lui coracora

In Olanda impozitul minim pe venit e 33,1%..!

Pana la € 18.945 brut anual - impozit 33,1%
Intre € 18.946 - € 33.863 - impozit 41,95%
Intre € 33.864 - € 56.491 - impozit 42%
€ 56.492 sau mai mult - impozit 52%

(cand aud de 16% in Romania........ )

coracora, 16% este impozitul pe PROFIT, la care se mai adauga inca 16% impozit pe dividende. fara sa platesti impozitul pe dividende, nu poti scoate banii din firma, poti doar sa-i reinvestesti. deci impozitul e de fapt 32% in romania.

pe salariu nu stiu cat e.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Madanic spune:

Citat:
citat din mesajul lui Deceneus

Cetateanul nu are capacitate de previziune, nu are cunostinte si informatii globale, dar bancile ar trebui sa aiba.

Nu-ti trebuie informatii globale, ci un minim de prudenta. Ai azi un venit, dar poate intervenii hazardul, pot aparea reduceri de salariu, poti pierde jobul, te poti imbolnavi si pierzi venitul pe o perioada de timp, poti sa mori si familia pierde venitul tau definitiv. In momentul in care accepti sa te indatorezi la 70% din venit ti-ai facut-o cu mana ta. Daca pe langa asta accepti sa te indatorezi in diverse valute, cand toate avertismentele au fost sa nu o faci se numeste inconstienta.

Bancile au o parte mare din vina, si ar trebui sa fie lasate sa aiba pierderile lor, insa sa fim seriosi asta nu se va intampla niciodata. Ele au parghiile necesare sa scape sau macar sa atenueze consecintele, omul de rand daca nu deschide ochii si nu pune creierul la contributie trage ponoasele.
Si da, in teorie statul trebuie sa te protejeze, dar scuze nimeni nu te poate proteja de propria prostie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui Deceneus
Criza din SUA si din Europa tot romanii inconstienti au provocat-o?

Criza din SUA este rezultatul lacomiei omului obisnuit din US.
Omul care s-a aruncat la credite imobiliare (bula imobiliara din US a generat toata criza actuala), omul care s-a aventurat in afaceri extreme mizand pe cine stie ce (bula dotcom), omul care a speculat incontinuu la bursa samd.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lidsta spune:

Nu au stiut nici bancile la ce sa se astepte, sau mai bine zis nu au stiut sa iasa din calcule si modele matematice. Tot sistemul economic mondial e pe principiul ca 100 de azi ii vand la 110 ca o sa valoreze 115 dupa un anumit interval.

Si asta nu vine neaparat de la banci, vine din teoria economica, din cat de destepti am ajuns sa ne credem ca indivizi, comunitati si in utima instanta ca specie, vine din dorinta de a fi mai bine copiilor nostri, din dorinta de putere, afirmare sociala, asa numitul leadership, etc.

In cele din urma sistemul economic actual va fi schimbat, nu azi, nu maine, poate nu in acest deceniu, dar cred ca la nivel macro se scrie istoria.

Revenind la Grecia, mi se pare foarte simplist sa arati cu degetul la banci si sa punctezi zicand aici este buba. Sau am putea simplifica in orice alta directie ca de exemplu: un stat a avut nevoie de bani si bancile l-au imprumutat avand in vedere dobanda buna, mandatul lor de a aduce profit actionarilor, riscul zero asociat acestor investitii, cerintele de reglementare de a investi in titluri de stat pentru a pastra un portofoliul sanatos, etc. Doar ca ne-am inselat cu totii, tari de rating A au ajuns junk in cativa ani iar miliardele imprumutate de la banci sunt puse la loc din alte surse.

Zicea cineva mai sus ca bancile nu tb ajutate. Sigur ca nu, doar ca a a juta bancile inseamna a le ajuta sa inapoieze banii pe care i-au luat de la populatie si i-au bagat in bonduri grecesti. Plus contagiunea. Iar contra-argumete cu salarii si bonusuri chiar nu isi au rostul, nici intr-un caz nu duc ele insele la falimentul unei banci. Cat sunt de etice sau morale este alta discutie dar deviem de la Grecia.

De fapt cred ca am deviat eu deja, vad ca a 1 jumate ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nati spune:

Mie imi place de Christine Lagarde de la FMI (ori IMF) care le cere grecilor sa plateasca taxele si sa nu se mai planga atat, pe cand ea nu plateste taxa pe venit (income tax) ,si are un salariu de te ia durerea de cap, plus bonusuri.
Daca ea nu plateste taxa, de ce ar ar fi de condamnat ca nu platesc unii greci, romani, americani, englezi si alti?
Situatia in care se scalda Grecia, se vor scalda aproape toate tarile europene in urmatorii ani. O sa vedeti voi, cu toti banii dati spaniolilor tot nu se rezolva criza lor.
Asa ca, sa facem bine sa platim taxele, plus sa suportam masurile de austeritate pe care ni le vor impune, si toate astea sa le facem buzunarul mare bancherilor.
Vin vremuri tumultoase!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tiusca spune:

586 sal minim brut in Grecia?Si la noi 200 euro..pai daca noi supravietuim cu atat cred ca si ei s-ar descurca....dar nah,noi venim dupa 50 de ani de comunism,cand oricum nu mancam prea mult si nu consumam...asa ca noi avem pielea tabacita si putem sa mai suportam nspe ani de austeritate.

Mergi la inceput