Grecii romānii si ortodoxismul!

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Citat:
citat din mesajul lui cortexia

E la moda sa incriminezi crestinismul si mai ales ortodoxia. Ba chiar e indicat, ca sa fii in trend. Poti spune orice despre crestini, sa ii acuzi de orice; nu va fi nicio problema.

In schimb, daca eu as face cea mai mica aluzie la o minoritate (sa zicem barbatii cu parul multicolor si pantofi cu picatele), mi-ar sari userii in cap, mi-ar fi invocate felurite parti ale regulamentului forumului si as primi avertisment.

Deceneus, am mai spus: generalizarile pe care le faceti in functie de religie sunt reductioniste si, as spune, foarte subiective. Traim intr-o lume in care religia si-a pierdut de foarte multa vreme influenta pe care o avea in trecutul istoric. Daca e bine sau nu, asta e alta discutie.

Diferentele intre popoare sunt dictate mai ales de nivelul de instructie al oamenilor; vreti cumva sa spuneti ca multi dintre noi nu suntem educati (si deci facem tot ce ati enumerat mai sus) - pentru ca suntem ortodocsi?

In primul rand nu am criticat crestinismul, pentru ca protestantii si catolicii sunt tot crestini.
Am subliniat o diferenta de abordare a relatiei dintre biserici si societate, dintre biserici si stat. Cum functioneaza si cum se pozitioneaza bisericile fata de puterea din diferite tari depinde de conducerea bisericilor.
Biserica Catolica au avut o independenta mai mare fata de state pentru ca preotii sunt subordonate Romei.
Biserica ortodoxa nu are aceasta subordonare si a devenit subordonata puterilor statale. In situatia asta ele nu au intervenit in antrenarea societatii la viata comunitatii. Au lasat autoritatile sa rezolve problemele pamantene si ei au spus ca se ocupa de "suflet".

Nu e vorba de moda. Este o realitate in Europa. Desi s-au desprins de comunism mai multe tari simultan, evolutia lor a fost diferita. Cehii, Slovacia, Polonia si Ungaria au avut o evolutie mai buna, pentru ca au cetateni mai activi si mai implicati.
Romania si Bulgaria au alta evolutie, si Grecia desi nu a fost comunista se situeaza in categoria tarilor fara societate civica activa. Grecii protesteaza/demoleaza, dar nu construiesc ONG-uri sau partide si nu pun accent pe politici. Ei ca noi, sau noi ca ei, ne punem sperantele in "lideri providentiali".

Nu-i religia cauza. Religia crestina este aceeasi, are aceleasi valori morale, binele si raul coincid.
In Polonia biserica si preotii au fost implicati in lupta cu comunismul, pe cand in Romania preotii ortodocsi nu au depus nici o rezistenta. Cei care s-au opus puterii au fost preotii greco-catolici, din cauza asta a si fost desfintata biserica greco-catolica de catre comunisti.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Cricor

Eu cred ca tu idealizezi societatea vestica si biserica catolica...dar dincolo de asta..crezi tu ca vesticii nu-si indeamna copiii catre meserii "reale" de grija sa ca nu pot ajunge mangeri? Eu sunt aproape sigura ca nu. Mai degraba cred ca din cauza ca abstactizarea necesara performantei in matematica/informatica...nu-i chiar la indemana oricui...si vor pentru copii lor o viata mai usoara. Desigur s-ar putea sa ma insel..astept fetele din societatile vestice sa ma lumineze..ca m-ai pus pe ganduri.

Adica noi avem niste aptitudini mai deosebite pentru matematici?
Eu nu cred. Oamenii au pus accent pe stintele exacte pentru ca sunt neutre politic. Daca 90% din populatie invata intensiv matematica e normal sa apara varfuri mai multe decat intr-o societate in care matematica este importanta dar nu de neinlocuit.
Si la sport Roamnia si tarile comuniste au avut succese peste media tarilor occidentale. Cele mai multe medatii erau luate de tarile comunste. Asta arata ca suntem mai dotati fizic, sau ca au pus comunistii ceva la gradinita in mancare sa ne creasca muschii?

Copii care au plecat cu parintii in vest, cand au venit in vacante in Romania si au fost intrebati ce vor sa urmeze, au spus ca o scoala de antreprenoriat. sau de adminstratie.
La vremea respectiva, inainte de '89, in Romania majoritatea se orientau spre informatica, politehnica, medicina si drept.
Optiunile s-au mai schimbat dupa '90, dar mentalitatea inca persista.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cortexia spune:

Citat:
citat din mesajul lui Deceneus

In Polonia biserica si preotii au fost implicati in lupta cu comunismul, pe cand in Romania preotii ortodocsi nu au depus nici o rezistenta. Cei care s-au opus puterii au fost preotii greco-catolici, din cauza asta a si fost desfintata biserica greco-catolica de catre comunisti.

Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt )

As aminti doar miscarea de rezistenta "Rugul Aprins", miscarea de la manastirea Vladimiresti, cea de la manastirea Slatina (Botosani), incercarea Patriarhiei de a se impotrivi desfiintarii schiturilor si manastirilor ortodoxe. Nu mai vorbesc de sutele de preoti si calugari ortodocsi ucisi la Aiud, Gherla, Pitesti samd.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cricor spune:

Citat:

Citat:

Eu cred ca tu idealizezi societatea vestica si biserica catolica...dar dincolo de asta..crezi tu ca vesticii nu-si indeamna copiii catre meserii "reale" de grija sa ca nu pot ajunge mangeri? Eu sunt aproape sigura ca nu. Mai degraba cred ca din cauza ca abstactizarea necesara performantei in matematica/informatica...nu-i chiar la indemana oricui...si vor pentru copii lor o viata mai usoara. Desigur s-ar putea sa ma insel..astept fetele din societatile vestice sa ma lumineze..ca m-ai pus pe ganduri.

Eu nu cred. Oamenii au pus accent pe stintele exacte pentru ca sunt neutre politic. Daca 90% din populatie invata intensiv matematica e normal sa apara varfuri mai multe decat intr-o societate in care matematica este importanta dar nu de neinlocuit.
Si la sport Roamnia si tarile comuniste au avut succese peste media tarilor occidentale. Cele mai multe medatii erau luate de tarile comunste. Asta arata ca suntem mai dotati fizic, sau ca au pus comunistii ceva la gradinita in mancare sa ne creasca muschii?

Copii care au plecat cu parintii in vest, cand au venit in vacante in Romania si au fost intrebati ce vor sa urmeze, au spus ca o scoala de antreprenoriat. sau de adminstratie.
La vremea respectiva, inainte de '89, in Romania majoritatea se orientau spre informatica, politehnica, medicina si drept.

Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt )

Nu, nu cred ca noi (romani ortodoxi) avem aptitudini la matematica - ma gandeam ca asta o sa se inteleaga din pacate. Dar evident parintele roman, rus, or fi si altii isi indeamna copilul catre matematica pentru ca asta stie el mai bine, ii este usor si crede probabil ca asa razbesti in viata. Dar sa spui ca parintele neamt isi indeamna copilul la drept ca sa fie manager mi se pare o exagerare. Si cum ca asta ar avea cea mai mica legatura cu religia, mi se pare, iarasi, exagerat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns histamina spune:

cortexia, cu riscul de a te supara,Deceneus are mare dreptate.
nu neg existenta preotilor ortodocsi amrtiri in inchisorile comuniste.
neg ins aprezenta vreunui prelat ortodox acolo.
atest existenta tuturor episcopilor greco catolic acolo, toti devenind martiri.cine i-a arestat?unde au stat arestati?
la Dragoslavele.no comment.
nu generalizez,spun doar ca nu a existat o atitudine anticomunista in sanul BOR si ca nu se pote compara BOR cu rezistenta Bisericii greco catolice sau Romano catolice.
despre implicarea Papei Ioan Paul al II lea in caderea comunismului povestesc toate manualele d eistorie din lume.............

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui cortexia

Citat:

As aminti doar miscarea de rezistenta "Rugul Aprins", miscarea de la manastirea Vladimiresti, cea de la manastirea Slatina (Botosani), incercarea Patriarhiei de a se impotrivi desfiintarii schiturilor si manastirilor ortodoxe. Nu mai vorbesc de sutele de preoti si calugari ortodocsi ucisi la Aiud, Gherla, Pitesti samd.

Sutele de calugari si preoti ortodocsi ucisi si sutele de chiaburi care au avut aceeasi soarta nu au fost ucisi pentru ca ar fi incercat sa opuna rezistenta, ci pentru ca apartineau unei categorii sociale.
Condamnarile nu au avut legatura cu rezistenta, ele au fost facute sa provoace frica/groaza.
Eu vorbeam de conducerea bisericii ortodoxe, care nu a protestat nici cand se demolau locase de cult cu valoare de patrimoniu. Si atunci BOR a facut cadouri Presedintelui ateu si demolator.

Mergi la inceput

Citat:

Citat:

Citat:

Si la sport Romania si tarile comuniste au avut succese peste media tarilor occidentale. Cele mai multe medatii erau luate de tarile comunste. Asta arata ca suntem mai dotati fizic, sau ca au pus comunistii ceva la gradinita in mancare sa ne creasca muschii?

Nu, nu cred ca noi (romani ortodoxi) avem aptitudini la matematica - ma gandeam ca asta o sa se inteleaga din pacate. Dar evident parintele roman, rus, or fi si altii isi indeamna copilul catre matematica pentru ca asta stie el mai bine, ii este usor si crede probabil ca asa razbesti in viata. Dar sa spui ca parintele neamt isi indeamna copilul la drept ca sa fie manager mi se pare o exagerare. Si cum ca asta ar avea cea mai mica legatura cu religia, mi se pare, iarasi, exagerat.

E vorba de ierarhia valorilor de o scara a valorilor diferita in zona ortodoxa de cea catolica.
Pentru occidentali a conduce oameni este o recunoastere a valorii, si a te procupa de problemele comnunitatii este o mare onoare.
Cine este ales este recunoscut ca lider, om de caracter dedicat comunitatii.

La ortodocsi nu exista preocupare pentru comunitate, iar onoarea aproape ca a disparut.
La noi valoarea suprema este inteligenta, iar realizarile individuale sunt considerate confirmari ale valorii.
Noi suntem extaziati de reusite profesionale si atunci copii sunt orientati spre domenii in care se pot afirma indivdual, desi nici in domenile tehnice nu mai poti sa ai rezultate individuale.

Avem scari valorice diferite, pentru ca bisericile au imprimat societatilor alte criterii valorice.

Bisericile implicate activ in viata comunitatii au transmis enoriasilor ca este important sa se implice.
Bisericile supuse puterii au evitat sa indemne pe oameni sa-si ia soarta in proprile maini, ca sa nu intre in conflict cu puterea, si din cauza asta avem mentalitate de sclavi. Asta ni s-a transmis, prin sfaturile preotilor si ale parintilor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariuta spune:

Citat:
citat din mesajul lui histamina

cortexia, cu riscul de a te supara,Deceneus are mare dreptate.
nu neg existenta preotilor ortodocsi amrtiri in inchisorile comuniste.
neg ins aprezenta vreunui prelat ortodox acolo.
atest existenta tuturor episcopilor greco catolic acolo, toti devenind martiri.cine i-a arestat?unde au stat arestati?
la Dragoslavele.no comment.
nu generalizez,spun doar ca nu a existat o atitudine anticomunista in sanul BOR si ca nu se pote compara BOR cu rezistenta Bisericii greco catolice sau Romano catolice.
despre implicarea Papei Ioan Paul al II lea in caderea comunismului povestesc toate manualele d eistorie din lume.............

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=167651&nm=Sebastian-Minunea-mea

iar eu neg ca Biserica e formata din prelati.
preotii fac si ei parte din cler, si este o mare nedreptate ignorarea suferintei si jertfei acestora, ca si a celorlalti credinciosi, iarasi parte a Bisericii (pentru cine are un minim de cunostinte teologice, bineinteles)- numai pe motivul ca nu au fost inalti prelati.
Oamenii astia au suferit, s-au jertfit, au murit, dar uite ca vine forumistul x cel atoatecunoscator sa faca clasificari si evaluari. jenant!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns histamina spune:

mariuta,
nimeni nu ignora jertfa credinciosilor. incerc sa iti spun doar ca sunt cazuri rare de preoti ortodocsi, nu mai vorbesc de prelati care s-au opus comunismului asa cum toti ierarhi si preotii greco catolici au facut-o.
sunt printre primii care au primit dreptul de a cerceta arhivele de la CNSAS si pot spune ca am vazut peste 20000 de pagini.
ce spui tu e din perspectiva unui credincios care merge la Biserica,ce spun eu e prin prisma stict a documentelor,a ceea ce ramane.
daca in inchisori 90% dintre preotii greco-catolici sunt consemnati ca detinuti si dau declaratii clare ca se opun comunismului, iar 90% dintre preotii ortodocsi citeau de la amvoane pastorale in care multumeau conducatorului iubit................hai sa nu intram in polemici inutile si fara sa fie sustinute de documente.
raportat la nr credinciosilor si al preotilor, opozitia in sanul BOR a fost spre 0.
sa iti spun ca prelatii greco catolici au fost arestati si ca la domiciliulul obligatoriu de la Dragoslavele primii care au venit sa le ceara sa renunte la credinta au fost Justin Marina patriarhul de atuncisi Teoctist?
exista documente.....
da, romanii din inchisori erau majoritari ortodocsi,dar ajunsesera acolo nu pentru ca se opunea comunismului ca ortodocsi, nu ca sa apere ortodoxia, ci ca sa isi apere fie convingerile ideologice(liberalii, taranistii,legionarii),fie statutul social(cei care s-au opus colectivizarii) .pentru acesti oameni am un imens respect.

Mergi la inceput