Despre Japonia, pe amestecatelea(2)
Citat: |
citat din mesajul lui hannen In rest nu stiu unde iti mai gatesti singur mancarea. |
La okonomiyaki - desi daca doresti, poti cere celui care te serveste sa-ti faca el/ea tot, la unele restaurante de sukiyaki - desi la fel...
Si da, ai perfecta dreptate in mesajul anterior, inclusiv cu "California roll", desi si restaurantele cu show - peste care nu am dat - si roll-urile cu avocado nu exista in Japonia mai putin/deloc vizitata de turisti straini cum este zona noastra...
"Gambatte, na!" (dialect local) a fost trimiterea mea azi la scoala a baiatului, mai ales ca azi are o testare majora... Si e exact ce au zis si Hannen, si Victoria-mami, adica are mai multe - si subtile - intelesuri, in functie de situatie.
Cat despre ce a scris coracora intr-un mesaj anterior, da, sunt pe deplin integrata aici, dar voi fi intotdeauna gaijin pentru cei care nu ma cunosc. Pentru ca sunt de rasa caucaziana, am 1,75m - o inaltime de barbat spre inalt aici - si, desi la cele 60 de kile ale mele nu-s tocmai grasa, tot sunt dubla ca latime fata de japonezele (tinere - tanara generatie de aici, de la noi, de la tara, tinde catre inaltimi europene) cu aceeasi inaltime ca si mine. Dar de ce m-ar deranja asta?
Stratul si sferere in care ma desfasor nu ma considera "altfel" si mi-e de ajuns. In rest, se poate profita din plin de statutul de gaijin - si am profitat adesea si fara nici o jena -, iar unele situatii, dupa cum v-am povestit deja, sunt nascatoare de umor...
Julie
Raspunsuri
hannen spune:
Aveti dreptate.Am uitat de okonomiyaki si sukiyaki.La ora aia inca dormeam pe mine si faceam bentou.
Whatever happens don`t let go of my hand!
Victoria_mami spune:
citat din mesajul lui hannen Nadia,mancarea ti-o gatesti singur in anumite restaurante,nu in toate .Cum ar fi yakiniku sau shabu-shabu care se mai scrie si shyabu-shyabu. In rest nu stiu unde iti mai gatesti singur mancarea. ************************************ Whatever happens don`t let go of my hand! |
Hanen, eu la yakiniku ma refeream. Ala m-a cucerit pe veci, sunt indragistita, dar Japonia e atat de departe, ca nu cred ca voi mai avea vreodata ocazia sa mananc la un yakiniku. Dar 'never say never', ne?
_
Mami Nadia si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008
VICTORIA
www.facebook.com/pages/Acute-Lymphoblastic-Leukemia/178051842277685" target="_blank">Acute Lymphoblastic Leukemia
nelia spune:
mackaroo, pai e in regula, de ce sa nu scrii?! Subiectul a fost deschis de Julie la sugestia mea pentru ca vreau si imi place sa aflu din surse de la fata locului despre Japonia. Nu vreau doar informatii obiective despre Japonia, pe astea mi le gasesc singura. Ci tocmai asta ma gindeam ca se va scrie, povesti despre Japonia din prisma celor care traiesc acolo sau o cunosc destul de bine ca sa le ofere, povesti de viata.
De ce ma intereseaza, am spus. Sotul are o pasiune pentru Japonia si multe legate de ea, de la el am aflat multe lucruri, am citit multe lucruri pentru ca am vrut sa inteleg pasiunea lui... Si ma fascineaza cultura lor, cind spui ca te fascineaza nu inseamna ca iti plac sau esti de acord, ci doar ca te fascineaza si vrei sa afli si mai multe... Avem citiva prieteni japonezi, cel mai apreciat om la noi in casa este un domn francez casatorit cu o japoneza, cu care are doi copii minunati, educati in Japonia unde au stat peste douazeci de ani. Parintii lor cunosc si Franta foarte bine, au stat si acolo inainte de Japonia, tot cam atit. Si pe care ador sa-l ascult vorbind despre Japonia!
Si eram tare curioasa cum mai vad si altii Japonia, iar cind am vazut ca Julie a scris la alt subiect, m-am gindit ca ar fi frumos sa mai schimbam fata discutiilor generale cu subiecte prin care sa cunoastem colturile lumii pe unde traim (invit si alte fete, daca au timp si vor, sa deschida subiecte asemanatoare, cum ar fi Portugalia, Cipcipcip - nu stiu daca am pus citi trebuie).
Dar mi-ar placea ca aceste subiecte sa fie scrise cu pasiune, cu iubire (daca exista si vad ca exista) fata de locurile descrise si oamenii locurilor respective, insa nu trecute neaparat prin prisma celor crescuti in alte locuri. Sigur ca pot fi reactii... si fiecare reactioneaza dupa cum ii este felul si firea... dar nu judecati...
De exemplu, sa fiu sincera cu tine, ai aparut pe forum la acest subiect, esti casatorita cu un japonez, ai trait in Japonia. Deci e clar ca esti o persoana, cel putin pentru mine, care cunoaste Japonia si mi-ar placea sa aflu ce are de spus despre ea si oamenii ei. Dar nu ca reactie la ce spune Julie (cum a spus Katya ca si ea ma poate contrazice pe mine cu gunoiul si asa si este), ci pur si simplu, cum a continuat Julie, ca o povestire proprie. Mie mi se pare un pic insultant felul in care ai pus-o la punct pe Julie, chiar si in mesajul de mai sus - parerea mea este ca Julie face si drege si scrie din aceasta perspectiva, dar eu care am jumatate de familie japoneza, stiu realitatea.
Pai, Julie scrie ce simte si ce stie, si scrie frumos si cu umor (recunosc ca imi plac oamenii care scriu frumos si cu umor) are copil la scoala japoneza, este implicata acolo, este profesor acolo si poate ca in orice tara ar trai, ar scrie la fel, pasionata, cu umor, ar face o pictura (ca e si pictorita). Mie nu mi s-a parut scena descrisa din tren chiar frumoasa, acolo era un portret intreg, cu bune si cu rele, chiar mai mult cu rele (oameni obositi care adorm, un grup care aproape ca au agresat-o etc.). Dar a facut-o in felul ei, in stilul ei... Mie mi-a placut ce a scris pentru ca mi-a dat o imagine clara, cunoscuta de altfel din alte povestiri, a trenului japonez - o imagine a unei parti a societatii japoneze vazuta destul de obiectiv zic eu intr-o picatura de roua - incit nu pot decit sa-i multumesc pentru asta.
Tu poti sa scrii de pe pozitia ta, ceea ce ai simtit tu in Japonia, promit ca te citesc la fel de interesata de poveste cum sint de ale lui Julie... nu trebuie sa scrii numai bine, ai alta realitate, la fel de obiectiva si pe alocuri subiectiva ca a lui Julie, pe care fetele de aici sigur vor sa o cunoasca. Stii cum e sa fii sotie de japonez, deci sa interactionezi direct cu cultura lor, cum e sa cresti copii (daca ii ai) care sint jumatate-jumatate etc. E o altfel de poveste, care e la fel de mult asteptata. Si care nu contrazice musai realitatea lui Julie... sau a lui Hannen, care e cu totul alta, la fel de reala, la fel de interesanta (din care mai cunosc o farima).
Cel putin eu asa vad derularea unui subiect ca asta... si sper sa nu se supere nimeni si sa continuati sa scrieti. Iar reactiile vor fi pe masura a ceea ce se scrie.
Si mic, pentru ca intuitia mea nu ma lasa sa nu intreb: tu o cunosti personal pe Julie? Asa am avut senzatia la un moment dat...
nelia spune:
In alta ordine de idei, mi-am facut o lista cu restaurante... daca ajung vreodata in Japonia, cum mi-a promis sotul ca ma duce, stiu unde sa maninc... si unde, eventual, nu.
Cornelia
Mais ce travail est souvent désagréable, donc impopulaire. (Carl Gustav Jung)
mackaroo spune:
Nelia,gata l-am sters,imi bag picioarele.daca asta s-a inteles,imi pare rau.
sunt mama,da,am un copilas mic care-mi sta agatat de gat mai tot timpul.si cu toate ca am avut intentia de a scrie si eu ceva mai mult,tehnic acum imi e imposibil si iata ca se intelege altceva.
o sa revin cand o sa am si eu ceva (mai mult) de zis/descris.
Nu o cunosc personal pe Julie dar recunosc ca a inceput sa ma irite usor usor de cand a inceput sa-si spuna parerile in calitate de 'fizician' pe alte topicuri. Poate ca tie ti se pare nesemnificativ,insa noi am parasit Japonia si din cauza efectelor dezastruoase de dupa Fukushima si imi atinge o coarda foarte sensibila.Asta in combinatie cu alte afirmatii total neadevarate despre Japonia.In fine,poate e cazul sa iau o pauza,dar iti spun sincer ca pt tine am intrat,mi-era asa d edrag cum voiai tu sa creionezi un portret al japonezilor ca natie,de dragul adevarului.
Sorry daca a iesit altceva.
Julie spune:
citat din mesajul lui mackaroo Nu o cunosc personal pe Julie dar recunosc ca a inceput sa ma irite usor usor de cand a inceput sa-si spuna parerile in calitate de 'fizician' pe alte topicuri. Asta in combinatie cu alte afirmatii total neadevarate despre Japonia. |
Din nou, ti-am subliniat erorile pe care le faci. Care topicuri? Pozitia mea de fizician a fost luata aici. Si aici nu am spus mai mult decat ca stiu, ca (bio)fizician, mai multe lucruri despre radiatii decat cei care nu au nici un fel de tangenta cu domeniul si ca nu ma apuca isteria ori de cate ori aud de radiatii. Atat si nimic mai mult. Iritarea si interpretarile iti apartin, asuma-ti-le...
Sau te referi la pozitia mea de fizician de la "Return to sender?"
In al doilea rand, nu te opreste (si nici nu te-a oprit) nimeni sa ma corectezi unde consideri ca am comis erori ori consideri ca am mintit cu buna stiinta sau din nestiinta. Dar acuzele fara fond nu stau in picioare.
Inainte de asta insa, iti recomand sa mai citesti o data, si inca o data, si a treia oara, cu atentie, postarea cu care am deschis acest subiect.
Inteleg si accept ca te irit, cum de altfel ii irit si pe altii - pentru ca.... "minna chigatte...", dar mi-am asumat si aceasta iritare inca de la inceput.
Cat despre radiatii, Fukushima etc, te invit si te-am mai invitat sa deschizi un topic separat, ca ar fi foarte interesant.
Scuze tuturor pentru acest off-topic
J.
Nati spune:
Sunt restaurante unde iti gateste bucatarul in fata ta, iti pune in farfurie, dar nu am vazut sa iti arunce direct in gura .
Am fost la restaurante de genul asta, si in general sunt in cladiri importante, precum hoteluri, la ultimul etaj, panorama e faina, totul select.
Dar..... pretul e pe masura, ultima oara cand am calcat in asemenea local select a fost in 2004, pentru ca pana atunci nu am fost interesata sa-l intreb pe sot cat a fost nota de plata.
Dar cand am vazut ca pentru 2 persoane am platit 600$ m-au trecut 3 litri de transpiratie instant.
Si de atunci m-am lecuit, chiar eram suparata pe sot ca e de acord sa cheltuim atat pentru o cina, la care el mi-a raspus: pai la cat te astepti sa platesti intr-un restaurant ca asta in Tokyo?
Asa ca , daca veniti in Japonia si vreti sa experimentati sa stiti cam cat trebui sa platiti intr-un local de asta cu fitze
nelia spune:
citat din mesajul lui mackaroo Nelia,gata l-am sters,imi bag picioarele.daca asta s-a inteles,imi pare rau. sunt mama,da,am un copilas mic care-mi sta agatat de gat mai tot timpul.si cu toate ca am avut intentia de a scrie si eu ceva mai mult,tehnic acum imi e imposibil si iata ca se intelege altceva. o sa revin cand o sa am si eu ceva (mai mult) de zis/descris. Nu o cunosc personal pe Julie dar recunosc ca a inceput sa ma irite usor usor de cand a inceput sa-si spuna parerile in calitate de 'fizician' pe alte topicuri. Poate ca tie ti se pare nesemnificativ,insa noi am parasit Japonia si din cauza efectelor dezastruoase de dupa Fukushima si imi atinge o coarda foarte sensibila.Asta in combinatie cu alte afirmatii total neadevarate despre Japonia.In fine,poate e cazul sa iau o pauza,dar iti spun sincer ca pt tine am intrat,mi-era asa d edrag cum voiai tu sa creionezi un portret al japonezilor ca natie,de dragul adevarului. Sorry daca a iesit altceva. |
Nu trebuia sa-l stergi, nu ma deranjeaza ce ai scris. Si da, inca mai vreau sa creionezi un portret al japonezilor, mi-ar fi drag sa-l citesc... cind ai timp. Sa fie sanatos copilasul agatat de git! Stiu ca el e prioritatea. Dar nu poti judeca, dupa parerea mea, chiar daca traiesti in Japonia, realitatea lui Julie! Asa cum nici ea nu o poate judeca pe a ta! Si nici voi doua la un loc daca va puneti pe a lui Hannen.
Insa, daca e chestia de radiatii (sint copil de Cernobil, deci pot sa inteleg), eu zic ca daca sotul ei fizician si ea la fel (si al meu e, dar nu mai are legatura directa cu fizica), nu li se poate imputa ceea ce se intimpla in Japonia la acest capitol. Ca asa, n-ar mai discuta nimeni pe acest forum, sint sotii de militari americani, sint contabili in diverse firme, sint multi care lucreaza la guverne, ce ar fi sa ne apucam sa le imputam ce se intimpla in lume?!
Dar pentru ca eu un subiect extrem de sensibil, ca si cel despre ceea ce mincam si cite animale omorim ca sa ne satisfacem foamea, poate nu ar fi rau sa le deschida cei care au ceva de spus. Si asa subiectele de la generale nu sint de interes general, multe dintre ele, astea ar fi. Si despre radiatii ar fi interesant, am invata multe... dar aici se vorbea despre Japonia in general, asa ca da, a-i reprosa lui Julie ca sotul ii e fizician si de aceea descrie asa frumos Japonia, mi s-a parut insultant.
Asta nu inseamna ca nu vreau sa citesc despre Japonia! Si chiar despre radiatii, la alt subiect. Sint atitea de spus, au fost atitea intrebari puse de fete si de mine in urma... uite, de exemplu, ca in orice tara, eu vreau sa stiu despre munti! Cum sint muntii? Cine traieste la munte, cum e viata la munte? Cu marea am inteles, de la Bird, dar pe munte urca? Sint iubitori de sporturi de iarna? Intreb pentru ca nu stiu de ce, nu-i prea vad oameni de munte.
Cornelia
nelia spune:
Nati, sigur-sigur inainte de a ma aseza la masa voi intreba intii cit ma costa, sa-mi dea si scris... Hai, cu povestea ta de viata in Japonia! Te-am mai citit cite un pic pe ici, pe colo, tocmai ca esti in Japonia, dar aici poti spune mai multe despre cum vezi tu Japonia!
Cornelia
Julie spune:
citat din mesajul lui Nati Dar cand am vazut ca pentru 2 persoane am platit 600$ m-au trecut 3 litri de transpiratie instant. Asa ca , daca veniti in Japonia si vreti sa experimentati sa stiti cam cat trebuie sa platiti |
Ha, ha, Nati, am patit-o si noi...
Asa ca.... aviz amatorilor
J.