ce sa fac cu nucul meu?
In curtea unde imi construiesc casa exista un nuc mareee si batran, cred ca are cel putin 80 de ani; este chiar in mijlocul curtii, in spate, foarte aproape de terasa; tot citind pe net, am aflat ca nu este chiar indicat sa stai la umbra nucului si nici in preajma lui, din cauza cantitatii mari de iod; la mine este imposibil daca vreau sa ajung de la casa in spatele curtii; trebuie sa trecem doar pe sub nuc;
dar am mai citi si ca nu e bine sa tai nucul, ca aduce ghinion(si sunt superstitioasa);deci, ce sa fac cu nucul meu? sa-l tai, cu ghinionul lui cu tot, sau sa-l las cu iodul lui cu tot?
Raspunsuri
Mik spune:
Il tai numai daca te incurca la consruit casa (mai ales radacinile).
Eu nu sunt superstitioasa (si chestia cu umbra cu iod toxica e tot o legenda superstitie), insa nu-mi plac copacii taiati.
Un nuc e interesant daca face nuci si daca-ti poti face leagan in el.
Se pare ca nucul nu se taie ca ceilalti copaci, doar daca devine din cale afara de mare si atunci ii protejezi "ranile".
Sa-ti mai scriu ca sunt invidioasa caci la mine e prea rece si nucii nu au vrut sa creasca.
adialex spune:
Mik, este un nuc plin de nuci gustoase, e adevarat.... si cred ca tine chiar si o casuta in copac+ leagan; initial, am vrut sa punem sub el canapele si masuta,nu mai aveam nevoie de foisor sau terasa; doar ca am citit chestia cu iodul, si asta ma nelinisteste;
casa este aproape gata, nu ma incurca cu nimic la constructie.
msl1 spune:
Unde ai citit ca ca la umbra nucului este cantitate mare de iod? nu te supara da io prostie mai mare ca asta n-am auzit....nu mai crede tot ce citesti pe net...
ah ce bine mi-ar prinde mie un nuc batrin si o curte mare....cred ca mi-ar aduce putina seninatate in viata;eu nu l-as taia nici daca m-ar incurca la constructie cred ca as construi casa in jurul lui si as crea un fel de semi-sera/curte interioara in jurul lui....
bird70 spune:
Eu nu am auzit nici de faza cu iodul dar nici in superstitii nu cred . Daca nu te deranjeaza in sensul ca iti incape casa fara sa il tai, ar fi pacat de el. Mai ales daca iti face nuci si umbra.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
AB_AC spune:
Nu stiu ce nuc ai Adi si gradinaritul a devenit pasiune cand am avut curte adica in US. Aici exista asa numitii nuci negri. In frunzele, scoarta si radacinile nucului asta se gaseste din plin asa numitul maro natural. Nu-i iodul. Compusul e C10H6O3. Dupa mine seamana foarte bine cu ce aveam eu pe maini de la nucii din Romania, dar n-as baga mana in foc ca asta-i specia din .ro. Substanta poate sa produca unor persoane si ceva dermatita, dar nu cred ca-i ceva generalizat la umani.
Superstitia populara insa e mereu bazata pe ceva . Ea vine de la faptul ca substanta asta numita "juglone" in engleza e extrem de toxica pentru alte plante. Omoara alti copaci, nu va prea creste iarba sub ( e chiar folosita ca ierbicid), dar zau la umbra nucului nu trebuie sa plantezi ceva ca-n clima continentala a .ro oricum vara cam moare iarba.
Mie imi place copacul asta si daca n-ai copii alergici la nuci sau coaja lor chiar nu vad problema. Numai avantajele. Oricum sa-l tai nu foloseste la mare lucru. Radacinile fie ele si putrezinde vor lasa substanta in pamant asa ca ani de zile toxicitatea solului se mentine pentru plantele afectate. Exista bineinteles si plante care nu-s afectate deloc. Ai o lista pe linkul asta.
http://www.mortonarb.org/index.php?option=com_content&view=article&id=887&Itemid=6
http://en.wikipedia.org/wiki/Juglone
eveline spune:
Da, asta cu nucul am auzit-o si eu...cum ca "te trage curentul si racesti" sub nuc; sau ca tine toate insectele la distanta.
Acuma gluma-i gluma dar vezi ca pentru taierea unui nuc e nevoie de autorizatie speciala sau risti amenda(probabil daca te reclama cineva ca nu cred sa se sesizeze altcineva din oficiu ca ai taiat tu un nuc, ar trebui sa fie probleme mai importante de rezolvat de catre autoritati......da mai stii?!)
adialex spune:
Informatiile despre iod le-am cules de pe wikipedia; si eu stiam de la un endocrinolog ca daca ai probleme cu tiroida nu e bine sa stai sub nuc ;
AB_AC nucul meu lasa mainile verzi dupa ce le culegi; tot pe wiki citeam ca nucul romanesc contine atat iod cat si "juglone" , si nu creste nimic sub el; la radacina nucului meu sunt multe buruieni, dar tot as incerca sa pun gazonsa vedem ce iese..
stiam ca am nevoie de autorizatie pentru taiere, dar nu am vecini asa de rai incat sa ma reclame;
cred ca pana la urma o sa-l las si o sa-l cosmetizez putin, are crengile lungi si o coroana mareeee
inbox spune:
Cred ca esti norocoasa ca ai un pom asa mare in curte, si mai ales nuc...iti dai seama cat trebuie sa astepti sa-ti creasca un pom sa pui leagan in el:).
Eu nu l-as taia.
Lumea mea
marius spune:
Cum sa tai frumusete de nuc? Eu ma gandeam ca la iarna voi scoate doi nuci care au aparut in loc nepotrivit - pacat de ei acolo, si ii voi replanta jos in spatiul verde unde se joaca copiii. In 10 ani vor fi frumosi, vor avea nuci si va fi umbra pe locul de joaca si pe banci.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa