Prieteni dragi- (4)

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Nelia, e vorba de un context, nu am dat vina pe nimeni in mod particular
Iar eu cred ca daca faci o medie, posturile ´´rele´´ chiar ies in procente putine. Drept e ca nu am numarat.E ok sa zic asta? Eu asa retin.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Chestie de perceptie... vrei sa ma duc sa numar?

Cornelia

Ce n'est pas en regardant la lumière qu'on devient lumineux, mais en plongeant dans son obscurité.
Mais ce travail est souvent désagréable, donc impopulaire. (Carl Gustav Jung)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui nelia

Cornelia

Ce n'est pas en regardant la lumière qu'on devient lumineux, mais en plongeant dans son obscurité.

nu ti-as putea cere asta.

Ma gandeam acum ca , cu cat incerc sa ma explic mai clar cu atat ma fac mai neinteleasa.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Citat:

Cornelia

nu ti-as putea cere asta.

Ma gandeam acum ca , cu cat incerc sa ma explic mai clar cu atat ma fac mai neinteleasa.

--------------------------------------------
´´Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei´´S.F.

As putea spune "vezi cum e?" Nu trebuie sa te explici, eu cred ca am inteles si ai inteles si tu.

Cornelia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Ocebine si tu si Chuny(am mai rasfoit din urma) ati luat-o de bune pastele, apoi numaratul inghetatelor si ati ajuns la codru de paine. Eu n-am simtit ca asa de grav ar sta lucrurile, n-am de unde stii sigur, cum nici voi nu stiti de altfel, asa ca da, mesajele au fost exagerate, de soacra rea si pe-o schema simplista, pe un cliseu cu contur gros. Numa ca "nu-s bani, nu-s bani", cu referire intai la resto si tinuta si apoi la o tratatie pe masura meselor de pe cand "erau bani" au rostogolit bulgarele la vale. A fost o reactie la stimuli cum bine zicea Lady, cine a simtit dur cum e cand nu sunt bani a sarit sa traga alarma.
Eu n-am crezut ca o gurmanda isi poate tine copiii la regim fie si pentru o vacanta deosebita si m-am dumirit mai tarziu ca nefiind prea prietena cu bucatareala, o tratatie o costa altfel. Ca n-a zis de la inceput ca si asta e o problema poate a facut-o si de teama unor judecati ca cele de-acum. Cred ca pentru F asta-i tot din categoria "alegerilor personale" poate fi un blocaj copilaresc acolo, nu prea pot sa-mi imaginez cum e sa nu faci deloc prajituri si sa poftesti la ele. Singura explicatie e ca de cele mai multe ori sunt bani si de prajituri, sau alte pofte, chiar pentru 10 persoane.
Cred Fomalhauti s-a antrenat pe forum pentru intalnirea cu prietenele, s-a calit aici cu posibilele opinii opuse si tot aici s-a-mpacat si cu gandul cheltuielilor pentru vizita. Nu stiu insa daca a ajuns la punctul in care chiar sa realizeze ca are nevoie de prietene cu tot cu raportarea la pareri opuse, ca-i benefic asa, ca ajustari sau repozitionari facem toti in decursul timpului, ca nu-i o tradare a planului ei de viata daca ia in considerare la un moment dat si alte unghiuri de vedere si ca acelea te pot ajuta sa adaptezi solutii.

album
gradina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

daca tot am fost nominalizata printre cele care nu s-au straduit, io nu ma prea stradui - ca inteleg din prima :)) ha ha ha asta da! aroganta ;) io am vrut doar sa vorbim despre oameni interesanti si nu ma caracterizeaza elitismu', nu am nimic impotriva elitistilor mi se par interesanti :)

si as vrea sa vorbim si despre sinceritate si aroganta.
o inteleg pe ocebine ca si-a iesit din papuci pentru ca ei i s-a parut ca F e nesincera si aroganta. da' io n-am vazut situatia asa. mie mi s-a parut ca F era in impas. a fost sincera si a spus ca nu are bani. ceea ce a dus la alte "probleme" : te imprumut io, iti chiar dau io, atunci vin la tine.
ei bine, F nu voia sa le primeasca daca nu putea fi o gazda buna. aici am venit si una si alta cu tot felu' de "teorii" cum ca nu conteaza ce le pune pe masa ci e mai important ca se-ntalnesc. si aici da! nu m-am straduit s-o inteleg mai bine pe F. ea nu putea accepta sa nu puna ceva de-ale gurii pe masa. cum am mai zis am facut ca si copilu' care vrea sa te consoleze cu jucaria-i preferata si am venit cu solutia mea: cocotzate in varf de sofa cu un pahar de vin in mana.
deci :) F a fost sincera, da' prietenele nu au inteles si au insistat. ei, ce trebuia acum sa faca F? sa zica: femeie, nu intelegi ca nu pot sa te primesc? s-a straduit si a primit musafiri. si a fost bine. ma lungesc si nu ajung unde vreau :( io recunosc, am grade de sinceritate. nu sunt intotdeauna sincera sutalasuta. nici chiar cu prietenele dragi. fie ele in apropiere-mi sau la distanta. am chestioare care is doar in sufletu' si inima mea. spun: nu am bani! si de aici apar alternativele. ramane cu punct si semnu' exclamarii sau continuam jocu'.
am fost pusa o data intr-o situatie asemanatoare si am spus: nu ma simt bine, am o depresie (ceea ce excludea chicotitu' -n varf de sofa :) si nu am primit o prietena chiar draga in vizita. nu a inteles, da' m-a "iertat". si nu mi se pare nici acum ca am fost aroganta sau ca nu-i apreciez prietenia. nu eram capabila de vizite si nici macar povesti telefonice. nu era cazu' s-o-mpovarez cu probleme mele pe care doar io le puteam rezolva (adica sa ies din depresie dupa ce ma cufundasem adanc in ea - si ea ma sunase cand io atinsesem fundu' prapastiei; ma si mir ca am raspuns la telefon). stiu pentru ca mi s-a spus (alta prietena draga, care are scuza ca nu a trecut prin asa ceva) ca nu poate sa-nteleaga cum de nu am profitat de ocazie sa ma-ntalnesc cu o prietena draga. asa am simtit atunci. da' spre deosebire de prietenele din subiect, ea n-a insistat.

despre ce era vorba in propozitie? :) sinceritate si aroganta.
cred ca uneori sinceritatea e supraapreciata :) io sunt sincera de felu' meu, da' cateodata imi masor sinceritatea in functie de cat cred io ca poate duce persoana pe care o impovarez cu "destainuirile" mele. si asta nu ma face aroganta. probabil am inteles gresit punctu' tau de vedere ocebine, mai ales la partea cu aroganta. si m-am straduit sa ma straduiesc :)

chiar ar fi intereant de stiut cate la suta din postari au fost rautacioase la adresa F:ei. s-au scris fluvii da' postarile incriminatorii si incriminate au fost doar paraiashe. zic io.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Citat:

Cred ca e pe aici e undeva, ma refer doar la cele on-topic, nu la ce s-a discutat pe linga. Nu stiu exact de unde vine disconfortul, tu spui ca au fost putine, eu spun ca au fost destule... probabil ca m-a suprins in pozitia voastra (nu peste tot, cu unele mesaje am fost de acord) ca ducind discutia pe teren psihologic, ati considerat cumva normala agresivitatea din raspunsurile care vin la ceea ce spune ea, dar nu si invers... cu alte cuvinte ea trebuie sa inteleaga, insa nici un cuvint despre analiza la rece care i s-a facut, dimpotriva, ati "incercat" sa o faceti sa inteleaga ca la ea e problema.

Si eu cred si ma asteptam cumva si la tine sa spui asta, macar sa insinuezi, ca de fapt problema e la toti: la ea intr-un fel anume, la prietenele ei, la noi, la cele care o trimit la muzeu, la facut cornulete etc.

Spun de tine si de Rox, pentru ca la voi doua am pretentii clare de obiectivitate... si inconfortabilitatea a aparut cind am simtit ceva de genul... daca si ele, atunci e clar. Si o spun fara nici o suparare, a te simti inconfortabil nu inseamna ca esti si suparat, ci doar cu sinceritate.

Nelia ontopic, adresandu-ma lui Fomalhauti , eu mai mult am pus intrebari la topicul asta. Nu mi-am propus sa fie confortabile, intrebarile confortabile nu sunt de prea mare ajutor persoanei sa-si inteleaga impasul.

Din ce scrii, am impresia, ca tu aveai asteptarea ca eu si ladyJ sa o protejam pe Fomalhauti de userii prea intruzivi. Cumva sa-i aratam cu degetul ca au sarit calul, sa le gasim si lor ceva "probleme". Ignori insa ca userii astia nu au venit sa-si expuna aici vreo problema si nu au cerut sa o discutam impreuna. Doar Fomalhauti a facut asta. Si mai treci cu vederea capacitatea lui Fomalhauti de a rezista atacurilor, ma indoiesc ca e la prima intalnire cu oameni care nu-i impartasesc stilul de viata. Imi pare chiar un rol asumat de ea foarte voluntar, sa fie altfel si sa arate asta.

Daca mai identifici ceva legat de disconfortul tau, sunt aici, sa discutam despre asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Citat:
citat din mesajul lui AB_AC

Eu chiar te-as ruga sa-mi explici ca unui neofit unde gresesc in legatura cu Freud si psihanaliza si achizitia standadelor prin vina. Mai ales daca nu-i "mare branza".

Apoi daca-mi spui ca "gresesc " asa in general ... apoi nu te pot contrazice, pentru ca eu am crescut cu bancuri rabinice in care impaciuitor toata lumea are dreptate. Totul depinde de punctul de vedere

Ceea ce tu numesti rigiditate eu numesc repere. Si da am standarde inalte. Intr-o societate care sau esti prins pe picior gresit si desfiintat, sau in care orice faci e "great", in care a canta frumos la "ai talent" e un reper si o speranta ca la 40 de ani devii cantaret de opera si o frustrare ca nu te-a vazut societatea si din cauza ei nu ai devenit... ehh io simt nevoia pentru mine si pentru altii sa spun heiii stop joc. Avem defecte, avem calitati care ne fac interesanti in ochii celor din jur, dar suntem normali. Nici prea prea, nici foarte foarte, asta asa ca nu ne dam in cap cu care-i mai bun... ne putem ajuta cu un sfat, daca nu-i primit, putem cadea de acord ca suntem diferiti si aprecia ce avem. Cu blandete, cu umor, cu o impunsatura, cu ironie chiar si cu cate o rautate ... dar nu cu buldozerul si nu desfiintand pe ceea ce vecinul si-a cladit viata timp de cincizeci de ani.

Vrei neaparat ca una dintre noi sa fie cea care a gresit. Sau iti "dovedesc" eu tie ca ai gresit, sau e clar ca eu am gresit. Nu?

Ce a spus Agnes era o simpla inductie logica: vorbeste des despre vina, deci e important sa fie identificati vinovatii, sa discriminam bunii de rai. Nu era psihanaliza.

Orice psihoterapeut, indiferent de orientare, va remarca aderenta clientului la diferite concepte, valori, si va explora in directia respectiva daca i se va parea oportun si terapeutic. "Vina" isi are locul ei in orice scoala de psihoterapie, ba chiar e explicata destul de diferit fata de psihanaliza clasica. Nu are Freud copyright pe ea.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui rrox3

Citat:

Cred ca e pe aici e undeva, ma refer doar la cele on-topic, nu la ce s-a discutat pe linga. Nu stiu exact de unde vine disconfortul, tu spui ca au fost putine, eu spun ca au fost destule... probabil ca m-a suprins in pozitia voastra (nu peste tot, cu unele mesaje am fost de acord) ca ducind discutia pe teren psihologic, ati considerat cumva normala agresivitatea din raspunsurile care vin la ceea ce spune ea, dar nu si invers... cu alte cuvinte ea trebuie sa inteleaga, insa nici un cuvint despre analiza la rece care i s-a facut, dimpotriva, ati "incercat" sa o faceti sa inteleaga ca la ea e problema.

Si eu cred si ma asteptam cumva si la tine sa spui asta, macar sa insinuezi, ca de fapt problema e la toti: la ea intr-un fel anume, la prietenele ei, la noi, la cele care o trimit la muzeu, la facut cornulete etc.

Spun de tine si de Rox, pentru ca la voi doua am pretentii clare de obiectivitate... si inconfortabilitatea a aparut cind am simtit ceva de genul... daca si ele, atunci e clar. Si o spun fara nici o suparare, a te simti inconfortabil nu inseamna ca esti si suparat, ci doar cu sinceritate.

Nelia ontopic, adresandu-ma lui Fomalhauti , eu mai mult am pus intrebari la topicul asta. Nu mi-am propus sa fie confortabile, intrebarile confortabile nu sunt de prea mare ajutor persoanei sa-si inteleaga impasul.

Din ce scrii, am impresia, ca tu aveai asteptarea ca eu si ladyJ sa o protejam pe Fomalhauti de userii prea intruzivi. Cumva sa-i aratam cu degetul ca au sarit calul, sa le gasim si lor ceva "probleme". Ignori insa ca userii astia nu au venit sa-si expuna aici vreo problema si nu au cerut sa o discutam impreuna. Doar Fomalhauti a facut asta. Si mai treci cu vederea capacitatea lui Fomalhauti de a rezista atacurilor, ma indoiesc ca e la prima intalnire cu oameni care nu-i impartasesc stilul de viata. Imi pare chiar un rol asumat de ea foarte voluntar, sa fie altfel si sa arate asta.

Daca mai identifici ceva legat de disconfortul tau, sunt aici, sa discutam despre asta.

Roxana, Maria (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)

Despre rezistenta la atacuri... vreau sa o vad din nou aici. Chiar crezi ca cei care au intrat si i-au dat lectii de viata nu si-au exprimat nici o problema? Nu mi-au placut prea mult intrebarile si ce insinuau ele, mai ales ca veneau asa pe un fond de tu iti asumi rolul, ia sa-ti arat eu cum stai de obicei (nu de la tine, ci de la alti useri)... asta m-a facut sa ma simt inconfortabil, la inceput pentru ea si apoi asa, in general, la nivel de judecata.

Si ca o curiozitate personala, caci nu vreau sa fiu prea mult avocatul diavolului... cu mina pe suflet, voua chiar v-a placut felul in care a fost pus la punct Fomalhauti la acest subiect? A cerut ea asta?

Eu am spus ca o inteleg pe Fomalhauti in ceea ce priveste nedumerirea ei in privinta faptului ca prietenele i-au oferit bani, cadou... insa atunci nu stiam ca nu le-a spus despre vacanta. Insa, indiferent cum ar fi, mai putin in caz de boala si moarte, a oferi bani, chiar si unui prieten, este un lucru extrem de delicat, trebuie sa stii categoric cum sa o faci, altfel chiar ca iti vine sa plingi. Eu cred ca asta dorea sa afle autoarea, de ce prietenele ele i-au oferit bani cind ea nu le-a cerut... si au insistat pina au adus-o in pragul plinsului. Unora li s-a parut in regula, ei si mie si inca altor fete care au scris aici, nu... dar de aici pina la a-i diseca viata asa cum s-a facut si a-i judeca alegerile cu aroganta cu care s-a facut (caci da, e aroganta sa trimiti pe cineva la muzeu, cu copii de 2-5 ani, sa ne intelegem, cind ea vrea parc de distractie pentru ei sau sa-i reprosezi ca nu e suficient de mama ca ceilalti copii nu au locul lor in familie pentru ca ea isi satisface o placere, aceea de a duce copiii mici intr-o vacanta, stiind ca ea i-a dus cit a putut pe toti la rindul lor... Oi fi eu sensibila, nu spun nu, dar chiar nu-mi vine sa las asa, vai, ce bune am fost noi si i-am aratat cum face lumea cu cap... pentru ca nu am fost. Nici eu nu am fost.

Cornelia

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui rrox3

Nu mi-am propus sa fie confortabile, intrebarile confortabile nu sunt de prea mare ajutor persoanei sa-si inteleaga impasul.

Sint de acord cu tine... dar intr-un cabinet real, unde poti insoti persoana careia ii pui intrebarile inconfortabile atunci cind afla raspunsurile.

Cornelia

Mergi la inceput