Autorizare pentru produse home-made
Raspunsuri - Pagina 3
daniela_b spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Rufus
Iar borcanele de ardei iuti, hrean si muraturi din piata se vand ilegal; probabil ca exista cerere, din moment ce apar pe tarabe. Din nou, este riscul comerciantului. Sa-l pinda, sa-i ia marfa, sa fie amendat, sa raspunda pentru ca m-a imbolnavit. S Rufus, Tora si iadele "EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde |
Da, este riscul comerciantului dar doar atit. Asta ma si enerveaza. De ce sa fie doar vorba de riscul comerciantului si NU si repsonsabilitatea autoritatilor de a aduna toate astea intr-un concept inchegat si folositor ambelor parti, in cadru legal.
de ce nu as putea vinde si eu ardei iuti la borcan, daca sint societate comerciala, platesc taxe si impozite, lucrez cu facturi, cumpar ardei iuti de la un producator cu acte in regula, inregistrez intregul proces si pot face oricind dovada unei bucatarii impecabil de curate.
Doar pentru ca lucrez acasa? La un aragaz obisnuit? De ce imi trebuie linie tehnologica?
marius spune:
Nu scrie in vreo lege (din cate stiu eu) ca trebuie sa existe o anumita linie tehnologica.
Legislatia trebuie sa fie echidistanta. Nu ar fi corect sa fie pentru unii intr-un fel si pentru altii altfel.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
nadaflorilor spune:
http://muraturiasortate.ro/
incearca un contact cu persoana poate obti ceva info privind autorizatiile
boticelina spune:
Daniela, ai aici: http://www.ansvsa.ro/?pag=793 enumerate cateva puncte care trebuie urmarite pt autorizarea sanitar-veterinara de catre producatorii traditionali. tot acolo ai si actele normative care reglementeaza producerea de bunuri de origine animala si nonanimala
Parerea mea e ca ar fi util sa citesti legislatia, faci o intrebare si la DSVSA locala pt ce vrei tu (produse de panificatie si conserve de legume fructe) ca sa stii ce iti trebuie in vederea autorizarii si, chiar daca nu te autorizezi, incearca sa fii cat mai aproape de ce se cere. Eu consider asta o datorie morala fata de clientii nostri, care nu ne cer autorizatia dar se asteapta la produse bune si sigure de la noi.
Si apuca-te de treaba! Daca esti serioasa si faci bunuri delicioase va merge treaba
Monica si Nancy, 04.07.2008
"If you are unware of your choices, then you have none"
mianna spune:
Citat: |
citat din mesajul lui boticelina In domeniul alimentar, principala preocupare a UE e trasabilitatea, adica posibilitatea, in cazul unei probleme de sanatate publica, de a depista "vinovatul" ca sa zic asa. Lucrul asta s-ar putea face si foarte simplu prin instituirea in cazul micilor producatorii a obligatiei de a "tine evidenta" bunurilor produse pe loturi, loturi inscrise in registre de ferma/productie si trecute si pe eticheta. Just that simple. |
din punct de vedere medical mi se pare mai logic sa previi decat sa tratezi, cu tot cu vinovatul depistat.
tu, ca mama, spune-mi te rog cum ai reactiona daca al tau copilas ar face o toxiinfectie alimentara de la o prajitura vanduta "trasabil"? chiar te-ar multumi simplul fapt ca vinovatul e depistat si incaseaza o amenda? sau sa mergem mai departe cu scenariul optimist care presupune ca i-ar inchide ferma/unitatea de productie sau i-ar scoate-o la licitatie sau orice alta masura punitiva vrei. chiar ar fi ok?
mai adaug la stufosenia legislatiei si analizele medicale obligatorii pentru lucratorii in domeniul alimentatiei publice. e drept ca-s floare la ureche pe langa celelalte, dar exista si ele (adica sper ca inca sunt obligatorii, chit ca stiu ca majoritatea se fac doar pe hartie).
daniela_b spune:
Citat: |
citat din mesajul lui boticelina Daniela, ai aici: http://www.ansvsa.ro/?pag=793 enumerate cateva puncte care trebuie urmarite pt autorizarea sanitar-veterinara de catre producatorii traditionali. tot acolo ai si actele normative care reglementeaza producerea de bunuri de origine animala si nonanimala Parerea mea e ca ar fi util sa citesti legislatia, faci o intrebare si la DSVSA locala pt ce vrei tu (produse de panificatie si conserve de legume fructe) ca sa stii ce iti trebuie in vederea autorizarii si, chiar daca nu te autorizezi, incearca sa fii cat mai aproape de ce se cere. Eu consider asta o datorie morala fata de clientii nostri, care nu ne cer autorizatia dar se asteapta la produse bune si sigure de la noi. Si apuca-te de treaba! Daca esti serioasa si faci bunuri delicioase va merge treaba Monica si Nancy, 04.07.2008 "If you are unware of your choices, then you have none" |
De mare folos linkul!
Mersi, Monica!!!
Mianna, ai foarte mare dreptate. E un domeniu "periculos".
Eu nu am de comentat la adresa autoritatilor ca au facut legislatia sa fie atit de greoaie ci le "reprosez" ca nu sustin mai mult pe cei care dovedesc profesionalism si corectitudine. Nu inteleg de ce ( iar o tin pe-a mea :) ) de ce sa fie considerata mai curata o bucatarioara din termopan din mijlocul pietii decit una de la un domiciliu impecabil intretinut ( si cu dotari profesionale ).
Daca eu cumpar ( sa zicem) produse de la boticelina, certificate si sigure pentru consum si tin corect contabilitate si conditiile mele de procesare sint, repet, impecabile, nu vad de ce sa nu ma autorizeze doar pentru ca le fac acasa!
Aici sint eu complet nelamurita...
Mik spune:
Mey, care se apuca si face sherbet si-l vinde, pune mina si-mi scrie un PM.
Pun pe mama sa cumpere de la voi.
Am asa niste fantasme de sherbet si de muraturi, de as face orice ...
m_ella2005 spune:
Eu una nu cumpar de la piata muraturi gata preparate sau altele asemenea. Nu garanteaza nimeni calitatea + conditiile igienico sanitare in care au fost produse si e foarte greu sa tragi la raspundere producatorul(care astazi poate sta la taraba, maine nu, si i-al de unde nu-i). La mine in oras cineva facea bors in cada din baie si-l vindea la piata, asa ca... mai bine nu...
daniela_b spune:
Citat: |
citat din mesajul lui m_ella2005 Eu una nu cumpar de la piata muraturi gata preparate sau altele asemenea. Nu garanteaza nimeni calitatea + conditiile igienico sanitare in care au fost produse si e foarte greu sa tragi la raspundere producatorul(care astazi poate sta la taraba, maine nu, si i-al de unde nu-i). La mine in oras cineva facea bors in cada din baie si-l vindea la piata, asa ca... mai bine nu... |
M-ella, nu vorbim aici de gretosenii, extreme din astea gen bors facut in cada sau muraturi pitrocite in balie.
Te mai uiti si la produs, nu?
Daca arata asa:
http://indulgy.com/post/kTjVwjVA61/jam-jars
... e clar ca cineva s-a straduit sa le faca din tot sufletul, a fost atent la detalii...
Nu discutam decit despre extrema pozitiva, produse homemade dupa retete speciale, traditionale sau secrete, ceva cu care sa fii deosebit in sensul bun al cuvintului.
De aceea am adus in discutie autorizarea, nu cred ca cineva s-ar stradui sa autorizeze producerea borsului in cada!