Birocratia in Romania
Raspunsuri - Pagina 3
XIO spune:
Deeci, ca asta e partea cea mai faina
Din 2011 s-a hotarat ca toate diplomele de facultate inainte sa fie apostilate (ca mie asta imi trebuie de fapt, o apostila de la prefectura de la noi) trebuiesc vizate la Bucuresti. La BUcuresti sau te duci personal, sau trimiti prin facultate, lucru care dureaza minimum 10 zile lucratoare.
Doar UNELE judete trbuie sa faca asta. Daca as fi terminat facultatea la Cluj nu ar fi trebuit sa merg si as fi primit apostila fara probleme, ca facultatea din Cj nu a raspuns la "strigarea" asta. Mi-a zis domnul din Buc la telefon ca teoretic toate judetele trebuie sa vina sa vizeze dar ca sunt unele care nu vin. Apostilele puse in judetele alea sunt legale si ok cu toate ca ar fi trebuit sa se puna doar dupa viza de la Buc.
Nu ma pricep la legislati, va spun doar ce mi-a spus domnul respectiv.
Deci trebuie via, da' merge si fara
Miri, vad, capt. asta le pregatesc :)))
Rufus spune:
Xio, n-am ce sa-ti fac...cica Banatu-i fruncea! Voi trebuie sa fiti mai cu motz!.
Inteleg ca nu pentru apostil vii (de aia ma miram eu), ci pentru o viza. Apropos, unde obtii viza asta? E vorba de diplomele de medic, sau toate facultatile de la voi au aceeasi procedura?
Rufus, Tora si iadele
Alexia27 spune:
Citat: |
PS: Bird, tu stai cumva in zona Brisbane? |
Prin zona .
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
[/quote]
O sa ajungem si noi prin zona in primele doua saptamani in iulie. Ma gandeam daca vrei sa ne vedem la o cafea si o inghetata intr-una din zile?
blue_flower spune:
Citat: |
citat din mesajul lui XIO Deeci, ca asta e partea cea mai faina Din 2011 s-a hotarat ca toate diplomele de facultate inainte sa fie apostilate (ca mie asta imi trebuie de fapt, o apostila de la prefectura de la noi) trebuiesc vizate la Bucuresti. La BUcuresti sau te duci personal, sau trimiti prin facultate, lucru care dureaza minimum 10 zile lucratoare. Doar UNELE judete trbuie sa faca asta. Daca as fi terminat facultatea la Cluj nu ar fi trebuit sa merg si as fi primit apostila fara probleme, ca facultatea din Cj nu a raspuns la "strigarea" asta. Mi-a zis domnul din Buc la telefon ca teoretic toate judetele trebuie sa vina sa vizeze dar ca sunt unele care nu vin. Apostilele puse in judetele alea sunt legale si ok cu toate ca ar fi trebuit sa se puna doar dupa viza de la Buc. Nu ma pricep la legislati, va spun doar ce mi-a spus domnul respectiv. Deci trebuie via, da' merge si fara Miri, vad, capt. asta le pregatesc :))) **Fur is for petting*** http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts#!/profile.php?id=100001793812916 |
Xio, eu am avut imputernicire notariala de la o ruda careia i-am facut toate actele (traduceri, legalizari, apostilari), obtinere Declaratie de Conformitate, tot-tot, stampile peste stampile.
Ruda locuieste in Italia si eu am putut sa fac toate apostilarile in Bucuresti.
Vreau sa subliniez ca se poate prin procura notariala si scutesti drumul de la Tm la Buc. Procura costa 50 lei. Cred ca mai putin decat costul transportului plus oboseala ta.
Intereseaza-te daca se poate si in situatia ta, dar ma gandesc ca se poate orice cu procura notariala.
LauraNicole spune:
Aaaaaaa, welcome in the Club. Eu trebuie sa ajung urgent in Ro pentru ca fie-mii i-a expirat pasaportul, a implinit 14 ani aici deci nu are carte de identitate si la ambasada nu ii face pasaport nou. Ca sa i-l fac aici trebnuie tradus certificatul meu de casatorie care costa in jur de 80 de lire, legalizat nu asa, schimbat pasaportul meu si apoi facut ei pasaport nou pentru cetatean roman cu domiciliul in UK. Si dureazaaaaaaaaaaa.
Cazierul m-a costat 32 de lire anul trecut, pentru a o aduce pe nepoata-mea, am aplicat in aprilie, am fost in Ro si adus fata plus facut nou cazier in Ro ca asta nu a fost gata, pe 15 septembrie m-au sunat de la ambasada sa merg sa ridic pasaportul. In Ro a fost gata in 2 ore.
Ca sa-i fac pasaport fie-mii trebuie sa ajung in Ro, facut carte de identitate mie ca aia veche a expirat, facut carte de identitate fie-mii, facut pasaport. Cost total cat o costa.
Abia astept sa aplic pentru cetatenie aici, facut pasapoarte UK si scapat de batai de cap.
Mercedes spune:
xio - ai aici legislatia
ORDIN Nr. 3579 din 21 martie 2012
privind modificarea Normelor metodologice pentru vizarea actelor de studii si a anexelor la actele de studii emise de institutiile de īnvatamānt superior din Romānia, aprobate prin Ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 5.436/2011
EMITENT: MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII, TINERETULUI SI SPORTULUI
PUBLICAT ĪN: MONITORUL OFICIAL NR. 232 din 6 aprilie 2012
si anume:
"ART. 3 (1) Īn vederea vizarii actelor de studii universitare si postuniversitare, solicitantii depun dosarele la sediul oricarei institutii de īnvatamānt superior de stat sau la registratura Centrului National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor din cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului."
mianna spune:
pai presupun ca asta stie si ea, ca ori merge (probabil la centrul ala), ori face prin facultate (dar a zis ca varianta asta dureaza prea mult).
michelle-usa spune:
10,000 $ + drumuri, ploconeli si nervi m-a costat birocratia , legile proaste din Romania si incapacitatea profesionala a functionarilor publici, cand am vrut sa ma repatriez in Romania si nu am putut .
michelle
Madanic spune:
Anul 2008:
- legalizat certificat de nastere fetita, Washington US. Pentru apostilare se trimite postal la Office of the Secretary of State in capitala statului. Dureaza 5-7 zile procesarea, daca mergi in persoana e mai repede. cam aceeasi situatie cu tine
- Imputernicire notariala pentru tatal meu, legalizat la notar Apoi apostilare, acelasi procedeu.
Varianta romaneasca a "upgradat" experienta, dupa depunerea actelor pentru certificatul de nastere romanesc estimare a fost 1 an. No, unde-i graba? Nu mai zic ca nu putea fi ridicat decat de parinti asa ca dupa un an am venit sa ridicam certificatul si... Mai dureaza 6 luni .
Anul 2010 am repetat procedura cu baiatul.
Anul 2011 Romania a depasit asteptarile la categoria birocratie. Tatal meu avea o procura sa poata face returnari anticipate in contul creditului nostru, procura care fusese acceptata de banca la incheierea actului aditional si cu aceeasi ocazie returnase si bani in avans. La finalul 2011 l-am rugat sa returneze o suma mai mare in contul creditului. Banca a zis procura trebuie validata de notarul care a validat-o initial. Notarul nu mai profeseaza, alt notar a luat arhiva de clienti dar asta nu poate sa valideze procura (din motive de legea xxx). Pentru validare trebuie mers la Bucuresti la nu stiu ce asociatie notariala sa investigheze aia in Dumnezeu stie ce arhive ca sa valideze hartia.
Concluzie finala, am refacut procura in US si am retrimis-o.
Anul 2012 US egaleaza
La schimbarea jobului firma preia H1B meu, insa asta inseamna acelasi dosar intocmit pentru viza retrimis avocatilor si reprocesat de USCI pentru acordarea I797 (dreptul de munca). Sotul lucreaza la ceeasi firma tot pe H1B care a fost dat la aceeasi data cu al meu. Onor functionarul USCI ii da lui I797 pana in Aprilie 2013 si mie pana in Aprilie 2012. Concluzie de luna trecuta nu mai am dreptul sa lucrez si firma trebuie sa depuna dosar de extindere de H1B pentru mine la nici un an de cand au facut preluarea de viza.
Norocul meu ca am I94 (dreptul de sedere in US) pana in Octombrie 2012. Ca altfel trebuia in 5 zile sa plec din US.
Ce zici de birocratia asta?
michelle-usa spune:
alta lupta cu birocratia am dus-o cativa ani ca sa dovedim ca sotul meu NU si-a pierdut cetatenia romana.
ministerul si nici o autoritate romana nu putea sa dovedeasca ca i-a retras cetatenia sotului meu si asa ca au decis sa dovedim noi ca nu si-a pierdut-o .
4 sni de zile cu procuri, bani , drumuri, imputerniciri...spaga, nervi si tot nu am rezolvat pe cale legala.
pana la urma, cand nu stiam unde sa mai mergem, printr-o relatie ai a pus cineva semnatura si a mentionat simplu 'e cetatean roman' si s-a rezolvat. nu ne-a venit sa credem ochilor.
michelle