Anna- 3 ani si 3 luni si refuza sa faca kk
buna,
problema a intervenit la 2 ani jumate, cand in urma unei constipatii a facut la olita "treaba" insa imprejmuita de sange (lucru de care m-a asigurat dr de familie ca nu e o pb majora si intr-adevar a fost doar acel caz izolat), mai mult ca sigur ca a asociat facutul la olita cu durerea astfel, de atunci, de cate ori simte ca ii trebuie kk se ascunde si forteaza sa nu faca - indiferent: chilotei, pampers, olita sau wc. Dk "nevoia" este mai puternica decat puterea ei de a se abtine -tot putinul care iese il strange in fundulet - si ne anunta ca vrea la wc - asta la insistentele noastre a ne anunta cand e cazul. Am incercat diverse metode de la a ignora si pana la amenintari si tot nimic.... Am fost la psiholog (nu a vazu o pb comportamentala sau ceva ce ar trebui tratat)si ne-a recomandat sa o lasam in pace (... pana cand???), va depasi momentul insa mergem la gradi si din pacate copiii nu-i iarta pe cei mai "diferiti", si nu as doi sa fie marginalizata sau sa o complexeze... La un moment dat am intrebat educatoarele dk Anna are un comportamenr mai neobisnuit decat ceilalti copii - NOI ZICEM CA TOTUL E OK insa... - ce se vede din afara si mai ales ele fiind mereu inconjurate de ei pot sesiza un comportament "problema", insa din contra m-au asigurat ca este chiar f istetuca si cuminte (in doar 5 luni a invatat lb romana de la 0 si poate conversa cu usurinta,-ea vb DOAR lb maghiara in luna noiembrie 2011!!!)
Dati-mi un sfat va rog, trebuie sa facem ? Orice ...
Raspunsuri
marius spune:
Daca altii nu vad nimic deosebit dupa cum spui eu zic ca nu este nimic deosebit.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
Cafea spune:
Daca nu e alergica, semintele de in sunt foarte bune, ori in mancare, ori in suc de fructe. Au efect laxativ. Cred ca trebuie inainte de toate sa ii dati mancaruri usor laxative, sa faca mai usor si sa nu mai asocieze olita/wc-ul cu durerea. Nu banane, oua, orez sau mere o saptamana-doua, si foarte multe lichide. Si in nici un caz cu amenintari, imi dau seama cat de frustrant este, dar daca transformati totul intr-o lupta se va agrava situatia.
sanziana27 spune:
M-am confruntat de mica cu problema constipatiei, ca sa nu mai imi aduc aminte de perioada sarcinilor, groaznic. Daca nu-i din alimentatie, e pe baza nervoasa, daca sunt relaxata se nimereste sa plec undeva si iar intervine schimbarea locului!
In primul rand mare atentie la alimentatie.
coraly spune:
Problema nu e simpla deloc. Poti da o cautare pe net, dupa 'child withholding stool' sau 'encopresis'. Vei gasi multe site-uri si forumuri
De ex:
http://pediatricadvice.net/2006/07/withholding-stool.html
www.livestrong.com/article/179716-how-to-potty-train-with-a-withholding-problem/" target="_blank">http://www.livestrong.com/article/179716-how-to-potty-train-with-a-withholding-problem/
www.lpch.org/diseaseHealthInfo/healthLibrary/growth/encopres.html" target="_blank">http://www.lpch.org/diseaseHealthInfo/healthLibrary/growth/encopres.html
Sunt mai multe abordari, dar, in general, se recomanda folosirea unor laxative usoare, pt copii, plus o alimentatie care sa nu favorizeze constipatia. Si rabdare cu carul. Trebuie neaparat sa citesti experientele altor parinti si sa te alegi o cale pe care sa o urmezi. Atitudinea parintilor conteaza mult, nu trebuie sa faci caz foarte mult de aceasta problema, cel putin nu in fata ei. Desi poate parea un lucru lipsit d eimportanta, aceasta problema e complexa, si afecteaza viata tuturor din familie. Unii copii pot ramane mult timp cu ea, chiar pana la varsta adulta. Cauta cat mai multe informatii!
Coraly, Sergiu (3 ian 2005) si Dominic (11 mai 2009)
www.flickr.com/photos/13756075@N03" target="_blank">poze
Alaptatul - Help Line
adialex spune:
Te inteleg foarte bine, am trecut prin asta cu fetita cea mare; refuza sa faca, se ascundea si incerca sa se abtina, plangea cand ii venea sa faca kk; facea cu sange si asta o speria si mai tare;
de cate ori ii venea sa faca kk o luam in brate si o incurajam, ii puneam si pampers cateodata pentru ca nu vroia sa vada olita, cand accepta sa se puna pe olita , eram langa ea si o tineam de mana, incercam sa-i distrag atentia de la durere, ii spuneam ca stiu ca o doare si o inteleg;
ideea e sa scapati de constipatie; noi am incercat tot ce exista pe piata la acel moment, toate functionau o perioada si apoi constipatia revenea;
in final am scapat cu homeopate; de trei ani jumatate nu mai stie ce este constipatia, totul este super ok acum;
incearca sa ai multa rabdare cu ea, sa o incurajezi si sa-i spui ca o intelegi si ca va trece cu timpul si aceasta problema, ca tu esti langa ea si vei gasi o rezolvare si la asta;
va trece sigur dar iti trebuie muuulta rabdare ...
sanatate!
bird70 spune:
Si eu am avut problema asta cu una din fete. La noi motivul a fost faptul ca se murdarea . Asa ca se tinea si o vedeam cum se tine si refuza sa faca. Eu am preferat sa-i dau laxative decat sa o stresez si sa o pedepsesc. S-a scapat o data pe ea ci laxative ca era obisnuita sa se poata tine. A fost tragedie . Am discutat cu ea, si i-am zis ca mai bine la wc decat sa se murdareasca asa tare in chiloti. Cand a vazut ca nu se poate abtine, ca daca se tine nici la wc nu mai ajunge, a renuntat la lupta si s-a dus la wc cand a avut nevoie. Eu i-am dat laxative de 2 ori in prima saptamana si o data in a 2-a si de atunci nu am mai avut probleme.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
nelia spune:
Sfatul meu este sa o lasi in pace, mai ales sa nu o mai amenintati sau sa insistati sa va spuna cind ii vine. Ati fost si la medic sa vedeti daca nu e o problema fizica? Daca nu e, lasati-o in pace sa faca atunci cind si cum poate ea. Si cereti acelasi lucru si la gradinita. N-am prea inteles care ar fi problema acolo si de ce sa se vada diferenta... la ce?
Cornelia
Ce n'est pas en regardant la lumière qu'on devient lumineux, mais en plongeant dans son obscurité. Mais ce travail est souvent désagréable, donc impopulaire. (Carl Gustav Jung)
Me comprends-tu, au moins en ce moment toi? Non, tu me juges fou; tu m’examines; tu te gardes de moi. Mais si tu parviens à saisir un jour ma souffrance, viens me le dire et je serai heureux une seconde, peut-être. (Maupassant, Solitude).
ellej spune:
La noi s-a intamplat la fel din cauza constipatiei (prima data la 3 ani, a 2-a oara la 5). Voia sa faca dar il durea, se abtinea si evident ca era si mai rau. Am ajuns de 2 ori la chirurgie si i-au dat niste creme pentru hemoroizi care au rezolvat problema. Sfatul lor a fost sa evitam constipatia, dar nu ne-au dat laxative; din alimentatie.
CorinaDani spune:
poti folosi probiotice, fie in varianta iaurt cu probiotice, fie ca supliment alimentar.
la noi a functionat foarte bine humana milchzucker.
cand constipatia dura mai mult de 3 zile, ii dadeam picaturi dulcopic.
este important ca micuta sa se simta bine si in siguranta, atat pe olita, cat si pe wc. daca folositi inca olita, recomand modelul tip scaunel, deoarece la acest model genunchii copilasului sunt la acelasi nivel cu funduletul; la olitele prea joase, copilul sta cu funduletul cumva in extensie, lucru care ii amplifica durerile, fie cele provocate de fisurile anale, fie de eliminarea fecalelor intarite. in cazul vasului de toaleta, folositi colacul-adaptor + un suport pentru picioare, astfel incat copilul sa nu aiba senzatia ca o sa cada in/de pe vasul toaletei.
si foarte importanta este alimentatia, desigur : lactate, fructe, lichide suficiente, de preferat apa plata si suc natural de fructe, nu sucuri sau ceaiuri indulcite.
ar fi util sa ne scrii, in mare, in ce consta alimentatia fetitei tale zi de zi, poate acolo este cauza constipatiei, care da acest cerc vicios (constipatie-durere la defecatie-refuzul de a face kk-constipatie)
inbox spune:
Atitudine relaxata ( stiu ca este greu) si reglat cat se poate din alimentatie. Am avut si eu probleme cu fata, exact pe la varsta asta, ba chiar a avut enterocolita la un moment dat si tot reusea sa se abtina, cat era de deranjata la stomac...
Discutati mult, puneti accentul pe faptul ca a face kk e ceva normal, toata lumea face, animalele fac si ele, apoi, kk se face zilnic ca sa nu ajungem la constipatie ( foarte repede fata mea si-a format o obisnuinta din asta).
Alimentele, cred ca le stii, eu insa le repet: dovlecel ( in orice supa), kiwi, para, prune ( pot fi uscate, sunt foarte eficiente), iaurt cu tarate de ovaz sau grau, seminte de floarea soarelui sau de in, o lingurita sunt suficiente ( eu le dadeam prin blender si le puneam in iaurt), piersici ( fructe in general).
Lumea mea