Alaptand la 4 ani - pe coperta
Raspunsuri - Pagina 9
ladyJ spune:
Mie femeile astea care alapteaza copii mari care nu mai depind de alaptat(atat ca sursa de hrana cat si ca mod de relationare si apropiere mama-copil), imi amintesc de consecventa si atitudinea extrema cu care cei care se hranesc strict raw iti repeta ca daca mananci carne mori, iar daca mananaci gatit iar mori, numai ei traiesc vesnic
Poate daca ne raspundem logic la niste intrebari simple aflam daca-i benefic alaptatul copiilor de, sa zicem, 4 ani.
Intrebarile sunt
-ce este alaptatul?
-ce este intarcarea?
Alaptatul, asa cum s-a mai spus, nu inseamna doar furnizarea hranei. Inseamna o relatie, o apropiere, o nevoie a copilului de a-si simti cat mai aproape posibil mama.
Venitul pe lume e inspaimantator . Copilul are nevoie de timp ca sa inceapa sa inteaga complexitatea din jurul lui. Si apropierea de mama, piele in piele cu ea, e refugiul si locul in care isi incarca bateriile, ca nu e usor sa stai intr-un patutz inconjurat de lucruri fara viata si fara caldura umana, cand tu abia ce ai pasit in lumea lucrurilor reci si brute. Te sperii si te simti abandonat printre atatea lucruri straine.
Astfel incat bratele mamei si sanul ei sunt oazele de bine. Ca le cunosti, e singurul lucru pe care il cunosti: corpul mamei.
Ce este intarcarea? Este oprirea alaptatului, care inseamna oprirea hranei la san dar nu inseamna oprirea atasamentului fata de copilul tau, abolirea iubirii, renegarea copilului, abandonul lui! De ce? Pentru ca exista si alte forme de apropiere dintre mama si copil in afara alaptatului. Contactul cu mama ramane, insa se transforma, nu mai include sanul.
Cum reactioneaza copilul la intarcat? Vehement, se opune.(asta cand nu refuza de buna voie sanul). De ce se opune? pentru ca relationarea de acest fel cu mama lui (alaptatul) este o obisnuinta, ceva frumos,intim si sigur. Dulcea rutina. :)Cine renunta de buna voie la ceva ce-i face placere?
Dar copilul evolueaza, creste, iar alaptatul nu mai e singurul mod de a se simti securizat, asa cum o facea cand era inca bebe neputincios.
Copilul se dezvolta,devinde independent, prinde puteri,devine creativ, adica urmeaza cursul firesc al lucrurilor.
Iar a renunta la san este firesc. E o desprindere, o etapa peste care s-a trecut. Desigur, specialistii aia huliti , recomanda desprinderea treptata, lina, nu brusca gen lipsit de acasa 3 zile si lasat copilul sa urle.
Parerea mea: Chiar nu cred ca alaptatul indeluuung, asa cum face doamna asta din Times aduce vreun beneficiu copilului. Nu ii vad rostul. Adica tu doar alaptand poti arata copilului ca-l iubesti si ca esti acolo pentru nevoile lui? Atunci ai ramas blocata. Se cere deblocarea. Copilul nu ramane blocat la un nivel , el creste.
Si da, fiecare etapa de dezvoltare are particularitatile ei, de aia nu dam copiii de 6 luni la gradi si pe cei de 2 ani la scoala.
(Ca sa nu mai spun de femeia din clip care isi alapteaza fetele de 8 ani. Nu, in cazul asta alaptatul nu e natural, mama respectiva are probleme!)
Intrebarea se pune cand e bine sa renunte copilul la san. Ei, si de aici incep discutiile. Ba ca la doi ani, ba ca la 3, la 4, ba cand vrea el si tot asa. Dar daca copilul nu are intentia de ´´a vrea´´ sa renunte la san? Pana cand alaptam? Ajungem ca aia din clip sau speram sa lase copilul sanul de buna voie, dintr-o data? Dar daca nu o face?
Cred ca fiecare mama decide sa intarce atunci cand ea e pregatita. Si cred ca exista un termen pana-n care ar fi bine sa fie pregatita. Dar nu ma hazardez sa dau eu termene .
cristoiu spune:
Cine cunoaste personajul din Little Britain care cerea bitee de la maica-sa la 40 si ceva de ani?
andacos spune:
Citat: |
citat din mesajul lui cristoiu Cine cunoaste personajul din Little Britain care cerea bitee de la maica-sa la 40 si ceva de ani? |
Eu,eu,eu!!!!!
Bleah,exact la asta m-a dus si pe mine gindl de vreo citeva ori,citind subiectul!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
Selene_Bunny spune:
Ilinca, tu esti de-aia care da cu pumnul in masa de sa sara farfuriile, numai ca sa fie cum zici tu. Se vede si la subiectul asta, cred ca alaptatul este domeniul in care te aprinzi cel mai rau.
Ca vrei sa pari tu moderata, sa accepti si alte pareri... apa de ploaie. In sinea ta, esti ferm convinsa ca si altii ar trebui sa faca la fel ca tine.
Nu te-ai rabdat sa nu ma intzepi din nou. Sa stii ca nici nu te-am uitat, nici nu te-am iertat pentru data trecuta. Ai o aroganta low quality.
Personal, si sa fi avut lapte de sa arunc zilnic cate 1 litru, precum o fata din salonul de langa cel in care eram eu, tot as fi considerat ca 2,6 ani e limita mea psihologica maxima.
Poza aia din Times mi se pare... spus "moale", deplasata. Nu e cazul de astfel de declaratii publice.
La varsta aia, altul tre' sa fie intermediarul relatiei mama-copil, nu tzatza.
Din putin se face mult - ajutor umanitar!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Lucrusoare de vanzare...
Ilinca_M. spune:
Citat: | ||||||||||||||||||
citat din mesajul lui Selene_Bunny Ilinca, tu esti de-aia care da cu pumnul in masa de sa sara farfuriile, numai ca sa fie cum zici tu. Se vede si la subiectul asta, cred ca alaptatul este domeniul in care te aprinzi cel mai rau.
Ca vrei sa pari tu moderata, sa accepti si alte pareri... apa de ploaie. In sinea ta, esti ferm convinsa ca si altii ar trebui sa faca la fel ca tine.
Nu te-ai rabdat sa nu ma intzepi din nou. Sa stii ca nici nu te-am uitat, nici nu te-am iertat pentru data trecuta. Ai o aroganta low quality.
Personal, si sa fi avut lapte de sa arunc zilnic cate 1 litru, precum o fata din salonul de langa cel in care eram eu, tot as fi considerat ca 2,6 ani e limita mea psihologica maxima.
Poza aia din Times mi se pare... spus "moale", deplasata. Nu e cazul de astfel de declaratii publice. La varsta aia, altul tre' sa fie intermediarul relatiei mama-copil, nu tzatza.
Din putin se face mult - ajutor umanitar! Bazar general - fiecare implicare conteaza! Lucrusoare de vanzare... |
Mno, nu ma prea pricep la citate, sper ca se intelege ceva, teoretic e off-topic dar pe de alta parte nu pot fi nepoliticoasa sa refuz o discutie cand cineva initiaza un dialog cu mine
I'm wearing my heart like a crown/ Pretending that you're still around.
ina.click spune:
Am cautat in toata lista de emoticons unu care sa fluture un steag alb, n-am gasit. Acu inteleg si de ce - nu l-ar folosi nici dracu si ar prinde rugina pe-aici.
Le-am gasit insa pe astea
Ilinca.
Te rog eu frumos.
N-are rost, oricum o dai iesi prost, aia rea si cu gura mare. In curand apare seria de martire cu vaietatul la moderatori ridicand o labutza lezata in sus.
Hai mai bine la un ceai.
andre_ea spune:
N-ai cautat suficient de bine.
Andreea, mami de Tudor- 10.08.2005 si Ilinca- 09.01.2009
Nu vreau la doctor, nu stiu cum se spune "a" in franceza.
Ilinca_M. spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ina.click N-are rost, oricum o dai iesi prost, aia rea si cu gura mare. |
Ce sa fac, am si io o reputatie de aparat
Acum lasand gluma la o parte, cine va vrea sa citeasca fara fierbinteli si fara prejudecati va intelege ca aparenta mea virulentza a fost starnita doar de rautati si presupozitii jignitoare, caci altfel unde putem incadra chestii de genul "copil mai maricel alaptat=ABUZ/ copil alaptat mult= cu probleme de dezvoltare psihica, mama care alapteaza peste 2 ani= mama incapabila sa se desprinda de copil, sa-l lase sa evolueze" etc ca sa nu mai vorbim de "ingrijorarea" despre cum o fi, dom'le, viata sexuala a amaratelor de alapteaza, vai saracii lor barbati...
Si cu asta cred ca am terminat pe tema asta, hai cu ceaiu'
I'm wearing my heart like a crown/ Pretending that you're still around.
gmmm spune:
Sincer, nici eu nu ma simt in largul meu cind ma uit la fotografia cu pricina.
La un moment dat aspectul "fata" sau "baiat" devine mai important decit aspectul "bebelus" (in ochii lui si in ochii anturajului).
Mi se pare in regula sa pui un bebelus la sin.
Insa eu, personal, nu ma simt confortabil sa vad o fata (si inca si mai putin un baiat) la sin.
Nu am nici un studiu ca sa sa dovedesc ca am dreptate; e doar ceea ce simt eu.
BraveGirl spune:
Chiar nu e pe forum un psiholog care sa explice de ce psihologii/psihoterapeutii nu recomanda alaptarea peste o anumita varsta? Stiu ca cele care alapteaza peste 2-3 ani, nu vor sa auda, dar poate ar trebui totusi sa nu mai sara ca "arse".
Vreau sa va zic ca mie mi s-au explicat etapele prin care trece bebele in dezvoltarea lui si desi atunci, pt ca inca alaptam, mi se pareau aiureli, nu vroiam sa cred ca pot afecta dezvoltarea ulterioara a copilului meu printr-un act atat de firesc si natural ca alaptarea, mare mi-a foat mirarea cd am trecut prin niste etape descrise de psiholog.