Alaptand la 4 ani - pe coperta
Raspunsuri - Pagina 22
Rufus spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui cristoiu
Cam tirzie interventia ta Laura, nu te inteleg, ori moderezi ori te joci. Ai fost aici tot timpul, de ce de abia acum incolo si pina acum nu? |
cristoiu, eu sunt impartial, nici n-am nascut, nici n-am alaptat. Parerea me conteaza, poate, la statistici, insa in ceea ce priveste moderarea pot sa-ti spun ca se face dupa niste reguli si nu dupa parerea sau dorinta uneia din tabere.
Da, tabere. E regretabil ca in problema alaptatului (n-o sa mai spun ce importanta este, nu are sens) sunt tabere, din moment ce alaptatul e numai unul, insa asta e alta discutie, care nici nu ma intereseaza.
Te rog ia in seama avertismentul Laurei si continua discutia la subiect. Iar daca vrei sa i te adresezi ei cu vreo problema, fa-o pe privat. Pe noi nu ne intereseaza, daca nu e la subiect.
Sper ca nu te-am suparat.
Rufus, Tora si iadele
cristoiu spune:
Citat: |
citat din mesajul lui nelia Sincer iti spun ca eu nu cunosc prunc alaptat peste doi ani sa nu fie independent, mult mai independent decit multi dintre cei hraniti cu biberonul. Cornelia |
Nelia, eu ma hazardez sa spun ca daca (,) copilul este independent, asta nu se trage nici de la sin, nici de la biberon. Caci fata mea cea mare de 3 ani - ce mare s-a facut - a fost alaptata cum spuneam pina la 6 - 7 luni si este cel mai independent copil dintre cei pe care ii cunosc. Eu am fost alaptata cam 3 luni si cred ca nu exclusiv si sunt al naibii de independenta si ai mei "se pling" ca asa am fost mereu. Senzatia de securitate a copilului vine dintr-o retea de factori. Poti (tu impersonal) cu alte cuvinte sa il alaptezi pina la 14 ani si sa il altoiesti sistematic in paralel si sa il tratezi ca pe un incapabil - cred ca asta i-ar dauna sever la capitolul independenta.
Deci daca mama are o "nevoie" de a prelungi dependenta copilului-bebelus, asta se poate observa si in alte interactiuni dintre mama si copil, pe linga alaptat.
cristoiu spune:
Rufus, nu m-ai suparat deloc, dimpotriva. Eu mi-as dori ca regulile astea sa fie urmate ceva mai consecvent, in felul asta discutiile nu ar mai ajunge a fi pe punctul exploziei. Asta voiam sa spun.
Eu nu sunt in nici-o tabara pe subiectul asta. Doar afirm ca nici eu, nici altii nu detin cheia adevarului si e vorba de o alegere personala care, daca nu trece in sfera patologicului, nu are sens sa nasca razboaie. Pur si simplu nu inteleg de ce se ajunge la cearta - nimeni nu discuta atit de "inflacarat" pe marginea altor alegeri personale precum rochie rosie sau verde. Doar cezariana vs. nastere naturala mai are darul de a agita spiritele in halul asta.
bird70 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui nelia Incep sa raspund printr-o intrebare, ca stiu ca vei intelege ce spun: un copil de 4 ani are nevoie de biberon, suzeta, paturica, maimutoi, supt degetelele? Raspund eu si apoi te gindesti si tu la un raspuns. |
Mie mi se pare la fel de nelalocul lui si suzeta sau biberonul si sanul la 4 ani. In ambele cazuri mi se pare ca parintii nu au reusit sa ofere copilului surse adecvate varstei pentru rezolvarea stresului/anxietatii sau pentru hrana. Paturica sau maimutoiul la culcare la 4 ani mi se par ok.
Cred ca suzeta fata de san are avantajul ca(,) copilul (de 4 ani) poate fi consolat si de alte persoane decat de mama lui. Asta este o etapa mai avansata in dezvoltarea copilului.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
happymumy spune:
Citat: |
citat din mesajul lui btz_ovi Atunci ce spuneti de acest filmulet?? |
Scirbos! O sa o alpteze si in noapte nuntii??
Ghiulten, mami implinita de printesa-domnisoara Ayla (15.01.2004) si buburuza mica Alara (25.01.2012)
Hai sa-l ajutam pe Bibi sa se faca mare http://viatacudba.blogspot.com/
happymumy spune:
Citat: |
citat din mesajul lui andacos N-am citit cu atentzie tot ce s-a scris,dar trebuie sa-mi dau parerea! Parerea mea proprie si personala este ca mamicile care alapteaza pina la virste mari,este pentru ca ele nu pot trece peste o etapa,nu pot evolua,nu pot trece mai departe,raminind ancorate psihic si emotzional in aceasta situatzie de co-dependentza! Lo li ta am citit si eu despre felul cum afecteaza psihic alaptatul la asemenea virste si inca odata sustzin ceea ce a am spus mai sus,asta este mai mult nevoia mamei si in niciun caz a copilului! Si mai cred ca tocmai datorita unor asemenea promovari agresive si neadecvate,alaptatul in public in special si alaptatul in general sunt atit de sceptic privite! Ca si in acest caz(articolul prezentat) unde deja alaptatul nu mai este ceva candid,suav,o legatura intre mama si prunc,ci dorintza mamei de a-si vedea copilul depizind de ea! Dana www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit |
SUBSCRIU!
Ghiulten, mami implinita de printesa-domnisoara Ayla (15.01.2004) si buburuza mica Alara (25.01.2012)
Hai sa-l ajutam pe Bibi sa se faca mare http://viatacudba.blogspot.com/
happymumy spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Ilinca_M.
Parerea mea proprie si personala este ca cine face asemenea afirmatii a alaptat maximum 8-9 luni I'm wearing my heart like a crown/ Pretending that you're still around. |
Nu neaparat, eu am alaptat pina la 1 an si 5 luni.
Ghiulten, mami implinita de printesa-domnisoara Ayla (15.01.2004) si buburuza mica Alara (25.01.2012)
Hai sa-l ajutam pe Bibi sa se faca mare http://viatacudba.blogspot.com/
desprecopii spune:
Unul din rolurile esentiale ale alaptatului este suportul imunitar. Intrebarea este, mai este necesar ajutor imunitar dupa 12 luni? Din cate stiu eu, sistemul imunitar al unui copilas se considera maturizat la 12 luni...
O alta intrebare ar fi: cam cata vreme laptele matern este util din puctul de vedere al elementelor nutritive ... din cate stiu eu dupa 12 luni, laptele matern nu mai este atat de plin de vitamine ca si in primele 12 luni.
Si atunci, e firesc sa ne intrebam: la ce bun sa alatezi pana la 3-4-5 ani? Economic desigur ajuta ...si desigur, nimeni nu poate impiedica o mama sa alapteze pana la 12 ani, pana la 18 ani, pentru ca citind explicatiile unor fete din discutie, nu strica la nimic. Pai nu strica pentru ca e mai bine decat o coca cola sau o bautura cu zahar...dar mai departe nu va mai fi de mirare ca acei copilasi vor suferi de efectele negative ale AP. Fusta mamei e un concept frumos dar numai pana la o varsta. Sindromul 'atasat de fusta mamei' va plana mult in mentalitatea copilului... si, asa, incet dar sigur, vom avea acele soacre care nu se pot dez-atasa de fiu/fiica, de maturii inca ne-maturi, si atat de alte multe minunatii de care poate ati mai auzit in viata reala.
Sanatate si o zi cu soare va doresc!
**************
Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook
nelia spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui cristoiu
Nelia, eu ma hazardez sa spun ca daca (,) copilul este independent, asta nu se trage nici de la sin, nici de la biberon. Caci fata mea cea mare de 3 ani - ce mare s-a facut - a fost alaptata cum spuneam pina la 6 - 7 luni si este cel mai independent copil dintre cei pe care ii cunosc. Eu am fost alaptata cam 3 luni si cred ca nu exclusiv si sunt al naibii de independenta si ai mei "se pling" ca asa am fost mereu. Senzatia de securitate a copilului vine dintr-o retea de factori. Poti (tu impersonal) cu alte cuvinte sa il alaptezi pina la 14 ani si sa il altoiesti sistematic in paralel si sa il tratezi ca pe un incapabil - cred ca asta i-ar dauna sever la capitolul independenta. Deci daca mama are o "nevoie" de a prelungi dependenta copilului-bebelus, asta se poate observa si in alte interactiuni dintre mama si copil, pe linga alaptat. |
Sigur ca asa este, Cristoiu. Dar am spus asta pentru ca unul din efectele negative ale alaptatului prelungit (sa spunem cel intre 3 si 4.5 ani, caci aici nu a fost nimeni care a alaptat 5), ar fi tocmai aceasta dependenta, care, asa cum spui si tu si am spus si eu, daca exista, nu vine de la alaptat la sin sau la biberon, ci de la insecuritatea in care se simte copilul.
Cornelia
Ce n'est pas en regardant la lumière qu'on devient lumineux, mais en plongeant dans son obscurité. Mais ce travail est souvent désagréable, donc impopulaire. (Carl Gustav Jung)
Me comprends-tu, au moins en ce moment toi? Non, tu me juges fou; tu m’examines; tu te gardes de moi. Mais si tu parviens à saisir un jour ma souffrance, viens me le dire et je serai heureux une seconde, peut-être. (Maupassant, Solitude).
nelia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui desprecopii Unul din rolurile esentiale ale alaptatului este suportul imunitar. Intrebarea este, mai este necesar ajutor imunitar dupa 12 luni? Din cate stiu eu, sistemul imunitar al unui copilas se considera maturizat la 12 luni... |
Aici ne poate lamuri un medic... dar eu stiu ca sistemul imunitar al unui copil se desavirseste in jur de 6-7 ani.
Schimbarea laptelui matern dupa un an sau doi este un mit. Laptele matern este acelasi, nevoile bebelusului-copilului se schimba. Si eu ma hazardez sa spun, ca mi-a placut cum a spus Cristoiu, intr-o discutie pe acest subiect chiar ca te hazardezi ca laptele de mama este categoric mult mai bun pentru bebelus si copilul mic (ca mai departe nu vreau sa ma hazardez ca dau in alta discutie) decit orice lapte praf sau lapte de vaca sau capra.
Atit mi s-a spus ca laptele de mama devine apa dupa un an la primul copil, incit eram si eu asa convinsa, desi mie mi se parea neschimbat la suprafata... incit la al doilea am luat doua mostre de lapte (intr-un proiect universitar in care am intrat voluntar), una de la doua luni si alta de la doi ani si le-am dus la laborator. Si ghiciti ce s-a constatat? Acelasi!
Editez pentru eternitate: Cerinta era ca laptele sa fie recoltat dimineata si iarna. Am aflat mai tirziu de ce... Laptele matern uman se schimba dupa nevoile copiilor si sigur ca este diferit de la femeie la femeie, este ereditara compozitia lui (nu stiu daca e corect scris din punct de vedere medical) si este foarte putin sau deloc influentata compozitia de viata mamei. Dar vara este mai lichid, ca sa satisfaca nevoile de sete si de hidratare ale bebelusului sau copilului, iarna este mai gras... Pe parcursul zilei, se schimba de mai multe ori, dar teoretic si la mine a fost demonstrat si practic, daca iei lapte de la aceeasi mama intr-o dimineata de iarna din diferite zile ale perioadei de alaptare, compozitia de baza este aceeasi, ceea ce se schimba datorita factorilor externi este nesemnificativ.
Cornelia