Prajiturile Freddy
Nu, nu le fac reclama, insa am pus titlul asa sugestiv poate ma ajuta cineva care cunoaste bine.
As vrea sa stiu, cu aproximatie macar reteta de la crema mini-choux-urilor sau cremesului (e aceeasi). Este o crema de vanilie dupa care ai mei si eu suntem topiti.
Aceste prajituri se fac la Baia Mare, dar si in Cj
Va multumesc
uneori gandesc prea mult....
Raspunsuri
Alex@Sara spune:
Eu am reteta de Cremes,e de la laboratorul cofetariei de unde am mancat eu sute/mii de cremesuri(nu exagerez,asta era una din "mesele"mele zilnice muult timp,ca eram scarnava maxim la mancare si locuiam la 20 m de cofetarie ;-)
reteta e asta:
1 l de lapte se pune la fiert cu 100 g de zaharn baton de vanilie sau 3-4 pliculete de zahar vanilinat si intre timp se amesteca intr-un castron, 150 g de faina alba cu apa rece,sa rezulte un "pep" mai grosut,ca o smantana mai groasa ;-) .In momentul in care da laptele in clocot se pune incet "pep"ul asta amestecand continuu,sa nu se prinda de fundul oalei sau sa se afume.Din momentul in care da in clocot aceasta compozitie,se mai tine pe foc miccc 30 minute,amestecandu-se continuu.Dupa ce trec cele 30 minute ,se amesteca pe rand,unul cate unul,4 galbenusuri,dupa fiecare amestecandu-se energic si rapid,pt omogenizare.Separat,se bate spuma bat cele 4 albusuri impreuna cu 100 g de zahar si dupa apoi se amesteca cu restul compozitiei calde,amestecand de sus in jos,pana la incorporarea totala a albusurilor .se pune calduta intre foi,si dupa cateva ore de tinut la rece se poate servi pana nu mai stii de tine.
Mi-ai facut pofta ,poate in we execut si eu unul,dar cu foi de cumparat(am si reteta de foi de casa dar e de lucru la ele,si m-am lasat pe tanjeala )
la choix-uri se foloseste alta crema,crema pasticiera sau cam asa ceva e denumirea.nu e cu mult diferita de asta,doar ca modul de executare e altfel si parca nu are faina(sau cred ca are potin amidon-stiu ca am facut-o o data acum ceva ani si nu mi-a iesit,s-a taiat si am ramas cu buza umflata
Luminita,mami de 3 nazdravani:
tero Stefan-Alexandru 02.09.2005
shoricica Sara-Maria 30.05.2008
trompetzica Daria-Ioana 03 08 2009
Merita sa bagati un ochi ....
roxanaz spune:
eu fac crema cu ouale amestecate cu totul in crema si cu amidon in loc de faina - am o obsesie cu gustul de faina in cremele de vanilie.
dar procedesul e acelasi ca mai sus, crema de vanilie clasica.
Roxana
mihor spune:
Si mie imi place foarte mult cremesul de la Fredy si chiar ma gandeam cum as putea sa fac si eu crema aia pufoasa, cremoasa si delicioasa. Dar, nu am ajuns la nici o concluzie. Cred ca pun si frisca de casa in compozitie.
maria_alexia spune:
si pe-aici mai nou eclerele si cremesul au crema de vanilie amestecata in parti egale cu frisca batuta - e intr-adevar mai pufoasa si mai buna asa.
(mie si combinatia: budinca la care se adauga ceva unt pe post de crema de vanilie amestecata cu frisca batuta mi se pare ok)