Viata nemuritoare a Henriettei Lacks-HeLa Cells

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

La mine l-au trimis pe sot cu masina dupa sange la Institut
Numai ca sotul taman nu era si a platit doctorita un taxi din banii ei si a trimis o infirmiera. Asta in prima zi cu criza cea mai mare,
Tot pe principiul sa castigam timp pretios.
Nu cred ca exista pe lumea spitale de stat care isi permit sa plateasca cat pesonal ar f nevoie ca sa mearga treaba mai repede...cred ca toti, si in tarile cele mai civilizate, ar mai avea nevoie de ceva mana de lucru.


Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii


Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui ruxij

Vreau sa fac o observatie cu prvire la legatura dintre calitatea cercetarii in domenii experimentale si bani. Exista meritocratie, dat din pacate nimeni nu poate avea ocazia sa isi puna amprenta asupra unui domeniu, oricat de bun biolog,sau chimist,sau fizician e cineva. Pentru ca in ziua de azi, cercetarea experimentala cere bani. Multi bani. Cel mai apreciat este acel om de stiinta care este cel mai bun la adus bani. Fara bani nu se pot obine nici un fel de rezultate. Profesorul nu sta in laborator sa creasca celule. El se duce la washington dc sa socializeze sau sa fie in sedinte cu cei ce dau bani. Cu banii, angajeaza studenti si cercetatori care cresc celulele si deseori aduc si idei. Cand profesorul este evaluat cel mai important criteriu de evaluarfe este acela al sumei de bani pe care o poate aduce. Lucrarile si numarul de studenti din grup rezulta doar din asta. Apoi cu cati mai multi studenti, cu atat mai multe lucrari,care duc la obtinerea la mai multi bani si ciclul se repeta. Asta este realitatea. Sigur ca banii aia nu sunt in buzubarul profesorului, ci investiti in cercetarea lui. Dar cu cat un profesor e mai plin de succces,cu atati mai multi bani are si in buzunar, cei mai buni dintre ei castigand toti peste 200k din leafa si cateva sute pe ora din consulting. Multi isi deschid companii satelit. Nu este o meserie banoasa pentru cei mediocri...la capitolul strans bani.

We are fine!

Huh ! Noroc ca a scris RuxiJ mesajul asta ca sa nu mai existe indoiala ca "habar nu are" ... evident ca partea financiara este importanta si cercetarea este un domeniu care mananca bani multi care nu se pot justifica resepctiv materializa intotdeaunaintr-un rezultat fulminant ... asa ca, cu atat mai mult conteaza cati bani se investesc intr-un proiect de cercetare ... si in general banii astia sunt obtinuti de fix oamenii de cercetare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Ca si in Suedia, aici laboratorul nu ofera nici un fel de rezultat medical direct pacientului ...rezultatele se duc la doctorul care a facut recomandarea de analize si doctorul transmite aceste rezultate bolnavului ...
Cred sigur ca este o reglementare obligatorie care are probabil o explicatie etica ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Citat:


Cand profesorul este evaluat cel mai important criteriu de evaluarfe este acela al sumei de
bani pe care o poate aduce. Lucrarile si numarul de studenti din grup rezulta doar din asta. Apoi cu cati mai multi studenti, cu atat mai multe lucrari,care duc la obtinerea la mai multi bani si ciclul se repeta. Asta este realitatea. Sigur ca banii aia nu sunt in buzubarul profesorului, ci investiti in cercetarea lui.



Absolut de acord ca in US un prof trebuie sa aduca granturi. In Europa unele institute primesc si fara prea multa alergatura.
Cercetare experimentala btw se face si-n mate cu date de biologie (in genetica, oncologie), sau cu date financiare. Si da se fac bani, mai ales in afara universitatilor.

Dar esential e punctul cu cer si fac bani ca sa-si poata continua cercetarea, nu sa-l puna in buzunarul propriu si alte ineptii. Banii revin laboratorului, se angajeaza post-doci si phd students si se continua cercetarea.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Buflea e normal ca eu si ruxij sa nu gandim la fel desi amandoua am preferat universitatea. Am preferat-o in tari diferite, cu standarde si cerinte si sisteme de plata diferite. Insa intre industrie si universitate pentru acelasi cap nu doar plata e complet diferita dar si libertatea de a-ti alege ce vrei sa faci, ce vrei sa spui si ce probleme etice iti pui. Iar aici cred ca avem aceleasi alegeri...

Universitarii dintr-un mare amalgam de sentimente (dedicatie, idealism, frica de prioritatile unei lumi reglate doar de bani, orgoliu, nevoie de stabilitate.....) au totusi ca prim scop diseminarea informatiei si nu exploatarea ei la maxim.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Citat:
citat din mesajul lui buflea

Ca si in Suedia, aici laboratorul nu ofera nici un fel de rezultat medical direct pacientului ...rezultatele se duc la doctorul care a facut recomandarea de analize si doctorul transmite aceste rezultate bolnavului ...
Cred sigur ca este o reglementare obligatorie care are probabil o explicatie etica ...


Inainte de etica, o explicatie simpla ar fi ca esti neinformata.

Aici, in US, intotdeauna am avut optiunea de a ridica rezultatele testelor de singe direct de la laborator, indiferent daca acestea erau transmise sau nu medicului primar ori specialistului care le comandase. Indiferent de laboratorul ales ori de asigurarea avuta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Citat:
citat din mesajul lui buflea

Si totusi, persoanele care doneaza ovule de ex, sunt platite ... Le este platit tratamentul de stimulare, prezervare si in final, primesc o suma de bani pentru ovule. Donatorii de sperma, tot material genetic pana la urma, sunt iar platiti ...

Stim sigur ca donatorii de organe nu sunt platiti ?



Cei care "doneaza" sperma si cele care "doneaza" ovule o fac pt. bani.
Donarea organelor este accepta, vinzarea lor nu este legala.

Inainte de fiecare operatie la noi pacientul semneaza :
1.ca este de acord ca tesuturile sa fie analizate de catre laboratorul spitalului si apoi incinerate de catre spital. daca nu este de acord cu asta atunci el se face obligat sa le incinereze dupa terminarea investigatiilor sau dupa operatie, in fctie de ce doreste
2.ca este de acord ca tesuturile sa fie folosite in scop didactic (muzeu, lame in laborator etc)
3.Ca este de acord ca materialul sa fie folosit in studii biologice (la noi atuni cand se face un studiu este independent in general, asa ca pacientii semneaza ca sa fie inclusi in statistica facuta de catre sectia respectiva, pt. studiu e altceva)
4.Ca este de acord sa fie facute poze care sa fie folosite in scop didactic.


daca stai sa te gandesti putin la ce spuneti voi cu banii ai 2 optiuni:
1.Donezi pt. ca sa ajuti oamenii si stiinta
2.Vinzi ca sa faci un ban.

Eu as alege prima parte.


Iar in cazul unui bolnav cu HIV, acesta este inregistrat si obligat sa isi anunte partenerii de boala sa.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gudinde spune:

Xio,

Si ce se intampla daca nu sunt de acord ca sa fiu fotografiata si tesuturile mele sa fie folosite in scop didactic? Daca nu vreau sa semnez, nu ma mai operati?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Inteleg ca in Romania, materialul genetic se foloseste mult in scop didactic si nu in cercetare ... asta imi pre ok, atata timp cat nu exista riscul sa se dezvolte o industrie pe urma acelui material genetic ...dar cand gigantii farmaceutici comercializeaza material genetic pentru profit, atunci parca mi se pare nedrept.

Eu nu imi aduc aminte sa fi semnat ceva, vreun "consent" in legatura cu materialul rezultat in urma unei proceduri chirurgicale - probabil pentru ca legea e lege, daca ce taie chirurgul nu-ti mai apartine prin lege, de ce mai trebuie sa-ti dai aprobarea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Victoria_mami spune:

Buflea, probabil ca depinde ce fel de operatie a fost si ce au scos. Ca daca a fost o operatie ca altele 10/zi, probabil ca nu era material genetic 'rar'.

_
Mami Nadia si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008

VICTORIA


www.facebook.com/pages/Acute-Lymphoblastic-Leukemia/178051842277685" target="_blank">Acute Lymphoblastic Leukemia

Mergi la inceput