Capsuni cataratori
Am rugamintea sa imi spuna si mie cineva daca a cultivat astfel de capsuni, pentru ca informatiile pe care le-am gasit sunt contradictorii, de la descrieri si laude aduse plantei si fructelor, pana la negarea existentei unui astfel de soi.
Raspunsuri
inbox spune:
Daca sunt plantele acelea de le fac reclame prin reviste ... ei bine, ai mei au cumparat, ei cumpara tot ce lauda cineva ( sunt fani teleshoping...mi-am racit gura mereu, in final am renuntat), au facut comanda. le-a venit pachetul, si capsunii sunt normali, ba cu productie foarte slaba...bineinteles ca ai mei au zis ca e vina lor ca nu au respectat intocmai indicatiile de plantare . Eu cred ca nu exista, sunt curioasa ce raspunsuri se vor mai da.
Lumea mea
glimmer spune:
Inbox, multumesc pentru raspuns. Si eu as fi fost curioasa sa aflu cat mai multe, dar pana la urma e si tacerea un raspuns. Cred ca, asa cum aveam banuiala, sunt doar pacaleala capsunii astia.
b.nica spune:
Glimmer, capsunii astia mor cam in 2 ani pt. ca dau multi stoloni(pui).
Daca vrei sa ai capsune toata vara ia din aceia remontanti care nu se urca si nu coboara!
Se gasesc prin unele firme.Cauta in cataloage pe aceia care se recomanda ca fac fructe toata vara.
glimmer spune:
B.nica, iti multumesc si tie pentru raspuns. M-am documentat cat am putut, am citit tot felul de pareri, ba ca sunt reali, ba ca sunt pacaleala, asa cum am mai spus. Problema e ca as vrea sa incerc, insa nu am incredere ca firma de la care, eventual, as achizitiona, imi da acel soi pe care il caut. De aceea am lansat subiectul, in speranta ca cineva chiar a gasit o firma de unde a cumparat seminte sau stoloni si a fost multumit de soi si de productie.
belleane spune:
Am luat si eu pentru ai mei acu ceva ani de la o firma din Bihor, nu a rezistat decat unul anemic peste iarna, care s-a dus si el fara sa faca fructe. Din pliantul oferit de ei am observat ca asezarea in stiva de fapt ii facea cataratori sau copac.
Am mai incercat sa cumpar din piata un copac de capsuni(asa scria ca este) dar nu s-a prins.
De atunci n-am mai incercat si nici nu ma mai pasioneaza asa ceva.
marius spune:
Ce anume ai dori sa faci defapt? Adica ce anume ai dori sa obtii?
Nu pot sa zic nimic de planturile vandute prin nu stiu ce plicuri. Daca vrei capsune sunt reguli clare si bineinteles trebuie si un pic de noroc de la mama natura (soare/caldura/lumina) ca de apa si gunoi se face rost. Dar capsuni la terasa/apartament... nu ma bag.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
glimmer spune:
Citat: |
citat din mesajul lui marius Ce anume ai dori sa faci defapt? Adica ce anume ai dori sa obtii? Nu pot sa zic nimic de planturile vandute prin nu stiu ce plicuri. Daca vrei capsune sunt reguli clare si bineinteles trebuie si un pic de noroc de la mama natura (soare/caldura/lumina) ca de apa si gunoi se face rost. Dar capsuni la terasa/apartament... nu ma bag. |
Vreau sa cultiv in gradina, dar nu din cei care se intind pe pamant, daca e posibil. Auzind eu ca ar exista si un soi de cataratori, dar neavand informatii si necunoscand pe nimeni care a incercat, m-am gandit sa intreb si aici. Desigur ca iau in calcul si capriciile vremii care ar putea sa distruga plantele, ce vreau eu este sa obtin acest soi de capsuni, daca exista cu adevarat, nu din cei pe care sa ii "oblig" eu sa se catere si sa dea doua-trei fragute toata vara.
marius spune:
Aha deci in gradina. Ok nu trebuie sa se cocote nicaieri dar ceea ce as putea sa spun este ca:
1 terenul trebui sa fie sapat in prealabil la adancimea unei cazmale adica 30-40 de cm si sa fie afanat.
2. Pe locul unde se planteaza stolonii este bine sa se puna din toamna gunoi de vaca (ideal din toamna sa il prinda gerul si apoi sa fie intors in pamant primavara)
3. Pe sirul unde se vor plantz stolonii ar fi bine daca s-ar pune o fasie de 0.5 m latime si lungimea dupa plac de nylon gros care se gaureste doar pe locul unde se vor planta stolonii. Apa de la ploaie sau de la irigare se va prelinge doar spre stoloni iar fructul va ramane curat va fi ferit de daunatori si/sau noroi.
4. Soiul de capsuni este foarte important dar se gasesc pe piata.
5. Stolonii si mai apoi planta se fie plantata mai sus (pe razor) fata de restul suprafetei (mai ales daca nu se pune acel nylon) ca sa ii asigure o ferire de umezeala in caz de ploi excesive. In egala masura se sapa pe langa razor periodic pentru a asigura o buna aerisire si umezeala a pamantului de langa planta precum si indepartarea altor vegetatii care nu au ce sa caute pe acolo.
6. Trebuie rotite plantele adica stolonii noi se replanteaza in alt loc.
7. Este foarte importanta "iernarea" adica dupa ce se usuca vegetatia se acopera cu un pat de frunze uscate pentru a proteja pe perioada de iarna de inghet. Primavara se curata frunzele uscate si e sapa lateral de razor.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
glimmer spune:
Marius, multumesc!
Cei care stiu care e treaba cu capsunii cataratori, sa nu se simta descurajati!
michelle-usa spune:
a cumparat si tata in urma cu 2 ani dar au dat capsuni normali care se intind pe pamant.
michelle