Casa de Asigurari de Sanatate

Casa de Asigurari de Sanatate | Autor: elena2001

Link direct la acest mesaj


As dori si eu niste sfaturi si pareri referitor la situatia mea. Raspunsul "oficial" l-am primit insa mie imi este foarte greu sa-l accept, pentru mine nu are nici o logica.
Asa ca am sa fac un copy & paste mesajului pe care l-am trimis Casei Nationale de Asigurari urmat de raspunsul lor.

Buna ziua!

Numele meu este ........ si as dori sa aduc in atentia dumneavoastra urmatoarea problema: am fost plecata in SUA din vara anului 2000 pana in 21 Ianuarie 2012. Mentionez ca am avut asigurare medicala privata in America pana la sfarsitul lunii ianuarie, 2012 ( pot dovedi acest lucru). Sotul meu este in aceiasi situatie.
Am mers la Casa de Asigurari Arges pentru a obtine o Adeverinta de Asigurat. Mi s-a cerut o adeverinta de venit pe ultimii 5 ani. In anul 2010 eu figurez cu un venit de 42 lei, bani proveniti de pe urma unei actiuni. Pentru ca am acest venit de 42 de lei mi s-a spus ca eu trebuie sa platesc aproximativ 520 lei ?!!! plus inca 334 lei (aceasta suma este pe perioada Sept. 2011 - Aprilie 2012 si il include si pe sotul meu care este coasigurat). Este corect asa ceva?

1. eu nu am fost efectiv in tara 11 ani si jumatate , am avut asigurare privata in alta tara, de ce mi se impune sa platesc din urma ? Mentionez inca o data ca eu pot face dovada ca am avut asigurare medicala in alta tara iar eu nu am fost in Romania in aceasta perioada nici macar in vizita!!!
2. pentru un venit de 42 de lei cum este posibil sa ti se ceara o suma de peste 500 lei?????


Mai vreau sa mentionez ca am achitat partial suma, adica 500 de lei in momentul de fata. Ce trebuie sa fac mai departe? Cui ma pot adresa in aceasta privinta?

Multumesc anticipat si astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra!!!



Si acum urmeaza rapunsul primit de la CNAS:

Stimata doamna ...,

Referitor la e mail-ul dvs. adresat CNAS si înregistrat cu nr. ...... , va comunicam urmatoarele:
Conform prevederilor art. 211 alin. (1), (1^1) #351;i (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare,
„Sunt asigurati (…) toti cetatenii români cu domiciliul în tara, precum si cetatenii straini si apatrizii care au solicitat si obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara sau au domiciliul în România si fac dovada platii contributiei la fond, în conditiile prezentei legi. În aceasta calitate, persoana în cauza încheie un contract de asigurare cu casele de asigurari de sanatate, direct sau prin angajator (…). Asiguratii au dreptul la pachetul de baza de servicii medicale de la data începerii platii contributiei la fond, urmând ca sumele restante sa fie recuperate de casele de asigurari de sanatate si Agentia Nationala de Administrare Fiscala, în conditiile legii, inclusiv accesoriile aplicate pentru creantele bugetare. Calitatea de asigurat si drepturile de asigurare înceteaza odata cu pierderea dreptului de domiciliu sau de sedere în România.”
Din relatarea dvs. reiese ca, ulterior revenirii din SUA, a trebuit sa (re)dobânditi calitatea de asigurat de sanatate în România (mentionam ca numai în cazul în care ati fi fost asigurata social de sanatate într-un stat membru al Uniunii Europene, nu ar fi trebuit sa va asigurati si în România).
În ceea ce privestete documentele solicitate de casa de asigurari la care faceti referire, ca si sumele de bani pe care le mentionati, va informam ca, potrivit art. 259, alin. 7 din Legea nr. 95/2006,
„Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate, pentru a obtine calitatea de asigurat:
a) sa; achite contributia legala lunara pe ultimele 6 luni, daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale, calculata la salariul minim brut pe tara în vigoare la data platii, calculându-se majorari de întârziere;
b) sa achite pe întreaga perioada a termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale (cinci ani – n. n.) contributia legala lunara calculata asupra veniturilor impozabile realizate, precum si obligatiile fiscale accesorii de plata prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca au realizat venituri impozabile pe toata aceasta perioada
c) sa achite atât contributia legala lunara si obligatiile fiscale accesorii prevazute la lit. b) pentru perioada în care au realizat venituri impozabile, cât si contributia legala lunara, precum si majorarile de întârziere prevazute la lit. a) sau, dupa caz, obligatiile fiscale accesorii, pentru perioada în care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioada mai mare de 6 luni. Aceasta prevedere se aplica situatiilor în care în cadrul termenelor de prescriptie fiscala exista atât perioade în care s-au realizat venituri impozabile, cât si perioade în care nu s-au realizat astfel de venituri. În cazul în care perioada în care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mica de 6 luni, se achita contributia legala lunara proportional cu perioada respectiva, inclusiv majorarile de întârziere si obligatiile fiscale accesorii, dupa caz.”
Contributia pentru sumele de „bani proveniti din actiuni” este prevazuta la art. 257 alin. (2) lit. f), din actul legislativ mentionat anterior, astfel:
„Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5% (5,5% dupa 1 ianuarie 2010 – n. n.), care se aplica asupra: (…) veniturilor din (…) dividende si dobânzi, (…) numai în cazul în care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) - d), alin. (2^1) si (2^2) (pensii peste 740 de lei lunar – n. n.) si art. 213 alin. (2) lit. h) (pensii sub 740 lei lunar – n. n.), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.”
Mentionam ca va aflati si sub incidenta art. 7, alin. (2), lit. d) din Legea bugetului de stat, prin care s-a stabilit ca, în ceea ce priveste cotele de contributii pentru asigurarile de sanatate prevazute de Legea nr. 95/2006 cu modificarile si completarile ulterioare, „persoanele care nu sunt salariate dar au obligatia sa îsi asigure sanatatea, potrivit prevederilor Legii nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt obligate sa comunice direct casei de asigurari alese veniturile, pe baza contractului de asigurare, în vederea stabilirii si achitarii cotei de 5,5% (din salariul minim brut pe tara – n. n.)”.
Mentionam ca, la ora actuala, salariul lunar minim brut pe economie este de 700 lei.


Directia Statistica si Relatii cu Asiguratii








PAGE 1





CASA NAtIONALa DE ASIGURaRI DE SaNATATE
DIRECTIA GENERALA RELATII CONTRACTUALE
DIRECTIA STATISTICA SI RELATII CU ASIGURATII

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Tonia Antonia spune:

Ma intereseaza foarte mult raspunsul primit de la casa de asigurari dar mesajul nu se poate citi. Poti sa editezi, te rog?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eveline spune:

Si mie mi-e greu sa inteleg ce scrie ca si raspuns. Insa din cate am inteles, faptul ca ati fost asigurat in SUA nu inseamna ca ati fost asigurata si in Romania. Ati fi fost daca erati intr-o tara membra UE. Asa ca, pentru a dobandi calitatea de asigurat in Romania, conform legii, vedeti la care din punctele (a, b, c sau d din scrisoare) va incadrati. La A ar fi fost ideal,caci ati fi platit contributia pe 6 luni calculata la venitul minim pe economie...asta insa daca daca ati fi facut dovada ca nu ati fi avut niciun venit. Din pacate aveti acel "urias" venit de 42 lei asa ca probabil va incadrati la unul din celelalte puncte. E foarte greu sa inteleg ce scrie acolo, dar cred ca au explicat clar cum se calculeaza.
Au insirat litera legii pe acolo, asa ca nu prea e de comentat...asta e situatia...

Mergi la inceput