petitia ''VREM SPITALELE DE STAT CA CELE DE LA PRI

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns saskia spune:

Citat:
citat din mesajul lui ch_dana

Stiu ca sunt si pacienti care vin cu ei "la pachet", dar la un copil de 3 ani (cat avea atunci) nu se pune problema.

Iar de infectiile intraspitalicesti din RO sa nu mai mentionam ca scriptic ele oricum nu exista, nu ?

Dana & Amelia (21.06.2011)


In Olanda unde chiar e "curat" sa zic in spitale, nu ca in Romania nu ar fi, ca nu am fost si deci nu ma pronunt, dar si peste tot in lume exista bacterii foarte puternice care rezista chiar in spitale, aici a fost un caz in care au murit 3 pacienti de la o Klebsiella bacterie in Maastricht parca, de curand.

Deci infectii intraspitalicesti exista oriunde.

Problema e alta, sa se faca astfel incat si spitalele de stat sa ofere nu confortul (televizor si mai stiu eu ce dracii) de la privat, dar o anumita structura, paturi bune, echipamente, etc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Victoria_mami spune:

Citat:
citat din mesajul lui iulia_b

Problema e la ambele parti, si la medici, dar si la pecienti. Nu medicii fac pe jos la baie sau nu trag apa, sau nu se spala..paduchii aia vin si ei de undeva, nu apar si se inmultesc din senin. Si-apoi in petitie mi-a mai atras atentia ceva...ambulanta sa vina chiar de mai multe ori in aceeasi zi daca este cazul. oare unii chiar nu realizeaza ca salvarea este pt urgente si nu pt muci sau colici, ca un om poate muri din cauza unor mofturi pt ca nu ajunge masina la el? Sau sa nu se dea medicamente fara analize prealabile. Adica daca un copil raceste de 2 ori pe luna sa i se faca analize de fiecare data..Nici cea mai civilizata si avuta tara nu-si permite asta. Asa se risipesc banii pe prostii si mofturi si lucrurile cu adevarat importante nu se fac.
Asadar cred ca si medicii, dar si pacientii abuzeaza de sistem, ori de cate ori au ocazia. Prin neplata, fofilare, furt, inselaciune etc.



La noi (aproape) tot serviciul medical e gratuit (in afara de ochi, dinti si operatii estetice), in schimb ambulanta se plateste. Si daca suni la 911 din greseala, te iarta o data. Data urmatoare e amenda. Intr-adevar, cand suni la serviciul de urgenta aiurea, viata cuiva care chiar are nevoie, poate fi pusa in pericol.

_
Mami Nadia si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008

VICTORIA


www.facebook.com/pages/Acute-Lymphoblastic-Leukemia/178051842277685" target="_blank">Acute Lymphoblastic Leukemia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns glimmer spune:

Cred ca atitudinea fiecaruia fata de aceasta petitie este data in mare parte de propria experienta. Eu, de exemplu, am nascut la o maternitate de stat, pe atunci nici nu existau maternitati private, la cinci ani dupa mine a nascut o colega a mea, nu se schimbase nimic, vad ca dupa inca niste ani problemele sunt aceleasi.
Vorbesc acum despre ce am intampinat eu si alte femei care mi-au impartasit experienta lor: cand m-am prezentat la maternitate medicul de garda m-a "vazut" numai la internare. Pe toata perioada travaliului de aproximativ 12 ore si pe perioada nasterii, medicul nu a mai aparut deloc, erau doua asistente care se ocupau de femeile aflate in travaliu.
Dupa nastere am stat singura intr-un salon si timp de cateva ore nu a mai venit nimeni sa vada cum ma simt. Dupa un timp a venit o asistenta care m-a condus in salonul unde urma sa stam. Dupa ce m-a condus la salon si a vazut ca nu "misc" nimic, sincer eram intr-o stare de oboseala generalizata, ca numai asta nu-mi daduse prin cap, mi-a spus apasat "Se zice <<multumesc>>". Deci era suparata ca nu-i "multumisem". Ma uitam la ea nauca, nu intelesesem din prima ce a vrut sa spuna. Din fericire nici lectia spitalelor nu prea o aveam.
Salonul era colindat de gandaci in vazul tuturor, era toamna si noaptea se simtea cum bate vantul prin salon. Ingrijitoarele faceau "curatenie" cu usile si geamurile deschise si cu copiii in salon. Spun "curatenie" pentru ca plimbau prin toate saloanele acelasi mop jegos si aceeasi galeata plina cu zoaie pe un linoleum jerpelit.
Medicul neonatolog nu a stat de vorba cu noi pana nu s-a dus sotul meu la ea cu bani. Eram si noi curiosi sa stim daca e bine copilul nostru. Cand a catadicsit sa vorbeasca cu noi, avea aerul ca ne face o mare favoare. Majoritatea asistentelor se rasteau la mamici la orice intrebare sau la orice stangacie. In timpul garzilor, asistentele dormeau, medicii nu stiu, ca nu prea erau de gasit. Daca a fost vorba de vreun vaccin sau tratament, veneau pur si simplu cu seringa la copil, fara sa le explice mamelor absolut nimic, ce se injecteaza, de ce, treceau pe langa mame ca pe langa niste mobile.
Ca una ce am suferit de depresie post-natala si de o usoara complicatie, pe care sefa de sectie m-a invitat sa o tratez la cabinetul ei partcular, ceea ce am si facut, pot sa spun cata nevoie de empatie are o femeie in situatia asta.
Asta ca sa povestesc numai de maternitate. Prin ce alte chestii oribile am trecut de cate ori, din nefericire, m-am confruntat cu sistemul medical... nu mai lungesc vorba. Ori de cate ori am putut, am ales consultul la cabinet particular. In sistemul de stat de cele mai multe ori m-am confruntat cu situatii cel putin absurde si de multe ori chiar inumane.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Victoria_mami spune:

Glimmer, imi pare tare rau de experienta de la nastere, nici nu e de mirare ca multe femei care nasc in romania cad in depresie (da, stiu ca nu e o chestie intalnita numai in romania, dar cred ca felul in care mamele sunt tratate acolo influenteaza mult). Da-mi voie sa-ti spun despre nasterea mea aici, in Canada. Am ajuns la spital la 6 dimineata, m-au consultat si m-au trimis la plimbare. Efectiv. Sa ma plimbe sotul, ca ajuta la dilatare. Cand am incercat sa ma ridic din pat (inca aveam probele... ma rog, nu stiu cum le zice in ro., chestiile alea lipite pe burta sa monitorizeze copilul), au vazut ca de fapt, copilul nu respira ca lumea cand stateam ridicata. Asa ca au renuntat la plimbare si m-au trimis la salon sa nasc. Aici se naste in salon privat, nu in sala, decat daca e cezariana te baga la sala de nasteri. Am ajuns in salon, mi-au facut epidurala, am vazut numai asistenta pe toata durata travaliului (14 ore). Medicul nici nu a bagat capul in salon macar sa zica buna ziua. Cand s-a nascut Victoria ptr. ca nu respira, a chemat doctorul. A durat vreo 10 secunde pana au intrat 3 doctori in salon. Dar pana au intrat ei, Victoria incepuse sa respire deja. Dupa asta, au iesit doctorii si nici nu i-am mai vazut. Insa, asistentele sunt atat de dragute, te ajuta ca nici nu ai nevoie de doctor. Plangeam noaptea, am chemat-o pe asistenta ca ma dureau sanii si mi-a adus pompa electrica. M-a ajutat sa ma mulg, mi-a spus sa o chem ori de cate ori am nevoie, m-a intrebat la ce cred ca o sa am nevoie de ajutor. I-am spus ca probabil la schimbat de scutec, ca nu am schimbat in viata mea. Mi-a zis sa o chem cand e nevoie de schimbat scutecul. Am reusit singura, insa. Asistenta care m-a ajutat sa nasc, i-am spus ca e primul copil si nu stiu ce sa fac, mi-a zis sa nu-mi fac griji ca ea e acolo sa ma ajute. Apoi, dupa nastere, m-a ajutat sa alaptez, la 15 minute, apoi m-a ajutat la dus, ea m-a dus, ea m-a adus, timp in care Daddy o tinea pe Victoria in brate. Am vazut dr. numai cand a venit si mi-a zis ca nivelul de bilirubina e putin ridicat, s-ar putea sa faca icter, asa ca o sa ma tina o zi in plus sa vada ce se intampla. Apoi eram afara cand a trecut Dr. pe langa mine si si-a cerut scuze ca tre sa mai stau o zi... Concluzia? Doctorii vin numai cand/daca e nevoie de ei, in schimb asistentele sunt super-super, extraordinare si te ajuta 100%.

_
Mami Nadia si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008

VICTORIA


www.facebook.com/pages/Acute-Lymphoblastic-Leukemia/178051842277685" target="_blank">Acute Lymphoblastic Leukemia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Picky_toto spune:

Citat:
citat din mesajul lui mcoca

Apropos de paduchi, francezii sunt plini. Cum incepe scoala vezi afise : paduchii au revenit, cautati-va copii. Pe mine m-a socat chestia asta (ma rog, inca ma mai socheaza). Imi e groaza sa nu vad anuntul si la Maya la gradi.


Vicky si Printzesone





Si la belgieni la fel.. Asta toamna am primit bilet in ghiozdanelul fetei ca au aparut paduchii in gradinita/scoala ..pentru ei e ceva normal, firesc..pe cand la noi in tara, nu £..atunci am "scapat"..data viitoare..nu stiu..

Cat despre spitale, in primul si in primul rand fie ca-i de stat sau privat, igiena ar trebui sa fie respectata (insa nu se respecta nici aici in Be, dar pai in Ro..) si carcalaci, gandaci nu at trebui sa fie "pacienti" fideli ai spitalelor..apoi spaga, micile atentii ar trebui sa iasa din calcul..si nu numai la spitale ci si prin alte institutii, dar aici tine si de pacient, nu numai de cadru medical..sistemul de plata ar trebui sa se faca mult mai usor de ex cum e aici, spitalul trimite factura totala la casa de asigurari (cea obligatorie) plateste o mare parte din ea, apoi restul platii iti revine tie sau asigurarii private...si ca ex ..nasterea aici fie ca e la stat sau privat suma e cam la fel, difera doar confortul pe care si-l doreste mama in timpul sederii ei in spital la nastere..si atunci in functie de camera aleasa, doctorul are dreptul sa ceara costurile de pana la 200%..daca alegi o camera normala cu pat dublu atunci costurile sunt undeva la 2200 euro si 2500 euro la cezariana..iar cu asigurarea obligatorie tie, iti cam revine in jur de 250 euro de plata...apoi mai e "respectul" pe care-l ti-l ofera cadrele medicale, comportamentul lor, mobilierul din camere, aparatura folosita (aici din ce am vazut la tv, unele spitale au aparate noi, dar nu le pot folosi ptr ca nu primesc anumite autorizatii..deh, interesul altora.. si lista e inca foarte lunga..

Si o experienta avuta intr-un spital de boli infectioase in Ro..
Am stat internata o saptamana in spital (o sapatamana pe hartie, ca doar 5 zile am stat, si apoi am cerut sa plec acasa) in Ro venisem in vacanta si m-am imbolnavit (nici acum nu stiu ce am avut..) ..la prima vedere spitalul arata bine..pe hol , cica fusese recent renovat insa camerele lasau de dorit, paturile vechi, cearsafurile patate(nu am mai iesit la spalat, poate ), toaletele groaznice si ca sa fie tacamul complet, carcalacii care misunau in fiecare noapte de nu puteai sa inchizi un ochii si stateai de paza cu lumina aprinsa....cica ei dadeau cu solutie impotriva lor, dar nu reuseau sa-i starpeasca ptr ca isi aveau cuiburile in faianta de pe pereti, tavanele false....groaznic...
iar persoanalul..off persoanalul medical...doctora nu mi-a dat nici o atentie pana cand nu i s-a bagat ceva in buzunar, in cabinetul ei persoanal...apoi a devenit mult mai atenta, mai implicata..a mai fost o asistenta careia i-am bagat in buzunar si care probabil ca nu a fost multumita de suma ca m-a tratat urat in continuare sau poate asa era ea ...insa a mai fost o asistenta draguta, care-si facea meseria asa cum trebuia si nu cerea nici o atentie in plus...mi-a placut de ea, si ca drept multumire ptr ca a fost o draguta, la urmatoarea vizita la spital i-am dus un buchet de flori, pe care cu greu mi l-a acceptat.. Consider ca astfel de personal au nevoie spitalele din Ro, indiferent ca-s de stat sau private...insa la unii problema e salariul, iar la altii "foamea" ptr bani....si poate si conditiile de la locul de munca...In perioada cat am stat in spital nu s-au schimbat asternuturile de pat.

Si aici sunt spitale unde comportamentul asistentelor/doctorilor lasa de dorit, unde aici tu ca pacient esti decat un numar, unde nu au timp sa te asculte, ca astepata altii la rand, unde nu e cazul sa-ti faca analize ca nu ai febra, sau daca ai, e doar o banala viroza..etc.

O experienta avuta la ultima nastere aici in Be .; Din pacate nu am mai avut norocul ca la prima nastere sa fiu singura in camera, iar acum am avut o colega de camera marocanca..au venit la ea rudele, prieteni, multi, efectiv foarte multa lume, vorbeau tare, si stateau pana la ore tarzii..pana la 21-22 seara, unde programul de vizita era pana la 20...isi faceau rugaciunea in locul "steril" unde se ingrijeau copii, mancau acolo, mai ales sotul, probabil ca venea cu mancare de acasa, si apoi isi spala blidul/farfuria in chiuveta unde imbaiau bebelusi in fiecare dimineata...am incercat sa le spun..s-au scuzat, iar a doua zi au facut la fel...i-a spus asistentei ca atunci cand spalau copilele sa dezinfecteze chiuveta, si i-am explicat de ce..a ramas foarte mirata si ca si mine si ea a fost de acord ca nu au voie sa-si spele vasele, si mainile, in respectiva chiuveta (ea era tot marocanca) dar nu a luat nici o masura...Asistentele de peste zi nu isi faceau meseria asa cum trebuie si atunci cand aveai nevoie de ele veneau dupa jumatate de ora..asistenta de noapte era singura pe tura, si reusea sa vina in scurt timp si sa te ajute, iar ea nu i-a dat voie colegei mele sa isi invite in camera la ora 23, o prietena venita sa o viziteze..asa ca a preferat sa-si lase copilul in camera, copil care a plans incontinuu, si sa coboare la parter..
Am facut reclamatie la ginecolog ptr cat de "bine" si-au facut treaba asistentele de peste zi, si le-a mustrat.

Asa ca si in alte tari sunt probleme in spitale, insa in Ro sunt mult mai vizibile.


Bella de Stefania si Anna
Buburuza mea
*********************
Fluturasul mic
*********************
Povestea Printesucai
*********************

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nati spune:

Am scris doua mesaje pe care le-am sters, mesaje in care spuneam cam ce trebui sa fie intr-un spital de stat, dar mereu am revenit la buget.
Cum faci sa ai conditii cat de cat bune daca nu ai bani?
Ori nu exista interes sa se faca ceva?

Cand am nascut aici, am nascut intr-un spital de stat, unde in functie de cat de tine portofelul poti sa stai in rezerva singurica, ori daca nu ai bani stai in salon de maxim 6 paturi.
Dar ce m-a impresionat in spital pe durata celor 11 zile de spitalizare, a fost respectul, atentia si grija personalului spitalicesc fata de pacienti.
Si chiar am fost atenta sa vad daca nu cumva fac o diferenta intre mine ca straina si pacientele japoneze. Absolut nici o diferenta.
Nu e cazul sa mai adaug ca era curatenie bec, asternuturile curate si schimbate la fiecare 3 zile, infiermierele controlau asternuturile in fiecare zi (sa verifice daca nu sunt patate, murdare) cand veneau sa faca curatenie in rezerva ori saloane.
Fiecare salon ori rezerva avea toaleta ei.
Ce nu am inteles era faza cu dushul.
Erau doua dushuri in camere diferite si o cada, si pe perete la intrare la bai era un tabel unde iti scriai numele si ora la care vrei sa faci dush, iar balaceala sa nu dureze mai mult de 15 minute.
Probabil asa fac economie la apa.

Oare se poate face ceva imbunatatiri in spitalele de stat daca bugetul nu le permite?


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sofsar spune:

Citat:
citat din mesajul lui Nati

Am scris doua mesaje pe care le-am sters, mesaje in care spuneam cam ce trebui sa fie intr-un spital de stat, dar mereu am revenit la buget.
Cum faci sa ai conditii cat de cat bune daca nu ai bani?
Ori nu exista interes sa se faca ceva?

Cand am nascut aici, am nascut intr-un spital de stat, unde in functie de cat de tine portofelul poti sa stai in rezerva singurica, ori daca nu ai bani stai in salon de maxim 6 paturi.
Dar ce m-a impresionat in spital pe durata celor 11 zile de spitalizare, a fost respectul, atentia si grija personalului spitalicesc fata de pacienti.
Si chiar am fost atenta sa vad daca nu cumva fac o diferenta intre mine ca straina si pacientele japoneze. Absolut nici o diferenta.
Nu e cazul sa mai adaug ca era curatenie bec, asternuturile curate si schimbate la fiecare 3 zile, infiermierele controlau asternuturile in fiecare zi (sa verifice daca nu sunt patate, murdare) cand veneau sa faca curatenie in rezerva ori saloane.
Fiecare salon ori rezerva avea toaleta ei.
Ce nu am inteles era faza cu dushul.
Erau doua dushuri in camere diferite si o cada, si pe perete la intrare la bai era un tabel unde iti scriai numele si ora la care vrei sa faci dush, iar balaceala sa nu dureze mai mult de 15 minute.
Probabil asa fac economie la apa.

Oare se poate face ceva imbunatatiri in spitalele de stat daca bugetul nu le permite?


dar omenia de care ar trebui sa dea dovada doctorii fata de pacentii sai nu costa nimic...sau nu ar trebui sa coste!!!!!






Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nati spune:

sofsar, cred ca mai repede se gasesc bani pentru imbunatatiri in spitale, decat omenia gratuita ori platita la anumiti angajati din sistemul sanitar!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Nati, cred ca daca ar exista salarii pe masura muncii depuse, atitudinea ar fi cu totul alta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns glimmer spune:

Eu nu cred ca salariul este principalul motiv pentru atitudinea multor cadre medicale. Problemele astea exista de multa vreme. Motivul principal este ca stiu ca nu sunt sanctionati pentru atitudinea lor. La spitalele private nu li se permite astfel de atitudine. In plus, spitalele private traiesc de pe urma pacientilor. Pe cand la sistemul de stat contributia este obligatorie, indiferent de calitatea serviciilor medicale.

Mergi la inceput