Valoarea fiecaruia din noi
Raspunsuri - Pagina 16
Alizee spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Adela99 cred ca iertarea are de-a face daca nu cu valoarea noastra, cu respectu' de sine care e parte din valoare. toleranta si rabdarea cu greselile altora nu e o virtute. |
Corect.
As mai adauga : Nu poti ierta atunci cand esti ranit intentionat si in mod repetat.
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
rrox3 spune:
citat din mesajul lui a_alinta cele care spuneti ce e iertarea, o spuneti din cunostiinta de cauza sau din carti? ............. poate doar in carti. sau poate ne jucam cu cuvintele, aia nu e iertare e acceptare. aia nu e acceptare e intelegere. alina |
Cand nu-ti place continutul unui mesaj e mai simplu sa ataci credibilitatea sursei, nu-i asa?
Ai operat cam doua desconsiderari in mesajul asta.
Prima: cele care cred diferit despre iertare cu siguranta nu au iertat vreodata si vorbesc doar din carti.
A doua: cartile sunt scrise de oameni care habar nu au nici ei cum e realitatea, or fi citit si ei alte carti...
Numai bine iti doresc si iarta-ne ca nu suntem de acord cu tine
a_alinta spune:
numai bine si eu va doresc! nu a fost vorba sa fiti de acord cu mine, a fost doar un schimb de idei, foarte diferite , e adevarat.
p.s. nu am inteles "atacul" meu dar nu trebuie sa imi explici, e adevarat ca gandim foarte diferit asa ca ma retrag.
buflea spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui inbox
Privind asa lucrurile, reusesti sa ierti, sa depasesti problema si sa mergi mai departe, ca voba aia "iadul este pavat cu intentii bune", clar, fiecare are o justificare a faptelor si crede ca intr-un anumit moment a facut cel mai bun lucru care putea fi facut...Si, tu intelegand situatia si iertand, te poti simti mai bine, sau considera mai bun ( mai capabil ma refer aici), pentru simplu motiv ca ai reusit sa intelegi ce celalalt nu a reusit. Si bunatatea si valorea ne sunt date de intelegere... Cand nu mai privesti problema ca pe ceva personal, ca are cineva ceva cu tine sau ca nu poate trai ca te stie pe tine intr-un fel sau altu, sau ca idealul cuiva in viata este sa iti faca tie rau ... eu plec de la premisa ca nu are nimeni nimic cu mine, fiecare are o lupta cu el insusi, pe care o proiecteaza in exterior, asa ca incerc sa nu fiu exteriorul acelei persoane daca nu-mi convine :)... |
Nu ... chiar daca inteleg de unde poate aparea un conflict, nu pot ierta comportamemtul agresiv de conflict. Tocmai pentru ca un conflict poate proveni dintr-o interpretare gresita e evenimentelor ... eu am in viata si chiar si aici pe forum persoane care m-au agresat fara sa ma lase sa-mi expun si eu punctul de vedere, convinse fiind ca eu gresesc si ele au dreptate ... si pe care nu le iert - le ignor. Cine nu e in stare sa inteleaga si un alt punct de vedere, nu merita iertarea mea.
Si asta nu-mi micsoreaza cu nimic valoarea.
inbox spune:
Buflea, eu m-am gandit la alt aspect, m-am gandit la un moment dat ca la altceva ai vrut sa te referi. Am inteles acum !
Lumea mea
buflea spune:
Acum realizez ca e posibil sa definim iertarea diferit.
Pentru mine nu exista "am iertat" da rnu mai vreau sa am de a face cu persoana respectiva ...asta nu e iertare.
"Iertare" este cand dupa o trauma, poti sa reiei relatiile cu persoana respectiva, de acolo de unde s-au intrerupt ...
De aceea eu spun ca am persoane pe care nu le-am iertat - adica nu imi mai vine sa am vreo tangenta cu ele pe nici un fel de nivel ...si daca ne ciocnim accidental, tot ce pot sa fac este sa dau din cap si sa trec mai departe ... aproape ca si datul ala din cap mi se pare un gest greu de facut.
michelle-usa spune:
citat din mesajul lui buflea Eu nu cred ca exista cineva care face rau fara motiv ... fiecare are o explicatie pentru o actiune defavorabila altcuiva ...fie o interpretare gresita, fie o neintelegere a situatiei ... |
asa credeam si eu , cu multi ani in urma. dar experientele vietii mi-au dovedit contrariul.
sunt persoane care fac rau cu vointza, ranesc pe altii fara motiv...
si nu e vorba de confuzie , de neintelegere a situatiei...de nimic decat pur si simplu dorintza de a face rau, de a rani pe altcineva.
chiar daca li se ofera zilnic sansa de a se indrepta, de a-si indrepta greseala nu o fac din orgoliu...si alte motive care un om normal nu le poate justifica(eu cel putin, nu le-am gasit).
acum nu pot sa zic decat: sa ne fereasca Dumnezeu sa intilnim aceste persoane.
michelle
michelle-usa spune:
citat din mesajul lui allinta
Corect. As mai adauga : Nu poti ierta atunci cand esti ranit intentionat si in mod repetat. allinta A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect. Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni. |
poti dar ia muuult... timp.
michelle
michelle-usa spune:
citat din mesajul lui buflea Acum realizez ca e posibil sa definim iertarea diferit. Pentru mine nu exista "am iertat" da rnu mai vreau sa am de a face cu persoana respectiva ...asta nu e iertare. "Iertare" este cand dupa o trauma, poti sa reiei relatiile cu persoana respectiva, de acolo de unde s-au intrerupt ... De aceea eu spun ca am persoane pe care nu le-am iertat - adica nu imi mai vine sa am vreo tangenta cu ele pe nici un fel de nivel ...si daca ne ciocnim accidental, tot ce pot sa fac este sa dau din cap si sa trec mai departe ... aproape ca si datul ala din cap mi se pare un gest greu de facut. |
in unele cazuri chiar daca ierti persoana, esti nevoit sa pastrezi distantza.
michelle
buflea spune:
citat din mesajul lui michelle-usa
asa credeam si eu , cu multi ani in urma. dar experientele vietii mi-au dovedit contrariul. sunt persoane care fac rau cu vointza, ranesc pe altii fara motiv... si nu e vorba de confuzie , de neintelegere a situatiei...de nimic decat pur si simplu dorintza de a face rau, de a rani pe altcineva. |
Hmmm ... nu ma convingi. NU exista oameni rai, nu exista nici o ratiune pentru a fi rau in mod gratuit. Asa cum nu exista oameni buni ... dar putem face rau sau bine in functie de niste factori externi si a perceptiei / interpretarii unei situatii la un moment dat. Comportamentul uman este un mix de senzatii, interpretari si reactii la factori externi ...
Stiu ca n-o sa ajungem la consens pentru ca avem referinte diferite - referinta ta este religia, a mea sunt faptele concrete. E ok, eu inteleg perceptia ta, nu sunt de acord cu ea, dar o inteleg si pentru asta incerc sa fiu "buna" cu tine, adica sa nu te ranesc ... banuiesc ca si tu faci acelasi lucru. De aceea reusim sa nu fim "rele" una cu alta desi e clar ca avem mentalitati complet diferite.