@ construit CASA ! (14)
Raspunsuri - Pagina 20
Rufus spune:
Claudia, trebuie sa existe un proiect.
Fundatia se dimensioneaza nu numai dupa greutatea constructiei, dar si dupa natura terenului de fundare. La fel si dimensiunile structurii de rezistenta...astea ies din calcule.
Mie nu-mi place sa lucrez fara proiect. De altfel, iti trebuie si pentru autorizare.
Daca totusi (prin absurd...) nu vei lucra dupa un proiect, toarna o fundatie continua de min. 30 de cm si min 60 cm adancime (desi eu as merge si mai jos, ca la 90 de cm e adancimea de inghet...). Fixeaza cota "0" mai sus decat nivelul stratului vegetal existent in curte si cota asta sa fie cota superioara a placii pe care o torni peste fundatie. Sub placa asta, izolatie: pamant compactat, pietris sort mare (fara amestec cu nisip, apa urca pe nisip), polistiren extrudat de min 5 cm, folie, armatura (poate fi si plasa sudata, un strat, de 8mm cu occhiuri de 10, pe "purici"), grosimea placii 10 cm. Cota 0 mai sus inseamna ca nu-ti va intra apa in casa si poate fi cat de sus vrei tu.
Placa se va sprijini pe fundatia existenta si va fi marginita de grinzi de b.a. din care vor iesi (fiind inglobate) mustati din fier-beton (min.6) cu care se leaga elementele de rezistenta din lemn care calca pe placa.
Peretii exteriori vor fi de tip sandwich...si aici ideile sunt cu duiumul. De exemplu: exterior: OSB, polistiren expandat (de exterior, clasa A sau B de ignifugare, 10 cm grosime), fibra, decorativa. Interior: gipscarton, finisaje obisnuite. La mijloc, vata minerala. Peretii interiori pot fi din gipscarton cu profile metalice specifice, la mijloc vata minerala. Exista gipscarton ignifug, daca lucram cu lemn, sa ne gandim si la ce-i mai rau.
Pluta? Foarte bun izolator fonic...termic mai putin, iar la pret...jale mare. L-am folosit doar pentru izolatie fonica, intotdeauna din cauza banilor. Polistirenul nu e grozav de ecologic insa da rezultate si e mai "prietenos".
Musai buiandrugi usi-ferestre. Se gasesc si prefabricati.
Iti recomand un pic de pod. Fara placa de beton peste parter, doar dulapi peste structura de rezistenta, izolatie (din polistiren, vata, pluta) si dusumea. Acoperisul trebuie sa fie usor, invelitoare din "tigla" metalica, tabla zincata. Tiglele din ceramica, beton sau metal sunt grele pentru structura de lemn. Nu cade casa, dar "lucreaza" mai mult decat ar trebui. Prin pod, intre capriori, iar izolatie zdravana (min. 10 cm).
Toata structura de lemn (inclusiv acoperis) trebuie ignifugata+solutie anti insecte.
Pe exterior, fundatia se protejeaza cu membrana bituminoasa+polistiren extrudat, 2-3 cm lipit de beton (coboara in pamant macar 50 cm). Membrana se ridica pana la placa, primul strat de lemn nu sta direct pe beton, ci pe aceasta membrana.
Asta-i inceputul
Rufus, Tora si iadele
claudia_a spune:
Rufus, multumesc frumos; foarte multe detalii; incepem sa studiem.
Cred ca fundatia o vom face inaintea proiectului; sa vedem!
Multumesc
Vivela spune:
noi am construit casa pe structura de lemn, intr-o zona unde utilitatile sunt la vreo 200 de m de casa. sa tragem curent pana aici insemna o cheltuiala imposibila (pt noi, momentan), asa ca mai bine de 1 an am trait fara curent din retea. si nu a fost nici imposibil, nici extrem de scump. cu panouri fotovoltaice pt curent, cu panouri solare pt apa calda. curentul - stocat in baterii.
economie maxima la folosirea energiei, becuri economice, aparatura electrocasnica cu consum redus, apa folosita cu zgarcenie(pt ca pompa de apa e un consumator important)
la inceput a fost putin dificil sa ne adaptam, usor frustrant. dar in timp ne-am "educat" si acum, desi ne-am legat la retea, pastram aproape acelasi consum redus. ne-a intrat cumva in sange sa ne comportam "economic".
incalzirea iarna (si iarna trecuta a fost iarna, nu gluma!) am facut-o cu semineu cu lemne/brichete. dar un semineu urias, nu ca cele din supermarketuri. incalzim cu el o suprafata de app. 100mp si stam in tricou iarna, focul facut de 2 ori pe zi, o data seara, o data dimineata (ca eu stau acasa permanent, cu copiii, inca micuti).
de departe casa pe structura de lemn s-a dovedit pt noi prima alegere, e cald iarna si vara e racoare, in plus se simte altfel atunci cand stai aici, parca poti respira.
acum, avand o arecare experienta in lucrul cu lemnul (sotul, nu eu :D ) , am conceput o casa pe structura de lemn, ca module de 2,5mx5 m, care pot fi combinate intre ele, de la o suprafata de 50mp pana la...oricat. modulele pot fi transportate oriunde, pe varf de munte sau ...oriunde. am vazut modulele ridicate cu macaraua si ...stau tzepene, deci un seism nici nu s-ar simti.
daca vi se pare interesant, puteti arunca un ochi aici.
angelique73 spune:
Buna!
As vrea sa stiu cat mai costa mp de constructie la rosu (numai manopera). Ma gandesc la o casuta parter + mansarda de maxim 150 mp. Multumesc!
carmencat spune:
Citat: |
citat din mesajul lui claudia_a Rufus, multumesc frumos; foarte multe detalii; incepem sa studiem. Cred ca fundatia o vom face inaintea proiectului; sa vedem! Multumesc Zambeste, iubeste, iarta! |
De ce nu va hotarati voi mai intai la cum vreti sa arate casa?
Fundatia este parte din casa.
O casa este un tot unitar si se judeca impreuna.
Grinzile de fundare urmaresc dispozitia peretilor. Am inteles ca e de lemn si deci destul de usoara, dar chiar si asa.
In fundatia aia se lasa si niste goluri tehnologice pentru utilitati.
Totusi, este o casa.
Ceea ce spui tu acuma suna ceva de genul imi cumpar bucata de material inainte de a stabili ce rochie vreau. Si te trezesti ca bucata de material nu se potriveste dupa aia cu rochia de o vrei.
Fundatia nu e asa o chestie simpla, arunci acolo niste beton, o mana de fiare si aia e fundatia. Asa cum spunea si Rufus, ar trebui sa tineti cont de adancimea de inghet in zona in care sunteti. Pe de alta parte ar trebui sa tineti cont si de compozitia solului si de panza freatica si de multe.
Eu zic sa nu va grabiti si sa faceti lucrurile cu rabdare si in ordinea lor fireasca.
Rozi spune:
Citat: |
citat din mesajul lui carmencat Asa cum spunea si Rufus, ar trebui sa tineti cont de adancimea de inghet in zona in care sunteti. Pe de alta parte ar trebui sa tineti cont si de compozitia solului si de panza freatica si de multe. |
De unde putem afla toate astea?
Si inca o intrebare: un proiect facut pentru casa pe structura de lemn se poate modifica sa fie pe structura metalica sau trebuie facut alt proiect?
PS Am incercat sa "cuprind" tot ce-ati scris voi pe-aici, dar e muuuult Vreau insa sa va multumesc pentru rabdarea cu care se impartasesc experientele si cunostintele
carmencat spune:
Pai in principiu facultatea dureaza 5 ani, dupa aia munca propriuzisa, experienta... Eu sunt inginer constructor am facut si proiectare si executie si tehnic de diverse tipuri de constructii vreme de vreo 18 ani asa si tot nu pot sa spun ca le stiu pe toate.
Cum sa iti spun ca sa intelegi? O casa nu se face dupa ureche si dintr-o vorba adunata din stanga, una din dreapta. O casa e o treaba serioasa care necesita o proiectare serioasa in primul rand.
Un proiect nu inseamna numai impartirea camerelor, nu inseamna numai aspectul. Un proiect inseamna calcule de rezistenta. Casa aia trebuie sa iti stea in picioare, sa nu cada pe tine la un eventual vant mai puternic, la un eventual cutremur. Casa aia sta pe o fundatie. Pe fundatia aia se descarca eforturile provenite din structura de rezistenta. Nu se face oricum, are si ea o logica si o socoteala. La randul ei fundatia aia sta pe pamant. Pamantul la randul lui este de diferite tipuri. Unele pamanturi, de exemplu, sunt sensibile la apa, isi modifica mult volumul in prezenta apei si influenteaza in anume fel. Alte pamanturi sunt extrem de nisipoase si nu se poate funda pe ele, ca esti ca barca pe valuri. De aceea trebuie sa fie cineva care sa stie, sa recunoasca tipul de pamant, acesta fiind un pas in dimensionarea fundatiei. Uneori trebuie sa sapi pana ajungi la teren bun de fundare, alteori terenul este bun dar esti conditionat de adancimea de inghet. Iarasi, functie de tipul de constructie si de dimensiunile ei se fac niste calcule.
La ce intrebi tu eu inteleg asa, ca ai o idee de cum vrei sa arate casa din punct de vedere al arhitecturii, al impartirii spatiului si vrei sa stii daca se poate realiza din lemn sau metal. Da, fireste, de realizat se poate pe acel model, dar proiectele sunt diferite, unul este calculul de lemn, prinderile la lemn, altul la metal. Sunt materiale complet diferite cu rezistente si comportari diferite.
Cred ca cel mai bine este sa discuti cu un arhitect sa se ocupe. El va lua legatura si cu inginerul de rezistenta care va face si calculele de rezistenta.
Nu costa atat de mult incat sa nu merite investitia, mai ales ca este casa in care veti sta tu si familia ta o viata. Poate chiar va folosi mai multor generatii, de ce nu.
Rozi spune:
Situatia mea este diferita, eu am deja un proiect, facut de firma de specialitate, l-am platit cu sudoarea fruntii , facut special pt mine.
Este insa pe structura de lemn si, intre timp, am auzit ca ar fi mai bine pe structura metalica. Este adevarat? De aceea ma gandeam daca se poate folosi (de catre un arhitect!) proiectul pe care il am sau trebuie facut de la capat (pe alti bani, desigur).
Ce parere aveti?
Rozi spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Rufus Iti recomand un pic de pod. Fara placa de beton peste parter, doar dulapi peste structura de rezistenta, izolatie (din polistiren, vata, pluta) si dusumea. |
Spune-mi, te rog, in aceasta configuratie se va putea "calca" in pod? Pot depozita acolo lucruri? Sau se poate rupe si pic in casa?
Tu recomanzi pod doar ca izolatie, nu?
Ulterior, daca se va dori, se va putea construi o mansarda micuta in pod?
inbox spune:
Noi avem podul doar izolat ( nu suficient, speram ca vara asta sa-l terminam). Este asa: rigips vata de sticla de 5 cm intre capriorii de lemn- care sunt de 10/10 cm , unii sunt mai grosi, cred ca sunt de 15( cred ca asa le zice), vrem sa mai punem un rand de vata de sticla si apoi sa pardosim cu lemn...dupa ce terminam, pdul va fi perfect pentru depozitat, si de ce nu locuibil ( fi-mea viseaza sa le fac acolo camera de joaca, cu saltea si jucarii- mie imi place ideea). Acum daca urc in pod, trebuie sa am grija sa merg pe grinzi) Mai avem un rand de polistiren de 10 cm prins direct pe lemnul de la acoperis ( adica partea din exterior este din polistiren, lemn, izolatie anticondens si tabla, deci nu se vede tabla sau lemnul, e protejat putin de frig/caldura). Nu am prevazut un geam de aerisire ( deh, prima constructie, am omis multe, din nestiinta si economie), speram sa rezolvam si asta.
Sfat, sa prevezi un cos ( poate vreodata puneti o soba, un semineu pentru caldura) si geam la pod...se pot face si dupa, dar deranjul si costurile sunt mai mari.