Disciplina Religie cls I

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Nimic nu este obligatoriu din acest punct de vedere, sa incepem cu aceasta premiza. Acest "trebuie" utilizat de tine presupune obligativitate.

Eu am stat si am analizat comparativ. Asa cum am spus am o balanta in fata. Intr-o parte pun avantaje in cealalta dezavantaje.
Citind ce a scris un parinte vis a vis de problema de mai sus am pus in balanta cele enumerate de acest parinte. Si gandind din aceasta perspectiva comparativa am ajuns la o observatie conform careia problema ridicata nu exista in realitate. Mai mult decat atat pe baza acelorasi relatari in esenta puand decizia care a fost luata, in realitate copilul merge cu placere la ora de religie, profesorul de religie este Ok, informatiile primite sunt "digerabile" nu exista nici un dezavantaj concret, exista insa avantaje concrete, "exceptie" tema de casa care este "fentata" ca si o consecinta directa a acestei decizii.
Si atunci la rece ma gandesc simplu: care sunt avantajele si care dezavantajele unei astfel de decizii in acest caz?

Sunt explicit in ceea ce am spus?

www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns psichoMom spune:

Da, Sorana! Iti dau dreptate. Si eu cred ca religia este ceva despre care trebuie sa afli doar daca te atrage, nu pentru ca esti constrans de note. Mi se pare mai mult decat aberant sa notezi asa ceva.
Cum facem? Dam insuficient unui copil care nu a invatat o rugaciune pentru ca pur si simplu provine dintr-o familie atee sau de convingeri religioase diferite? Ne intoarcem la sistemul de invatamnt de pe vremea copilariei lui Creanga cand daca nu invatai religie se chema ca nu stii carte???

Exact asta ii place si lui Matei la religie: le pune filmultete cu pilde din biblie, le povesteste tot felul de chestii, dar daca vine vorba de invatat pe dinafara ca papagalul, nu il intereseaza si nici eu nu insist. Din fericire au o profesoara care intelege.

Singura chestie pe care am insistat sa o invete a fost Tatal Nostru. Mi s-a parut mie de bun simt, ca daca tot este crestin ortodox sa stie rugaciunea de baza. Nu sunt sigura ca o mai stie acum

Mergi la inceput

"Singura chestie pe care am insistat sa o invete a fost Tatal Nostru. Mi s-a parut mie de bun simt, "

Sa inteleg ca l-ai obligat din bun simt? Este o micuta contradictie, nu? Daca ai convingerea de ce sa obligi? Ar trebui sa vina de la sine, nu? Oricum ar fi acest "de la sine".

www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Sorana, multumesc de raspuns, e perfect adevarat.
Eu sunt atee poate cu o nuanta agnostica dar nu e cazul sa discutam aici convingerile mele religioase. Totusi nu vreau sa rup copilul total de ce e in jur. Eu nu am primit educatie religioasa. Nici macar strabunica nu credea, nu suntem botezati...nu am fost dusa la biserica si nici nu mi s-a dat vre-o Biblie la indemana. Dupa revolutie am citit dar n-am crezut.
Bun, revenind acum la copii, ei poate vor dori sa creada si nu mi se pare corect sa nu cunoasca cat de cat "cu ce se mamanca". Eu le povestesc despre toate religiile, incerc sa ii invat echidistanti, cunosc despre BigBang dar si despre facerea lumii. In momentul asta ei cred mai mult in "cub" (Transformers) dar e alegerea lor. Deoarece profesorul este un om placut de copii, nu ii face sa viseze urat noaptea si deocamdata, la clasele mici povesteste doar de vietile sfintilor - adica mai mult istorie nuantata - nu ma deranjeaza sa participe. Intamplator Tatal nostru l-a auzit la gradinita, l-a perceput ca pe o poezie si pt ca are o memorie f buna l-a retinut.
Pentru balanta lui Marius pun pe talgerul avantajelor pe langa scapatul de teme si cunoasterea (in acest moment afla despre vietile sfintilor=chestie de cultura). Pe cel al dezavantajelor este indoctrinarea si sper ca explicatiile suplimentare, educatia de acasa sa nu faca balanta sa se incline in aceasta parte.
Daca parintii sunt ortodoxi nu cred ca exista nici macar acest risc. Vad doar avantajul ca daca e ceva n-ok in prezentarile profesorului sa poata reactiona mai usor. Din cate stiu, Sorana a avut ceva probleme si cred ca va lumineaza mai bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns catrinik spune:

Eu ma intreb de ce e nevoie totusi sa studieze religia asta timp de 12 ani???
Pai eu zic ca inveti ceva sau esti indoctrinat in atitia ani.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns psichoMom spune:

Citat:
citat din mesajul lui marius

"Singura chestie pe care am insistat sa o invete a fost Tatal Nostru. Mi s-a parut mie de bun simt, "

Sa inteleg ca l-ai obligat din bun simt? Este o micuta contradictie, nu? Daca ai convingerea de ce sa obligi? Ar trebui sa vina de la sine, nu? Oricum ar fi acest "de la sine".

Marius, zau ca nu intelg scopul ironiei tale.

Eu nu am folosit cuvantul obligat. Am spus doar ca am insistat, a fost ceva ce mi-am dorit odata ce el a aratat interes fata de subiect. Daca observam ca este ceva ce chiar nu isi doreste, clar nu as fi mers pana la obligare.
Vorba anyei, el oricum l-a luat ca pe o poezie si tot ca pe o poezie oarecare, l-a si uitat deja :) Facea parte din materia de clasa I. E mult de atunci

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Ai dreptate marius cu "trebuie". adica mai lipsea un "daca" (trebuie - daca ... , ca daca nu, atunci nu trebuie ).

Cu religia - eu ca Anya - parinti atei, bunici atei . Eu am "investigat" problema in jurul varstei de 20 de ani. Am citit, m-am interesat, m-am dus si la slujbe . Pana la 30 de ani m-am lamurit - eu nu pot sa cred .
Mie mi se pare ca oricine are momentul lui in care se intreaba si cauta si apoi decide cumva in functie de propria persoana. Doar ca momentul ala nu cred ca e la 6-7 ani ci mai tarziu, o data cu maturizarea. Evident ca interes exista si la 6-7 ani, am avut cu fi-mea nenumarate discutii pe tema, pe baza intrebarilor puse de ea. Daca vreti sa stiti acum fi-mea crede in reincarnare (nu stiu cat o s-o tina, daca e o faza sau nu).

Dar ce zic eu e destul de off topic.

On-topic: Da, am avut ceva probleme in cls I, copilul era retras de la religie, dar intentia era sa participe la ora. Un prof ciudat (de religie) s-a luat de ea drept care copilul a refuzat categoric sa mai intre in clasa la ora respectiva. Asta e, alegerea lui, nu o vrea, atunci nu vine . Intre timp proful s-a schimbat, dar fi-mea a ramas cu ideea "mai bine nu".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Si pentru ca nu ti-am raspuns Marius: tie probabil ca iti da cu plus pentru ca probabil voi sunteti credinciosi. Mie imi da cu minus pentru ca noi suntem atei. Mai clar: notele conteaza (la portofoliu, dupa cum bine stii). Noi mai spunem pe acasa diverse (ge n-a inviat nimeni, nu exista rai, etc). N-am vrut sa ma trezesc cu vreu 2 la religie ca si-a exprimat fi-mea parerea (sau ceva ce a auzit pe la noi) .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anka74 spune:

Citat:
citat din mesajul lui catrinik

Eu ma intreb de ce e nevoie totusi sa studieze religia asta timp de 12 ani???
Pai eu zic ca inveti ceva sau esti indoctrinat in atitia ani.

Dupa 12 ani de religie ar trebui sa iasa din liceu cu calificare de dascal...daca nu chiar de preot...12 ani, oare ce programa o avea religia asta, dese intinde pe 12 ani?
Eu zic ca era ok un an in clasele 1-4, nu chiar in clasa intai, ceva mai incolo, si inca un an la liceu, de istorie a religiilor.

Mergi la inceput

Nu prea inteleg de ce am discuta despre mine sau despre tine cat despre ideea in sine.
Am fost destul de explicit(sper) atunci cand am raspuns. Eu de felul meu sunt mai analitic. Asa mi-e felul de a fi. De aceea sunt atent la ideea in sine si la cine ce spune despre idee. Uneori vad contradictii in modul de abordare a unei idei. Alteori constat idei nefundamentate. Ambele le-am regasit aici. Si intotdeauna atunci cand eu iau o decizie imi place sa fie argumentata. Am luat aceasta decizie pentru ca.... iar acest pentru ca trebuie sa fie logic.
Desigur este vorba despre mine.
Daca am fost ironic imi cer scuze, insa uneori devin ironic in anumite circumstante.
Cat despre religie ca si disciplina, este clar exista, este clarse afla in programa, este clar este optionala, si este tot destul de clar ca din nefericire parintii dicteaza "folosul" sau "nefolosul" accesului la aceasta informatie in ultima instanta fara a avea de cele mai multe ori argumente cat de cat salutare pro sau contra in egala masura.
Si ca sa lamurim si pozitia mea vis a vis de acest obiect din programa - consider ca daca cel care se afla in fata isi cunoaste meseria si o face cu altruism si consideratie fata de om cei din fata lui ar trebui sa aiba doar de castigat cel putin pentru cultura lor generala.
In egala masura este un obiect de predat in scoala - mi se pare mult exagerata calificare "obiect de studiu" - nu ca nu ar putea sa fie ci mai degraba ca nu are nici cine nici pentru cine. Daca ar fi asa, ar avea pe drept cuvant calificativul "act de cultura".

Mergi la inceput