Disciplina Religie cls I
Spuneti-mi si mie va rog ce se face la religie in cls I?
Este sau nu optionala?
M-am uitat pe MECTS la programa si mi s-a ridicat parul in cap. Nu ma intelegeti gresit, nu sunt atee, dar nici n-as vrea sa invete copilul "incantatii despre boala, dezamagire si altele" sau sa cunoasca obiectele de cult. Astea se invata sau nu in familie. Inteleg sa faca istoria religiilor, povestiri din biblie, pentru cultura generala, dar nu tampeniile pe care le-am vazut in programa.
Si unde mai pui ca din cls 5 am inteles ca se pun note care conteaza la media finala pt inscrierea la liceu...
Raspunsuri
Fomalhauti spune:
Religia este optionala. Faci o cerere, o depui la secretariat si gata. Teoretic. Adica, daca religia este prima ora, copilul nu merge, daca e ultima ora il poti lua acasa. Problema este (si s-a tot discutat aici) ce se intampla atunci cand religia este in mijlocul programului.
Nici in clasele V-VIII religia nu este obligatorie.
In liceu se face istoria religiilor si este obligatorie. (Desi fiul meu care a facut liceul la Tonitza nu a facut religie, adica ne-a cerut in fiecare an scutire - nu am inteles nimic.)
Ce se face la religie? Depinde de profesor. Sunt unii care spun copiilor ca vor ajunge in iad daca nu se roaga in fiecare zi si altii care...sunt normali. Adica spun povesti "de sezon" - despre Craciun, Paste, cate un sfant, le dau de colorat poze cu scene din Biblie (asta la clasa I).
Ceea ce am tot repetat aici, pe forum: copiii, nici macar cei mici, nu se lasa indoctrinati atat de usor, de fapt nu se lasa indoctrinati deloc.
mamavlad spune:
Nu mai inteleg nimic... pai daca-i optionala care-i problema mamicilor care se plang si sunt f nemultumite de indoctrinare, note, etc. Simplu era sa dea o declaratie si gata! Scapau de belea.
Problema e a lor ce face copilul meu la mijlocul programului, nu a mea. N-au decat sa puna religia prima sau ultima ora, sau sa faca o limba straina in loc, ca si asa nu fac niciuna in cls I la stat!
Copii pot fi uneori f sensibili la povesti cu teme religioase, depinde cum le sunt relatate sau cum le percep. Fiul meu e f sensibil la subiect dupa ce-a pierdut-o pe bunica, am trecut prin multe nopti nedormite cu plansete, discutii despre ingerasi, Doamne-Doamne, moarte si altele. E un subiect f sensibil pe care nu vreau sa-l acutizez!
J G spune:
Pai sa zicem ca fiica-mea nu participa la religie, dar in pauza o sa afle de la copii ca se merge in iad pentru te miri ce.
Poate colegii vor lua in serios indemnul de a arata dezaprobarea pentru comportamentele necrestine.
Toate comportamentele noastre sunt necrestine, pentru ca suntem atei.
In plus, o sa vezi in fapt ca "treaba lor sa asigure copilului ceva de facut in timpul orei de religie" se poate traduce prin "copilul sta pe hol nesupravegheat in timpul orei de religie".
szivarvany spune:
la noi se coloreaza :-) asa e manualul. si se iau FB-uri :-)
am avut si eu o mare problema, insa fie`mea a spus ca ea vrea la religie cu toata clasa, ea nu e nici macar ortodoxa. insa m-am interesat si doamna e fff ok si nu preda balarii. oricum sunt o clasa mai cu simt al umorului sa ma exprim frumos :D asa ca doamna e mai atenta la ordine decat la lectie, cred :-) cel putin parintii care merg dupa copii, fiind ultima ora in ziua respectiva, spun ca doamna iese tare obosita :-)
_
Copiii crescuti in familii monoparentale sunt la fel de iubiti, ingrijiti si educati, empatici,
inteligenti, isteti, destepti, stralucitori, fantastici si bine-nteles superbi ca restul copiilor de pe Terra
obtinuti natural sau prin FIV sau adoptati, nascuti natural sau prin operatie de cezariana,
botezati sau nu, hraniti cu LM sau LP.
fran spune:
Si eu imi pun aceleasi probleme ca si tine.
Si fetita mea si-a pierdut bunica ( cu care locuiam in aceiasi casa) la o zi dupa ce a implinit 5 ani. Bunica ii promisese ca vine de la spital de ziua ei, dar nu s-a mai putut tine de cuvant...
Si pentru noi e un subiect foarte delicat si am ajuns foarte greu la un echilibru relativ...Inca plange cand vede alti copii cu bunicile...
E usor de retras copilul de la religie, treaba e ca s-ar putea simti diferita fata de ceilalti copii- sau ceilalti copii ar incepe sa puna intrebari...Iar problema orelor de religie care nu sunt prima sau ultima...e si treaba scolii, dar de multe ori si a parintilor. De ex daca mie scoala imi ofera sa las copilul la o clasa paralela nu stiu cat imi convine...cum ziceam copilul s-ar simti diferit de colegii ei. Stiu ca sunt copii care stau la ora de religie dar nu primesc note- nici asta nu stiu cat e de ok...
Eu am luat manualul de clasa 1. Nu stiu daca sunt mai multe variante. Asta pe care il am eu e o porcarie. E ala cu copilul pe care il calca o masina ca nu a fost cuminte. Dar am inteles ca sunt profesori care nu au treaba cu manualul si lectiile sunt chiar ok.
Eu ma intreb daca o pot lasa cateva saptamani la religiile pana ne lamurim cum sta treaba cu profesorul/profesoara care le va preda. Si daca o retrag intr-un an, anul urmator ar putea fi re-inscrisa? ( in ideea ca se schimba profesorii si vine cineva ok)
anya spune:
Copilul meu a fost retras de la religie cu cerere la secretariat. Cand a avut ora "la mijloc" invatatoarea s-a oferit sa-l ia la cancelarie dar el a preferat sa stea in clasa si sa faca temele primite la orele de mai devreme. Cand a fost ultima ora uneori il luam, alteori a vrut sa ramana...ideea e ca nu face teme religioase: nu coloram biserici si nici nu invatam rugaciuni sau alte minuni. Hotararea am luat-o dupa ce am vazut ce contine manualul de religie de clasa 1.
mamavlad spune:
Anya, sunt de acord cu tine, dar si Fran are dreptate. Daca al meu va fi singurul copil care nu va face ora? Nu se va simti aiurea? Nu va pune intrebari- eu de ce nu? La voi a mai fost cineva care sa refuze? Sa nu dam din una in alta.
eimotto spune:
Normal ca va pune intrebari. Dar normal mi se pare ca sa ii explici dinainte de ce nu sau de ce da ... ca in orice situatie in care "alegi" pentru copilul tau.
anya spune:
Si al meu e singurul copil din clasa care e retras. Uneori sta la ora, alteori vrea acasa. E alegerea lui si i-o respect. I-am spus motivele pt care am facut aceasta alegere si l-am rugat sa fie respectuos cu colegii lui la ora, sa respecte profesorul si sa nu deranjeze ora atunci cand sta. Invatatoarea i-a dat o hartie pe care sa o arate la poarta cand pleaca mai devreme ca sa nu se ia portarul de el ca chiuleste . Pana acum nu am auzit sa-i fi zis cineva ceva (atata le trebuie, ca fac show ).
sorana spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mamavlad Anya, sunt de acord cu tine, dar si Fran are dreptate. Daca al meu va fi singurul copil care nu va face ora? Nu se va simti aiurea? Nu va pune intrebari- eu de ce nu? La voi a mai fost cineva care sa refuze? Sa nu dam din una in alta. |
Normal ca va pune intrebari. Eu am lasat-o initial sa stea la ora, ulterior n-a mai vrut ea, nu i-a placut.
In primii 2 ani a fost singura care nu a facut religia, acum sunt 3.
De principiu sunt invidiati (nu au teme, nu sunt ascultati, au scapat de o materie).
Din cei 3 care nu fac religie numai noi suntem atei, celelalte 2 familii sunt credincioase (nu habotnice).
Daca e prima sau ultima ora e clar, daca e la mijloc ai nostri se duc la o alta ora, la o clasa paralela. Ar fi o problema daca ar fi foarte multi, presupun ca atunci le-ar oferi scoala o alternativa, fiind putini e ok asa.
Fran - retragerea (sau facutul religiei) se face pe an scolar. Nu poti sa o retragi dupa ce a inceput scoala, nici nu poti sa o re-inscrii dupa ce a inceput scoala. In ambele cazuri decizia o iei la inceputul anului scolar, pentru tot anul. Mie mi se pare firesc asa, profesorul trebuie sa le puna note si absente, trebuie sa le incheie media.
Dar daca te referi la "un an da si altul ba" atunci da, poti oricand sa faci sau sa nu faci si iar sa faci si tot asa :D.
Colegii fiica-mii au avut 4 profesori in 2 ani jumatate, sa iei decizia numai in functie de profesor (daca nu e titular) poate fi ciudat, ca se schimba des profesorii iar nu nu te poti suci pe parcursul anului scolar.