Sampanie pt. copii din coaja de citrice

Sampanie pt. copii din coaja de citrice | Autor: ML

Link direct la acest mesaj

Imi povestea cineva ca bunica ii facea in copilarie o bautura acidulata din coji de portocale, lamai, mandarine. Le tinea mult timp intr-un borcan, atat isi aminteste :).

M-a rugat sa intreb plus ca vreau si eu pentru copiii mei, daca stiti reteta

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

probabil era vorba despre o bautura similara socatei (din flori de soc). teoretic ai nevoie de miere sau zahar si drojdie, poate te inspiri in privinta cantitatilor din reteta de socata si incerci sa faci o cantitate mica pentru inceput, sa vezi ce iese.

insa eu as fi reticenta in privinta citricelor "din ziua de astazi" : livezile sunt stropite cu fel de fel de insecticide, iar daca citricele sunt din import, coaja lor poate fi data cu ceara, pentru a le proteja de deshidratare pana ajung la cumparator. asa ca pot exista destule substante daunatoare pe/in coaja citricelor si nu stiu daca o spalare amanuntita e suficienta.

cand a fost subiectul cu epidemia de e-coli si castravetii din spania, parca povestea cineva care a lucrat in domeniu ca pe portocale (parca?) se pulveriza o solutie diluata de detergent pentru vase fairy, pentru a le proteja de daunatori in timpul transportului. nu sunt sigura totusi daca era vorba despre portocale.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

da, se facea si la noi, dar nu erau coji, erau jumatati de citrice, stoarse, puse in borcane mari, cu zahar si cu sucul lor, plus... nu mai stiu ce. intreb

R

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Corina, stiu, aduc la magazin si organice/biologice (portocale, lamai, grapefruit). Imi inchipui ca sunt "safe", inclusiv coaja.

Te rog, Roxana, cand ai timp, te astept cu raspunsul; se prea poate sa fie cum spui tu, cu jumatati.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Roxana, saptamanal cand fac "piata" si vad portocalele ma gandesc la limonada si la tine . Am cautat zilele trecute pe Net mai cu atentie si am dat peste cateva retete de limonada. Vad acolo si unele care s-ar putea sa aduca cu "sampania" rudei mele. Aici este linkul:

http://interferente.ro/Limonada.html

Si aici cateva retete copiate; iti par cunoscute?:


Limonada - Citronada

Ingrediente:

1 borcan de 8(10) litri
800 (1000) gr zahar
4-5 lamai mari
50-100 gr stafide
10 gr drojdie obisnuita (nu uscata)
8 litri apa

Mod de preparare
Se pun in borcan zaharul si 2 litri de apa. Se amesteca pentru dizolvare.
Se freaca drojdia cu 1/2 ceasca apa si se toarna peste apa cu zaharul.
Se spala bine lamaile, se taie in jumatate si se pun in borcan.
Se adauga stafidele, se completeaza cu apa (cca 8 litri) si se amesteca. Se acopera borcanul cu o farfurioara si se pune la caldura. A doua zi se scot lamaile, se storc foarte bine in borcan folosind o furculita cu care se razuie bine pulpa, iar coaja se pune din nou la macerat in borcan. Se amesteca din cand in cand. De regula, ziua urmatoare - dupa cca 48 ore de la umplerea borcanului - este gata (stafidele migreaza catre suprafata). Se gusta daca incepe sa se aciduleze. Daca da, se poate trage in sticle folosind si o strecuratoare. Nu trebuie lasat sa fermenteze prea mult in borcan, deoarece fenomenul continua si in sticle. Se pune la frigider. Este delicios si mai ales sanatos, fara chimicale.


Limonada finlandeza

Ingrediente:

350 gr zahar nerafinat
5 l apa;
3 lamai, mai mari
o bucatica de drojdie
cateva stafide

Mod de preparare
Se spala lamaile si se taie mici. Se pun lamaile si zaharul intr-un vas mare. Apa se fierbe si se toarna peste zahar si lamai. Se lasa la macerat limonada pentru o zi - doua. Se pune limonada in sticle si se adauga si cateva stafide. Limonada va fi gata atunci cand stafidele se vor ridica la suprafata sticlei


Limonada cu miere

Ingrediente:

5 litri de apa
500 gr miere
40 gr de drojdie de bere
2 lamai

Mod de preparare
Apa rece se pune intr-un vas mai mare. Se adauga mierea si lamaile taiate in sferturi. Se aseaza vasul pe foc iute si se lasa sa clocoteasca 5 minute. Dupa ce lichidul se raceste, se adauga drojdia. Se acopera cu un tifon curat si se lasa vasul la temperatura camerei 48 de ore. Limonada de miere este gata se pune in sticle inchise bine si se lasa la rece.



As amesteca portocale cu lamai, eventual grapefruit, ca citrice. Dupa cum vad se adauga stafide. Plus drojdie (eu gasesc numai uscata). Ma intreb daca poate fi bauta si de catre copii...

Oricum, noi plecam joi din oras si ne intoarcem inainte de Pasti. Daca dupa Pasti ai vesti, te astept (Paste fericit! de pe acum).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mik spune:


In retete se pare ca e oarece fermebtate alcoolica (se desface zaharul in caid carbonic si "altceva"), insa nu cred ca e o concentrtie uriasa.

In Franta noi gasim asa ceva :
http://fr.wikipedia.org/wiki/Champomy
http://www.champomy.fr/

La ai mei copiii le mai place cidrul dulce (2% alcool).

Vacanta placuta !


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Mik, oare cat sa fie limita de alcool OK pt. un copil?
Eu le mai fac socata (nu pun drojdie) si iese intepatoare la limba, dar cu drojdie nu prea am habar, mai ales de-i facuta in casa bautura. Si eu gasesc ceva cam ca cidrul pe aici; nu are alcool, le place copiilor.

Uite, ca tot scriu, mi-am adus aminte ceva, apropo de sampanie (pt. adulti, insa). Am fost prin '90 parca in Franta in Bar sur Aube si-am stat cateva zile la o sora medicala. Lucra la unul din spitalele de acolo (poate singurul??...) si spunea ca avea multi pacienti cu ciroza. La vreo 40 de ani. Si mai zicea ca avand vii, multi obisnuiesc sa le dea copiilor ceva sampanie (nu stiu cata) incepand cu 4 ani. Si de asta ajungeau cu ciroza la 40. Habar nu am daca-i posibil, nici nu stiu cat alcool are sampania pt. adulti, etc. Ca tot ma invartesc daca sa adaug sau nu ceva Kahlua in deserturi si sa le dau si copiilor (n-as pune mult, o lingura poate si as face rar).

Uite, unde am ajuns de la limonada...


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns msl1 spune:

ML,
nu cred ca exista o limita ok pt copii la alcool; si tincturile cares facute in baza de alcool sint indicate doar dupa o anumita virsta din cite stiu; da nu ma mir ca frantuzii aia fac ciroza la 40 de ani daca incep cu alcoolul de la 4! si in general aia beau mult vin si nu cred ca slab alcoolizat.

Din cite stiu eu, alcoolul care este gatit in mincare se evapora la fierbere, si ramine restul deci mincarea facuta cu ceva alcool ( ca de ex. carnea de vita cu sos, sau ciuperci cu sos in care se pune vin de obicei) cred ca e ok daca e fiarta ( zic asta pt ca tot ii aud pe bucatari pe food channel zicind ca o lasa sa scada sa se evapore alcoolul)
alcoolul "crud" in prajituri de ex. sau alte chestii nepreparate termic nu cred ca e ok pt copii
cidrul de care vorbesti este safe pt copii nu are alcool deloc; cred ca este produs prin adaogare de apa carbogazoasa la suc de mere si cine stie mai ce componente care sa dea aciditate ca sa para fermentat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Da, asa ma gandeam si eu ca adauga la cidru apa carbogazoasa.
Uite, eu nu pun vin la carne sau alte feluri iar la prajituri numai esenta de rom. Dar as fi vrut sa fac Tiramisu cu Kahlua (sau inghetata) si parca tot nu-mi vine.
Dar la restaurante cum vand si copiilor Tiramisu?


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

aoleu!
ML mii e scuze, am uitat de limonada!!
nu imi aduc aminte de drojdie, dar promit ca pana diseara rezolv problema!! oare sa fi fost doar fermentarea zahar/citrice?
merci si scuze inca o data!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mik spune:


ML, eu zic ca doza de alcool e infinitezimala cind pun alcool in tiramisu. Mai pun rom in aluatul de claitite (dar astea se coc) si o lingura buna de rom in salata de fructe.

In ceea am scris ieri : Champomy e suc de fructe cu gaz carbonic adaugat, cidrul e suc de mere fermentat (suc control) gazul carbonic e rezultat din fermentatia alcoolica .

Roxana, pune, pliiz, reteta care o ai. Azi am zi de stat acasa cu copiii. Se vede, da ?


Mergi la inceput