Cum ajuti un copil de 2 ani sa isi invinga frica ?

Cum ajuti un copil de 2 ani sa isi invinga frica ? | Autor: alinescoo

Link direct la acest mesaj

Salutari tuturor membrilor acestui forum si multumiri anticipate celor care imi vor raspunde.
Problema noastra e cu fetita de 2 ani si 3 luni. Dupa ce a fost intarcata la 1 an si 10 luni a inceput sa se constipe foarte tare. Si inainte se constipa insa cu cate-un supozitor cu glicerina reuseam sa o eliberam. Ei bine, a prins o groaza foarte mare fata de procesul de eliminare a scaunului. Motivul e lesne de inteles pentru un copil asa mic: scaun gros si mare care ii provoaca dureri. Un timp a fost traumatizata de supozitoare, mereu ne zicea sa nu ii mai punem. Am reusit sa le evitam de mai bine de 4 luni. Insa frica a ramas aceiasi. Acum cand ii vine sa faca, pur si simplu se abtine de frica. Ne zice zilnic ca ii vine sa faca si cu toata puterea ei se abtine, iar abtinutul asta dureaza 4-5 zile pana cand iar trebuie sa ii dam ceva laxativ. Rezultatul, scaun mare si gros. Ne invartim in cerc, abtinutul ei duce la acumularea si ingrosarea scaunului. Eliminarea se face cu mari incercari, se abtine cat de mult poate, toata tremura si o trec transpiratiile. La fel cand i se schimba scutecul, de fiecare data cand e stearsa la fund cu servetel umed, plange si striga ca nu vrea.
I-am luat mai multe olite. Dupa ce a facut o data intr-o olita, nu mai vrea, probabil ca asociaza cu durerea. Am incercat sa o tot laudam dupa ce face, sa ii dam mici recompense dupa ce face, gen bomboane sau jucarioare. Nu reusim sa o facem sa scape de frica asta. Ne-ar prinde tare bine un sfat de la un profesionist. Incercam sa ii dam o alimentatie cat mai bogata in fibre si lichide, insa atata timp cat ea se abtine nu reusim mare lucru. Ce ne indrumati sa facem ? Cum sa vorbim si sa ne comportam cu ea in asa fel incat sa o ajutam sa treaca peste aceasta perioada cu bine ?

Multumesc.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns sheherezada spune:

Se abtine pentru ca procesul in sine este dureros si ii poate provoca fisuri anale.Dar o data ce se va regla tranzitul va disparea si frica.
Trebuie sa manance multe fibre ,fructe si sa bea multe lichide pentru a se regla tranzitul intestinal.Ceaiul de musetel este laxativ si mierea de albine (o lingurita pe stomacul gol) ar putea ajuta.Si puteti inlocui painea alba cu paine integrala,cu seminte sau neagra.La varsta asta nici un doctor nu ii va da altceva,alimentatia echilibrata este singura indicata.


Poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

E micuta si nu poate scapa de frica decat prin experiente repetate pozitive, adica fara durere.

Nu mai puneti accent pe problema asta, o supradimensionati. Lasati-o sa faca unde doreste, nu ii indicati olita pentru asta. Vorbiti cat mai putin despre asta, tratati "operatiunea" ca pe ceva absolut normal. Va simte stressul si asta ii creste teama. Daca mama si tata nu se tem, se va teme si ea mai putin.

Pediatrul ei ce zice? In mod normal la varsta ei se prescrie un ajutor medicamentos, care sa mentina scaunul moale. Ea retinandu-se de frica, scaunul de deshidrateaza, se intareste si devine mai greu de eliminat. Exista siropuri (gen Duphalact) care exact asta fac si pot fi luate pe perioade lungi (luni de zile) fara probleme.

Cu multa rabdare si intelegere se va rezolva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

buna,

in primul rand ar trebui s-o duceti la un medic specialist, sa verifice daca nu cumva la nivelul anusului nu exista fisuri. daca fetita plange si protesteaza la simpla stergere cu servetelul umed, e clar ca are dureri in zona funduletului. de asemenea, ar trebui sa-i faceti teste care sa determine daca nu cumva exista sange in scaun.

impotriva constipatiei ii poti da si milchzucker, e lactoza naturala, se pune in lapte sau iaurt, nu da dependenta sau efecte secundare. o gasesti fie in gama produselor humana, fie in magazinele DM.
poti incerca si sucul de prune sau apa in care stau peste noapte cateva prune uscate.

in legatura cu olita : folositi modelul de olita tip scaunel, astfel incat funduletul si genunchii sa fie la acelasi nivel. olitele prea joase determina copilasul sa forteze funduletul prin pozitia cu fundul mai jos decat genunchii.

o metoda radicala, vazuta intr-un documentar britanic, ar fi urmatoarea : sub anestezie generala, copilasului i se largeste manual anusul, timp de 2 minute. e o procedura similara cu largirea unui guler stramt de la o helanca, daca vreti. nu va imaginati ca medicul i-a largit anusul cine stie cat. copilasul din documentar avea exact aceeasi problema ca si fetita ta, scaun gros, defecatie dureroasa la interval de 5-6 zile, iar medicul a constatat ca avea fisura anala si de aceea se abtinea sa faca, pentru ca avea dureri la defecatie. dupa mica interventie de largire, i s-a dat un tratament cu efect laxativ pentru o perioada + schimbari in alimentatie, astfel incat scaunele sa ramana moi si sa poata fi eliminate fara efort.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sheherezada spune:

Biotics-ul poate ajuta la regularizarea tranzitului intestinal.

Poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramonika spune:

vorbiti cu un medic. poate se rezolva si cu ajutorul unor medicamente, ceva ce are voie sa ia la varsta ei.
sanatate



Ramonika Ruxandra (30.11.2009) tati si Vladutz
zebra roz

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns belleane spune:

Fetitei mele care avea o problema asemanatoare i-am pus in micul dejun(lapte cu cereale) cate o lingurita de tarate de psillum. Acum nu mai are probleme cu scaunul. Chiar daca problema se va rezolva cu burtica o perioada destul de mare frica va persista. Trebuie multa rabdare si calm sa o convingeti ca totul s-a rezolvat si durerea va disparea. Si trebuie creata o rutina legata de caca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinescoo spune:

Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Am incercat cu diferite siropuri recomandate de medici fie pediatri, fie gastro: debridat, dulphalact, ceva siropuri naturiste. Partea proasta e ca nu le vrea... niciodata nu i-au placut chestiile dulci, asa ca trebuie sa umblam cu tot felul de smecherii sa o convingem. Singurul care actioneaza momentan e dulcopicu-ul.. ii dam cateva picaturi si a doua zi face, insa nu e prea bun pentru folosire mai indelungata. Ieri am luat tarate de psillum si am reusit sa ii dam. Sper sa reusim si zilele urmatoare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sheherezada spune:

Bioctcs-ul se poate dizolva in lapte si are nici un gust.

Poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Citat:
citat din mesajul lui alinescoo

Am incercat cu diferite siropuri recomandate de medici fie pediatri, fie gastro: debridat, dulphalact, ceva siropuri naturiste. Partea proasta e ca nu le vrea... niciodata nu i-au placut chestiile dulci, asa ca trebuie sa umblam cu tot felul de smecherii sa o convingem.


Aici ar trebui sa schimbati putin abordarea. Medicamentele nu se negociaza cu copilul. Trebuie luate. Explicam de ce, pe intelesul copilului, suntem empatici cu neplacerea resimtita, il consolam, eventual ii dam ceva considerat "bun" dupa, dar e nevoie de ceva fermitate. E o limita sanatoasa, de care un copil are nevoie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sheherezada spune:

Nici a mea nu a vrut medicamente si nu am avut cum da o oblig.Pentru ca de cate ori am reusit sa ii var pe gat ceva ce ea nu vroia, a vomat.In schimb a acceptat foarte usor remediile homeopate.
Biotics-ul nu e un medicament,sunt culturi probiotice vii care refac flora intestinala.Se poate dilua in lapte sau ceai si nu se simte nici un gust.Trebuie rezolvata problema alimentatie care trebuie sa fie echilibrata si sa contina neaparat fibre,fructe si multe lichide.Si din cate stiu eu,doctorii nu prea ofera usor laxative pentru copii.Chestia trebuie rezolvata cat mai natural.Perele sunt laxative,fructele uscate ,sucurile de fructe si painea neagra.

Poze

Mergi la inceput