Esti pregatita pentru al doilea copil?
Sa fac un al doilea copil? Si daca da, cand este momentul? Sunt intrebari grele, la care, din pacate, nimeni nu iti poate oferi un raspuns mai bun decat tu insati. Si asta pentru ca un copil schimba vietile in moduri diferite. Unii parinti spun chiar ca decizia de a avea un al doilea copil a fost mult mai greu de luat decat in cazul primului, pentru ca a doua oara nu mai este vorba doar de a avea un copil, ci de a schimba o intreaga familie. www.desprecopii.com/info-id-7805-nm-Esti-pregatita-pentru-al-doilea-copil.htm" target="_blank">Cititi mai departe, un articol facut impreuna cu Comunitatea Desprecopii >>
Sanatate si o zi cu soare va doresc!
**************
Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook
Raspunsuri
ILONA_21 spune:
DA,noi suntem pregatiti cand spun noi ma refer la mine,sotul si baietelul de 5 ani si 6 luni care este tare incantat de ideea unuei surioare dar din pacate nu se mai poate
buburuza spune:
Eu am raspuns da dupa 11 ani de la primul copil, dar e foarte greu. A doua fetita este foarte diferita de prima, eu sunt mai in varsta, am crezut ca am invatat ce inseamna rabdarea, dar se pare ca nu. A doua fetita are colici puternici, nu doarme noaptea, mananca putin si des, trebuie sa stau non-stop cu ea. Prima fetita a fost linistita si nu am avut probleme, decat dupa ce a intrat in colectivitate, cand se imbolnavea foarte des.
Totusi, raspunsul meu este in continuare da, merita sa ai doi copii, timpul trece si-ti tresalta inima de fericire cand ii vezi marisori, uiti de tot chinul si oboseala.
ch_dana spune:
Nu.
Din nefericire, nu avem resursele sa ne permitem un al doilea copil, oferindu-i tot ce ii oferim si primului. Si nici sa facem diferente intre copii nu dorim. Nu ma refer la primii ani, ci mai ales la educatie - a devenit un lux in RO.
Ramonika spune:
buna intrebare. ne-o punem si noi de ceva timp incoace. inca n-am gasit raspuns, insa parca inclinam putin spre DA
Ramonika Ruxandra (30.11.2009) tati si Vladutz
zebra roz
natalia_nica spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ch_dana Nu. Din nefericire, nu avem resursele sa ne permitem un al doilea copil, oferindu-i tot ce ii oferim si primului. Si nici sa facem diferente intre copii nu dorim. Nu ma refer la primii ani, ci mai ales la educatie - a devenit un lux in RO. Dana & Amelia (21.06.2011) |
Exact asa gandesc si eu... Cu toate ca mi-as dori din toata inima inca un copil...
MElise spune:
Nu-i judec pe parintii care raspund NU la aceasta intrebare, insa uneori simt un fel de revolta interioara cand aud raspunsul asta... Stau si ma gandesc la bunicii mei, care au avut si cate 4 - 5 frati si au ajuns oameni la casa lor cu tot ce le trebuie, in conditii destul de vitrege... Eu am raspuns DA dupa 10 ani si as fi facut-o mult mai devreme daca in viata mea nu s-ar fi intamplat tot felul de schimbari si nu ma refer la lucruri materiale... Poti oferi educatie unui copil si in sistemul de stat, cu rezultate extraordinare, ii poti deschide orizonturi pe care apoi le va fructifica singur. Mi se pare oarecum exagerata chestia asta cu "nu mai fac inca un copil, pentru ca nu o sa ii pot asigura educatia necesara si alte lucruri."
MElise
Ramonika spune:
Elise - de acord. bine ca fac astia care n-au nici de unele copii pe banda rulanta.
eu chiar ma gandeam ca avem multe hainute care ne-au ramas, jucarii, carut, patut etc si in caz de vine bb2 ne-ar scuti de unele cheltuieli.
educatia e scumpa, insa nu e nevoie sa faca toti facultatea cu taxa.
Ramonika Ruxandra (30.11.2009) tati si Vladutz
zebra roz
natalia_nica spune:
Ha, cine vorbea de invatamant particular cu taxe astronomice? Eu (vorbesc doar despre mine, da?) vorbesc de traiul normal, invatamant la stat etc. Si degeaba comparati pe bunica, ca a facut 4-5 copii si iaca ce bine au ajuns - altele sunt conditiile de viata acum... Si, da, un copil sufera si dupa iaurtul ala cu fructe pe care nu i-l poti cumpara (si nici face acasa, ca daca n-ai bani pt iaurt cu fructe, n-ai bani nici pentru iaurt simplu+fructele pe care sa le pui in el) - eu am sechele din copilarie pe teme din-astea, pe faptul ca, de exemplu, m-am dus la bac incaltata cu bocanci pentru ca nu aveam pantofi (si nici mama nu avea bani sa-mi cumpere) si m-a facut diriginta de ras in fata colegilor ca "asa se vine la bac?"... Si da, lipsurile pe care le-am suferit (n-am murit de foame sau frig, dar mancarea si o carpa nu sunt suficiente unui om) m-au format ca om: ex. dat fiind ca n-am primit nici un ban pe mana pana la terminarea liceului, in afara de sume exacte pt cumparaturi de la alimentara, deci nici un ban de buzunar, EVER, faptul asta mi-a format o relatie foarte defectuoasa cu banii, nu reusesc sa-i gestionez, nu ajung la termeni buni cu ei, ma streseaza maxim...
Deci, cum spuneati, se pot creste copiii ca pe vremuri (eu am crescut pe vremuri si am multe de reprosat)?
irinabobe spune:
este drept ca pe vremuri bunicii, faceau 5-6 copii insa toti erau in acelasi sistem de scolarizare pentru ca nu aveai de ales. acum ai de ales si din pacate se cunoaste diferenta. si aici nu ma refer numai la sistemul de scolarizare obligatoriu, ci si la posibilitatea de a-i oferi cursuri optionale, etc. deci si eu ma incadrez in categoria NU, pentru ca nu mi-as permite sa ofer celui de-al doilea copil atat cat mi-as dori in conditiile in care deabia fac fata cu 1.
blackgirl0 spune:
Eu l-as face si pe copil nr 2, si pe copil nr.3. Pe sot abia l-am convins pt copil nr 2, insa "nu acum" Si tot legat de bani/datorii, desi copil nr. 1 nu ne-a pus finantele greu la incercare. Zau! Desi i-am cumparat de toate, nu am simtit cine stie ce efort suplimentar. Si nu avem salarii uriase, ci normale, avem rate la casa etc. etc. Doar am redus din cheltuielile noastre (ale adultilor), am gasit modalitati mult mai ieftine de-a ne petrece timpul. In fine, este mic, probabil cand va creste vor fi si altele cheltuielile (desi nici varsta de 3 ani nu-i ieftina cu pampersi, mancare speciala, jucarii).
Legat de educatie: investim intr-o asigurare special pt asta (sper ca nu aruncam banii de pomana). Tb sa recunosc ca o gradinita privata cu taxe de 500 euro/lunar este inaccesibila noua, insa si o gradinita de stat poate asigura o educatie corespunzatoare.