Trebuie sa vorbim despre Kevin
Raspunsuri - Pagina 7
buli spune:
eu cred ca ea s-a razbunat prin cartea asta.
sau a facut un fel de exercitiu de exorcizare
"N-ai copii, dar ai fost babysitter. Experienta aceasta ti-a fost de folos īn scrierea cartii?
Am urāt sa am grija de copii. Copiii mici mi s-au parut mereu atāt de plictisitori si, adesea, violenti. Īmi amintesc de o dupa-amiaza īn care un copil de cinci ani mi-a dat īn cap cu un camion de jucarie. si camionul ala era greu! Habar n-am cum reuseau parintii sa-l suporte. Macar eu plecam, īn cele din urma, acasa. Oricum, nu ma īncānta ideea de-a fi vreodata mama, dar sunt sigura ca acele lungi ore īn compania copiilor m-au descurajat complet."
buli spune:
ma bucur ca nu am creditat filmul urmarindu-l pana la sfarsit - e inca o fantezie chinuita careia oameni inteligenti incearca sa-i dea un sens.
Chuny spune:
iar eu ma bucur ca n-am citit interviurile si ma rezum doar la film :-)... citind ce scrieti voi imi dau seama cum un artist poate crea ceva frumos si apoi tot el isi poate distruge singur opera.
Am vazut ca cineva a pus un link despre un baiat ce si-a omorat recent mama si bunica : copilul ala era schizofren si in momentul in care a comis crima isi intrerupsese tratamentul.
In Franta a fost recent un caz oribil: un baiat de 16 ani, a plecat din internatul unui liceu privat cu o colega de 14 ani, a violat-o si i-a dat foc. Baiatul mai violase cu violenta in urma cu 1 an si jumatate o alta colega de liceu, era in proces si parintii impreuna cu echipa de psihiatrii ce il urmareau au decis sa il inscrie in acest liceu privat si f scump. Presa a disecat toata viata acestei familii, au scormonit peste tot si n-au gasit nimic ... pur si simplu in fata pulsiunilor lui nimeni nu a putut face nimic.
Unii copii violati devin violatori, unii copii abuzati abuzeaza la randul lor, dar nu toti criminalii au fost abuzati, unii se nasc cu asta, sa incerci cu orice pret sa gasesti o vina a celor din jur e ca si cum ai incerca cu orice pret, dar cu orice pret sa validezi o teorie de dragul teoriei Anturajul poate influenta, insa la un momentdat criminalul alege sa faca o crima...
Am avut toti mame diferite, parcursuri diferite ... cati dintre noi am fi devenit criminali doar pt ca am crescut langa o mama care nu a stiut de la inceput ce si cum sa faca? Rata criminalitatii ar fdi enorma.
AgnesLuca spune:
Citat: |
citat din mesajul lui buli ma bucur ca nu am creditat filmul urmarindu-l pana la sfarsit - e inca o fantezie chinuita careia oameni inteligenti incearca sa-i dea un sens. |
dupa ca am citit interviul si l-am comparat cu ce scriu fetele pe aici cam sunt si eu de aceeasi parere (vroiam sa cumpar cartea dar momentan am renuntat)
am auzit de carte acum ceva vreme (nu mai stiam titlul, asa ca la inceput nu am fost foarte sigura ca despre ea e vorba) de la o mama care are un copil deosebit; ea zicea ca se regasise in personajul din carte in ceea ce priveste perceptia copilului ca fiind "altfel" dar intrucit am comunicat cu ea in engleza (pe care eu nu o stapinesc prea bine) discutia a ramas la un nivel superficial
buli spune:
Chuny, ce spui tu acolo ar fi subiect de dezbateri si studii aprofundate.
asa cu intamplari ca si ala n-a fost iubit si totusi, sau ala a fost iubit a avut totul, dar totusi ... hm, suntem pe o gheata foarte subtire si, cu tot respectul pentru mamicile de aici, cred ca subiectul ne depaseste mult pe toate.
iar pt fapt divers este putin prea crud si trist.
batranii au o vorba "ei, cine stie ce-o fi fost in sufletul lui"
ca sa revin la cartea/filmul in discutie, eu recunosc ca i-am acordat oarece atentie pentru ca, nu stiu de ce, am avut o mica impresie ca se bazeaza pe un fapt real si ca autoarea a facut ceva studii in istoria familiei, in urma carora s-a exprimat.
insa cum se pare ca nu - cred ca afost un exercitiu de exorcizare, sper eficient.
buli spune:
ah, tocmai mi-am adus aminte de o alta care, foarte bine creditata, care insa mie mi s-a parut o prostie - Imparatul Mustelor.
iarasi un adult care pune fanteziile lui in mintile unor copii. se pare ca Golding a fost si el profesor, chiar nu stiu daca si-a exprimat pe undeva parerile sincere despre copii.
Chuny spune:
Pai sigur ca ne depaseste ... am dat exemplul acela pt a spune ca pt mine Kevin intra in sfera patologicului, intamplarea a facut sa aiba si o mamica nesigura pe ea si ciudatzica, si jocurile au fost facute ...
De ce zice autoarea cartii nu mai vreau sa stiu, vad ca zice doar prostii ... :-)
rrox3 spune:
Multumesc Lady pentru link, interviul e edificator.
Si dupa parerea mea e o exorcizare si atat. Kevin si Eva exista doar in imaginatiei autoarei, hai sa nu-i mai luam drept repere. Da, ne ating, fiindca se muleaza pe framantarile si vulnerabilitatile noastre, dar lucrurile nu sunt chiar asa in realitate.
Femeia asta are niste probleme nerezolvate si se apara in felul asta la modul: uite ce ti se poate intampla daca ai un copil. Pare sa-si fi sublimat furia in povestea asta.
Da, lipsa iubirii ciunteste oamenii, dar autoarea a apasat acceleratia pana la fund, in dorinta ei de a incarca cat mai negativ arma letala numita "copilul". Ma gandesc cu tristete ca asa o fi fost perceputa si ea cu ceva ani in urma si e modul ei de a o spune, ramanand departe de postura de victima. Sau poate e doar fantezia mea aici.
Ana Stroe
Chuny spune:
bine, voi ati trecut de la analiza filmului la analiza autoarei ...
Ana,unde esti ? :-) ai auzit pe undeva statistici privitoare la autisti care comit crime ? eu nu am auzit deloc, din pacate riscul e cu totul altul in cazul copiiilor nostri :-(
Chuny spune:
Cum ii ajutam sa-si mentina stima de sine la un nivel acceptabil? sunt atat de fragili, iar stima de sine le e daramata in fiecare zi prin interactiunile sociale nereusite ...