Trebuie sa vorbim despre Kevin
Raspunsuri - Pagina 20
Marina spune:
mama pana la urma e si ea un soi de abuzata. neinteleasa, obligata de sot si societate sa-si curme visele, in viatza reala probabil majoritatea ar da si in depresie.
[size=2]De curiozitate am cautat pe net daca exista informatii pe net despre copilaria celui care a comis masacrul din Norvegia. Diagnosticat cu schizofrenie, sunt curioasa daca ceva din trecutul lui poate "justifica" gestul.
...Interviewed by The Telegraph, a British forensic psychologist, Dr. Ian Stephen, highlights the fact that Breivik’s targets on the day symbolized authority, on the one hand, but also: "It is very striking that he chose a children's camp to attack - it may be that he despised or envied the children ... and felt like an outsider, who did not have that aspect to his life." Stephen also says: "There is a sense of a kind of 'mummy's boy' - someone who perhaps couldn't form relationships, and felt set apart from the rest of the world."
[/size=2]
Nelia ai mentionat de 2 ori situatiile de razboi. cred ca situatiile nu sunt chiar comparabile. Cred ca tine mai mult de instinctul de supravietuire, inclusiv a celor care starnesc un razvoi. Ei cred cumva (e o discutie lunga cum s-a ajuns la asta) ca viatza, libertatea lor sunt in pericol si actioneaza ca atare.
Selene_Bunny spune:
Si in cazul nostru, ca mame, o hiperactivare a dorintei de protejare, de salvare a vietii puiului.
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Lucrusoare de vanzare...
Martisoare de vanzare...
ladyJ spune:
Marina, nu stiam ca virgula criminalul din Norvegia a fost diagnosticat cu schizofrenie.
Schizofrenia e o tulburare psihotica (am pus link cu o pagina in urma). Psihozele inseamna ruperea contacului cu realitatea.
Marina spune:
scuze ca nu mai traduc...
"Breivik was diagnosed with paranoid schizophrenia by the court-appointed psychiatrists. According to their report, Breivik acted compulsively based on a delusional thought universe"
anca74 spune:
E bine ca, "de curiozitate", va interesati si la alti "anormali" care au facut acte similare, omorand oameni nevinovati. V-am pus pe pagina de dinainte linkul unuia din Montréal; mai sunt si altii in US (vezi Columbine, etc.).
Lady J, nu discutia mi se pare inutila, ci argumentarile care au ca unic scop in a gasi scuze unor acte de neconceput pentru orice om normal. Ba mamele nu i-au iubit pe dementii astia, ba sistemul social nu stiu ce le-a facut, ba societatea i-a aruncat la gunoi, etc.
Dar de victime... nu prea auzim de niciun fel. Sau de familiile lor.
De ele societatea nu se prea intereseaza.
Ne interesam insa la greu sa intelegem cum un copil stricat la cap din nascare ajunge criminal. In ciuda faptului ca a avut o familie care l-a iubit - nu se poate spune ca sora-sa, tatal si chiar maica-sa nu l-au iubit.
Ba mai mult, ne este mila de criminalul-copil ca... deh, nu a fost iubit de muma-sa asa cum trebuia, nu a fost leganat cat era cazul, strans la piept mai des, etc.
Dar de sora lui mai mica... ea nu va intereseaza? De ea nu va e mila? Ce vina a avut copila respectiva? Era totusi deosebit de dragalasa, nu? Intai a ajutat-o sa-si scoata un ochi, apoi a omorat-o de-a binelea.
Dar de tatal lui?
Dar de colegii lui de scoala nevinovati? Daca asa ceva s-ar intampla la scoala unde unul din copiii vostri ar merge... cum ati reactiona? V-ar mai fi mila de bestia cu pricina? I-ati mai cauta scuze si argumente pentru gestul sau?
M-am saturat de scuze si argumentari (para)psihologice vis-à-vis de personage stricate la cap.
A ignora cu desavarsire victimele in asemenea context este reprobabil. Ele ar trebui sa fie subiectul discutiei.
E lumea cu susul in jos.
nelia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Bettercy Zgomotul unui picamar este mai placut decat plansetul copilului ei. Daca ea cerea ajutor din perioada in care el era inca foarte mic, poate sfarsitul ar fi fost diferit. |
Ma indoiesc ca era mai placut, dar era altceva decit plinsetul neincetat al copilului ei, un zgomot care ii oferea un moment departe de tot, inclusiv de neputinta ei de a fi altfel pentru copilul ei. Acolo a gasit un moment de liniste. Eu inteleg foarte bine epuizarea maternala... a fost singurul moment in care am empatizat puternic cu mama. Da, trebuia sa-l ia in brate, sa-l tina linga ea, sa-l linisteasca... dar era peste limitele ei emotionale, cel putin la primul asa a fost, cu fetita a fost altceva... si oboseala fizica si psihica isi spune cuvintul... Eu insami am avut momente cind am fost la limita si fara ajutor, 24 din 24, si zi si noapte... si stiu sigur ca poti sa ajungi in momente in care poti gasi liniste intr-un zgmomot de pikamer.
Cornelia
Mais ce travail est souvent désagréable, donc impopulaire. (Carl Gustav Jung)
nelia spune:
citat din mesajul lui Marina mama pana la urma e si ea un soi de abuzata. neinteleasa, obligata de sot si societate sa-si curme visele, in viatza reala probabil majoritatea ar da si in depresie. [size=2]De curiozitate am cautat pe net daca exista informatii pe net despre copilaria celui care a comis masacrul din Norvegia. Diagnosticat cu schizofrenie, sunt curioasa daca ceva din trecutul lui poate "justifica" gestul. ...Interviewed by The Telegraph, a British forensic psychologist, Dr. Ian Stephen, highlights the fact that Breivik’s targets on the day symbolized authority, on the one hand, but also: "It is very striking that he chose a children's camp to attack - it may be that he despised or envied the children ... and felt like an outsider, who did not have that aspect to his life." Stephen also says: "There is a sense of a kind of 'mummy's boy' - someone who perhaps couldn't form relationships, and felt set apart from the rest of the world." [/size=2] Nelia ai mentionat de 2 ori situatiile de razboi. cred ca situatiile nu sunt chiar comparabile. Cred ca tine mai mult de instinctul de supravietuire, inclusiv a celor care starnesc un razvoi. Ei cred cumva (e o discutie lunga cum s-a ajuns la asta) ca viatza, libertatea lor sunt in pericol si actioneaza ca atare. Marina |
Eu am citit 2083 – A European Declaration of Independence, Manifesto li Breivik... si, pina la proba contrarie, daca va exista, imi asum riscul de a ma indoi de diagnostic. Ce am simtit eu in rindurile lui e ura, dar nu e ura unei minti schizofrenice, dimpotriva.
Marina, da, am spus despre razboi... e altceva, dar in razboi se omoara si in atac, nu numai in aparare... dispare empatia care exista in creierele ce conduc bratul pe timp de pace sau cei care conduc razboaiele stiu pe ce butoane sa apese, constient de data asta, ca sa declanseze mecanismele psihologice care duc la crima?
Cornelia
ladyJ spune:
Anca, nu intelegi nimic. Chiar nu intelegi ce se discuta aici.
Nu cauta nimeni scuze, asa vezi tu discutia. De ce o vezi asa? pentru ca repet, nu intelegi ce se discuta.
Intreaba-o pe Ana Stroe daca intentia ei a fost aceea de a-l plange pe Kevin la topic. Cu siguranta nu.
Argumentele care se aduc sunt pur si simplu pareri despre aceasta poveste. Si tu ai adus argumentul tau, anume ´´stricat la cap din nascare´´. Scurt, nepretentios,simplu. OK.
Dar pentru unii lucrurile sunt ceva mai complexe. Si asta nu inseamna ca se ia apararea nu stiu cui. Intelege, te rog, asta.
nelia spune:
citat din mesajul lui anca74 Tu, Nelia, locuiesti in Montréal. Banuiesc ca ai auzit de Marc Lépine, nu? http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%89cole_Polytechnique_massacre |
Anka, da, am auzit de Marc Lépine, am auzit si de Kimveer Gill, cel care a tras intr-un colegiu de aici... le-am citit istoriile, stiu totul despre ei. Recunosc, ma atrage tare de tot mecanismul psihologic care declanseaza dorinta de a ucide... nu pentru ca incerc sa-i justific, nu pentru ca empatizez cu ei, ci pentru ca vreau sa inteleg... Vreau sa inteleg cum o mama isi poate ineca copiii (recunosc ca asta vreau sa inteleg cel mai mult) , cum un tata isi poate injunghia copiii... si da, e usor sa spunem ca erau nebuni (voi folosi termenul direct), dar eu cred ca nu e musai asta explicatia. Insa lipsa de iubire si ura sint mereu prezente in aceste drame.
Si nu, profilul lui Kevin nu e cel al celor pomeniti mai sus. Tocmai asta spuneam inainte... au luat diferite caracteristici ale psihopatilor, diferite perspective psihanalitice, au amestecat parintii absenti (v. cum Kevin pomeneste in film pina si timpul de calitate pe care maica-sa vrea sa-l petreaca brusc cu el), au amestecata acolo de toate... ca sa demonstreze ce? Si daca ar fi vrut sa demonstreze ceva ar fi bine, dar daca au facut-o numai ca ceea ce au adus in discutie atinge atit de multa lume, in diferite feluri... si deci se va vinde bine... atunci e rau.
Cornelia
nelia spune:
citat din mesajul lui anca74 E bine ca, "de curiozitate", va interesati si la alti "anormali" care au facut acte similare, omorand oameni nevinovati. V-am pus pe pagina de dinainte linkul unuia din Montréal; mai sunt si altii in US (vezi Columbine, etc.). Lady J, nu discutia mi se pare inutila, ci argumentarile care au ca unic scop in a gasi scuze unor acte de neconceput pentru orice om normal. Ba mamele nu i-au iubit pe dementii astia, ba sistemul social nu stiu ce le-a facut, ba societatea i-a aruncat la gunoi, etc. Dar de victime... nu prea auzim de niciun fel. Sau de familiile lor. De ele societatea nu se prea intereseaza. |
Anka, atit timp cit nu se fac eforturi sa fie intelesi nu se vor putea preveni sau diminua aceste crime... si deci victime vor fi incontinuu...
Nu apara nimeni criminali, nici nu-i justifica, ci doar incercam, fiecare in interpretarea proprie, sa intelegem cu de e posibil sa se intimple... si ce putem face, noi ca parinti, ce se poate face la nivel de servicii, de societate... sa nu se ajunga la asa ceva. Iti inteleg revolta, dar nu ajuta la nimic...
Cornelia