Prea multe reguli. Prea putina copilarie
Raspunsuri - Pagina 12
Aqai spune:
Incepand de ieri merg o data pe saptamana la clasa celui mai mic sa ii supraveghez in timpul pauzei.
Am aflat cu cazia asta tematica in timpul mesei: we play the quietest table. M-a intristat
Sa alegi îndoiala ca filozofie a vietii e ca si cum ai alege nemiscarea ca mijloc de transport. (YM)
AB_AC spune:
Pe mine nu. Copilul meu cel mic cam sta de vorba la masa si cum e scapat cum rateaza masa de la 11^40 si la trei il doare stomacul de foame!
Dupa masa au play-time in care sa tot vorbeasca.
Iknow, I know I only see the bright side
Carmenbr spune:
Aquai iti va trebui timp sa te obisnuiesti cu regulile de peste ocean (am inteles ca esti in Canada, nu?). Daca deja ai avut contact cu parcurile din Ro, cu gradinita, scoala acum tot faci comparatii si poate ca tie ti se potriveste modelul din Ro. Ideea e ca e total diferit modul de abordare de aici fata de cel din Ro si ai 2 optiuni: sa te adaptezi si sa schimbi modul de educare, adaptare si la copii sau sa nu te adaptezi si sa te intorci in Ro. NU o zic cu rautate, dar sincer, e total diferit. Aici se merge foarte mult pe siguranta copiilor, merg extra mile ca sa asigure asta (si din cauza ca ii poti da in judecata pt orice neglijenta sau accident si numai asta nu vor), pe cand in Ro e mult mai "liber" ca sa zic asa stilul de joaca, scoala, educare. Daca ai fi avut copiii nascuti in Canada si ai fi fost de la inceput integrata cu gradinitele, scolile de aici nu ai fi avut model de comparatie si ai fi acceptat mai usor. PAna la urma problema de acceptare e a ta, nu a copiilor tai, ei se vor adapta daca nu vor avea alta optiune.
Ca sa vezi diferenta intre copii crescuti in medii diferite. Baiatul meu e nascut si crescut aici in State. E genul mai agitat, vorbaret, alergaret, etc , ai prins ideea. Insa sunt reguli cu care a fost obisnuit de mic si pe care le respecta, doesn't matter. Acum 2 veri am fost in Ro pt prima data cu el. In parc, puzderie de copii, seara, vara, alergaturi, impins, etc, rasete, stii tu, nu-ti povestesc eu. Copilul meu in culmea fericirii ca e in parc. Insa statea sus pe tobogan si astepta pana cel care era pe slide se dadea jos, iar parintii strigau la el sa isi dea drumul in cazul in care nu-l impingea alt copil. La leagan statea si astepta langa leagan si bine-nteles ca nici nu se sinchiseau sa se dea jos ca sa se mai dea si altcineva (aici e regula ca dupa ce stau 3-4 min schimba leaganul). Sincer mie una nu mi-a placut, desi am fost crescuta in Ro, deci mai mult ca sigur la fel m-am jucat si eu. Repet, aici e un copil cam "iesit" din tipare, ca e mai agitat, vorbeste mult. Cu vorbitul nici acum nu am rezolvat-o , insa restul de reguli sunt reguli si cu astea defilam.
Ca sa te incurajez , am avut si noi un an cumplit cand fostei invatatoare i se pusese pata pe el si un an nu l-a slabit din ochi. Acum e cu totul alta mancare de peste, insa avem alta invatatoare, insa copilul e acelasi. Totul depinde si de teacher si de metoda de abordare. Norocul tau e ca la anul va avea alta invatatoare si poate aveti mai mult noroc, intereseaza-te din timp de o invatatoare mai rabdatoare cu copiii.
Dupa cum vezi am folosit o gramada de , ia si totul cu un gram de sare, nu iti irosi nervii ca nu ai de ce. Emigrarea presupune sa adopti noua tara cu reguli cu tot, fie ca-ti place sau nu. Nu zice nimeni sa nu te lupti daca ceva e gresit, dar cand sute de copii au aceleasi reguli, inseamna ca e ok.
Nervi tari si adaptare usoara.
mihaela_s spune:
Carmen, desi nu suntem peste Ocean ci in vechea Europa si desi fata mea cea mica a crescut in Ro pana la 4 ani, ei bine...in fiecare vara cand am fost cu ea in Ro a facut exact ce scrii tu despre copilul tau. Pana la urma nu a mai vrut sa mearga in parc, a zis ca ccc copiii aceia nu stiu sa se joace numai sa se impinga si sa se bage in fata . Desi pana la 4 ani nu a remarcat asta .
Vara trecuta am fost la Disney in Paris. Aceeasi poveste intr-un loc de joaca pentru copii. Nu erau numai francezi sau romani ci spanioli si italieni . A mea a sfarsit sa stea intr-un colt si sa se uita le copii pana a vrut sa plecam, dupa cateva incercari ratate la tobogan, in care copiii se toooot bagau in fata ei.
Aici e obisnuita ca stau la rand frumos, asteapta fiecare dupa fiecare. Si niciodata nu am vazut buluc la urcare, nici la coborare.
Si a mea aici e considerata genul mai agitat, mai nervos.
Aqai spune:
Carmen, multumesc! Intelept mesaj, sunt absolut de acord cu tine si exact asa cum spuneam mai pe la inceput.... e posibil sa resimt eu mai mult decat ei diferentele. Cel putin cu cel mic e clar, el nu a fost la gradi in ro deci asta e sistemul, cu el traieste cat de cat.
Cum a fost la voi cu fosta invatatoare? Ca si noi suntem iesiti din tipare da' rau de tot si sunt din ce in ce mai convinsa ca de aceea sunt si mai si cu ochii pe cel mare decat pe ceilalti copii.
ieri am pimit a doua oara in an warning ca poate fi suspendat daca mai primeste reflection sheet in urmatoarele 30 de zile. Dupa vacanta de iarna cred ca a adus cel putin 6 acasa :(
Si trebuie sa ma pregatesc iara de discutii serioase cu scoala. Din pacate s-a schimbat directorul si noua directoare e ... putin altfel. Vechiul director se implica, faceam planuri, le aplicam, petrecea timp cu copilul sai ii explice ce si cum si isi crease o relatie cu el. Chiar se straduia copilul sa il impresioneze si sa faca progrese ca sa poata petrece timp cu el. (domnul meu adora compania adultilor si mai ales a celor seriosi asa.... care il iau in serios si ii dau si de lucru tot serios :D.) Acum, cand e trimis la office pur si simplu sta acolo cu ochii pe pereti, directoarea noua nu prea isi pierde timpul cu el.
la clasa celui mic... ei bine lucrurile stau altfel fiindca copilul e altfel. Nu e atat de vulcanic si e si tare angelic el asa ... lumea tinde sa fie cucerita de cat e de cute si e mai uor acceptat. desi pana acum era singurul bietel din clasa care nu "isi folosea mainile" (ce expresie pot sa foloseasca!) se pare ca ainceput sa se ia dupa ceilalti si el acum si am si primit prima plangere de la invatatoare.
Ma rog, am facut o varza aici, dar sunt un pic ingrijorata si ma gandesc tot mai des la alternativa scolii private. Daca din toamna incep sa lucrez ar trebui sa pot sa o platesc, dar pana atunci nu am cum.
Sa alegi îndoiala ca filozofie a vietii e ca si cum ai alege nemiscarea ca mijloc de transport. (YM)
Carmenbr spune:
Aquai eu sunt mai reticenta a-mi expune prea mult din viata privata pe forum, asa ca daca vrei sa discutam mai amanuntit poti sa-mi trimiti un PM cu adresa ta de email.
Insa ar trebui sa vorbesti cu mamicile care vin la scoala dupa copiii din aceeasi clasa cu baietelul tau, incearca sa vorbesti si cu cele canadience ca sa vezi daca e ceva ce pare in afara regulilor (sa nu uitam ca voi sunteti considerati emigranti si din cauza asta cei de la scoala pot profita ca nu stiti reguli, legi etc si pot sari calul cu baiatul tau, el avand mai multe reguli decat ceilalti, plus ca acum e luat sub microscop si facut mereu din tantar armasar), dar incearca sa cunosti si mamici de alta nationalitate, adica asiatici, indieni, etc ca sa vezi cum vad ei relatia cu teacherul respectiv.
Du-te la director, spune-i ca sunteti nou veniti, ca regulile in scoala sunt total diferite de cele din Ro si ca baiatul incearca sa se adapteze, dar ca are nevoie de ajutor nu de politist sa-l urmareasca. Cere ajutorul, faceti planuri de "lupta" impreuna si tine-te de ele, ca sa vada ca si tu le respecti autoritatea si ca incercati sa va adaptati, dar nu-i lasa sa sara calul si sa va minimalizeze (crede-ma ca fac asta daca pot). Ideea e ca trebuie sa vada ca vrei sa lucrezi impreuna cu ei sa adaptati copilul.
Mai multe detalii pe PM.
P.S. Please nu va obositi sa ma criticati pt ce am spus legat de emigranti. Fiecare are experientele lui si parerile lui. Multumesc de intelegere.
Donia spune:
Aqai, ce este reflection sheet? Nu am auzit despre asa ceva pana acum.
E clar ca fiecare profesor are metode proprii prin care incearca sa faca fata diferitelor personalitati, dar parca a voastra e mai deosebita (sau mai incompetenta) decat altii.
Vorbeam recent cu o canadianca despre baietelul ei "zglobiu", ca sa gasesc o caracterizare mai blanda. Femeia e la al treilea copil, o prima fata model, o a doua cu personalitate dar fara probleme in scoala si un al treilea baiat care are probleme in a intelege regulile clasei, vorbeste cand nu trebuie, are contact fizic cu alti copii (impins, tras etc), certuri pe jucarii si alte problemute din astea. A avut toti copiii la aceeasi profesoara, baiatul e acum in SK. Profesoara incearca mereu diferite strategii care tin o perioada, apoi nu mai tin, iar ea se gandeste la altceva, vine mereu cu idei noi. Din cate inteleg. profesoara asta chiar incearca sa isi controleze clasa (am inteles ca sunt cativa copii mai galagiosi), si nu paseaza problema pur si simplu parintilor. Desigur ca parintii incearca acasa sa discute cu baiatul despre ce a fost in neregula la scoala, dar pana la urma ceea ce se intampla la scoala trebuie rezolvat la scoala. Ce rezolva suspensia? Ce rezolva uitatul pe pereti in office la director?
Nu inteleg strategiile profesoarei voastre, asa cum probabil nu le intelegeti nici voi. Pare ca se concentreaza mai mult pe partile negative decat pe cele pozitive, spre deosebire de directorul vechi.
Cred ca nu iti e usor. Si mai ales e dificil cnad simti ca nu ai un parteneriat cu scoala. Sper ca discutiile cu directoarea sa rezolve problemele.
E foarte bine ca te implici si mergi la scoala la pauza de pranz. Pe mine m-a ajutat mult si cand am voluntariat direct in sala de clasa, in felul asta am invatat multe deapre sistemul de aici. Peste tot am citit ca faptul ca parintele e voluntar in clasa este de mare ajutor si copilului, se practica la voi chestia asta?
Si in ultimul rand, la o scoala catolica v-ati gandit? Nu neaparat ca sustin foarte tare scoala catolica, dar ar fi o alternativa in caz ca vreti sa schimbati scoala, in afara de a plati la o scoala privata. Unde iarasi conteaza cum sunt oamenii peste care dai...