La gradinita sau nu?
am o mare nedumerire si nu stiu cum ca procedez.
daca la invatamantul inferior ma mai pricep, la prescolari sunt afona.
baietelul meu cel mic, nazdravanul mihaita, face 3 ani in octombrie. teoretic as putea sa-l inscriu la gradinita, dar are cu cine sta acasa si mi se pare prea mic sa-l chinui daca tot nu e urgent sa mearga la gradinita.
din ce stiti voi:
- grupele de gradinita sunt toate obligatorii?
- este mai greu sa-l inscriu in grupa mijlocie decat mica?
- inscrierile se fac dupa varsta sau dupa... nu stiu ce criterii?
evident va merge la gradinita de stat si este foarte important sa nu piarda vreun an (de ex. sa-l inscriu la grupa mica peste 2 ani) pentru ca inseamna sa intre la scoala la 8 ani .
sper ca m-am facut inteleasa si va multumesc ca va opriti aici sa ma lamuriti si pe mine...
Mami de www.pregnancy-duedate.com/tickers/z7m2069icppvwhff.png" target="_blank">Mihai siwww.pregnancy-duedate.com/tickers/3n5z7sh3szzc8t5z.png" target="_blank">Alex
Raspunsuri
Cornelia spune:
- grupele de gradinita sunt toate obligatorii?
Nu sunt obligatorii
- este mai greu sa-l inscriu in grupa mijlocie decat mica?
Depinde. De multe ori e mai usor, mai ales daca mai pleaca/se muta unii copii din grupa. Dar in cazul unei gradinite cu program prelungit, daca sunt ocupate toate patuturile si mai stau si altii la rand, e foarte greu sa gasesti loc sa doarma la pranz (unii dintre colegii lui Stefan nu au "prins" pat nici acum in al patrulea an de gradi) .
- inscrierile se fac dupa varsta sau dupa... nu stiu ce criterii?
Teoretic, daca nu are trei ani impliniti nu il primesc. Dar stiu multe exceptii. Oricum, poate incepe in octombrie, la trei ani. Grupele se fac, de regula, dupa varsta.
evident va merge la gradinita de stat si este foarte important sa nu piarda vreun an (de ex. sa-l inscriu la grupa mica peste 2 ani) pentru ca inseamna sa intre la scoala la 8 ani .
sper ca m-am facut inteleasa si va multumesc ca va opriti aici sa ma lamuriti si pe mine...
La anul nu va intra la grupa mica, ci direct la mijlocie. Adica asa presupun, ca poti opta pentru asta, avand in vedere ca doresti sa intre in clasa 0 la 6 ani fara o luna. Bine, daca nu se schimba intre timp lucrurile .
Asa ca depinde doar de voi. Eu sunt pro intrare in colectivitate devreme. E adevarat ca nici nu prea am aut de ales . Maria si Stefan au inceput gradinita la 3 ani. Vladimir merge la cresa de la doi. In cazul lui, daca as fi avut de ales, clar as mai fi asteptat un an. Dar nici nu imi pare rau. Ce a fost greu a trecut, iar acum ii merge foarte bine si ii place la gradi a lui.
madyrizi spune:
multumesc, Cornelia!
cu cel mare nu am avut asa dilema. bunicii lui lucrau toti, deci nu aveam cu cine sa-l las, asa ca a mers la cresa si apoi la gradinita.
cu mihaita e altfel pentru ca bunicii paterni sunt pensionari acum (ai mei nu mai sunt deloc), deci unul se ocupa de cel mare (adus de la scoala) iar celalat de mihaita.
sotul lucreaza in ture, deci e si el 3 zile din timpul saptamanii liber, iar eu am week-endul liber.
avand in vedere ca locuim in sectorul 6, grav lovit de lipsa gradinitelor, am "avantajul" sa cotizez foarte gras + pila mare ca sa-l inscriu la gradinita.
de aceea ma intreb daca sa-mi duc copilul la gradinita anul asta sau sa-l mai las un an... cotizatia oricum o dau, doar daca nu se va introduce inscrierea computerizata si la gradinita ceea ce ar fi clar in avantajul nostru...
Mami de www.pregnancy-duedate.com/tickers/z7m2069icppvwhff.png" target="_blank">Mihai siwww.pregnancy-duedate.com/tickers/3n5z7sh3szzc8t5z.png" target="_blank">Alex
Sabina spune:
mai lasa-l un an.
mie mi se pare 4 ani varsta ideala pt gradinita.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
monica70 spune:
E obligatorie doar pregatitoarea,asa stiu eu.Eu zic ca e mai usor de inscris in grupa mica decat in mijlocie,pentru ca asa incepe odata cu toti colegii "de la zero",pe cand daca e dus in grupa mijlocie direct e "un copil nou venit", poate ii e mai greu sa se integreze printre colegii deja obisnuiti de-un an impreuna.Criteriul de inscriere e in general varsta.La grupa mica-s copii de 3 ani.Fetita mea avea 2 ani si 8 luni cand am inscris-o si avea mai multi colegi cu 3+ ani,doar cativa erau mai mici decat ea.Baiatul la toamna va avea 3 ani si o luna si numai bine il inscriu la grupa si educatoarele fetitei care anul asta termina grupa pregatitoare si merge la scoala.Si eu aveam si am cu cine ii lasa acasa,dar nu se compara ... acolo e mult mai distractiv intre atatia copii.Fetita inca de la 2 ani visa sa mearga la gradinita si n-a plans defel,a stat din prima la program prelungit.Baiatul e ceva mai mamos (vrea la gradi daar cu mama ) insa pana la toamna mai creste el si sper sa isi schimbe parerea.
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"
Anka74 spune:
Si eu zic ca 4 ani e varsta ideala pt a merge la gradi(la noi in tara si la gradi de stat). Daca are cu cine sta acasa...atunci sa stea!
Al meu asa a mers, la 4 ani fix, direct in grupa mijlocie , grupa nou formata deci nu a fost copilul nou venit ...a mers 3 ani la gradi, suficient cat sa i se para acum, la scoala, mult mai usor decat la gradi!
Daca as mai avea un copil si aceleasi conditii asa face la fel fara sa ezit.
madyrizi spune:
va multumesc mult !
mi-a raspuns si o directoare de gradinita, careia ii multumesc pentru informatii, si tot stau pe ganduri.
doamna mi-a spus ca grupele mijlocii sunt in general formate si locuri mai putin pentru acest segment. in acest an, prin plecarea grupelor pregatitoare se va face loc mai mult pentru cei mici, deci vor fi sanse mai mari de inscriere fara sa apelez la sfanta mita .
acum stau sa ma gandesc daca ar fi o solutie sa-l inscriu si sa-l ia bunica la pranz, adica sa nu doarma acolo.
la gradinita particulara nu-mi permit sa-l duc, desi am una gard in gard cu mine iar vecinul a zis ca mai lasa la pret "ca doar suntem vecini" .
uite cum se roaga parintii sa nu fie inscriere computerizata la scoala, iar eu ma rog sa fie la gradinita
Sabina spune:
pai oricum ar trebui sa il ia bunicii la pranz.
ai putea sa il inscrii, sa vedeti daca se adapteaza si sa va hotarati pe parcurs.
Dac are cine sa stea cu el, te sfatuiesc sa il duci pe la 15 oct sa nu gaseasca o multime de pitici plangand dupa mama acolo :))
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
madyrizi spune:
eheee sabina, nu mai fac prostia sa-l duc la 15 septembrie. am facut-o cu cel mare si m-am lecuit. si cel mare fusese si la cresa, deci obisnuit cu colectivitatea, dar cand a vazut avalansa de lacrimi si urlete... s-a pus si el pe bocit .
probabil ca asa voi face: il voi inscrie la gradinita si il voi lasa gradual pana se obisnuieste. iar daca el va vrea sa doarma acolo, atunci eu nu ma voi opune . sper si eu....